Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 1.776 din 21 octombrie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 62/2004 privind regimul de organizare si functionare a parcurilor turistice
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.045 din 11 noiembrie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 62/2004 privind regimul de organizare şi funcţionare a parcurilor turistice,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 62/2004 privind regimul de organizare şi funcţionare a parcurilor turistice, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemneazã:
------------
Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Miron Tudor Mitrea
Ministru de stat, ministrul administraţiei şi internelor,
Marian Florian Sãniuţã
Ministrul delegat pentru administraţia publicã,
Gheorghe Emacu
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu
Bucureşti, 21 octombrie 2004.
Nr. 1.776.
ANEXĂ
NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a
Guvernului nr. 62/2004 privind regimul de organizare
şi funcţionare a parcurilor turistice
ART. 1
(1) Titlul de parc turistic se acordã la solicitarea autoritãţilor administraţiei publice locale, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 62/2004 privind regimul de organizare şi funcţionare a parcurilor turistice, denumitã în continuare ordonanţã de urgenţã, în vederea realizãrii urmãtoarelor obiective:
a) creşterea numãrului locurilor de muncã;
b) sporirea volumului investiţiilor strãine directe;
c) dezvoltarea produselor turistice;
d) dezvoltarea de activitãţi care sã determine angajarea personalului cu înaltã calificare;
e) desfãşurarea de activitãţi în concordanţã cu obiectivele de dezvoltare regionalã.
(2) În sensul prevederilor art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, prin activitãţi de turism şi servicii specifice se înţelege:
a) servicii de cazare;
b) servicii de alimentaţie publicã;
c) servicii de transport;
d) servicii de agrement;
e) servicii de tratament balnear.
(3) În sensul prevederilor alin. (2) şi în raport cu oportunitãţile de dezvoltare specifice fiecãrui parc turistic se promoveazã diverse forme de turism:
a) turism de litoral;
b) turism montan;
c) turism balnear;
d) turism de agrement;
e) alte forme de turism.
(4) În cadrul parcului turistic, pe lângã activitãţile care predominã şi care conferã domeniul de specializare al parcului turistic, în vederea sprijinirii dezvoltãrii acestor activitãţi, se desfãşoarã o serie de servicii conexe:
a) furnizare de utilitãţi;
b) curãţenie şi pazã;
c) servicii comerciale;
d) servicii de evidenţã contabilã;
e) asistenţã în afaceri;
f) servicii de asigurare;
g) alte servicii similare acestora sau în legãturã directã cu acestea.
ART. 2
(1) Administrarea parcului turistic se realizeazã de cãtre un comitet de administrare.
(2) În cererea pentru acordarea titlului de parc turistic se menţioneazã propunerile privind componenţa comitetului de administrare, din care pot face parte reprezentanţi ai prefectului, ai consiliului local, ai consiliului judeţean, ai investitorului, persoane fizice interesate ori reprezentanţi ai persoanelor juridice.
ART. 3
Prin hotãrârea Guvernului de acordare a titlului de parc turistic se vor stabili:
a) tipul activitãţilor turistice şi al serviciilor ce urmeazã a se desfãşura, potrivit zonei şi condiţiilor de atragere a unui numãr maxim de turişti, tipul investiţiilor privind realizarea infrastructurii (reţele de apã, canalizare şi de drumuri publice, reţele de alimentare cu gaze, energie electricã şi de telecomunicaţii etc.);
b) sursele de finanţare, care pot fi: bugetele locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale în a cãror razã funcţioneazã parcul turistic, credite interne şi/sau externe, sponsorizãri, investiţii private interne şi internaţionale, investiţii mixte, alte surse legal constituite.
ART. 4
(1) Atribuţiile comitetului de administrare sunt:
a) sã colaboreze cu autoritãţile administraţiei publice locale pe al cãror teritoriu se constituie parcurile turistice, la întocmirea planurilor de amenajare teritorialã şi urbanisticã, în condiţiile legii;
b) sã atragã surse financiare pentru realizarea racordãrii parcului turistic la reţelele de utilitãţi: drumuri de acces, canalizare, telecomunicaţii, alimentare cu apã, energie electricã, gaze naturale;
c) sã gestioneze sursele financiare proprii şi atrase, în conformitate cu strategia de funcţionare şi dezvoltare a parcului turistic, în vederea asigurãrii utilitãţilor şi serviciilor necesare activitãţilor desfãşurate în parcul turistic, asigurãrii şi garantãrii nediscriminatorii a dreptului de folosinţã asupra infrastructurii şi utilitãţilor, potrivit contractelor încheiate de autoritãţile administraţiei publice locale cu beneficiarii acestora, reparãrii, întreţinerii, modernizãrii şi dezvoltãrii, dupã caz, a infrastructurii şi utilitãţilor din interiorul parcului turistic, asigurãrii accesului la utilizarea spaţiilor din parcul turistic destinate folosinţei comune;
d) sã selecteze solicitãrile de admitere de noi agenţi economici în parcul turistic;
e) sã atragã investitori pentru dezvoltarea activitãţilor şi serviciilor specifice parcurilor turistice;
f) sã încheie şi sã dezvolte parteneriatele interne şi internaţionale, sã ofere consultanţã pentru afaceri etc.;
g) sã colaboreze cu autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale şi cu alte organisme şi organizaţii.
(2) În exercitarea atribuţiilor care îi revin, comitetul de administrare adoptã hotãrâri cu caracter obligatoriu pentru toate persoanele juridice care desfãşoarã activitãţi specifice în perimetrul parcurilor turistice.
(3) Pentru recuperarea investiţiei, acoperirea costurilor de întreţinere şi pentru realizarea unui profit se percep tarife de utilizare şi exploatare a parcului turistic. Valoarea tarifelor de utilizare şi exploatare a parcului turistic este stabilitã de cãtre comitetul de administrare.
ART. 5
În vederea obţinerii titlului de parc turistic, solicitantul depune urmãtoarele documente:
a) cererea de acordare a titlului de parc turistic;
b) copii de pe documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism privind delimitarea terenului;
c) studiul de fezabilitate pentru realizarea parcului turistic, inclusiv descrierea infrastructurii în interiorul acestuia şi a sistemelor de conectare la utilitãţile din exteriorul parcului turistic, ce urmeazã sã fie realizate, cu un capitol separat fãcând dovada oportunitãţii, în sensul cã terenul se aflã într-o zonã cu potenţial turistic complex;
d) declaraţia pe propria rãspundere a proprietarului terenului aferent parcului turistic, din care sã rezulte cã situaţia juridicã a terenului este clarificatã, acesta nefãcând obiectul vreunui litigiu şi nefiind afectat de sarcini;
e) certificatul de sarcini;
f) strategia de funcţionare şi dezvoltare a parcului turistic;
g) acordul autoritãţii administraţiei publice locale privind realizarea infrastructurii aferente parcului turistic şi conexiunii utilitãţilor.
ART. 6
Delimitarea parcurilor turistice se face pe baza documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism realizate de autoritãţile administraţiei publice locale, cu avizul de specialitate al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
ART. 7
(1) Cererea pentru acordarea titlului de parc turistic şi documentele prevãzute la art. 5 se depun la Registratura generalã a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în vederea analizei şi evaluãrii.
(2) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului aprobã sau respinge motivat cererea de acordare a titlului de parc turistic, în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia.
(3) În situaţia în care documentaţia nu este completã, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului poate solicita completarea documentaţiei, acordându-se un nou termen de 30 de zile, care curge de la data completãrii.
(4) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin Autoritatea Naţionalã pentru Turism, efectueazã la faţa locului verificãri ale zonei delimitate care face obiectul cererii de acordare a titlului de parc turistic.
ART. 8
(1) Titlul de parc turistic se acordã solicitantului, dacã acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute în prezentele norme metodologice.
(2) Titlul de parc turistic se acordã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, ca urmare a analizei şi evaluãrii documentaţiei depuse de solicitant.
(3) Titlul de parc turistic cuprinde:
a) datele de identificare a solicitantului;
b) datele de identificare a zonei delimitate în care se constituie parcul turistic;
c) durata de funcţionare a parcului turistic;
d) tipul activitãţilor turistice şi al serviciilor ce urmeazã sã se desfãşoare în cadrul parcului turistic;
e) tipul investiţiilor privind realizarea infrastructurii reţele de apã, canalizare şi de drumuri publice, reţele de alimentare cu gaze, energie electricã şi de telecomunicaţii şi altele;
f) sursele de finanţare.
ART. 9
(1) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului aduce la cunoştinţã solicitanţilor motivele care au determinat respingerea cererii de acordare a titlului de parc turistic.
(2) O nouã cerere de acordare a titlului de parc turistic se poate introduce dupã cel puţin 3 luni de la respingere, dacã sunt realizate condiţiile neîndeplinite la prima solicitare.
ART. 10
Retragerea titlului de parc turistic se dispune prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în situaţiile prevãzute la art. 8 din ordonanţa de urgenţã.
ART. 11
Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului analizeazã evoluţia dezvoltãrii parcurilor turistice, pe baza rapoartelor depuse semestrial de cãtre comitetul de administrare.
ART. 12
Modelul cererii pentru eliberarea titlului de parc turistic se aprobã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: