Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Vizele acordate strãinilor de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, precum şi de Poliţia de Frontierã vor avea forma, conţinutul şi elementele de securizare prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Forma, conţinutul şi elementele de securizare ale vizelor se realizeazã în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.683 din 29 mai 1995, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 164 din 4 iulie 1995, care stabileşte un nou format de vizã, şi cu Decizia Comisiei Europene nr. C (96) 352 din 7 februarie 1996, care stabileşte specificaţiile tehnice ale colantului de vizã.
ART. 2
(1) Data punerii în circulaţie a noilor tipuri de colante de vizã este 1 iunie 2008.
(2) Vizele eliberate pânã la data punerii în circulaţie a noului colant de vizã rãmân valabile pânã la data expirãrii lor.
(3) Colantele model vechi rãmase neutilizate la data introducerii noului tip de colant de vizã rãmân în paralel în circulaţie pânã la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2008.
ART. 3
(1) Noul colant de vizã va fi achiziţionat de Ministerul Afacerilor Externe prin Regia Autonomã "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", în vederea utilizãrii de cãtre misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
(2) Contravaloarea colantelor de vizã se asigurã din bugetul Ministerului Afacerilor Externe, urmând ca plãţile cãtre Regia Autonomã "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" sã se stabileascã prin contract.
ART. 4
(1) Pentru realizarea noului tip de colant de vizã, se abiliteazã Secretariatul General al Guvernului, prin Regia Autonomã "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", în calitate de autoritate contractantã, sã organizeze procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publicã, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
(2) Licitaţia se organizeazã, în condiţiile legii, în vederea desemnãrii unui furnizor unic, care va asigura confecţionarea şi livrarea unui prim lot de 1.000.000 de colante de vizã de tip nou, realizate în conformitate cu specificaţiile tehnice din anexã.
(3) Documentaţia de atribuire a ofertei se întocmeşte de Secretariatul General al Guvernului, prin Regia Autonomã "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, cu aplicarea prevederilor legale în vigoare.
ART. 5
(1) Vizele vor fi acordate solicitanţilor cu achitarea costului acestora, a costurilor operaţiunilor de emitere, precum şi a taxelor consulare şi a tarifelor stabilite potrivit reglementãrilor în vigoare, cu excepţia vizelor acordate în regim de gratuitate în baza legii române sau a tratatelor internaţionale la care România este parte.
(2) Pentru vizele acordate în regim de gratuitate, în condiţiile prevãzute la alin. (1), toate costurile de emitere a acestora se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
(3) Regimul de gratuitate acordat în condiţiile alin. (1) şi (2) înceteazã la data la care România va aplica integral prevederile acquis-ului Schengen.
ART. 6
Alineatul (2) al articolului 2^1 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 942/2002 privind punerea în circulaţie a noilor tipuri de colante de vizã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 20 septembrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru recuperarea costurilor, Ministerul Afacerilor Externe încaseazã de la fiecare persoanã care obţine viza românã suma de 4 dolari S.U.A. sau 3,20 euro/colant, pe care o vireazã Regiei Autonome «Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat», pânã la concurenţa sumei de 2.000.000 dolari S.U.A. sau echivalentul a 2.000.000 dolari S.U.A., nu mai târziu de data de 31 mai 2008."
ART. 7
Pe data de 1 iunie 2008 <>Hotãrârea Guvernului nr. 942/2002 privind punerea în circulaţie a noilor tipuri de colante de vizã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 20 septembrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Hotãrârea Guvernului nr. 431/2003 privind realizarea noului tip de colant de vizã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 277 din 19 aprilie 2003, se abrogã.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat
Secretarul general al Guvernului,
Ilie Gavril Bolojan
Ministrul internelor şi
reformei administrative,
Cristian David
Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian
Bucureşti, 26 septembrie 2007.
Nr. 1.177.
ANEXĂ
VIZĂ
Forma şi mãrimea documentului: în conformitate cu SR EN ISO/CEI 7810-ID2 (Institutul Român de Standardizare)
Rubrici:
Titlul documentului: VIZĂ
Numãrul documentului: cu elemente speciale de siguranţã şi precedat de sigla ROU
De la......... pânã la..........: se va indica perioada de valabilitate a vizei.
Numãrul de intrãri: se va indica numãrul de intrãri la care titularul are dreptul.
Durata şederii..... zile: se va indica numãrul de zile de şedere la care titularul are dreptul.
Eliberatã la: se va indica locul eliberãrii vizei.
La: se va indica data eliberãrii vizei.
Numãrul paşaportului: se va indica numãrul documentului de cãlãtorie pentru care viza este valabilã (în care este aplicatã).
Tipul de vizã: se va înscrie simbolul tipului de vizã acordat.
Observaţii: se vor înscrie alte menţiuni ale organului emitent.
Datele informatizate citibile optic.
Caracteristicile, rubricaţia, numãrul şi tipul elementelor de siguranţã trebuie sã corespundã standardelor Uniunii Europene în materie de format uniform de vizã, stabilite prin Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.683/95 din 29 mai 1995, care stabileşte un format uniform de vizã, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L164 din 4 iulie 1995, şi specificaţiilor tehnice stabilite prin Decizia Comisiei Europene nr. C (96) 352 din 7 februarie 1996. Acestea vor putea fi adaptate în funcţie de dinamica standardelor interne şi ale Uniunii Europene în domeniu.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: