Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 1.360 din 10 noiembrie 2005 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 964/2000 privind aprobarea Planului de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.061 din 28 noiembrie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 964/2000 privind aprobarea Planului de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluãrii cu nitraţi proveniţi din surse agricole, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 526 din 25 octombrie 2000, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La anexa "Planul de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluãrii cu nitraţi proveniţi din surse agricole", alineatul (3) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Metodele de mãsurare şi analizã de referinţã sunt cele prevãzute în anexa nr. 2. Metodele de mãsurare şi analizã de referinţã, corespunzãtoare standardelor indicate, au caracter voluntar, iar alte metode alternative pot fi folosite dacã se demonstreazã cã au aceeaşi limitã de detecţie, precizie şi acurateţe cu a celor prevãzute în anexa nr. 2. Reactualizarea metodelor de mãsurare şi analizã de referinţã se face pe baza progreselor în domeniu şi a metodelor noi de mãsurare şi analizã cu performanţe ale limitei de detecţie, preciziei şi acurateţei cel puţin echivalente celor prevãzute în anexa nr. 2."
2. La anexa nr. 1 "Criterii pentru identificarea apelor afectate de poluarea cu nitraţi şi a apelor care sunt susceptibile sã fie expuse unei astfel de poluãri" la Planul de acţiune, literele a) şi b) ale punctului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) dacã apa dulce de suprafaţã, utilizatã sau în perspectivã de a fi utilizatã ca sursã de apã potabilã, conţine sau este susceptibilã sã conţinã cantitãţi (concentraţii) ale azotului din nitraţi mai mari decât cele prevãzute în anexa nr. 1 b) la normativul prevãzut în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 100/2002 pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie sã le îndeplineascã apele de suprafaţã utilizate pentru potabilizare NTPA-013 şi a Normativului privind metodele de mãsurare şi frecvenţa de prelevare şi analizã a probelor din apele de suprafaţã destinate producerii de apã potabilã, cu modificãrile ulterioare, dacã nu se acţioneazã conform prevederilor art. 6 din planul de acţiune;
b) dacã apele subterane conţin sau sunt susceptibile sã conţinã cantitãţi de nitraţi în concentraţii mai mari decât limita maximã admisibilã prin normativele în vigoare, dacã nu se acţioneazã conform prevederilor art. 6 din planul de acţiune."
3. Anexa nr. 2 "Metode de mãsurare - Îngrãşãminte chimice" la Planul de acţiune se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 964/2000 privind aprobarea Planului de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluãrii cu nitraţi proveniţi din surse agricole, publicatã îm Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 526 din 25 octombrie 2000, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Attila Korodi,
secretar de stat
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur
Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolãescu
Bucureşti, 10 noiembrie 2005.
Nr. 1.360.
ANEXĂ
METODE DE MĂSURARE ŞI ANALIZĂ DE REFERINŢĂ
Îngrãşãminte chimice
Metodele de referinţã pentru determinarea compuşilor azotului din îngrãşãminte sunt:
1. SR ISO 4176/1994
Îngrãşãminte. Dozarea azotului nitric. Metoda Gravimetricã cu nitron
2. SR ISO 5314/1994
Îngrãşãminte. Dozarea azotului amoniacal. Metoda titrimetricã dupã distilare.
Apã dulce, ape costale şi ape marine
Concentraţia în azotaţi se determinã cu ajutorul urmãtoarelor metode de referinţã:
3. SR ISO 7890-1/1998
Calitatea apei. Determinarea conţinutului de azotaţi.
Partea 1: Metoda spectrometricã cu 2,6-dimetilfenol
4. SR ISO 7890-2/2000
Calitatea apei. Determinarea conţinutului de azotaţi.
Partea a 2-a: Metoda spectometricã cu 4-fluorfenol dupã distilare
5. SR ISO 7890-3/2000
Calitatea apei. Determinarea conţinutului de azotaţi.
Partea a 3-a: Metoda spectrometricã cu acid sulfsalicilic.
6. STAS 8900/1-1971
Ape de suprafaţã şi ape uzate. Determinarea azotaţilor
7. STAS 12999/1991
Apã de mare. Determinarea conţinutului de azotaţi.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: