Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre. ART. I Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã: 1.La articolul 5, litera g) va avea urmãtorul cuprins: "g) denumirea sau denumirea comercialã şi adresa producãtorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului; în cazul produselor din import se înscriu numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;". 2. Anexa nr. 1f) la normele metodologice se modificã şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotãrâre. ART. II Pânã la data de 25 noiembrie 2007 sunt exceptate din cuprinsul anexei nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, urmãtoarele produse:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ingrediente Produse provizoriu excluse din aceastã cauzã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cereale care conţin gluten Siropuri de glucozã pe bazã de grâu conţinând
dextrozã*)
──────────────────────────────────────────────
Maltodextrine pe bazã de grâu*)
──────────────────────────────────────────────
Siropuri de glucozã pe bazã de orz
──────────────────────────────────────────────
Cereale utilizate în distilate pentru bãuturi
spirtoase
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ouã Lizozim (produs obţinut din ouã) utilizat
în vin
──────────────────────────────────────────────
Albuminã (produs obţinut din ouã) utilizatã
ca stabilizator pentru vin şi cidru
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Peşte Gelatinã de peşte utilizatã ca suport pentru
vitamine sau preparate carotenoidice şi arome
──────────────────────────────────────────────
Gelatinã de peşte sau clei de peşte,
utilizate ca stabilizatori pentru bere, cidru
şi vin
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Soia Ulei şi grãsime de soia complet rafinate*)
──────────────────────────────────────────────
Amestec natural de tocoferoli (E 306),
tocoferol D-alfa natural, acetat
de tocoferol D-alfa natural, succinat de
tocoferol D-alfa natural obţinuţi din soia
──────────────────────────────────────────────
Fitosteroli şi esteri de fitosteroli derivaţi
din uleiuri vegetale de soia
──────────────────────────────────────────────
Ester de stanol vegetal produs din steroli
obţinuţi din uleiuri vegetale din soia
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lapte Zer utilizat în distilate pentru bãuturi
spirtoase
──────────────────────────────────────────────
Lactitol
──────────────────────────────────────────────
Produse din lapte (caseinã) utilizate ca
stabilizatori la fabricarea vinului şi a
cidrului
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fructe în coajã Fructe în coajã utilizate în distilatele pentru
bãuturi spirtoase
──────────────────────────────────────────────
Fructe în coajã (migdale, nuci) utilizate
(ca aromã) în bãuturi spirtoase
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Telinã Ulei de frunze de ţelinã şi seminţe
──────────────────────────────────────────────
Oleorãşini din seminţe de ţelinã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Muştar Ulei de muştar
──────────────────────────────────────────────
Ulei de seminţe de muştar
──────────────────────────────────────────────
Oleorãşini din seminţe de muştar
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
------ *) Şi produse care rezultã din acestea, în mãsura în care procesul pe care l-au suferit nu este probabil sã creascã nivelul de alergenicitate stabilit de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul relevant din care provine. ART. III La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 1.870/2005 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind etichetarea alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 7 februarie 2006. ART. IV <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare. PRIM-MINISTRU CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU Contrasemneazã: --------------- Şeful Cancelariei Primului-Ministru, Aleodor Marian Frâncu Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, Cãtãlin Florin Teodorescu, secretar de stat Ministrul sãnãtãţii publice, Gheorghe Eugen Nicolãescu Ministrul integrãrii europene, Anca Daniela Boagiu Bucureşti, 27 septembrie 2006. Nr. 1.357. ANEXĂ -----[anexa nr. 1f) la normele metodologice]--------------------------------------- LISTA cuprinzând ingredientele la care se face referire în art. 7 alin. (6^2), (11)-(14) - Cereale care conţin gluten (de exemplu: grâu, secarã, orz etc. sau soiurile lor hibride) şi produse pe bazã de cereale - Crustacee şi produse pe bazã de crustacee - Ouã şi produse pe bazã de ouã - Peşte şi produse pe bazã de peşte - Arahide şi produse pe bazã de arahide - Soia şi produse pe bazã de soia - Lapte şi produsele lactate (inclusiv lactoza) - Fructe în coajã, de exemplu: migdale (Amygdalus communis L), alune (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci de cajou (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia terifolia) şi produsele pe bazã de aceste fructe - Ţelinã şi produse pe bazã de ţelinã - Muştar şi produse pe bazã de muştar - Seminţe de susan şi produse pe bazã de seminţe de susan - Dioxid de sulf şi sulfiţi la concentraţii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO(2) . -------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.