Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102/1992 privind stema tarii şi sigiliul statului,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
(1) Se aproba stema municipiului Caransebes, judeţul Caras-Severin, prevãzutã în anexa nr. 1.
(2) Descrierea elementelor stemei şi semnificatia acestora sunt prevãzute în anexa nr. 1a).
(3) Anexele nr. 1 şi 1a) fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca
Bucureşti, 18 decembrie 2002.
Nr. 1.533.
ANEXA 1
NOTA: C.T.C.E. PIATRA-NEAMT
---------------------------
STEMA - municipiului Caransebes, judeţul Caras-Severin, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 24 ianuarie 2003, la pagina 2.
ANEXA 1a)
---------
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICATIILE
elementelor insumate ale stemei municipiului Caransebes,
judeţul Caras-Severin
Descrierea stemei
Stema municipiului Caransebes, potrivit anexei nr. 1 la hotãrâre, se compune dintr-un scut curbat la baza, tãiat-despicat în talpa.
Primul cartier, pe roşu, conţine o cetate medievala de argint, cu doua turnuri ascutite şi poarta centrala închisã, însoţitã de un "soare-rasare" şi o luna, ambele de aur. Deasupra cetatii planeaza un braţ drept inzauat cu spada, tot de argint.
Cartierul al doilea, pe albastru, îl prezintã pe Sfantul Gheorghe ecvestru, strapungand cu sulita anticristul reprezentat printr-o amfiptera, totul de argint.
Aureola Sfantului Gheorghe şi solzii animalului sunt executate din aur.
Al treilea cartier, pe aur, reprezintã un soldat roman cu scutul lãsat, sprijinindu-se într-o sulita cu varful în jos, totul de culoare alba, ce sugereaza marmura.
Scutul este timbrat de o coroana murala din argint cu cinci turnuri crenelate, simbolizand statutul de municipiu al localitãţii.
Semnificatia elementelor insumate
Armele primului cartier fac trimitere la secolul al XIII-lea, perioada în care Caransebesul este atestat documentar şi în care oraşul fortificat cunoaşte o puternica dezvoltare.
Urbea este cunoscutã ca un bastion de apãrare a crestinatatii impotriva invaziei pagane, iar cei doi astri semnifica libertatea, belsugul, vesnicia, dar şi innoirea Caransebesului.
Cartierul albastru, care semnifica credinţa, speranta şi sinceritate, este rezervat credinţei crestine a locuitorilor. Sfantul militar, patron spiritual al Episcopiei de Caransebes, reprezintã victoria Binelui impotriva Raului.
Soldatul roman din ultimul cartier este intruchiparea lui Virtus, zeu roman al curajului, şi face trimitere la virtutile traditionale: cinstea, curajul, sinceritatea, modestia, însuşiri morale tipice locuitorilor acestei aşezãri.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: