Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.162 din 2 octombrie 2003  pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru promovarea sigurantei aviatiei, semnat la Bucuresti la 10 septembrie 2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.162 din 2 octombrie 2003 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru promovarea sigurantei aviatiei, semnat la Bucuresti la 10 septembrie 2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 715 din 14 octombrie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor, cu completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru promovarea siguranţei aviaţiei, semnat la Bucureşti la 10 septembrie 2002.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Miron Tudor Mitrea

Ministrul afacerilor externe,
Mircea Geoana

Bucureşti, 2 octombrie 2003.
Nr. 1.162.


ACORD

între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite
ale Americii pentru promovarea siguranţei aviaţiei

Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sa promoveze siguranta aviaţiei şi calitatea mediului înconjurãtor,
luând nota de preocuparile comune privind operarea în siguranta a aeronavelor civile,
recunoscând apariţia unei tendinte spre un sistem multinational de proiectare, fabricaţie şi schimb reciproc de produse aeronautice civile,
dorind sa dezvolte cooperarea şi sa mãreascã eficienta în probleme referitoare la siguranta aviaţiei civile,
luând în considerare posibila reducere a impedimentelor economice impuse industriei aeronautice şi operatorilor prin inspecţii tehnice, evaluãri şi încercãri repetitive,
recunoscând avantajul comun al unor proceduri imbunatatite pentru acceptarea reciprocã a aprobãrilor de navigabilitate, încercãrilor de mediu, precum şi al elaborãrii unor proceduri de recunoaştere reciprocã pentru autorizarea şi monitorizarea simulatoarelor de zbor, a facilitãţilor de întreţinere pentru aeronave, a personalului tehnic de întreţinere, a personalului navigant şi a operaţiunilor de zbor,
au convenit urmãtoarele:

ART. I
A. Pãrţile contractante convin:
1. sa faciliteze acceptarea de cãtre fiecare dintre acestea a:
a) aprobãrilor de navigabilitate şi încercãrilor de mediu, precum şi a certificãrii produselor aeronautice; şi
b) evaluãrilor pentru calificarea simulatoarelor de zbor ale celeilalte pãrţi contractante;
2. sa faciliteze acceptarea de cãtre acestea a autorizarilor şi monitorizarii facilitãţilor de întreţinere şi a celor de transformãri sau modificãri, a licentierii personalului tehnic de întreţinere, a personalului navigant, a autorizãrii organizaţiilor de pregãtire aeronautica şi a operaţiunilor de zbor ale celeilalte pãrţi contractante;
3. sa asigure cooperarea în menţinerea unui nivel echivalent al obiectivelor de siguranta şi de mediu înconjurãtor cu privire la siguranta aviaţiei.
B. Fiecare parte contractantã va desemna autoritatea sa aeronautica civilã ca agent executiv pentru aplicarea prevederilor prezentului acord. Pentru Guvernul României agentul executiv va fi Regia Autonomã "Autoritatea Aeronautica Civilã Romana" (A.A.C.R.), delegatã de cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei. Pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii agentul executiv va fi Administraţia Federala a Aviaţiei (F.A.A.) din cadrul Departamentului Transporturi.
ART. II
În sensul prezentului acord:
A. Aprobare de navigabilitate înseamnã o constatare asupra faptului ca proiectul sau o modificare adusã la proiectul unui produs aeronautic civil îndeplineşte normele convenite între pãrţile contractante sau ca produsul se conformeazã cu un proiect care s-a constatat ca îndeplineşte asemenea norme şi este în condiţie de operare sigura.
B. Transformãri şi modificãri înseamnã efectuarea unei schimbãri a caracteristicilor de fabricaţie, configuratie, performanta şi mediu înconjurãtor sau a limitarilor de exploatare ale produsului aeronautic civil implicat.
C. Certificarea operaţiunilor de zbor înseamnã inspectiile şi evaluarile tehnice efectuate de o parte contractantã, utilizând normele convenite între pãrţi, asupra unei organizaţii care asigura transportul aerian comercial de pasageri sau marfa ori constatarea ca organizaţia respectiva se conformeazã acestor norme.
D. Produs aeronautic civil înseamnã orice aeronava civilã, motor sau elice ori subansamblu de aeronava, echipament, material, piesa sau componenta care urmeazã sa fie instalata în aceasta.
E. Autorizare de mediu înseamnã o constatare ca un produs aeronautic civil se conformeazã cu normele convenite între pãrţile contractante privind nivelul de zgomot şi/sau al emisiilor de noxe. Expresia încercãri de mediu înseamnã un proces prin care un produs aeronautic civil este evaluat în vederea conformarii cu normele respective, utilizându-se procedurile convenite între pãrţile contractante.
F. Evaluãri pentru calificarea simulatoarelor de zbor înseamnã procesul prin care un simulator de zbor este evaluat, comparativ cu aeronava pe care o simuleazã, în conformitate cu normele convenite între pãrţile contractante, sau constatarea ca acesta se conformeazã cu normele respective.
G. Întreţinere tehnica înseamnã efectuarea de inspecţii, reparaţii capitale, reparaţii, conservari şi înlocuiri ale unor piese, materiale, echipamente sau componente ale unui produs pentru a se asigura menţinerea navigabilitatii produsului respectiv, fiind excluse transformãrile şi modificãrile.
H. Monitorizare înseamnã supravegherea periodicã de cãtre autoritatea aeronautica civilã a unei pãrţi contractante pentru a stabili conformarea permanenta cu normele corespunzãtoare.
ART. III
A. Autoritãţile aeronautice civile ale pãrţilor contractante vor efectua evaluãri tehnice şi vor coopera în vederea aprofundarii cunoaşterii reciproce a normelor şi sistemelor în urmãtoarele domenii:
1. aprobãrile de navigabilitate ale produselor aeronautice civile;
2. autorizarea de mediu şi incercarile de mediu;
3. autorizarea facilitãţilor de întreţinere tehnica, licentierea personalului de întreţinere tehnica şi a personalului navigant;
4. certificarea operaţiunilor de zbor;
5. evaluarea şi calificarea simulatoarelor de zbor; şi
6. autorizarea organizaţiilor de pregãtire aeronautica.
B. Ori de câte ori autoritãţile aeronautice civile ale pãrţilor contractante sunt de acord ca normele, regulile, practicile, procedurile şi sistemele ambelor pãrţi contractante din unul dintre domeniile de specialitate tehnica enumerate în paragraful A al prezentului articol sunt suficient de echivalente sau compatibile încât sa permitã acceptarea constatãrilor de conformare fata de normele convenite, fãcute de o parte contractantã pentru cealaltã parte contractantã, autoritãţile aeronautice civile vor elabora în scris procedurile de implementare care sa descrie metodele prin care trebuie sa se realizeze aceasta acceptare reciprocã în ceea ce priveşte acel domeniu de specialitate tehnica.
C. Procedurile de implementare includ cel puţin:
1. definiţii;
2. o descriere a obiectului de activitate al domeniului specific de aviatie civilã care urmeazã sa fie abordat;
3. prevederi referitoare la acceptarea reciprocã a acţiunilor autoritãţii aeronautice civile, cum ar fi: asistarea la încercãri, inspecţii, calificãri, autorizari şi certificari;
4. responsabilitate;
5. prevederi referitoare la cooperarea şi asistenta tehnica reciprocã;
6. prevederi referitoare la evaluãri periodice; şi
7. prevederi referitoare la amendarea sau încetarea valabilitãţii procedurilor de implementare.
ART. IV
Orice neînţelegere cu privire la interpretarea sau aplicarea prezentului acord sau cu privire la procedurile sale de implementare va fi soluţionatã prin consultãri între pãrţile contractante sau, respectiv, între autoritãţile lor aeronautice civile.
ART. V
Prezentul acord va intra provizoriu în vigoare din ziua în care el va fi semnat şi va intra definitiv în vigoare printr-un schimb de note între pãrţile contractante, indicând ca procedurile lor interne privind intrarea în vigoare a acestui acord au fost îndeplinite. Acordul va rãmâne în vigoare pana la data denunţãrii sale de oricare dintre pãrţile contractante. O asemenea denunţare se va face printr-o notificare scrisã transmisã cu 60 de zile înainte celeilalte pãrţi contractante. O asemenea denunţare va avea ca efect denunţarea tuturor procedurilor de implementare existente, executate în conformitate cu prevederile acestui acord.
Prezentul acord poate fi amendat prin înţelegere scrisã între pãrţile contractante. Procedurile individuale de implementare pot fi denuntate sau amendate de cãtre autoritãţile aeronautice civile.
ART. VI
Acordul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind acceptarea reciprocã a certificatelor de navigabilitate pentru planoarele civile importate, încheiat printr-un schimb de note semnate la Washington, D.C., la 7 decembrie 1976, va rãmâne în vigoare pana la denunţarea prin schimb de note, ca urmare a îndeplinirii de cãtre autoritãţile aeronautice civile ale pãrţilor contractante a evaluãrilor tehnice şi a procedurilor de implementare privind certificarea de navigabilitate (şi autorizarea de mediu), dupã cum au fost descrise în art. III. În cazul oricãrei neconcordante între acordul din 7 decembrie 1976 şi prezentul acord, pãrţile contractante vor avea consultãri.
Drept care subsemnaţii, fiind autorizaţi în mod corespunzãtor pentru aceasta de cãtre guvernele lor respective, au semnat prezentul acord.
Încheiat la Bucureşti la 10 septembrie 2002, în câte doua exemplare în limbile romana şi engleza, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul României,
Miron Tudor Mitrea

Pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii,
Michael Guest
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016