Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.870 din 22 decembrie 2005  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la   Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.870 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 114 din 7 februarie 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 1.870 din 22 decembrie 2005
pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 114 din 7 februarie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La alineatul (1) al articolului 18, dupã punctul 5 se introduc trei noi puncte, punctele 6-8, cu urmãtorul cuprins:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Categoriile de alimente Menţiuni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
"6. Produsele zaharoase/produsele de «Conţine lemn dulce» este adãugat
cofetarie sau bãuturile care conţin exact dupã lista ingredientelor cu
acid glicirizinic sau sarea sa de excepţia cazului în care termenul
amoniu ca urmare a adaugarii «lemn dulce» figureazã deja în lista
substanţelor de acest fel sau de ingredientelor sau în denumirea sub
lemn dulce Glycyrrhiza glabra, cu care se vinde produsul. În absenta
o concentraţie egala sau mare de listei ingredientelor menţiunea
100 mg/kg sau 10 mg/l figureazã în apropierea denumirii
sub care se vinde produsul.

7. Produsele zaharoase/produsele Menţiunea urmãtoare trebuie sa fie
de cofetarie care conţin acid înscrisã dupã lista ingredientelor:
glicirizinic sau sarea sa de «conţinut lemn dulce - persoanele
amoniu ca urmare a adaugarii de suferinde de hipertensiune trebuie
substanţe de acest fel sau de sa evite consumul excesiv». În
lemn dulce Glycyrrhiza glabra, absenta listei ingredientelor,
cu o concentraţie egala sau mai menţiunea figureazã în apropierea
mare de 4 g/kg denumirii sub care se vinde produsul.

8. Bãuturile care conţin acid Menţiunea urmãtoare trebuie sa fie
glicirizinic sau sarea sa de înscrisã dupã lista ingredientelor:
amoniu ca urmare a adaugarii de «conţinut lemn dulce - persoanele
substanţe de acest fel sau de suferinde de hipertensiune trebuie
lemn dulce Glycyrrhiza glabra, sa evite consumul excesiv». În
cu o concentraţie egala sau mai absenta listei ingredientelor,
mare de 50 mg/l sau 300 mg/l, menţiunea figureazã în apropierea
în cazul bãuturilor conţinând denumirii sub care se vinde produsul."
mai mult de 1,2% în volume de
alcool (x)
(x) Conţinutul se aplica produselor
de acest fel propuse gata pentru
consum sau reconstituite în
conformitate cu instrucţiunile
de fabricaţie.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


2. Punctele 1, 5, 6, 8-14, 16-20 din anexa nr. 1a) la normele metodologice "Menţiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse" se abroga.
3. Anexa nr. 1f) la normele metodologice "Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)" se modifica şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotãrâre.
ART. II
Aplicarea dispoziţiilor art. 7 alin. (6^2) din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se suspenda pana la data de 25 noiembrie 2007.
ART. III
Produsele aflate în stoc înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2006.
Prezenta hotãrâre transpune urmãtoarele acte normative europene:
- Directiva Comisiei 2005/26/CE, care stabileşte o lista a ingredientelor alimentare sau a substanţelor provizoriu excluse din anexa III a la Directiva 2000/13/CE a Parlamentului şi a Consiliului European, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. 75 din 22 martie 2005;
- Directiva Comisiei 2004/77/CE , care modifica Directiva 1994/54/CE cu privire la etichetarea unor produse alimentare ce conţin acid glicirizinic şi sarea sa de amoniu, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. 162 din 30 aprilie 2004;
- Directiva Comisiei 2005/63/CE din 3 octombrie 2005 care aduce modificãri Directivei 2005/26/CE, referitoare la lista ingredientelor alimentare sau substanţelor excluse provizoriu din anexa III A la Directiva 2000/13/CE a Parlamentului şi Consiliului European, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. 258 din 4 octombrie 2005.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Francu

Autoritatea Nationala
pentru Protecţia Consumatorilor
Catalin Florin Teodorescu,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

p. Ministrul integrãrii europene,
Adrian Ciocanea,
secretar de stat

Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 1.870.

ANEXA

LISTA
ingredientelor alimentare şi a substanţelor
provizoriu excluse din anexa nr. 1f)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ingrediente Produse provizoriu excluse din aceasta cauza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cereale care Siropuri de glucoza pe baza de grâu conţinând dextroza*)
conţin gluten ─────────────────────────────────────────────────────────
Maltodextrine pe baza de grâu*)
─────────────────────────────────────────────────────────
Siropuri de glucoza pe baza de orz
Cereale utilizate în distilate pentru bãuturi spirtoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Oua Lysozym (produs obţinut din oua) utilizat în vin
─────────────────────────────────────────────────────────
Albumina (produs obţinut din oua) utilizata ca
stabilizator pentru vin şi cidru
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Peste Gelatina de peste utilizata ca suport pentru vitamine
sau preparate carotenoidice şi arome
─────────────────────────────────────────────────────────
Gelatina de peste sau clei de peste utilizate ca
stabilizatori pentru bere, cidru şi vin
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Soia Ulei şi grasime de soia complet rafinate*)
─────────────────────────────────────────────────────────
Amestec natural de tocoferoli (E 306), tocoferol D-alfa
natural, acetat de tocoferol D-alfa natural, succinat
de tocoferol D-alfa natural obţinuţi din soia
─────────────────────────────────────────────────────────
Fitosteroli şi esteri de fitosteroli derivati din uleiuri
vegetale de soia
─────────────────────────────────────────────────────────
Ester de stanol vegetal produs din steroli obţinuţi din
uleiuri vegetale din soia
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lapte Zer utilizat în distilate pentru bãuturi spirtoase
─────────────────────────────────────────────────────────
Lactitol
─────────────────────────────────────────────────────────
Produse din lapte (caseina) utilizate ca stabilizatori
la fabricarea vinului şi a cidrului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fructe în coaja Fructe în coaja utilizate în distilatele pentru bãuturi
spirtoase
─────────────────────────────────────────────────────────
Fructe în coaja (migdale, nuci) utilizate (ca aroma)
în bãuturi spirtoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Telina Ulei de frunze de telina şi seminţe
─────────────────────────────────────────────────────────
Oleorezine din seminţe de telina
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mustar Ulei de mustar
─────────────────────────────────────────────────────────
Ulei de seminţe de mustar
─────────────────────────────────────────────────────────
Oleorezine din seminţe de mustar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Şi produse care rezulta din acestea, în mãsura în care procesul pe care
l-au suferit nu este probabil sa creascã nivelul de alergenicitate stabilit
de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul relevant din care
provine.


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016