Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 1.853 din 22 decembrie 2005 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, in anul 2006, producatorilor agricoli din sectorul animalier si din sectorul piscicol
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 21 din 10 ianuarie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 11 alin. (2) din Legea zootehniei nr. 72/2002 , cu modificãrile ulterioare, al art. 7 alin. (1) şi (3) şi al <>art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 , cu completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploateazã animale de producţie, înscrise în Registrul agricol, sau care deţin/administreazã amenajãri piscicole pentru producerea de peşte de consum, înregistraţi în Registrul unitãţilor de producţie din acvaculturã, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã, şi care deţin licenţã de acvaculturã, conform legislaţiei în vigoare, beneficiazã în anul 2006 de sprijin direct al statului, prin acordarea de subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în limita sumei de 400.000 mii lei (RON).
ART. 2
(1) Se acordã subvenţie producãtorilor agricoli, crescãtori de bovine, care deţin vaci de lapte, individualizate în sistemul naţional conform legislaţiei în vigoare, însãmânţate artificial sau montate natural cu tauri autorizaţi.
(2) Valoarea subvenţiei este:
a) 200 lei (RON)/cap la fãtare, dacã aceasta este urmare a unei însãmânţãri artificiale;
b) 100 lei (RON)/cap la fãtare, dacã aceasta este urmare a unei monte naturale cu taur autorizat;
c) 200 lei (RON)/cap la împlinirea vârstei de 6 luni a viţelului, dacã acesta provine din însãmânţare artificialã;
d) 100 lei (RON)/cap la împlinirea vârstei de 6 luni a viţelului, dacã acesta provine din montã naturalã cu taur autorizat.
(3) Se acordã un sprijin financiar suplimentar de:
a) 300 lei (RON)/cap dacã animalul este cuprins în controlul oficial al performanţelor (COP);
b) 100 lei (RON)/cap dacã animalul este înscris în Registrul genealogic (RG);
c) 200 lei (RON)/cap dacã animalul este certificat ecologic.
(4) Sprijinul financiar prevãzut la alin. (2) şi (3) se acordã pentru efectivul de vaci care fatã şi/sau ai cãror viţei împlinesc vârsta de 6 luni, în perioada 1 ianuarie31 decembrie 2006.
ART. 3
(1) În perioada 1 ianuarie-1 martie 2006, producãtorii agricoli, crescãtori de porcine, beneficiazã de subvenţie în valoare de 100 lei (RON)/cap animal, pentru animalele individualizate în sistemul naţional conform legislaţiei în vigoare, în greutate de 90-110 kg/cap, provenite din unitãţi autorizate sanitar veterinar:
a) livrate la abatoare autorizate;
b) abatorizate în regim de prestare de servicii;
c) abatorizate în abatoare proprii, autorizate, în cadrul unitãţilor integrate şi a cãror activitate este evidenţiatã distinct.
(2) În perioada 1 ianuarie-1 martie 2006, valoarea subvenţiei pentru porcii în greutate de 90-110 kg/cap, obţinuţi în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , şi certificaţi ecologic de un organism de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, este de 120 lei (RON)/cap animal certificat.
(3) Începând cu data de 1 martie 2006, producãtorii agricoli, crescãtori de porcine, beneficiazã de subvenţie pentru animalele individualizate în sistemul naţional conform legislaţiei în vigoare, în greutate de 90-120 kg/cap, provenite din unitãţi autorizate sanitar veterinar, animale abatorizate în abatoare care clasificã carcasele conform Sistemului de clasificare a carcaselor EUROP:
a) livrate la abatoare autorizate;
b) abatorizate în regim de prestare de servicii;
c) abatorizate în abatoare proprii, autorizate, în cadrul unitãţilor integrate şi a cãror activitate este evidenţiatã distinct;
d) livrate la abatoare autorizate, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2000 , aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , şi certificate ecologic de un organism de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(4) Începând cu data de 1 martie 2006 acordarea de subvenţii producãtorilor agricoli, crescãtori de porcine, este condiţionatã de întocmirea şi implementarea programului-cadru privind normele de biosecuritate în unitãţile autorizate, conform termenelor stabilite de legislaţia în vigoare.
(5) Valoarea subvenţiei prevãzute la alin. (3) lit. a)-c) este de 120 lei (RON)/cap animal pentru clasa de calitate "E" şi 100 lei/cap animal pentru clasa de calitate "U", clase de calitate rezultate în urma clasificãrii carcaselor conform Sistemului de clasificare a carcaselor EUROP.
(6) Valoarea subvenţiei prevãzute la alin. (3) lit. d) este de 140 lei (RON)/cap animal certificat, pentru clasele de calitate "E" şi "U", rezultate în urma clasificãrii carcaselor conform Sistemului de clasificare a carcaselor EUROP.
(7) Nu se acordã subvenţie pentru clasele de calitate "R", "O" şi "P".
(8) Nu se acordã subvenţie pentru porcii proveniţi din import.
ART. 4
Pentru asigurarea livrãrii porcilor la abatoare autorizate, în condiţiile de calitate prevãzute de Sistemul de clasificare a carcaselor EUROP, se acordã sprijin financiar producãtorilor agricoli individuali, crescãtori de porcine, persoane fizice, în valoare de 50 lei (RON)/cap, care cumpãrã minimum 2 purcei înţãrcaţi, castraţi, în greutate de pânã la 20 kg/cap, şi obţinuţi printr-o schemã de încrucişare industrialã, din unitãţi specializate.
ART. 5
(1) Se acordã subvenţie producãtorilor agricoli, crescãtori de ovine şi caprine, care deţin minimum 50 de capete ovine şi/sau minimum 10 capete caprine, individualizate în sistemul naţional conform legislaţiei în vigoare, pentru oile/caprele care în perioada 1 ianuarie31 decembrie 2006 au fãtat cel puţin o datã şi pentru reproducãtori, animale care sunt înscrise în Registrul agricol la data de 31 decembrie 2005.
(2) Valoarea subvenţiei este de:
a) 20 lei (RON)/cap oaie/caprã;
b) 50 lei (RON)/cap berbec/ţap înscris în Registrul genealogic (RG).
(3) Valoarea subvenţiei pentru ovinele/caprinele care îndeplinesc prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2000 , aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , şi certificate ecologic de un organism de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, este de 30 lei (RON)/cap oaie/caprã certificatã.
(4) Subvenţiile prevãzute la alin. (2) şi (3) se solicitã începând cu data de 1 octombrie 2006.
ART. 6
(1) Se acordã subvenţie producãtorilor agricoli, crescãtori de pãsãri, care deţin autorizaţie sanitarã veterinarã şi care în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2006 livreazã pui broiler pentru abatorizare la abatoare autorizate sanitar veterinar şi licenţiate.
(2) Valoarea subvenţiei este de 1,40 lei (RON)/cap pentru puii broiler livraţi la abatoare autorizate, cu o greutate minimã de 1,75 kg/cap.
(3) Începând cu data de 1 martie 2006 acordarea de subvenţii producãtorilor agricoli, crescãtori de pãsãri, prevãzuţi la alin. (1), este condiţionatã de întocmirea şi implementarea programului-cadru privind normele de biosecuritate în unitãţi autorizate, conform termenelor stabilite de legislaţia în vigoare.
ART. 7
(1) Beneficiazã de subvenţii de la bugetul de stat producãtorii agricoli, deţinãtori de familii de albine, care, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2006, livreazã miere la unitãţi de procesare autorizate.
(2) Valoarea subvenţiei este de 20 lei (RON)/familie pentru familiile de albine elitã şi pentru familiile de albine producţie.
(3) Valoarea subvenţiei pentru familiile de albine care îndeplinesc prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2000 , aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , şi certificate ecologic de un organism de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, este de 30 lei (RON)/familia de albine certificatã.
(4) Beneficiazã de subvenţie deţinãtorii de familii de albine care, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2006, livreazã minimum 10 kg de miere pentru fiecare familie de albine pentru care se solicitã subvenţie, în baza documentului fiscal de valorificare a mãrfii la unitãţile de procesare autorizate.
ART. 8
(1) Valoarea subvenţiei pentru ouãle de viermi de mãtase este de 120 lei/cutia de 10 g şi se acordã producãtorilor agricoli care, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2006, livreazã la unitãţile de procesare minimum 20 kg de gogoşi crude pentru fiecare cutie de 10 g, în baza documentului fiscal de valorificare a acestora.
(2) Producãtorii agricoli beneficiazã de subvenţiile prevãzute la alin. (1) în urmãtoarele condiţii:
a) cresc viermi de mãtase din specia Bombyx mori din ouã de viermi de mãtase preluate prin contract de la unitãţi specializate în producerea ouãlor de viermi de mãtase, ambalate în cutii de 10 g care sã conţinã minimum 20.000 de ouã de viermi de mãtase, conform prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 658/2002 pentru aprobarea Normelor tehnice de calitate privind ouãle de viermi de mãtase comerciale şi gogoşile de viermi de mãtase crude, din specia Bombyx mori, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 din 3 martie 2003;
b) îndeplinesc condiţiile prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturiii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 119/2004 privind aprobarea Criteriilor pentru atestarea eligibilitãţii crescãtorilor de viermi de mãtase din specia Bombyx mori, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 19 februarie 2004;
c) livreazã minimum 20 kg gogoşi de mãtase crude pentru fiecare cutie de 10 g cu ouã de viermi de mãtase preluate prin contract pentru creştere, la unitãţi specializate în prelucrare, care respectã condiţiile de calitate aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 658/2002 .
ART. 9
(1) Valoarea subvenţiei pentru producţia de peşte de consum, realizatã în ferme de amenajãri piscicole sistematice (heleşteie) şi ferme de creştere intensivã şi superintensivã, din specii cu valoare economicã ridicatã, livratã la fondul pieţei prin unitãţile de comercializare autorizate, este de:
a) 1,00 lei (RON)/kg pentru specia crap indigen cu o greutate minimã de 2 kg/bucatã;
b) 1,20 lei (RON)/kg pentru specia şalãu cu o greutate minimã de 1 kg/bucatã;
c) 1,20 lei (RON)/kg pentru specia somn cu o greutate minimã de 2 kg/bucatã;
d) 1,00 lei (RON)/kg pentru specia ştiucã cu o greutate minimã de 1 kg/bucatã;
e) 4,00 lei (RON)/kg pentru specia cegã cu o greutate minimã de 1 kg/bucatã;
f) 4,00 lei (RON)/kg pentru speciile pãstrugã şi nisetru cu o greutate minimã de 2 kg/bucatã;
g) 4,00 lei (RON)/kg pentru specia morun cu o greutate minimã de 5 kg/bucatã.
(2) Subvenţiile pentru producţiile de peşte prevãzute la alin. (1) se acordã producãtorilor din acvaculturã care livreazã la unitãţi de comercializare şi procesare autorizate minimum 100 kg/specie/producãtor la fiecare livrare, din speciile crap indigen, şalãu, somn, ştiucã sau sturion, cu respectarea condiţiilor care privesc ambalarea, etichetarea, gradul de prospeţime, calibrajul etc., conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 510/944/147/2002 pentru aprobarea Normelor de comercializare a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 125 din 26 februarie 2003.
ART. 10
Sumele pe specii de animale pentru care se acordã subvenţii se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, cu încadrare în fondurile alocate de la bugetul de stat, cu aceastã destinaţie.
ART. 11
(1) Acordarea subvenţiilor de la bugetul de stat se realizeazã pe bazã de cerere scrisã, emisã de deţinãtorul de animale, cãtre sucursala judeţeanã a Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, în termenul stabilit în normele metodologice de aplicare a prezentei hotãrâri, pentru fiecare specie.
(2) Persoanele fizice sau juridice pot solicita subvenţiile cuvenite, direct sau prin intermediul formelor asociative constituite la nivel local, cu reprezentare judeţeanã, potrivit legislaţiei în vigoare, din care fac parte.
(3) Cererea-tip pentru solicitarea subvenţiilor, însoţitã de documentele justificative, se depune pentru verificare la sucursala judeţeanã a Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul reprezentantului formelor asociative constituite la nivel local, cu reprezentare judeţeanã, potrivit legislaţiei în vigoare, din care fac parte solicitanţii.
(4) Acordarea subvenţiilor de la bugetul de stat se face în ordinea depunerii cererilor, pânã la utilizarea în întregime a fondului alocat potrivit prezentei hotãrâri.
ART. 12
Atestarea însãmânţãrii sau montei şi a fãtãrii la vaci, juninci, ovine şi caprine, precum şi a faptului cã viţeii provin din transfer de embrioni, însãmânţare artificialã sau montã naturalã cu tauri autorizaţi se face pe baza urmãtoarelor documente:
a) buletinul de însãmânţãri artificiale sau montã naturalã, completat de operatorul însãmânţãtor sau de deţinãtorul legal al reproducãtorilor atestaţi şi autorizaţi sã desfãşoare activitatea de reproducţie în conformitate cu legislaţia în vigoare;
b) declaraţia de fãtare pe propria rãspundere a proprietarului animalului.
ART. 13
(1) Producãtorii agricoli, persoane fizice şi juridice beneficiare ale subvenţiilor prevãzute în prezenta hotãrâre, pe parcursul anului 2006, prezintã o singurã datã, la prima solicitare, actele de identificare, în copie, precum şi originalele, pentru autentificare prin semnãtura persoanei responsabile cu subvenţiile din cadrul sucursalelor judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) În cererile ulterioare solicitantul menţioneazã poziţia şi data la care a fost înregistratã prima solicitare.
(3) Producãtorii agricoli, persoane fizice şi juridice beneficiare ale subvenţiilor prevãzute în prezenta hotãrâre, vor anunţa orice modificare privind identificarea lor la sucursalele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile.
ART. 14
(1) Verificarea îndeplinirii condiţiilor tehnice se face de cãtre şeful centrului teritorial pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, care confirmã cererile prin semnãturã şi le depune la unitatea pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţeanã. Dupã avizarea de cãtre directorul unitãţii pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţene, cererile sunt depuse la sucursalele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aprobare.
(2) Verificarea cererilor solicitanţilor din domeniul piscicol se face de cãtre inspectorul piscicol teritorial, care confirmã cererile prin semnãturã. Dupã avizarea de cãtre acesta, cererile sunt depuse la sucursalele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aprobare.
ART. 15
Sucursalele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, vor deschide un registru special, denumit registru, pentru înscrierea solicitãrilor de subvenţii, separat, pentru fiecare specie şi categorie.
ART. 16
În cadrul sucursalelor judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, persoanele nominalizate pentru verificarea solicitãrilor, dupã înregistrarea cererilor în registrul de intrãri-ieşiri, le arhiveazã şi le înregistreazã în registru.
ART. 17
(1) Persoanele nominalizate pentru verificarea solicitãrilor din cadrul sucursalelor judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, verificã lunar pe teren corectitudinea înscrisurilor din actele anexate la cererea de solicitare de subvenţii cu Registrul agricol, precum şi valabilitatea autorizaţiilor sanitare veterinare şi a licenţelor acordate unitãţilor de procesare.
(2) În urma verificãrilor, persoanele nominalizate pentru verificarea solicitãrilor din cadrul sucursalelor judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, întocmesc o notã pe care o anexeazã la dosarul în baza cãruia s-a acordat subvenţia.
ART. 18
(1) Sucursalele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã verificarea documentaţiilor, întocmesc situaţiile centralizatoare şi le transmit Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(2) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã întocmeşte şi transmite Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale situaţia centralizatoare.
ART. 19
În baza situaţiei centralizatoare a cererilor pentru încasarea subvenţiilor, transmisã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie în Agriculturã, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare la capitolul 83.01 "Agriculturã, silviculturã şi vânãtoare", titlul "Subvenţii". Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoţitã de situaţia justificativã a sprijinului direct al statului.
ART. 20
Dupã aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale se alimenteazã contul Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, care vireazã sumele în conturile solicitanţilor astfel: pentru persoane juridice, la trezorerii, iar pentru persoane fizice, în contul deschis de acestea la bãncile comerciale sau la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A.
ART. 21
Pentru efectivele de animale care îndeplinesc condiţiile de acordare a subvenţiilor în cursul lunii decembrie 2006, precum şi pentru efectivele de animale livrate la abatoare autorizate şi producţiile livrate la unitãţi de procesare autorizate pentru care s-a efectuat plata în luna decembrie 2006, subvenţiile cuvenite se solicitã prin cereri care se depun la sucursalele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, în primele 10 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 2007. Ulterior acestei date nu se mai primesc cereri pentru plata subvenţiilor aferente anului 2006.
ART. 22
Sucursalele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înregistra şi de a monitoriza toţi beneficiarii de subvenţii.
ART. 23
(1) Achitarea sumelor de la bugetul de stat în mod necorespunzãtor, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 10.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON), precum şi cu obligarea la restituirea contravalorii stimulentelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflaţie.
(2) Sancţiunile prevãzute la alin. (1) se aplicã şi persoanelor juridice.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre persoane împuternicite de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(4) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
(5) Prevederile alin. (1)-(4) referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 24
Persoanele împuternicite de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã verificã permanent modul de acordare şi utilizare a sumelor alocate potrivit prezentei hotãrâri.
ART. 25
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, cu avizul ministrului finanţelor publice, se aprobã normele metodologice de aplicare a acesteia, precum şi condiţiile de acordare a subvenţiilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu
Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 1.853.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: