Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 28 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Despãgubirile prevãzute la <>art. 28 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se realizeazã în condiţiile prezentei hotãrâri.
(2) Despãgubirile prevãzute la alin. (1) implicã acordarea unor sume de bani pentru poliţişti sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, în situaţia producerii riscurilor specifice activitãţii de poliţie.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) poliţist - funcţionar public civil, cu statut special, cãruia i se aplicã prevederile <>Legii nr. 360/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) poliţist rãnit - poliţistul supus în timpul sau în legãturã cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, independent de voinţa lui, efectelor unor cauze vãtãmãtoare, în urma cãrora îi este afectatã integritatea anatomicã şi/sau funcţionalã a organismului;
c) poliţist invalid - poliţistul rãnit clasat inapt pentru serviciul poliţienesc de cãtre comisiile de expertizã medicalã şi evaluare a capacitãţii de muncã;
d) poliţist decedat - poliţistul care şi-a pierdut viaţa, în urma unui accident, în timpul sau în legãturã cu exercitarea atribuţiilor legale;
e) bun - construcţii cu destinaţia de locuit pentru poliţist şi familia sa, precum şi anexele acestora, vehicule aflate în proprietatea sau folosinţa poliţistului.
ART. 3
Ministerul Internelor şi Reformei Administrative acordã despãgubiri poliţiştilor pentru urmãtoarele categorii de riscuri:
a) rãnirea poliţistului;
b) invaliditate de gradul I;
c) invaliditate de gradul II;
d) invaliditate de gradul III;
e) deces;
f) prejudicii aduse bunurilor.
ART. 4
(1) Despãgubirile acordate în situaţia producerii riscului prevãzut la art. 3 lit. a) acoperã toate cheltuielile legate de:
a) tratamentul în ţarã sau în strãinãtate, în cazul în care acesta nu poate fi efectuat în ţarã;
b) tratamentul de recuperare în unitãţi medicale din ţarã sau strãinãtate;
c) protezele, ortezele şi alte dispozitive medicale de profil din ţarã sau strãinãtate;
d) transportul dus-întors pânã la/de la unitatea medicalã care va asigura efectuarea tratamentului, atât pentru poliţist, cât şi pentru însoţitor, când situaţia impune.
(2) În situaţia producerii unuia dintre riscurile prevãzute la art. 3 lit. b) - d), poliţistului i se acordã despãgubiri în sumã de:
a) pentru invaliditate de gradul I - 10.000 euro, echivalent în lei la data plãţii;
b) pentru invaliditate de gradul al II-lea - 8.000 euro, echivalent în lei la data plãţii;
c) pentru invaliditate de gradul al III-lea - 6.000 euro, echivalent în lei la data plãţii.
(3) Despãgubirea acordatã în situaţia producerii riscului prevãzut la art. 3 lit. e) constã într-o sumã de 20.000 euro, echivalent în lei la data plãţii, şi se plãteşte familiei poliţistului decedat.
(4) Despãgubirea acordatã în situaţia producerii riscului prevãzut la art. 3 lit. f) nu poate depãşi suma necesarã pentru aducerea bunului în starea iniţialã sau înlocuirii acestuia în caz de distrugere.
ART. 5
(1) Despãgubirile acordate în baza prezentei hotãrâri constituie forme de sprijin cu destinaţie specialã.
(2) Despãgubirile prevãzute la art. 4 alin. (1) - (4) se acordã pentru fiecare eveniment asigurat în parte.
(3) Despãgubirile prevãzute la art. 4 alin. (4) nu se acordã în cazul în care prejudiciul prevãzut la art. 3 lit. f) este acoperit parţial sau în totalitate ca urmare a existenţei unei asigurãri în sistemul privat.
ART. 6
Pentru toate sumele de bani plãtite ca despãgubiri în temeiul prezentei hotãrâri, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va iniţia demersuri pentru recuperarea sumelor plãtite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor.
ART. 7
Modalitãţile concrete de acordare a despãgubirilor se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei hotãrâri, aprobate prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David
p. Ministrul economiei
şi finanţelor,
Eugen Teodorovici,
secretar de stat
Bucureşti, 10 septembrie 2008.
Nr. 1.083.
_________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: