Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.288 din 28 octombrie 2009  privind aprobarea Memorandumului de intelegere dintre Natiunile Unite si Guvernul Romaniei, semnat la New York la 5 august 2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.288 din 28 octombrie 2009 privind aprobarea Memorandumului de intelegere dintre Natiunile Unite si Guvernul Romaniei, semnat la New York la 5 august 2009

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 764 din 10 noiembrie 2009
HOTĂ?RÂRE nr. 1.288 din 28 octombrie 2009
privind aprobarea Memorandumului de înţelegere dintre Naţiunile Unite şi Guvernul României, semnat la New York la 5 august 2009
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 764 din 10 noiembrie 2009


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Memorandumul de înţelegere dintre Naţiunile Unite şi Guvernul României, semnat la New York la 5 august 2009, privind desfãşurarea unui program comun de pregãtire a personalului de securitate al Naţiunilor Unite în domeniul protecţiei nemijlocite în cadrul Centrului de Excelenţã pentru Protecţie şi Securitate al Serviciului de Protecţie şi Pazã, ce se va înfiinţa la Bucureşti.
ART. 2
În aplicarea memorandumului aprobat potrivit art. 1 se va înfiinţa, conform legii, Centrul de Excelenţã pentru Protecţie şi Securitate în cadrul Serviciului de Protecţie şi Pazã.
ART. 3
Activitatea Centrului de Excelenţã pentru Protecţie şi Securitate se va desfãşura în anul 2009, cu încadrarea în bugetul şi indicatorii de personal aprobaţi Serviciului de Protecţie şi Pazã.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Directorul Serviciului
de Protecţie şi Pazã,
Lucian-Silvan Pahonţu

p. Ministrul finanţelor publice,
Bogdan Alexandru Drãgoi,
secretar de stat

p. Ministrul
afacerilor externe, interimar,
Bogdan Lucian Aurescu,
secretar de stat

Bucureşti, 28 octombrie 2009.
Nr. 1.288.


MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE
între Naţiunile Unite şi Guvernul României*)
----------
*) Traducere.

Având în vedere cerinţele Naţiunilor Unite privind pregãtirea personalului de securitate al Naţiunilor Unite din domeniul protecţiei nemijlocite, pentru ca acesta sã poatã rãspunde cerinţelor de securitate la nivel global,
ţinând seama cã Guvernul României (denumit în continuare Guvern), prin Serviciul de Protecţie şi Pazã (denumit în continuare SPP), a sprijinit Naţiunile Unite, începând cu anul 2004, prin furnizarea de personal de protecţie nemijlocitã din partea SPP,
având în vedere cã Naţiunile Unite şi Guvernul au convenit sã desfãşoare un program comun de pregãtire a personalului de securitate al Naţiunilor Unite din domeniul protecţiei nemijlocite, în conformitate cu cerinţele de securitate ale Naţiunilor Unite la nivel global,
în consecinţã, Naţiunile Unite, reprezentate de Departamentul de Siguranţã şi Securitate (denumit în continuare DSS), şi Guvernul, reprezentat de SPP (denumite în continuare pãrţi), convin dupã cum urmeazã:

ART. 1
Scop
1. Acest memorandum de înţelegere (denumit în continuare MOU) stabileşte modalitãţile de desfãşurare a unui program comun de pregãtire a personalului de securitate al Naţiunilor Unite în domeniul protecţiei nemijlocite (denumit în continuare Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã sau Programul), care sã se desfãşoare, în cadrul planificatului Centru de Excelenţã pentru Protecţie şi Securitate al SPP (denumit în continuare CEPS).
ART. 2
Implementare şi desfãşurare
2.1. Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã va fi implementat în comun de cãtre Naţiunile Unite, prin DSS, şi de cãtre Guvern, prin SPP. Programul va fi dezvoltat în parteneriat între DSS şi SPP.
2.2. Programul se va desfãşura în cadrul sediului existent al SPP din Bucureşti, România, inclusiv în cadrul sediului planificatului CEPS, sau în cadrul altor astfel de obiective din România, dupã cum se poate conveni, în scris, între DSS şi SPP.
ART. 3
Coordonare
3.1. Naţiunile Unite şi Guvernul vor desemna, fiecare, câte un oficial (denumit în continuare persoanã desemnatã oficial), care va fi responsabil cu implementarea Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã.
3.1.1. În scopurile acestui MOU, persoana desemnatã oficial din partea Naţiunilor Unite va fi şeful secţiunii de instruire şi dezvoltare din Departamentul de Siguranţã şi Securitate, iar persoana desemnatã oficial din partea Guvernului va fi şeful Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã.
3.2. Persoanele desemnate oficial vor coordona în mod regulat Programul, pentru a revizui şi evalua toate aspectele acestuia şi pentru a prevedea cerinţele viitoare.
ART. 4
Programul-pilot şi graficul Programului
4. În funcţie de fondurile disponibile şi de clauzele stabilite în acest MOU:
4.1. Programul-pilot de pregãtire pentru 12 cursanţi va avea loc la sediul SPP din Bucureşti, România, în perioada septembrie/octombrie 2009.
4.2. Persoanele desemnate oficial de cãtre pãrţi vor stabili împreunã un calendar detaliat pentru viitoarele cursuri de pregãtire ale Programului. Pãrţile anticipeazã cã în fiecare an calendaristic vor avea loc patru (4) cursuri de pregãtire în cadrul Programului, fiecare curs cuprinzând 28 de zile de instruire şi şapte (7) zile de pregãtire premergãtoare cursului.
ART. 5
Programul
5.1. Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã va fi implementat în conformitate cu toate standardele şi procedurile de siguranţã şi securitate aplicabile ale Naţiunilor Unite. DSS va transmite SPP toate politicile actualizate ale DSS în domeniul siguranţei şi securitãţii, standardele şi procedurile, inclusiv evaluãrile de securitate aplicabile.
5.2. Programa detaliatã de pregãtire şi materialele de curs pentru Program vor fi concepute în comun de cãtre DSS şi SPP, în conformitate cu obiectivele stabilite în Programul cursului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã DSS-SPP, prevãzut în anexa nr. 1. Conţinutul tuturor programelor de pregãtire şi al materialelor de curs va fi supus aprobãrii generale a persoanelor desemnate oficial de cãtre pãrţi.
5.3. Toate cursurile din cadrul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã şi materialele de pregãtire vor fi prezentate şi predate în limba englezã.
ART. 6
Participanţii la program
6.1. Instructorii pentru Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã vor fi selecţionaţi din cadrul listelor preselectate de candidaţi propuşi, în scris, de cãtre DSS şi, respectiv, SPP. Numai personalul Naţiunilor Unite şi angajaţii Guvernului sunt eligibili sau autorizaţi sã participe ca instructori în cadrul Programului.
6.2. DSS şi SPP se vor asigura cã toţi candidaţii pe care îi propun întrunesc cele mai înalte standarde de competenţã profesionalã şi tehnicã şi posedã calificãrile şi experienţa minime, prevãzute în anexa nr. 2, aşa cum aceasta va fi actualizatã periodic, în formã scrisã, de cãtre persoanele desemnate oficial de cãtre pãrţi.
6.3. Persoanele desemnate oficial de cãtre pãrţi pot, în mod discreţionar, sã solicite ca orice candidat/ã propus/ã pentru a fi instructor sã fie intervievat/ã şi sã îi fie verificate calificãrile înainte de selecţie. Selecţia întregului personal de pregãtire va fi supusã aprobãrii persoanelor desemnate oficial de cãtre pãrţi.
6.4. Cursanţii Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã vor fi nominalizaţi, în scris, de cãtre DSS şi, respectiv, SPP. Numai personalul Naţiunilor Unite şi angajaţii Guvernului sunt eligibili sau autorizaţi sã participe la acest Program în calitate de cursanţi.
6.5. Toţi cursanţii nominalizaţi de cãtre Guvern şi care finalizeazã cu succes Programul pot fi puşi la dispoziţie de cãtre Guvern, în funcţie de disponibilitãţi, pentru a servi ca ofiţeri de protecţie nemijlocitã ai Naţiunilor Unite, în cazul în care se va solicita astfel, în scris, de cãtre Naţiunile Unite.
ART. 7
Responsabilitãţi ale personalului
7.1. Naţiunile Unite şi Guvernul sunt responsabile fiecare pentru personalul pe care îl asigurã pentru a participa în cadrul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, în calitate de instructori sau de cursanţi. Guvernul este, de asemenea, deplin responsabil pentru orice alt fel de personal, inclusiv contractanţi, puşi la dispoziţie de cãtre Guvern, pentru a desfãşura orice fel de servicii conform acestui MOU. Nimic din cadrul acestui MOU nu va fi interpretat ca sursã a vreunei responsabilitãţi a unei pãrţi, cu privire la personalul pus la dispoziţie de cãtre cealaltã parte sau în numele celeilalte pãrţi; de asemenea, orice fel de personal pus la dispoziţie de cãtre o parte sau în numele unei pãrţi nu va fi considerat agent al celeilalte pãrţi.
7.2. Pãrţile trebuie sã se asigure cã tot personalul pus la dispoziţie de ele sau în numele lor, conform acestui MOU: (i) este calificat din punct de vedere tehnic şi este competent pentru a îndeplini funcţiile destinate, dupã cum este prevãzut în acest MOU; (ii) cã acesta îşi îndeplineşte funcţiile cu diligenţã, în conformitate cu cele mai înalte standarde profesionale; şi (iii) întruneşte cele mai înalte standarde de conduitã moralã şi eticã şi respectã toate legile şi obiceiurile locale.
7.3. Persoanele desemnate oficial de cãtre pãrţi pot, în orice moment, cu o justificare rezonabilã, sã convinã asupra retragerii sau înlocuirii oricãrei persoane care este parte a programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã sau care participã la orice activitate legatã de prezentul MOU.
ART. 8
Responsabilitãţi ale Naţiunilor Unite
8.1. Naţiunile Unite, pe propria cheltuialã, vor fi responsabile de urmãtoarele:
8.1.1. propunerea şi punerea la dispoziţie de personal din cadrul Naţiunilor Unite, pentru a participa în cadrul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, în calitate de instructori şi cursanţi;
8.1.2. toate salariile, asigurãrile, costurile de cãlãtorie, precum şi diurnele care includ cheltuielile de cazare, pentru personalul Naţiunilor Unite care participã la Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, în calitate de instructori şi cursanţi;
8.1.3. elaborarea şi asigurarea materialelor de pregãtire şi instruire, conform celor convenite între DSS şi SPP;
8.1.4. asigurarea armelor şi muniţiei standard ONU în scopuri de pregãtire, precum şi a altor echipamente de pregãtire, dupã cum se va conveni de cãtre pãrţi.
ART. 9
Responsabilitãţi ale Guvernului
9.1. Guvernul, pe propria cheltuialã, va fi responsabil de urmãtoarele:
9.1.1. nominalizarea şi punerea la dispoziţie a personalului din partea Guvernului, pentru a participa în cadrul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, în calitate de instructori şi cursanţi;
9.1.2. toate salariile, asigurãrile, costurile de cãlãtorie şi cazare, diurnele şi alte alocaţii pentru personalul Guvernului care participã la Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, în calitate de instructori şi cursanţi; şi
9.1.3. dezvoltarea şi asigurarea materialelor de pregãtire şi instruire, conform celor convenite între DSS şi SPP, inclusiv traducerea acestora în limba englezã.
9.2. Guvernul, pe propria cheltuialã, va asigura obiectivele adecvate, în scopul desfãşurãrii Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, fie la obiectivele existente ale SPP din Bucureşti, România, fie în cadrul altor obiective adecvate, alternative, dupã cum va fi convenit, în scris, de cãtre SPP şi DSS. În mod special, Guvernul, prin SPP, asigurã:
9.2.1. locaţii adecvate pentru conferinţã/salã de clasã, inclusiv tot mobilierul, echipamentul de instruire (de exemplu, proiectoare etc.), articole de papetãrie şi consumabile, dupã cum se impune pentru desfãşurarea eficientã a cursurilor de pregãtire, în conformitate cu anexa nr. 3;
9.2.2. locaţii de pregãtire în teren, adecvate şi corect echipate, inclusiv poligoane de tragere, pentru desfãşurarea procesului de instruire, în funcţie de necesitãţi;
9.2.3. transportul pentru instructorii şi cursanţii care nu sunt români la/de la aeroport la sosire şi plecare, precum şi transportul acestora între locaţiile sãlilor de clasã/conferinţã, locaţiile de pregãtire în teren şi locurile de cazare, pentru toţi participanţii, pe durata activitãţilor de pregãtire;
9.2.4. cu excepţia celor prevãzute la art. 8.1.4 de mai sus, întregul echipament de pregãtire necesar pentru efectuarea pregãtirii la sãlile de clasã şi în teren, inclusiv echipament de comunicaţii (inclusiv desemnarea de frecvenţe radio), vehicule, veste antiglonţ, manechine pentru demonstraţii de resuscitare cardiopulmonarã. Tot echipamentul de pregãtire asigurat de cãtre Guvern va fi în conformitate cu standardele de echipament ale Naţiunilor Unite şi cu aranjamentele financiare cuprinse în acest MOU, potrivit anexei nr. 3;
9.2.5. sprijinul administrativ pentru Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã şi desfãşurarea cursurilor de pregãtire, inclusiv punerea la dispoziţie de spaţiu adecvat pentru birouri, locaţii, echipament şi personal de sprijin, în funcţie de necesitãţi, în conformitate cu anexa nr. 3; şi
9.2.6. spaţiu de depozitare adecvat şi securizat pentru toate materialele de pregãtire şi echipamentele depozitate în România, în special pentru toate armele, pentru muniţie, precum şi pentru alte echipamente asigurate de Naţiunile Unite, în conformitate cu standardele şi procedurile de siguranţã ale Naţiunilor Unite şi cu aranjamentele financiare cuprinse în MOU.
9.3. Guvernul va asigura stabilirea şi menţinerea celor mai înalte standarde operaţionale şi de siguranţã a locului de muncã, la toate obiectivele unde se executã pregãtirea, inclusiv în cadrul locaţiilor de pregãtire în teren, şi va lua toate mãsurile, dacã va fi necesar, pentru a asigura desfãşurarea fãrã accidente a activitãţii.
9.4. Guvernul va facilita intrarea şi ieşirea promptã în/din România pentru tot personalul Naţiunilor Unite care participã la Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, fie în calitate de instructori, fie de cursanţi, precum şi eliberarea promptã a vizelor şi îndeplinirea tuturor procedurilor de verificare şi inspecţie la aeroport, în conformitate cu prevederile Convenţiei privind privilegiile şi imunitãţile Naţiunilor Unite. Fãrã a încãlca prevederile Convenţiei, în funcţie de necesitãţi, cererile de vizã vor fi depuse cu cel puţin 4 sãptãmâni în avans.
9.5. Cu condiţia ca Naţiunile Unite sã asigure documentaţia necesarã pentru procedurile vamale, Guvernul va facilita îndeplinirea rapidã, fãrã platã, a formalitãţilor vamale pentru echipamentul şi materialele furnizate de Naţiunile Unite, în sprijinul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, în conformitate cu prevederile Convenţiei privind privilegiile şi imunitãţile Naţiunilor Unite.
9.6. SPP va sprijini Naţiunile Unite pentru a asigura cazarea, la un hotel sau la o locaţie adecvatã, la preţuri comerciale rezonabile, pentru tot personalul Naţiunilor Unite participant la cursurile de pregãtire.
9.7. În cazul rãnirii oricãrui membru al personalului Naţiunilor Unite, participant la Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, Guvernul faciliteazã transportarea şi primirea imediatã a persoanei rãnite la cea mai apropiatã unitate medicalã adecvatã.
9.8. Guvernul se va asigura cã nivelurile de securitate pentru personalul care participã la Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, în calitate de instructori sau de cursanţi, sunt în conformitate cu Standardele minime de securitate operaţionale în cadrul Naţiunilor Unite (MOSS) în vigoare în România, precum şi cu alte proceduri şi standarde de securitate ale Naţiunilor Unite.
9.9. Toate cheltuielile efectuate în baza art. 9 vor fi incluse în taxa de şcolarizare, în deplinã concordanţã cu anexa nr. 3.
ART. 10
Echipamentul Naţiunilor Unite
10. Dreptul asupra oricãror echipamente sau materiale, incluzând, în special, toate armele de foc şi muniţia, furnizate de Naţiunile Unite în sprijinul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, va rãmâne al Naţiunilor Unite; toate aceste echipamente şi materiale sunt returnate Naţiunilor Unite în momentul ieşirii din vigoare ori denunţãrii acestui MOU sau chiar mai devreme, dacã materialele şi echipamentele nu mai sunt necesare pentru pregãtire. În momentul returnãrii cãtre Naţiunile Unite, întregul echipament trebuie sã fie în aceeaşi stare ca la momentul livrãrii, conform uzurii şi portului normal, iar Guvernul va despãgubi Naţiunile Unite pentru orice pierdere, daune sau degradare a acestui echipament, situaţii care au survenit în afara uzurii şi folosirii normale, cu excepţia cazului în care orice pierdere ori daune aduse acestor echipamente au rezultat din neglijenţa personalului Naţiunilor Unite. Orice pierdere, daunã sau degradare a echipamentului şi materialelor furnizate de Naţiunile Unite va fi investigatã împreunã de cãtre persoanele desemnate oficial de cãtre pãrţi.
ART. 11
Aranjamente financiare
11.1. Participarea la Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã se face pe baza principiului "utilizatorul plãteşte". DSS şi SPP vor stabili împreunã o taxã de şcolarizare pentru cursanţi, calculatã în conformitate cu sumarul bugetului pentru Program, prevãzut în anexa nr. 3. Cheltuielile în moneda oficialã a României datorate de cãtre Naţiunile Unite în legãturã cu acest MOU vor fi convertite în USD la cursul ratei operaţionale a Naţiunilor Unite, în vigoare la data facturãrii de cãtre Guvernul României. Naţiunile Unite vor plãti cãtre Guvern taxele de şcolarizare aferente cursanţilor Naţiunilor Unite care vor urma acest Program. Guvernul va fi responsabil de taxele de şcolarizare pentru personalul guvernamental care participã la Program. Pãrţile convin ca suma totalã care poate fi plãtitã de Naţiunile Unite, conform acestui MOU, sã nu depãşeascã suma de 214.000 dolari (douã sute paisprezece mii de dolari SUA) pentru orice perioadã de 12 luni consecutive.
11.2. Plata taxelor de şcolarizare pentru personalul Naţiunilor Unite se face cãtre Guvern, ca urmare a primirii facturilor originale, trimise de cãtre SPP. Fiecare facturã va avea ataşatã documentaţia justificativã, aşa cum va fi solicitatã de cãtre Naţiunile Unite şi comunicatã SPP, pentru a atesta faptul cã serviciile menţionate în facturã au fost asigurate în mod adecvat, conform prezentului MOU.
11.3. SPP va emite o facturã cãtre Naţiunile Unite dupã terminarea fiecãrui curs din cadrul Programului. DSS şi SPP se vor consulta în prealabil în legãturã cu formatul şi conţinutul facturilor, inclusiv în legãturã cu documentaţia justificativã solicitatã. SPP va trimite facturile dupã cum urmeazã: În atenţia: Ofiţerului executiv, Departamentul de Siguranţã şi Securitate, FF Building 1441A, United Nations Headquarters, New York, New York 10017.
11.4. Naţiunile Unite vor achita pãrţile necontestate din facturile emise de SPP în termen de treizeci (30) de zile de la primirea facturii originale, inclusiv a documentaţiei justificative solicitate. Plãţile vor fi efectuate ca urmare a certificãrii de cãtre DSS, în sensul cã serviciile menţionate în facturã au fost asigurate în mod adecvat, în conformitate cu acest MOU.
11.5. Toate plãţile datorate Guvernului în baza acestui MOU se vor face prin transfer electronic de fonduri cãtre contul bancar al Guvernului, cont ale cãrui detalii au fost notificate de cãtre Guvern, dupã cum urmeazã:
Nume de cont: SPP-UM 0149 F BUCUREŞTI ...................................
Moneda contului: Dolari SUA .............................................
Numãr de cont: RO17RNCB 00820441 8533 002 ...............................
Nume Bancã: Banca Comercialã Românã, Sucursala UNIREA ...................
Adresa Bãncii: Bd. Unirii nr. 43-45, Bucureşti 70401, România ...........
Numãr SWIFT al Bãncii: RNCBROBU .........................................
Instrucţiuni speciale de Routing: JP Morgan Chase CHAUS US33, CITIBANK, New York; CITI US33 ..........
11.6. Guvernul recunoaşte şi este de acord cã Naţiunile Unite pot sã nu efectueze plata acelor pãrţi contestate din cadrul oricãrei facturi, în eventualitatea cã, în opinia Naţiunilor Unite, serviciile incluse în facturã nu au fost asigurate în mod adecvat, în conformitate cu termenii acestui MOU, sau în cazul în care Guvernul nu a pus la dispoziţie suficiente documente justificative pentru facturã.
11.7. Dacã Naţiunile Unite contestã orice facturã sau parte a unei facturi, Naţiunile Unite trebuie sã notifice Guvernul în acest sens, oferind motivele unei asemenea contestaţii. În cazul în care contestaţiile se referã doar la o parte a facturii, Naţiunile Unite trebuie sã plãteascã Guvernului suma aferentã pãrţii necontestate a facturii. Naţiunile Unite şi Guvernul se vor consulta, cu bunã credinţã, pentru a soluţiona problemele nerezolvate referitoare la orice facturã contestatã, în conformitate cu procedurile stabilite în art. 20 din prezentul document. De îndatã ce o contestaţie cu privire la o facturã sau o parte a facturii a fost rezolvatã, Naţiunile Unite vor plãti Guvernului suma aferentã cât mai curând, dar nu mai târziu de treizeci (30) de zile de la rezolvarea unei astfel de contestaţii.
11.8. Ca urmare a Convenţiei privind privilegiile şi imunitãţile Naţiunilor Unite (Convenţia), Naţiunile Unite, inclusiv organismele sale subsidiare, sunt scutite de la plata tuturor taxelor directe, cu excepţia plãţilor pentru servicii de utilitãţi publice; de asemenea, sunt scutite de restricţiile vamale, taxele şi cheltuielile de naturã similarã, cu privire la articole importate sau exportate pentru a fi folosite în mod oficial de Naţiunile Unite. Toate facturile trimise de Guvern trebuie sã fie în conformitate cu Convenţia.
ART. 12
Pãstrarea evidenţelor, cerinţe de audit
12.1. SPP va pãstra evidenţe contabile complete, corecte şi detaliate pentru toate veniturile şi cheltuielile legate de fondurile primite de acesta de la Naţiunile Unite, conform prezentului MOU. Aceste evidenţe trebuie pãstrate într-o formã şi într-un format convenite împreunã cu Naţiunile Unite şi vor fi puse la dispoziţie pentru a fi inspectate de cãtre Naţiunile Unite, inclusiv de cãtre auditorii sãi interni sau externi, în orice moment. Guvernul trebuie sã coopereze deplin pentru realizarea acestor inspecţii.
12.2. Naţiunile Unite sunt îndreptãţite la restituirea de cãtre Guvern a oricãror sume care, în urma inspecţiilor sau a controalelor de audit, s-a dovedit a fi fost plãtite de Naţiunile Unite altfel decât în conformitate cu termenii acestui MOU.
12.3. Guvernul va pãstra evidenţele şi va facilita inspecţiile şi înapoierea sumelor menţionate în art. 12, timp de 3 ani de la încheierea fiecãrui Program anual.
ART. 13
Atestare
13.1. SPP va pune la dispoziţia DSS CV-urile tuturor instructorilor SPP pentru a fi examinate şi va permite, la cerere, intervievarea instructorilor de cãtre DSS. DSS va pune la dispoziţia SPP, la cerere, CV-urile instructorilor DSS. Atestarea tuturor cursanţilor trebuie sã fie supusã aprobãrii de cãtre persoana desemnatã oficial de Naţiunile Unite, în consultare cu persoana desemnatã oficial de Guvern.
13.2. SPP va pãstra o bazã de date cu toţi cursanţii şi punctajele obţinute de aceştia la examinarea finalã, pentru fiecare curs de pregãtire din cadrul Programului, şi va furniza aceste informaţii cãtre DSS, la cerere, în orice moment.
ART. 14
Cerinţe de revizuire şi raportare
14.1. SPP va furniza DSS un raport (denumit în continuare raport de operaţii) dupã terminarea fiecãrui curs din cadrul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã. Raportul de operaţii va include o prezentare detaliatã a urmãtoarelor aspecte: programul de curs; numele şi particularitãţile tuturor instructorilor şi cursanţilor participanţi; detalii privind prestaţiile tuturor instructorilor şi cursanţilor, inclusiv o notã cu privire la eventuale prestaţii excepţionale, precum şi explicaţii pentru eventuale eşecuri; declaraţia persoanei desemnate oficial din partea DSS cu privire la atestãrile cursanţilor participanţi; o declaraţie privind materialele de pregãtire şi muniţia folosite pe timpul cursului; un raport sintetizând evaluarea/feedback-ul cursanţilor participanţi cu privire la fiecare activitate de pregãtire şi fiecare instructor; o evaluare a oricãror problemele sau dificultãţi întâmpinate pe timpul cursului, împreunã cu recomandãri de îmbunãtãţire.
14.2. DSS şi SPP vor efectua o revizuire comunã a tuturor activitãţilor de pregãtire, a programei şi a materialelor pentru curs, dupã finalizarea fiecãrui curs de pregãtire din cadrul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã, aducând modificãri sau îmbunãtãţiri conţinutului sau procesului de predare, dacã acest lucru se impune.
ART. 15
Asigurarea
15.1. Naţiunile Unite şi Guvernul trebuie sã se asigure cã întregul personal al Naţiunilor Unite şi al Guvernului, care participã la Program, fie ca instructori, fie în calitate de cursanţi, sunt în mod corespunzãtor acoperiţi de un sistem de compensaţii al forţei de muncã, de o poliţã de asigurare sau echivalentul acestora. Un astfel de sistem de compensaţii şi o astfel de asigurare vor fi suficiente pentru a putea acoperi eventuale pretenţii în caz de moarte, rãnire, boalã, infirmitate sau orice beneficii prevãzute de lege.
15.2. Guvernul trebuie sã încheie şi sã menţinã o poliţã de asigurare pentru orice fel de riscuri cu privire la obiectivele în care se executã pregãtirea, la sediul, proprietatea şi echipamentul asigurate de cãtre Guvern şi folosite pentru punerea în aplicare a acestui MOU.
15.3. Pãrţile pot îndeplini obligaţiile stabilite la art. 15.1 şi 15.2 prin asigurare proprie.
ART. 16
Rãspundere şi pretenţii
16.1. Pãrţile sunt, fiecare, responsabile pentru toate pretenţiile formulate de cãtre propriul lor personal, pretenţii care ar putea surveni din ori în legãturã cu o situaţie de moarte, rãnire, boalã sau din pierderea de proprietãţi ori din daune, suferite de personal, cu excepţia cazului în care moartea, rãnirea, boala, pierderea proprietãţii sau daunele au rezultat din neglijenţa gravã ori din culpa celeilalte pãrţi, a personalului sau a agenţilor celeilalte pãrţi.
16.2. Guvernul va fi singurul responsabil, va asigura şi va proteja Naţiunile Unite împotriva oricãror daune sau pierderi, rezultând din pretenţii ale terţilor, cu excepţia cazului în care aceste pretenţii rezultã din neglijenţa gravã ori din culpa Naţiunilor Unite sau a personalului sãu.
16.3. Guvernul va fi singurul responsabil pentru toate pierderile sau daunele aduse oricãrei facilitãţi de pregãtire, sediu, proprietate şi echipament asigurat de cãtre Guvern, conform acestui MOU, cu excepţia cazului în care o astfel de pierdere sau daunã rezultã din neglijenţa ori din culpa Naţiunilor Unite sau a personalului sãu.
16.4. La încheierea fiecãrui curs, DSS şi SPP vor elabora un raport comun asupra pierderilor şi daunelor aduse oricãrei facilitãţi, sediu, proprietate sau echipament, puse la dispoziţie de cãtre pãrţi, conform acestui MOU; DSS şi SPP vor aduce modificãri sau îmbunãtãţiri conţinuturilor ori proceselor de predare, dacã acest lucru se impune.
ART. 17
Confidenţialitatea documentelor, a materialelor de curs şi a altor informaţii
17.1. Pãrţile trebuie sã se asigure cã toate documentele, materialele de curs şi alte informaţii legate de activitãţile în legãturã cu prezentul MOU au caracter confidenţial şi nu trebuie sã fie dezvãluite niciunei alte entitãţi sau persoane, cu excepţia acordului scris prealabil al celeilalte pãrţi; fac excepţie cazurile menţionate mai jos:
17.1.1. Guvernul poate dezvãlui informaţii, în limita prevãzutã de lege, cu condiţia ca, fãrã nicio derogare de la privilegiile şi imunitãţile Naţiunilor Unite, Guvernul sã notifice Naţiunile Unite, în timp util, în legãturã cu o solicitare privind aceastã dezvãluire, în scopul de a permite Naţiunilor Unite sã întreprindã mãsuri de protecţie sau alte acţiuni considerate necesare, înainte de efectuarea unei astfel de dezvãluiri; şi
17.1.2. Naţiunile Unite pot dezvãlui informaţii, în mãsura în care acestea ar putea fi solicitate, ca urmare a Cartei Naţiunilor Unite, a rezoluţiilor sau regulamentelor Adunãrii Generale ori a regulilor promulgate în conformitate cu acestea. Naţiunile Unite vor notifica Guvernul în timp util în legãturã cu orice solicitare de dezvãluire, pentru a permite acestuia sã ia mãsurile necesare sau sã întreprindã orice alte acţiuni corespunzãtoare.
17.2. Pãrţile vor lua mãsurile necesare ca tot personalul pe care îl asigurã conform acestui MOU sã respecte obligaţiile şi restricţiile privind confidenţialitatea la care s-a fãcut referire în art. 17.1 de mai sus.
17.3. Obligaţiile şi restricţiile legate de confidenţialitate stabilite în acest MOU vor rãmâne în vigoare, indiferent de ieşirea din vigoare sau denunţarea acestui MOU.
ART. 18
Drepturi de autor
18.1. Naţiunile Unite vor deţine toate drepturile de proprietate intelectualã şi alte drepturi de proprietate, incluzând, dar fãrã a se limita la, brevetele de invenţie, drepturile de autor, mãrcile, cu privire la produsele, procesele, invenţiile, ideile, know-how-ul, documentele şi alte materiale elaborate ca urmare a acestui MOU şi care sunt legate direct de acesta sau sunt produse, pregãtite ori strânse ca urmare a acestuia sau în cursul desfãşurãrii acestui MOU. Guvernul este de acord cã aceste produse, documente şi alte materiale constituie opere elaborate pentru a fi închiriate pentru Naţiunile Unite.
18.2. În mãsura în care orice astfel de drepturi de proprietate intelectualã sau alte drepturi de proprietate reprezintã drepturi de proprietate intelectualã sau alte drepturi de proprietate ale Guvernului: (i) care au existat înainte de asumarea de cãtre Guvern a obligaţiilor din cadrul acestui MOU; sau (ii) pe care Guvernul le poate dezvolta ori achiziţiona sau pe care le-a dezvoltat ori le-a achiziţionat deja, independent de îndeplinirea obligaţiilor sale stabilite în baza acestui MOU, Naţiunile Unite nu pot şi nu vor revendica niciun drept de proprietate asupra acestora. Cu toate acestea, Guvernul va garanta Naţiunilor Unite dreptul de utilizare perpetuã a unor astfel de drepturi de proprietate intelectualã sau a altui drept de proprietate, doar pentru scopurile şi în conformitate cu cerinţele acestui MOU. La cererea Naţiunilor Unite, Guvernul va întreprinde toate mãsurile necesare, va elabora toate documentele necesare şi va ajuta la asigurarea securitãţii acestor drepturi de proprietate, transferarea sau cesionarea lor cãtre Naţiunile Unite, în conformitate cu cerinţele legii aplicabile şi ale acestui MOU.
ART. 19
Embleme oficiale şi logouri
19. Niciuna dintre pãrţi nu trebuie sã foloseascã numele, emblema sau mãrcile celeilalte pãrţi, ale diviziilor subordonate ale acesteia, ale organizaţiilor afiliate şi/sau agenţilor autorizaţi, precum şi orice fel de abreviere de la acestea, în nicio publicaţie sau document elaborat în legãturã cu acest MOU sau altfel, fãrã aprobarea expresã, scrisã, obţinutã anterior de la cealaltã parte.
ART. 20
Rezolvarea disputelor
20.1. Pãrţile vor întreprinde toate demersurile pentru a rezolva prompt şi amiabil, prin consultare directã, orice fel de pretenţie, disputã sau controversã care ar putea sã aparã în legãturã cu acest MOU. În cazul în care persoanele desemnate oficial de pãrţi nu pot sã rezolve o pretenţie, disputã sau controversã în timp de 60 de zile de la data la care oficialul desemnat al unei pãrţi a înştiinţat cealaltã parte cu privire la disputã sau controversã, la propunerea fiecãreia dintre pãrţi, problema poate fi înaintatã secretarului general al Naţiunilor Unite şi primului-ministru al României, pentru consultaţii suplimentare, cu scopul de a se ajunge la o rezolvare amiabilã.
20.2. La cererea scrisã a oricãrei pãrţi, orice pretenţii, dispute sau controverse care nu au fost rezolvate în conformitate cu art. 20.1 de mai sus pot fi trimise cãtre o persoanã agreatã de comun acord sã concilieze sau sã medieze. Orice fel de pretenţie sau disputã care nu a fost rezolvatã nici printr-o astfel de conciliere ori mediere poate fi supusã arbitrajului de oricare dintre pãrţi. Procedurile pentru arbitraj vor fi în conformitate cu Regulile UNCITRAL valabile în acel moment.
Hotãrârile tribunalului arbitral vor fi luate în baza principiilor generale ale dreptului comercial internaţional. Tribunalul arbitral nu va avea autoritatea de a acorda daune punitive. În plus, tribunalul arbitral nu va avea autoritatea de a acorda o dobândã mai mare decât "London Inter-Bank Offered Rate (LIBOR)" de la momentul respectiv şi orice astfel de dobândã va fi doar una simplã. Pãrţile vor respecta hotãrârea finalã adoptatã în urma arbitrajului ca pe o hotãrâre definitivã în ceea ce priveşte pretenţia, disputa sau controversa în cauzã.
ART. 21
Intrarea în vigoare şi durata
21.1. Prezentul MOU se va aplica provizoriu de la data semnãrii de cãtre Naţiunile Unite şi Guvern, în cazul în care acesta este semnat de cãtre pãrţi la aceeaşi datã, sau de la data ultimei semnãri, în cazul în care acest MOU este semnat de cãtre pãrţi la date diferite. Prezentul MOU va intra în vigoare la data primirii de cãtre Naţiunile Unite a notificãrii scrise din partea Guvernului cu privire la îndeplinirea de cãtre acesta a formalitãţilor cerute în conformitate cu prevederile legale interne.
21.2. Acest MOU va ieşi din vigoare la data de 31 decembrie 2011, cu excepţia cazului în care nu va fi denunţat mai devreme sau prelungit, în conformitate cu art. 22 de mai jos.
ART. 22
Modificare, prelungire şi denunţare
22.1. Prezentul MOU poate fi modificat sau prelungit oricând prin acordul pãrţilor. Nicio modificare sau prelungire a acestui MOU şi nicio derogare de la vreuna dintre prevederile sale nu va fi validã decât dacã va fi confirmatã printr-o modificare scrisã, semnatã corespunzãtor de cãtre reprezentanţii autorizaţi ai Naţiunilor Unite şi ai Guvernului. Modificarea sau prelungirea va intra în vigoare la data primirii de cãtre Naţiunile Unite a unei notificãri scrise din partea Guvernului privind îndeplinirea de cãtre acesta a formalitãţilor cerute în conformitate cu prevederile legale interne.
22.2. Prezentul MOU poate fi oricând denunţat sau suspendat de oricare dintre pãrţi printr-o notificare scrisã trimisã cu nu mai puţin de 60 de zile înainte. Obligaţiile asumate de pãrţi, conform acestui MOU, vor rãmâne valabile dupã denunţare, astfel încât sã fie posibilã finalizarea adecvatã a activitãţilor, retragerea personalului, a fondurilor, a proprietãţii şi echipamentului, stabilirea cheltuielilor, precum şi rezolvarea oricãror dispute între pãrţi.
ART. 23
Încredinţarea sau subcontractarea
23. Guvernul nu va încredinţa, transfera, subcontracta sau dispune în orice fel de responsabilitãţile sale în legãturã cu acest MOU, fãrã acordul scris prealabil al Naţiunilor Unite.
ART. 24
Observaţii
24. Toate cererile, observaţiile şi alte comunicãri prevãzute sau avute în vedere în acest acord se vor face în scris şi vor fi adresate cãtre:

Naţiunile Unite: Guvernul:

Subsecretarul general pentru Secretar de stat
siguranţã şi securitate

Departamentul de Siguranţã şi Director
Securitate

New York, New York 10017 Serviciul de Protecţie şi Pazã
Calea 13 Septembrie nr. 1-2
Palatul Parlamentului, corp B3I
Bucureşti, sectorul 5, România

ART. 25
Privilegii şi imunitãţi
25. Nimic din sau în legãturã cu acest MOU nu va fi considerat o derogare, expresã ori implicitã, de la oricare dintre privilegiile şi imunitãţile Naţiunilor Unite, incluzând organele sale subordonate.
ART. 26
Prevederi finale
26.1. Anexele acestui MOU fac parte integrantã din acesta.
26.2. Nimic din conţinutul acestui MOU nu va fi interpretat ca limitând sau restricţionând drepturile Naţiunilor Unite de a intra în acorduri ori aranjamente al cãror scop este asigurarea pregãtirii de securitate din alte surse.
Drept urmare, reprezentanţii autorizaţi ai Naţiunilor Unite şi ai Guvernului au semnat acest MOU la New York, în douã exemplare originale, în limba englezã, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul României,
Lucian Silvan Pahonţu,
secretar de stat
Data: 5 august 2009

Pentru Naţiunile Unite,
Warren Sach,
asistentul secretarului general
al Serviciilor centrale de sprijin
Data: 5 august 2009

Anexe:
1. DSS-SPP Programã de curs pentru Programul de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã
2. Calificãrile instructorilor
3. Sumar de buget pentru Program


ANEXA 1

PROGRAMA ANALITICÃ A PROGRAMULUI DE PREGÃTIRE

Cursul 1/2009 din cadrul Programului DSS-SPP
de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã
Bucureşti, România

Cursul din cadrul Programului de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã este conceput astfel încât sã acopere toate elementele de bazã ale protecţiei nemijlocite necesare personalului Naţiunilor Unite care îndeplineşte acest rol. Se desfãşoarã pe durata a douãzeci şi opt (28) de zile care cuprind opt virgulã cinci ore (8,5 ore) zilnic, pe durata unui ciclu de şapte (7) zile. Instruirea se realizeazã în fiecare zi a structurii cursului, pentru a optimiza timpul de pregãtire disponibil şi a folosi la maximum disponibilitatea personalului şi fondurile alocate cursului.
Instruirea la curs în cadrul modulelor de teorie, practicã, scenarii şi evaluare se desfãşoarã pe perioade cu durata de patruzeci şi cinci (45) de minute. Acestea vor avea loc zilnic, între orele 8,00 şi 17,30 (perioadele pentru modulele de scenarii şi evaluare pot varia în funcţie de circumstanţe), alocându-se douã (2) ore zilnic pentru deplasarea cu vehicule de la locaţia de cazare pânã la locurile de pregãtire, avându-se în vedere volumul considerabil al traficului şi problemele de anticipare corectã a timpului necesar în Bucureşti.
Structura zilnicã permite stabilirea urmãtorului program orar:

7,00-8,00 - Deplasare de la locaţia de cazare la locul de pregãtire
8,00-8,45 - Perioada 1
8,45-9,30 - Perioada 2
9,30-10,15 - Perioada 3
10,15-10,30 - Pauzã (gustare de dimineaţã)
10,30-11,15 - Perioada 4
11,15-12,00 - Perioada 5
12,00-12,45 - Perioada 6
12,45-13,30 - Pauzã (prânz)
13,30-14,15 - Perioada 7
14,15-15,00 - Perioada 8
15,00-15,15 - Pauzã (gustare de dupã-amiazã)
15,15-16,00 - Perioada 9
16,00-16,45 - Perioada 10
16,45-17,30 - Perioada 11
17,30-18,30 - Deplasare de la locul de pregãtire la locaţia de cazare

Planul de învãţãmânt al cursului prevede o sutã şaizeci şi cinci (165) de perioade de instruire a câte patruzeci şi cinci (45) de minute, pe durata a cincisprezece (15) zile. Acesta include şase (6) zile de predare pe baza unor scenarii, trei (3) zile de exerciţii de remediere şi închegare a echipei, pe lângã alte trei (3) zile de navigaţie/deplasare în coloanã şi familiarizare cu zona. Totalul cursurilor predate prevede o sutã patruzeci şi trei (143) de perioade de instruire.
Programa analiticã a cursului
Conţinutul cursului, materialele de instruire, teoria şi practica reprezintã baza pentru urmãtoarele module:

Modulul 1: Metodologia protecţiei
Modulul 2: Planificarea protecţiei
Modulul 3: Competenţe operaţionale
Modulul 4: Operaţiuni
Modulul 5: Asigurare medicalã
Modulul 6: Aspecte postoperaţionale

Toate temele sunt formulate în vederea unei dezvoltãri consistente pe durata cursului şi a sprijinirii obiectivelor de învãţãmânt prestabilite.
Sãptãmâna unu (1) este predominant teoreticã, cu un numãr limitat de elemente practice.
Sãptãmâna doi (2) introduce un numãr crescut de elemente practice şi un miniexerciţiu iniţial (MinEx) pentru a asigura o bazã de evoluţie a deprinderilor individuale.
Sãptãmâna trei (3) îmbogãţeşte baza de deprinderi a cursantului, prin practicã lãrgitã, închegarea echipei, navigaţie, familiarizare cu zona şi un miniexerciţiu (MinEx) mai complex.
Sãptãmâna patru (4) va permite cursanţilor sã finalizeze elementele teoretice şi practice rãmase, apoi sã se concentreze asupra unui exerciţiu major (MajEx) de trei (3) zile, în cadrul cãruia variatele sarcini, locaţii, mijloace şi roluri asumate prin rotaţie vor permite întregului personal sã fie evaluat într-o varietate de roluri şi responsabilitãţi, individual şi ca parte din structura unei echipe.

Planul de învãţãmânt al cursului permite urmãtoarea distribuţie a perioadelor de curs:

Modulul 1: Metodologia protecţiei Perioade de instruire: Practicã:
Modulul 2: Planificarea protecţiei Perioade de instruire: Practicã:
Modulul 3: Competenţe operaţionale Perioade de instruire: Practicã:
Modulul 4: Operaţiuni Perioade de instruire: Practicã:
Modulul 5: Asigurare medicalã Perioade de instruire: Practicã:
Modulul 6: Aspecte postoperaţionale Perioade de instruire: Practicã:

Structura cursului



Modulul 1. Metodologia protecţiei
1.1. Istoric şi perspective
1.2. Studii de caz în domeniul protecţiei
1.3. Istoricul Naţiunilor Unite
1.4. Structura Naţiunilor Unite
1.5. Mandatul Naţiunilor Unite în domeniul protecţiei
1.6. Organizarea funcţionalã a protecţiei în cadrul
Naţiunilor Unite
1.7. Politicile şi regulamentele Naţiunilor Unite în domeniul
operaţiunilor de protecţie nemijlocitã
1.8. Terminologie
1.9. Selecţia personalului
1.10. Roluri şi responsabilitãţi
- şef de echipã, şef de turã, ofiţer de protecţie principal,
ofiţer tactic de comandã, ofiţer antemergãtor, ofiţer de
protecţie, operator în postul de comandã, operator de sprijin
cu armament, conducãtor auto pentru protecţie nemijlocitã

Modulul 2. Planificarea protecţiei
2.1. Dinamica operaţiunilor de protecţie
2.2. Planificare
2.3. Antemergãtori
- sarcini individuale/ale echipelor de a asigura
supravegherea rutei, locaţiei, reşedinţei, biroului
2.4. Ofiţeri de legãturã
2.5. Dispozitive explozive improvizate (DEI)
2.6. Dispozitive explozive improvizate amplasate pe vehicule
2.7. Cunoaştere/Mod de gândire
2.8. Metode de operare/Informãri privind situaţii specifice din
ţarã - Irak, Afganistan, Sudan, Darfur, Timor Leste/Haiti
2.9. Ameninţãri specifice zonei/Terorism
2.10. Metodologia atacului (specificul misiunii la un moment dat)
2.11. Ordinul de operaţii (SMEAC)
2.12. Selectarea şi planificarea traseului
2.13. Echipele de antemergãtori
2.14. Supravegherea locaţiilor
2.15. Cunoaşterea şi depistarea DEI
2.16. Informãri şi prezentãri (MOI)
2.17. Operaţiuni cu coloane de maşini

Modulul 3. Competenţe operaţionale
3.1. Echipament
3.2. Politica uzului de forţã
3.3. Uzul de forţã - Test
3.4. Recunoaşterea uzului de forţã
3.5. Reguli privind folosirea în siguranţã a armelor de foc
3.6. Recunoaşterea regulilor de siguranţã
3.7. Pregãtire şi calificare în tragerea cu pistolul:
- briefing privind siguranţa tragerilor;
- inspecţia armelor şi echipamentului;
- evaluare/pregãtire în tragerea cu pistolul.
Poziţiile de tragere: în picioare/în genunchi/cu genunchii
îndoiţi/în poziţia culcat/poziţii neortodoxe: tragerea de sub
acoperire, foc automat/exerciţii de control trãgaci, ţinte
multiple: semiautomat şi automat de la diferite distanţe,
identificarea ţintei, tragerea din mişcare, întoarceri,
exerciţii de instrucţie în echipã, desfãşurarea armelor
de foc cu mãşti de gaze
3.8. Pregãtire şi calificare în tragerea cu carabina:
- briefing privind siguranţa tragerii cu armele de foc,
1 orã;
- evaluare/pregãtire în tragerea cu pistol automat şi puşcã.
Poziţiile de tragere: în picioare/în genunchi/cu genunchii
îndoiţi/în poziţia culcat/poziţii neortodoxe: tragerea de sub
acoperire, foc automat/exerciţii de control trãgaci, ţinte
multiple: semiautomat şi automat de la diferite distanţe,
identificarea ţintei, tragerea din mişcare, întoarceri,
exerciţii de instrucţie în echipã, desfãşurarea armelor
de foc cu mãşti de gaze
3.9. Echipament folosit în activitatea de protecţie nemijlocitã:
- baston ASP, cãtuşe flexibile, lanternã tacticã, trusã
medicalã, tehnicã de comunicaţii, masca de gaze,
oglinzi tactice
3.10. Promptitudine de ripostã tacticã
3.11. Comunicaţiile (comenzi verbale, comunicarea între membrii
echipei, echipament de comunicaţii specific protecţiei
nemijlocite, semnale manuale, comunicare computerizatã
securizatã)
3.12. Cunoştinţe tehnice (înregistrare camerã foto/camerã video,
GPS, soft de localizare şi detectare)
3.13. Cunoştinţe de bazã de orientare pe hartã şi navigaţie

Modulul 4. Operaţiuni
4.1. Proceduri operaţionale standard pentru activitatea de
protecţie nemijlocitã
4.2. Operaţiuni pe jos:
- exerciţiu în teren, pe jos (grupuri de protecţie formate
din una, douã, trei, patru persoane);
- formaţiuni pe jos şi exerciţii de tragere cu muniţie de
rãzboi (grupuri de protecţie formate din una, douã, trei,
patru persoane şi formaţiuni pentru situaţii cu grad
ridicat de risc).
4.3. Operaţiuni cu vehicule
4.4. Planificarea şi antemergãtorii
4.5. Ciclul de atac
4.6. Gaze lacrimogene (clor gazos)
4.7. Analiza obiectivelor/Supravegherea biroului şi reşedinţei
4.8. Analiza tiparelor de deplasare
4.9. Informaţii pentru operaţiunile de protecţie nemijlocitã
4.10. Detectarea supravegherii
4.11. Abilitãţile conducãtorului auto
4.12. Abilitãţi de conducere în coloanã
4.13. Exerciţii de sosire şi plecare
4.14. Vehicul avariat/Exerciţii transfer
4.15. Pregãtire pe baza unor scenarii
4.16. Planificarea complexã a misiunii - legãtura operativã civilã/
militarã
4.17. Procedurile CASEVAC (de evacuare)
4.18. Marcaje ad-hoc ale zonei de aterizare şi comunicaţiile
sol-aer
4.19. Operaţiuni vehicule blindate
4.20. Operaţiuni vehicule neblindate
4.21. Exerciţii vehicul avariat
4.22. Exerciţii tactice de rupere a contactului cu inamicul,
la deplasarea pe jos
4.23. Exerciţii tactice de luptã cu muniţie de rãzboi
4.24. Scenarii de rãspuns cu forţã la folosirea forţei
4.25. Foc şi deplasare în perechi
4.26. Folosirea dispozitivelor de vedere pe timp de noapte
4.27. Comunicaţii B-Gan Imarsat
4.28. Selectarea echipamentului personal de protecţie şi a armelor
de foc
4.29. Tactici defensive
4.30. Exerciţii de simulare a unui atac la adresa demnitarului
- pe jos şi cu maşina
4.31. Filaj/antifilaj/contrafilaj
4.32. Deplasarea:
- pe calea aerului (cu elicopterul - mic/mediu/mare);
- pe calea aerului (cu avionul - mic/mare);
- pe mare.
4.33. Familiarizarea cu sistemele de armament (prieten/duşman)

Modulul 5. Asigurare medicalã (continuare)
5.1. Asigurarea medicalã pentru acţiunile de luptã/Primul ajutor
5.2. CASEVAC
5.3. Reacţii fiziologice la stres

Modulul 6. Aspecte postoperaţionale
6.1. Informarea dupã misiune
6.2. Evaluarea dupã misiune
6.3. Experienţa câştigatã
6.4. Pregãtire şi reevaluare

Administrare curs

(i) Miniexerciţii (2 zile)
(ii) Exerciţii majore (3 zile)
(iii) Examinare finalã, 1 orã
(iv) Analiza cursului, 1 orã
(v) Concluzie curs



Apendice 1 (Prezentare modul) la anexa nr. 1 (Programa analiticã a programului de pregãtire)
Prezentare modul




┌─────┬───────────────────────┬─────────────────────────────────┬─────────┬──────┬────┬──────┬────────────────────┬────────┬─────────────┐
│Modu-│ Titlul │ Subiectul │ Durata │Module│Teo-│ Prac-│ Locaţie SPP │Instruc-│ Resurse │
│ lul │ │ │ │ │rie │ ticã │ │ tori │ necesare │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Prezentare istoric │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Studii de caz │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Istoricul Naţiunilor Unite │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Structura Naţiunilor Unite │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Mandatul Naţiunilor Unite în │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │domeniul protecţiei │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Organizarea funcţionalã a protec-│ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │ţiei în cadrul Naţiunilor Unite │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Politici şi regulamente ale │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │Naţiunilor Unite în domeniul │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │operaţiunilor de protecţie │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │nemijlocitã în teritoriu │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Selecţia personalului │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 1. │Metodologia protecţiei │Roluri şi responsabilitãţi │ 90 min. │ 2 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Dinamica operaţiunilor de │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │protecţie │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Planificare │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Antemergãtori │ 135 min.│ 3 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Ofiţeri de legãturã │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Dispozitive explozive improvizate│ 90 min. │ 2 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │(DEI) │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Dispozitive explozive improvizate│ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │amplasate pe vehicule │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Cunoaştere/Mod de gândire │ 90 min. │ 2 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Metode de operare/Informãri │ 270 min.│ 6 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │situaţii specifice din ţarã │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Ameninţãri specifice zonei/ │ 90 min. │ 2 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │Terorism │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Metodologia de atac │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Ordinul de operaţii (SMEAC) │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Alegerea traseului şi securitatea│ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Echipele de antemergãtori de │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │securitate │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Supravegherea locaţiilor │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Cunoaşterea şi depistarea DEI │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Informãri şi prezentãri (MOI) │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 2. │Planificarea protecţiei│Operaţiuni cu coloane de maşini │ 225 min.│ 5 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Echipament │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Politica uzului de forţã │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Test uzul de forţã │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Recunoaşterea uzului de forţã │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Reguli privind folosirea în │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │siguranţã a armelor de foc │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Recunoaşterea regulilor de │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │siguranţã │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Pregãtire şi calificare în │ 225 min.│ 5 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │tragerea cu pistolul │ │ │ │ │ │ │Poligon │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Pregãtire şi calificare în │ 225 min.│ 5 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │tragerea cu carabina │ │ │ │ │ │ │Poligon │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Echipament folosit în activitatea│ 135 min.│ 3 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │de protecţie nemijlocitã │ │ │ │ │ │ │Poligon │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Promptitudine de ripostã tacticã │ 90 min. │ 2 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Poligon │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Comunicaţii │ 90 min. │ 2 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Poligon │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Cunoştinţe tehnice │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ 3. │Competenţe operaţionale│Cunoştinţe de bazã de orientare │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │pe hartã şi navigaţie │ │ │ │ │ │ │Teren │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.1. │Operaţiuni │Proceduri operaţionale standard │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │pentru activitatea de protecţie │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │nemijlocitã │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.2. │Operaţiuni │Operaţiuni pe jos │ 135 min.│ 3 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Teren │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.3. │Operaţiuni │Operaţiuni cu vehicule │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.4. │Operaţiuni │Planificare şi antemergãtori │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.5. │Operaţiuni │Ciclul de atac │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.6. │Operaţiuni │Gaze lacrimogene (clor gazos) │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.7. │Operaţiuni │Analiza obiectivelor/Supraveghere│ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │birou şi reşedinţã │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.8. │Operaţiuni │Analiza tiparelor de deplasare │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.9. │Operaţiuni │Informaţii pentru operaţiunile de│ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │protecţie nemijlocitã │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.10.│Operaţiuni │Detectarea supravegherii │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.11.│Operaţiuni │Abilitãţile conducãtorului auto │ 135 min.│ 3 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.12.│Operaţiuni │Abilitãţi de conducere în coloanã│ 135 min.│ 3 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.13.│Operaţiuni │Exerciţii de sosire şi plecare │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.14.│Operaţiuni │Vehicul avariat/Exerciţii de │ 135 min.│ 3 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │transfer │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.15.│Operaţiuni │Pregãtire pe baza unor scenarii │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.16.│Operaţiuni │Planificare complexã a misiunii │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.17.│Operaţiuni │Proceduri CASEVAC (de evacuare) │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.18.│Operaţiuni │Marcaje ad-hoc ale zonei de │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │aterizare şi comunicaţii sol/aer │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.19.│Operaţiuni │Operaţiuni cu vehicule blindate │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.20.│Operaţiuni │Operaţiuni cu vehicule neblindate│ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.21.│Operaţiuni │Exerciţii vehicul avariat │ 90 min. │ 2 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.22.│Operaţiuni │Exerciţii tactice de rupere a │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │contactului cu inamicul la │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │deplasarea pe jos │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.23.│Operaţiuni │Exerciţii tactice de luptã cu │ 135 min.│ 3 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │muniţie de rãzboi │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.24.│Operaţiuni │Scenarii de rãspuns cu forţã la │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │folosirea forţei │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.25.│Operaţiuni │Foc şi deplasare în perechi │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.26.│Operaţiuni │Folosirea dispozitivelor de │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │vedere pe timp de noapte │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.27.│Operaţiuni │Comunicaţii B Gan şi Immarsat │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.28.│Operaţiuni │Selectarea echipamentului personal 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │de protecţie şi a armelor de foc │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.29.│Operaţiuni │Tactici defensive │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.30.│Operaţiuni │Exerciţii de simulare a unui atac│ 90 min. │ 2 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │la adresa demnitarului - pe jos │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │şi cu maşina │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.31.│Operaţiuni │Filaj/antifilaj/contrafilaj │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.32.│Operaţiuni │Deplasare pe calea aerului │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │(elicopter/avion) şi pe mare │ │ │ │ │ │ │Aeroport │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈘.33.│Operaţiuni │Familiarizare cu sistemele de │ 90 min. │ 2 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │armament (prieten/duşman) │ │ │ │ │ │ │Poligon │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈙.1. │Asigurare medicalã │Asigurarea medicalã pentru 𗈕.125 min│ 25 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
│ │ │acţiunile de luptã/Primul ajutor │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈙.2. │Asigurare medicalã │CASEVAC (evacuarea) │ 90 min. │ 2 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈙.3. │Asigurare medicalã │Reacţii fiziologice la stres │ 90 min. │ 2 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈚.1. │Postoperaţiuni │Informarea dupã misiune │ 45 min. │ 1 │ Da │ Da │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈚.2. │Postoperaţiuni │Evaluarea dupã misiune │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈚.3. │Postoperaţiuni │Experienţa câştigatã │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
├─────┼───────────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────┼──────┼────┼──────┼────────────────────┼────────┼─────────────┤
𗈚.4. │Postoperaţiuni │Pregãtire şi reevaluare │ 45 min. │ 1 │ Da │ Nu │Complex de pregãtire│ ONU │Salã de clasã│
└─────┴───────────────────────┴─────────────────────────────────┴─────────┴──────┴────┴──────┴────────────────────┴────────┴─────────────┘



Apendice 2 (Sumar) la anexa nr. 1 (Programa analiticã a programului de pregãtire)
Sumar




┌───┬────────┬─────────┬─────────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────────┐
│Zi │ Zi │ Datã │ 7,00- 𗈜,00-𗈜,45-𗈝,30-󧓒,15-󧓒,30-󧓓,15-󧓔,00-󧓔,45-󧓕,30-󧓖,15-󧓗,00-󧓗,15-󧓘,00-󧓘,45-│ 17,30- │
│nr.│ │ │ 8,00 𗈜,45 𗈝,30 󧓒,15󧓒,30 󧓓,15 󧓔,00 󧓔,45 󧓕,30 󧓖,15 󧓗,00 󧓗,15 󧓘,00 󧓘,45 󧓙,30 │ 18,30 │
├───┼────────┼─────────┼─────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┼──────┼──────┼─────────┤
│ │ │ TBA (Se │ Deplasare internaţionalã/Transfer cãtre locurile de │ │Admin.│ Admin. │
│ │Duminicã│ va │ cazare/Program administrativ personal │ Info │ curs │ curs │
│ │ │comunica)│ │ │ │ │
├───┼────────┼─────────┼─────────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┼──────┼──────┼─────────┤
│ 1 │Luni │TBA │Deplasare𗈕.1 𗈕.2 𗈕.3 │Pauzã 𗈕.4 𗈕.5 𗈕.6 │Pauzã 𗈕.7 𗈕.8 │Pauzã 𗈕.9 𗈕.10 𗈕.10 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
│ 2 │Marţi │TBA │Deplasare𗈖.1 𗈖.2 𗈖.3 │Pauzã 𗈖.3 𗈖.3 𗈖.4 │Pauzã 𗈖.5 𗈖.5 │Pauzã 𗈖.6 𗈖.7 𗈖.7 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
│ 3 │Miercuri│TBA │Deplasare𗈖.8 𗈖.8 𗈖.8 │Pauzã 𗈖.8 𗈖.8 𗈖.8 │Pauzã 𗈖.9 𗈖.9 │Pauzã 𗈖.10 𗈖.10 𗈖.11 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
│ 4 │Joi │TBA │Deplasare𗈗.5 𗈗.6 𗈗.7 │Pauzã 𗈗.7 𗈗.7 𗈗.7 │Pauzã 𗈗.8 𗈗.8 │Pauzã 𗈗.8 𗈗.8 𗈗.8 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
│ 5 │Vineri │TBA │Deplasare𗈖.11 󧓔.12𗈖.13 │Pauzã 𗈖.14 𗈖.15 𗈖.16 │Pauzã 𗈖.17 𗈖.17 │Pauzã 𗈖.17 𗈖.17 𗈖.17 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┴─────┼─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┼──────┴──────┴──────┴──────┼─────────┤
│ 6 │Sâmbãtã │TBA │Deplasare│Briefing │Exerciţiu de orientare │Închegarea echipei │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┴───────────┴─────┬────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┴─────────┤
│ 7 │Duminicã│TBA │Instructaj de remediere │Exerciţiu în echipã │Moment administrativ personal │
├───┼────────┼─────────┼─────────┬─────┬─────┬─────┼──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┼──────┬──────┬──────┬──────┬─────────┤
│ 8 │Luni │TBA │Deplasare𗈗.1 𗈗.2 𗈗.3 │Pauzã 𗈗.4 𗈗.5 𗈗.6 │Pauzã 𗈗.7 𗈗.7 │Pauzã 𗈗.7 𗈗.7 𗈗.7 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
│ 9 │Marţi │TBA │Deplasare𗈗.8 𗈗.8 𗈗.8 │Pauzã 𗈗.9 𗈗.9 𗈗.9 │Pauzã 𗈗.10 𗈗.10 │Pauzã 𗈗.11 𗈗.11 𗈗.12 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓒 │Miercuri│TBA │Deplasare𗈗.13 │ │ │Pauzã │ │ │ │Pauzã │ │ │Pauzã │ │ │ │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓓 │Joi │TBA │Deplasare│MinEx│MinEx│MinEx│MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │ │
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓔 │Vineri │TBA │Deplasare│ │ │ │Pauzã │ │ │ │Pauzã │ │ │Pauzã │ │ │ │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┴─────┼─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┼──────┴──────┴──────┴──────┼─────────┤
󧓕 │Sâmbãtã │TBA │Deplasare│Briefing │Exerciţiu de orientare │Închegarea echipei │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┴───────────┴─────┬────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┴─────────┤
󧓖 │Duminicã│TBA │Instructaj de remediere │Exerciţiu în echipã │Moment administrativ personal │
├───┼────────┼─────────┼─────────┬─────┬─────┬─────┼──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┼──────┬──────┬──────┬──────┬─────────┤
│Zi │ Zi │ Datã │ 7,00- 𗈜,00-𗈜,45-𗈝,30-󧓒,15-󧓒,30-󧓓,15-󧓔,00-󧓔,45-󧓕,30-󧓖,15-󧓗,00-󧓗,15-󧓘,00-󧓘,45-│ 17,30- │
│nr.│ │ │ 8,00 𗈜,45 𗈝,30 󧓒,15󧓒,30 󧓓,15 󧓔,00 󧓔,45 󧓕,30 󧓖,15 󧓗,00 󧓗,15 󧓘,00 󧓘,45 󧓙,30 │ 18,30 │
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓗 │Luni │TBA │Deplasare𗈘.1 𗈘.2 𗈘.2 │Pauzã 𗈘.2 𗈘.3 𗈘.4 │Pauzã 𗈘.5 𗈘.6 │Pauzã 𗈘.7 𗈘.8 𗈘.9 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓘 │Marţi │TBA │Deplasare│MinEx│MinEx│MinEx│MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │MinEx │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓙 │Miercuri│TBA │Deplasare𗈘.10 𗈘.11 𗈘.11 │Pauzã 𗈘.12 𗈘.12 𗈘.13 │Pauzã 𗈘.14 𗈘.14 │Pauzã 𗈘.15 𗈘.15 𗈘.15 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓚 │Joi │TBA │Deplasare𗈘.15 𗈘.15 𗈘.16 │Pauzã 𗈘.17 𗈘.18 𗈘.19 │Pauzã 𗈘.20 𗈘.21 │Pauzã 𗈘.22 𗈘.23 𗈘.24 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓛 │Vineri │TBA │Deplasare𗈘.25 𗈘.26 𗈘.27 │Pauzã 𗈘.28 𗈘.29 𗈘.30 │Pauzã 𗈘.30 𗈘.31 │Pauzã 𗈘.32 𗈘.33 𗈘.33 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┴─────┼─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┼──────┴──────┴──────┴──────┼─────────┤
󧓜 │Sâmbãtã │TBA │Deplasare│Briefing │Exerciţiu de orientare │Închegarea echipei │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┴───────────┴─────┬────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┴─────────┤
󧓝 │Duminicã│TBA │Instructaj de remediere │Exerciţiu în echipã │Moment administrativ personal │
├───┼────────┼─────────┼─────────┬─────┬─────┬─────┼──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┼──────┬──────┬──────┬──────┬─────────┤
󧓞 │Luni │TBA │Deplasare𗈙.1 𗈙.1 𗈙.1 │Pauzã 𗈙.1 𗈙.1 𗈙.1 │Pauzã 𗈙.1 𗈙.1 │Pauzã 𗈙.1 𗈙.1 𗈙.1 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓟 │Marţi │TBA │Deplasare𗈙.1 𗈙.1 𗈙.1 │Pauzã 𗈗.7/8 𗈗.7/8 𗈗.7/8 │Pauzã 𗈙.1 𗈙.1 │Pauzã 𗈙.1 𗈙.1 𗈙.1 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓠 │Miercuri│TBA │Deplasare𗈙.1 𗈙.1 𗈙.1 │Pauzã 𗈙.2 𗈙.2 𗈙.3 │Pauzã 𗈙.3 𗈚.1 │Pauzã 𗈚.2 𗈚.3 𗈚.4 │Deplasare│
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓡 │Joi │TBA │Deplasare│Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Deplasare│
│ │ │ │ │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │ │
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓢 │Vineri │TBA │Deplasare│Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Deplasare│
│ │ │ │ │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │ │
├───┼────────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┤
󧓣 │Sâmbãtã │TBA │Deplasare│Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Ex │Deplasare│
│ │ │ │ │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │maj. │ │
├───┼────────┼─────────┴─────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┼──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────────┤
󧓤 │Duminicã│Moment administrativ al cursului/Închiderea cursului │Transport cãtre aeroport/Deplasare internaţionalã │
└───┴────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2

CALIFICĂ?RILE INSTRUCTORILOR

Instructorii cuprinşi în Programul DSS-SPP de pregãtire pentru protecţie nemijlocitã trebuie sã dovedeascã faptul cã au competenţele şi calificãrile enumerate mai jos:
Competenţe
Profesionalism: Cunoştinţe foarte bune în ceea ce priveşte asigurarea protecţiei nemijlocite, însoţite de o experienţã solidã într-o specializare militarã, poliţieneascã sau altã specializare din domeniul securitãţii; cunoştinţe foarte bune privind metodologia de instruire, însoţite de o experienţã solidã în activitatea de instructor de protecţie nemijlocitã; cunoştinţe tehnice bune pentru a putea înţelege diverse specializãri, cum sunt: electronica, comunicaţiile, mecanica, armele şi alte dispozitive sofisticate, întâlnite în operaţiunile de protecţie nemijlocitã; capacitatea de a face faţã factorilor de stres, atunci când aceştia apar; angajamentul de a implementa ideea potrivit cãreia nu existã diferenţe între sexe, prin asigurarea unei participãri egale atât a femeilor, cât şi a bãrbaţilor în toate aspectele activitãţii de instruire pe probleme de protecţie nemijlocitã. Comunicarea: abilitãţi de a comunica oral şi în scris şi de a susţine prezentãri, abilitatea de a preda cursuri în limba englezã, potrivit cerinţelor. Abilitãţi de interacţiune cu alte persoane. Planificare şi organizare: abilitatea de a formula obiective clare şi de a ierarhiza activitãţile; monitorizarea şi adaptarea planurilor, folosirea eficientã a timpului. Cunoştinţe tehnice: cunoştinţe IT, abilitatea de a folosi hardul şi softul computerului în situaţii legate de rolurile şi responsabilitãţile implicate de operaţiunile de protecţie nemijlocitã. Munca în echipã: colaborarea cu colegii în scopul atingerii obiectivelor didactice propuse. Evaluarea şi luarea deciziilor: abilitatea de a lua decizii rapide în situaţii de urgenţã sau atunci când se solicitã un rãspuns rapid.
Calificãri
Educaţia
Diplomã de liceu sau echivalent. Pregãtire tehnicã privind procedurile militare, poliţieneşti sau de securitate, precum şi o pregãtire solidã în domeniul protecţiei nemijlocite, autoapãrãrii şi tehnicilor de securitate.
Experienţa
Cel puţin 6 ani de experienţã în domeniul protecţiei nemijlocite, în cadrul unei organizaţii de securitate locale, naţionale, private sau internaţionale. Cel puţin un an de experienţã ca instructor de protecţie nemijlocitã. Experienţã privind folosirea armelor de protecţie personalã, a echipamentelor de comunicaţii/supraveghere, precum şi a mijloacelor de transport folosite în protecţia nemijlocitã. Este de dorit sã aibã capacitatea de a lua decizii rapide în situaţii extreme, de risc. O condiţie fizicã foarte bunã este esenţialã. Experienţa în domeniul protecţiei nemijlocite, în cadrul misiunilor Naţiunilor Unite, este de dorit.
Limbi strãine
Abilitatea de a comunica verbal şi în scris în limba englezã, în cadrul procesului didactic.


ANEXA 3

SUMAR DE BUGET PENTRU PROGRAM

Infrastructura şi echipamentele principale
Pentru 12 cursanţi şi 5 instructori (2 DSS şi 3 SPP)




┌────────────────────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────────┬──────┬──────┬──────────┐
│ │Valoarea │Durata│ Cost de │ Cost de │Cost total│ Cost │Numãr │ │
│ Articol │de piaţã │ de │folosinţã│întreţinere│ (USD) │(USD) │ore de│Cost (USD)│
│ │(începând│ viaţã│ (USD) │ (USD) │ pe lunã │pe orã│utili-│pe sesiune│
│ │cu 2008) │ (ani)│ pe lunã │ pe lunã │ │ │zare │ │
├────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────────┴──────┴──────┴──────────┤
│Zone de lucru │
├────────────────────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────────┬──────┬──────┬──────────┤
│Sãli de clasã │ 250.000│ 20│ 1.042│ 640│ 1.682│ 2,34│ 46│ 107,44│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Poligon w/ţinte │ 125.000│ 20│ 521│ 370│ 891│ 1,24│ 18│ 22,27│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Birouri instructori │ 50.000│ 20│ 208│ 130│ 338│ 0,47│ 80│ 37,59│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Salã sport (închiriatã) │ │ │ │ │ │ 30,00│ 20│ 600,00│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Salã de duş şi toaletã │ 40.000│ 20│ 167│ 280│ 447│ 0,62│ 20│ 12,41│
├────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────────┴──────┴──────┴──────────┤
│Mobilier │
├────────────────────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────────┬──────┬──────┬──────────┤
│Pupitre de lucru (17) │ 1.500│ 2│ 63│ │ 63│ 0,09│ 46│ 3,99│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Scaune 17 buc. │ 800│ 2│ 33│ │ 33│ 0,05│ 46│ 2,13│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Catedrã │ 200│ 2│ 8│ │ 8│ 0,01│ 46│ 0,53│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Tablã albã │ 400│ 4│ 8│ │ 8│ 0,01│ 46│ 0,53│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Ecran de protecţie │ 1.500│ 2│ 63│ │ 63│ 0,09│ 46│ 3,99│
├────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────────┴──────┴──────┴──────────┤
│Echipament IT │
├────────────────────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────────┬──────┬──────┬──────────┤
│Computere cu soft 17 buc. │ 22.000│ 2│ 917│ 50│ 967│ 1,34│ 46│ 61,76│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Proiector │ 3.000│ 2│ 125│ 60│ 185│ 0,26│ 46│ 11,82│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Imprimantã 3 buc. │ 1.500│ 2│ 63│ 70│ 133│ 0,18│ 46│ 8,47│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Server │ 2.500│ 2│ 104│ 50│ 154│ 0,21│ 46│ 9,85│
├────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────────┴──────┴──────┴──────────┤
│Echipament de comunicaţii │
├────────────────────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────────┬──────┬──────┬──────────┤
│Staţii radio mobile │ 26.000│ 3│ 722│ │ 722│ 1,00│ 4│ 4,01│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Telefoane fixe 4 buc. │ 500│ 3│ 14│ 30│ 44│ 0,06│ 20│ 1,22│
├────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────────┴──────┴──────┴──────────┤
│Tehnicã auto │
├────────────────────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────────┬──────┬──────┬──────────┤
│Maşini protecţie 4 buc. │ 240.000│ 5│ 4.000│ 3.400│ 7.400│ 10,28│ 50│ 513,89│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Microbuz │ 37.500│ 5│ 625│ 500│ 1.125│ 1,56│ 2│ 3,13│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Ambulanţã │ 85.000│ 5│ 1.417│ 1.150│ 2.567│ 3,56│ 3│ 10,69│
├────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────────┴──────┴──────┴──────────┤
│Echipament de protecţie fizicã │
├────────────────────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────────┬──────┬──────┬──────────┤
│Vestã antiglonţ 17 buc. │ 10.000│ 2│ 417│ │ 417│ 0,58│ 10│ 5,79│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Cascã 17 buc. │ 9.350│ 2│ 390│ │ 390│ 0,54│ 10│ 5,41│
├────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────────┴──────┴──────┴──────────┤
│Echipament control tehnic │
├────────────────────────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────────┬──────┬──────┬──────────┤
│Detector de metale portabil │ 5.000│ 2│ 208│ │ 208│ 0,29│ 8│ 2,31│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Minirobot intervenţie │ 350.000│ 4│ 7.292│ 330│ 7.622│ 10,59│ 8│ 84,69│
│pirotehnicã │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Poartã mobilã de control │ 19.800│ 4│ 413│ 480│ 893│ 1,24│ 8│ 9,92│
│acces 2 buc. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Autospecialã control bagaje │ 310.000│ 5│ 5.167│ 2.400│ 7.567│ 10,51│ 8│ 84,07│
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────────┼──────┼──────┼──────────┤
│Cost total per curs │ │ 󧓟.984,03│ 9.940,00│ 33.924,03│ 77,12│ │ 1.607,91│
├────────────────────────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────────┴──────┴──────┼──────────┤
│Cost per cursant │ 133,99│
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘



Materiale şi consumabile
Pentru 12 cursanţi şi 5 instructori (2 DSS şi 3 SPP)


┌──────────────────────────────┬────────────────┬───────────────┐
│ Articol │ Cantitate │ Cost │
│ │ │ (USD) │
├──────────────────────────────┴────────────────┴───────────────┤
│Materiale birou │
├──────────────────────────────┬────────────────┬───────────────┤
│Coli A4 │ 10.000│ 30│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Dosare, agende │ 17│ 300│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Instrumente de scris │ 51│ 250│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Capsatoare │ 17│ 50│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Perforatoare │ 17│ 50│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Coş de hârtii │ 17│ 50│
├──────────────────────────────┴────────────────┴───────────────┤
│Materiale IT │
├──────────────────────────────┬────────────────┬───────────────┤
│Blank CD │ 34│ 5│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Memorii externe │ 17│ 255│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Cartuş toner │ 10│ 400│
├──────────────────────────────┴────────────────┴───────────────┤
│Alte materiale │
├──────────────────────────────┬────────────────┬───────────────┤
│Manuale, documentaţie │ 17│ 3.400│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Baterii alcaline │ 72│ 108│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Lanterne │ 17│ 170│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Ecusoane │ 17│ 1.700│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Plachete │ 17│ 3.200│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Materiale de igienã personalã │ │ 510│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Ochelari de protecţie │ 17│ 600│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Mãnuşi de protecţie │ 17│ 250│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Carduri ID │ 17│ 170│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Total │ │ 11.498│
├──────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Cost per cursant │ │ 958│
└──────────────────────────────┴────────────────┴───────────────┘



Instructori
Pentru 12 cursanţi şi 3 instructori SPP


┌──────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
│ Articol │ Cost │
│ │ (USD) │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
𗈕 instructor pe lunã │ 3.000│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
𗈕 instructor pe curs │ 4.500│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
𗈗 instructori pe curs │ 13.500│
├──────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│Cost per cursant │ 1.125│
└──────────────────────────────────────────────────┴────────────┘



Muniţie (9MM 124 înveliş metal) (furnizate de Naţiunile Unite)
Per cursant


┌────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────┐
│ Articol │ Numãr │ Cost (USD) │
│ │ de cartuşe │ 0,60/cartuş │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│Pistol (Glock 19C) instrucţie │ 1.000│ 600│
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│Pistol (Glock 19C) calificare │ 250│ 150│
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│HK MP5 instrucţie │ 350│ 210│
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│HK MP5 calificare │ 100│ 60│
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│Exerciţii (5) (Notã: Se poate │ 250│ 150│
│înlocui cu muniţie de simulare, │ │ │
│dacã este disponibilã.) │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│Total cartuşe │ 1.950│ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│Cost per cursant │ │ 1.170│
└────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────┘



Cost total per cursant per curs


┌────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ Articol │ Cost │
│ │ (USD) │
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Infrastructurã şi echipament │ 140│
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Materiale │ 958│
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Instructori │ 1.125│
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Muniţie │ 1.170│
├────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Cost per cursant │ 3.393│
└────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘



Cost total - 12 cursanţi: USD 40.716
Cost total - 24 cursanţi: USD 81.432
Cost total - 4 cursuri de
câte 24 cursanţi pe an: USD 325.728

--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016