Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 1.176 din 2 octombrie 2003 privind desfasurarea de catre persoanele juridice de drept privat fara scop patrimonial a unor servicii sociale in domeniul protectiei speciale a persoanelor cu handicap
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 725 din 17 octombrie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 11 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã criteriile şi procedura de acreditare a persoanelor juridice de drept privat fãrã scop patrimonial, denumite în continuare persoane juridice, sa furnizeze servicii sociale în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap, condiţiile în care se pot atribui serviciile sociale destinate persoanelor cu handicap, aflate în instituţiile de protecţie specialã a persoanelor cu handicap, de cãtre serviciile publice de asistenta socialã, precum şi finanţarea sau cofinantarea serviciilor sociale furnizate de aceste persoane juridice.
ART. 2
Acreditarea prevãzutã la art. 1 se acorda, separat, pentru fiecare serviciu social prestat de cãtre persoana juridicã.
CAP. II
Criterii de acreditare
ART. 3
Persoanele juridice care solicita acordarea acreditãrii în vederea desfãşurãrii de activitãţi în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie constituite în condiţiile legii;
b) scopul şi obiectul de activitate, prevãzute în statut, sa respecte principiile şi obiectivele prevãzute în Strategia nationala privind protecţia specialã şi integrarea socialã a persoanelor cu handicap din România, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.215/2002 , denumita în continuare Strategia nationala;
c) strategia proprie sau planul de acţiune sa fie adecvat îndeplinirii obiectivelor statutare;
d) sa dispunã de resursele materiale necesare pentru prestarea serviciului social care urmeazã a fi atribuit de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale;
e) sa dispunã de personal de specialitate, cu pregãtire multidisciplinara, corespunzãtoare serviciului social respectiv;
f) serviciul social sau, dupã caz, serviciile sociale ce urmeazã a fi atribuite sa respecte standardele de calitate aprobate prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.
CAP. III
Procedura de acreditare
ART. 4
În vederea obţinerii acreditãrii, persoanele juridice depun la sediul Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap o cerere însoţitã de urmãtoarele documente:
a) actul constitutiv şi statutul, în copie legalizatã;
b) certificatul de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, în copie legalizatã;
c) raportul ultimei adunãri generale anuale;
d) raportul de activitate pentru anul anterior, aprobat de adunarea generalã anuala, strategia pe termen scurt şi planul de acţiune;
e) dosarul serviciului social care urmeazã a fi atribuit, cuprinzând descrierea serviciului, a procedurilor de lucru şi a resurselor utilizate;
f) certificatele de cazier judiciar ale persoanelor din conducerea persoanei juridice;
g) bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul care urmeazã exerciţiului bugetar în curs;
h) situaţia financiarã anuala pe anul anterior, vizata de administraţia financiarã;
i) rapoartele comisiei de cenzori.
ART. 5
În vederea obţinerii acreditãrii, persoanele juridice strãine recunoscute în România vor depune la sediul Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap o cerere însoţitã de documentele prevãzute la art. 4 lit. b)-i), actul de constituire în statul a cãrui naţionalitate o au şi statutul, în mãsura în care exista ca act de sine statator.
ART. 6
Cererea depusa de o persoana juridicã în vederea obţinerii acreditãrii de a furniza un serviciu social în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap se soluţioneazã în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii.
ART. 7
(1) În urma analizarii cererii de acreditare, dacã sunt îndeplinite condiţiile legale, preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap va emite un ordin prin care persoana juridicã solicitanta este acreditata sa furnizeze serviciul social a cãrui acreditare a fost solicitatã.
(2) În ordinul prevãzut la alin. (1) se va indica serviciul social care poate fi furnizat de persoana juridicã acreditata.
ART. 8
În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile legale de acreditare, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap va comunica în scris persoanei juridice solicitante respingerea cererii, cu arãtarea motivelor care justifica aceasta soluţie.
ART. 9
Actul administrativ prin care a fost soluţionatã cererea de acreditare poate fi atacat în condiţiile <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 10
Persoanele juridice pot furniza în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap numai serviciile sociale pentru care au fost acreditate în condiţiile prezentei hotãrâri.
ART. 11
(1) Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap poate dispune suspendarea, retragerea sau anularea acreditãrii, prin ordin al preşedintelui, dacã se constata ca persoanele juridice acreditate nu respecta prevederile legislaţiei în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap sau standardele de calitate prevãzute pentru serviciul social respectiv sau dacã autoritãţile competente în coordonarea sau verificarea activitãţilor acreditate constata abateri grave în conduita personalului, în disciplina financiarã, în asigurarea confidenţialitãţii datelor referitoare la persoanele cu handicap şi la familiile acestora.
(2) Ordinul menţionat la alin. (1) se comunica în scris persoanelor juridice în cauza, în termen de 5 zile de la data emiterii, şi poate fi atacat la instanta de contencios administrativ competenta potrivit legii.
CAP. IV
Atribuirea furnizarii serviciilor sociale de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale
ART. 12
(1) Consiliile locale, consiliile judeţene sau, dupã caz, Consiliul General al Municipiului Bucureşti pot atribui persoanelor juridice acreditate serviciile sociale destinate persoanelor cu handicap aflate în instituţiile de protecţie specialã a persoanelor cu handicap de sub autoritatea acestora.
(2) Pot fi atribuite numai acele servicii sociale pentru care persoana juridicã a fost acreditata, în condiţiile prezentei hotãrâri, pe baza caietului de sarcini aprobat de cãtre consiliile locale, consiliile judeţene sau, dupã caz, Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
(3) Caietul de sarcini întocmit în vederea atribuirii serviciilor sociale destinate persoanelor cu handicap, precum şi componenta comisiei de evaluare se aproba prin hotãrâre a consiliilor locale, consiliilor judeţene sau, dupã caz, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
(4) Caietul de sarcini va cuprinde urmãtoarele informaţii:
a) denumirea şi tipul serviciului social care urmeazã sa fie atribuit;
b) misiunea serviciului social;
c) beneficiarii cãrora li se adreseazã serviciul social;
d) criterii de evaluare administrativã şi calitativã a proiectelor de servicii sociale care urmeazã sa fie atribuite;
e) formular standard de prezentare a proiectului de servicii sociale;
f) lista documentelor anexe obligatorii în vederea atribuirii serviciilor sociale;
g) condiţii de finanţare a proiectului de servicii sociale;
h) descrierea procedurilor dupã care se desfãşoarã atribuirea serviciilor sociale;
i) descrierea procedurilor dupã care se desfãşoarã evaluarea proiectelor de servicii sociale care urmeazã sa fie atribuite;
j) modelul fişelor de evaluare a proiectelor de servicii sociale care urmeazã sa fie atribuite.
(5) Metodologia detaliatã de elaborare a caietului de sarcini va fi aprobatã prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 13
(1) Atribuirea serviciilor sociale se face în condiţii de concurenta la care au dreptul sa participe numai persoanele juridice care au fost acreditate în condiţiile prezentei hotãrâri.
(2) Procedura de atribuire a serviciilor sociale furnizate persoanelor cu handicap aflate în instituţiile de protecţie specialã a persoanelor cu handicap este organizatã de cãtre consiliile locale, consiliile judeţene sau, dupã caz, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie.
(3) Comisia de evaluare va desemna persoana juridicã care a fost selectata şi va propune consiliului local, consiliului judeţean sau, dupã caz, Consiliului General al Municipiului Bucureşti semnarea contractului de furnizare a serviciilor sociale.
ART. 14
Modelul contractului de furnizare a serviciilor sociale se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 15
(1) Persoana juridicã acreditata va prezenta anual consiliului local, consiliului judeţean sau, dupã caz, Consiliului General al Municipiului Bucureşti un raport cu privire la derularea contractului de furnizare a serviciilor sociale, solicitând prelungirea sau încetarea acestuia.
(2) Contractul de furnizare a serviciilor sociale se va încheia pe termen de un an, cu posibilitatea prelungirii anuale prin acordul pãrţilor.
ART. 16
(1) Monitorizarea serviciilor sociale furnizate de persoanele juridice acreditate sa dezvolte servicii sociale în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap se asigura de cãtre Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, prin direcţiile pentru dialog, familie şi solidaritate socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) În situaţia în care direcţiile pentru dialog, familie şi solidaritate socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, constata ca persoana juridicã acreditata nu respecta clauzele contractuale cu privire la standardele de calitate a serviciilor sociale furnizate persoanelor cu handicap, poate sesiza Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap în vederea suspendãrii, retragerii sau anulãrii acreditãrii de a presta serviciul social cu privire la care au fost constatate neregularitãţi.
CAP. V
Finanţarea sau cofinantarea de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale a serviciilor sociale de protecţie specialã a persoanelor cu handicap atribuite persoanelor juridice
ART. 17
(1) Finanţarea sau cofinantarea de cãtre consiliul local, consiliul judeţean sau, dupã caz, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a serviciilor sociale de protecţie specialã a persoanelor cu handicap atribuite persoanelor juridice se realizeazã pe baza contractului de furnizare a serviciilor sociale încheiat între consiliul local, consiliul judeţean sau, dupã caz, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în calitate de finanţator al serviciilor sociale, şi persoana juridicã acreditata, în calitate de furnizor al serviciilor sociale.
(2) Bugetul ofertat de cãtre autoritatea administraţiei publice prin caietul de sarcini nu va fi mai mare decât costul lunar al cheltuielilor efectuate pentru acelaşi tip de serviciu social în sistemul bugetar.
CAP. VI
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 18
Persoanele juridice care dezvolta la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri servicii sociale în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap vor solicita acreditarea potrivit prevederilor prezentei hotãrâri, în termen de 60 de zile de la intrarea acesteia în vigoare.
ART. 19
Evidenta serviciilor sociale acreditate în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap, furnizate de cãtre persoanele juridice, se tine în Registrul naţional deschis de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, al cãrui model se aproba prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.
ART. 20
Informaţiile de interes public referitoare la serviciile sociale furnizate în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap de cãtre persoanele juridice acreditate, cuprinse în Registrul naţional, vor fi puse la dispoziţie persoanelor solicitante de cãtre Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, în condiţiile legii.
ART. 21
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2004.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Persoanele cu Handicap,
Constantin Stoenescu
Ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus
Ministru delegat pentru administraţia publica,
Gabriel Oprea
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
Bucureşti, 2 octombrie 2003.
Nr. 1.176.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: