Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 1.217 din 14 octombrie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 13 alin. 3 si 4 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 755 din 28 octombrie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>art. 13 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi, republicatã, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2004.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
George Cristian Maior,
secretar de stat
Ministrul pentru coordonarea
Secretariatului General al Guvernului,
Petru Şerban Mihailescu
Ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus
Ministru delegat pentru administraţia publica,
Gabriel Oprea
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
Bucureşti, 14 octombrie 2003.
Nr. 1.217.
ANEXA
NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor art. 13 alin. 3 şi 4 din
<>Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi,
precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi
ART. 1
(1) Beneficiazã de prevederile <>art. 13 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi, republicatã, referitoare la acordarea despãgubirilor bãneşti, cetãţenii romani care au calitatea de veteran de rãzboi şi fac dovada ca sunt decorati cu ordine sau medalii de rãzboi dintre cele prevãzute la art. 13 alin. 1 lit. a) şi b) din aceeaşi lege şi care nu au fost improprietariti din cauza deficitului de teren în localitãţile unde domiciliazã sau în alte localitãţi.
(2) În baza prevederilor <>art. 8 alin. 2 din Legea nr. 44/1994 , republicatã, beneficiazã de despãgubiri şi moştenitorii legali ai persoanelor prevãzute la alin. (1) dacã titularii au depus cererea pentru acordarea dreptului de improprietarire în timpul vieţii.
ART. 2
(1) Cererile persoanelor prevãzute la art. 1, însoţite de dosarul justificativ, se depun la primãria localitãţii în raza cãreia domiciliazã, de regula, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(2) Persoanelor cãrora, dupã data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, li se stabileşte calitatea de veteran de rãzboi şi care beneficiazã de prevederile <>art. 13 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 44/1994 , republicatã, în ceea ce priveşte improprietarirea cu un lot de teren agricol sau arabil, pot depune cerere pentru acordarea despãgubirilor la primãria localitãţii pe raza cãreia domiciliazã, de regula, în termen de 90 de zile de la data primirii legitimatiei de veteran de rãzboi.
(3) Veteranii de rãzboi care dobândesc dupã data prevãzutã la alin. (2) un certificat eliberat de arhivele militare, din care sa rezulte ca sunt decorati cu ordine sau medalii de rãzboi dintre cele prevãzute la <>art. 13 alin. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 44/1994 , republicatã, şi care au dreptul la despãgubiri conform art. 13 alin. 3 şi 4 din aceeaşi lege pot depune cerere pentru acordarea acestora, de regula, în termen de 90 de zile de la data primirii actului oficial.
ART. 3
(1) La cererea pentru stabilirea drepturilor prevãzute de lege solicitantul are obligaţia sa anexeze urmãtoarele acte, constituite într-un dosar justificativ:
a) copie legalizatã de pe legitimatia de veteran de rãzboi;
b) copie legalizatã de pe certificatul de naştere şi buletinul/cartea de identitate;
c) copie legalizatã de pe certificatul eliberat de arhivele militare, din care sa rezulte decoratia primitã;
d) dovada ca titularul dreptului pretins a depus cerere în timpul vieţii, în cazul moştenitorilor legali.
(2) Moştenitorii legali accepta succesiunea potrivit dreptului comun în materie.
(3) Dovada prevãzutã la alin. (1) lit. d) se solicita de cãtre moştenitorii legali de la autoritãţile administraţiei publice locale.
ART. 4
Analizarea cererilor persoanelor îndreptãţite se face de cãtre comisiile comunale, orãşeneşti sau municipale pentru stabilirea dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor, constituite în baza prevederilor art. 2 alin. (1) din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.172/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care vor inainta propunerile cu persoanele care vor primi despãgubiri comisiei judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, constituite în baza art. 4 din acelaşi regulament, în termen de 30 de zile de la data depunerii dosarului justificativ prevãzut la art. 3 alin. (1).
ART. 5
Comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, de stabilire a dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor admit sau resping, prin hotãrâre motivatã, propunerile comisiilor locale.
ART. 6
Prefectul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, în calitate de preşedinte al comisiei judeţene/municipale de stabilire a dreptului de proprietate, dispune prin ordin emis potrivit <>art. 36 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, alocarea despãgubirilor în limita sumelor transferate de la bugetul de stat, în termen de 30 de zile de la data deschiderii creditelor bugetare.
ART. 7
Persoanele îndreptãţite conform legii primesc ca despãgubire o suma ce reprezintã valoarea, dupã caz, a suprafeţei terenului agricol sau arabil cu care trebuiau sa fie improprietarite, valoare care va fi determinata conform modului de evaluare a terenului, stabilit printr-o hotãrâre a Guvernului ce va fi adoptatã în baza <>art. 40 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
Sumele necesare pentru acordarea despãgubirilor se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi se distribuie beneficiarilor prin prefecturile judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 9
Hotãrârile comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prevãzute la art. 5, pot fi atacate la instanţele de contencios administrativ, în condiţiile legii.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: