Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 1.069 din 11 septembrie 2003 pentru modificarea art. 11 din Hotararea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, insemnelor distinctive, insignei si documentului de legitimare pentru politisti
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 720 din 15 octombrie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 179/2002 privind demilitarizarea unitãţilor aparatului central al Ministerului de Interne şi a structurilor subordonate acestuia, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 108/2003 ,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. I
Articolul 11 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru politisti, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 776 din 24 octombrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Insigna şi documentele de legitimare pentru efectivele menţionate la art. 1 sunt prevãzute în anexa nr. 3*), cu excepţia efectivelor din aparatul central al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a structurilor subordonate acestuia, care sunt prevãzute în anexa nr. 3A."*)
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru politisti, publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 776 din 24 octombrie 2002, Partea I, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României.
-------------
*) Anexele nr. 3 şi 3A sunt date publicitãţii prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.069/2003.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
Bucureşti, 11 septembrie 2003.
Nr. 1.069.
ANEXA 3
LEGITIMATIA DE SERVICIU ŞI INSIGNELE POLITISTILOR
ART. 1
Legitimatia de serviciu a politistilor este documentul oficial care atesta calitatea de poliţist în activitate şi va fi folositã în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
ART. 2
Legitimatia de serviciu a politistilor este confectionata în sistem duplex (fata-verso) printr-o singura trecere pe sistemul DOCUPRINT HC 350, filigranata, cu urmãtorul conţinut:
- Fata: în partea de sus, central, rândul întâi - "România", rândul al doilea - "MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR" şi rândul al treilea, pentru structurile respective, titulatura: "POLIŢIA ROMANA" ori "POLIŢIA DE FRONTIERA ROMANA", dupã caz; coltul din stanga sus este barat cu tricolorul României; în centru - stema României; în partea de jos stanga se vor scrie: gradul profesional, numele, prenumele tatãlui şi prenumele titularului, iar în partea de jos dreapta, fotografia titularului, cu dimensiunile de 3 cm x 3 cm, color.
- Verso: în partea de sus, central, rândul întâi - unitatea din care face parte titularul; rândul al doilea - data emiterii legitimatiei; în centru - sigla Ministerului Administraţiei şi Internelor, incadrata stanga-dreapta de seria (3 litere), respectiv numãrul (maximum 5 cifre) legitimatiei. Sub numãrul legitimatiei se aplica semnatura scanata a şefului Oficiului Naţional pentru Refugiati, a rectorului Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", a inspectorilor generali sau a directorilor generali competenţi, dupã caz; în partea de jos, sub sigla, se consemneazã: valabilitatea legitimatiei, codul numeric personal al titularului şi treptele ce conţin gradul de acces în unitãţile Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobat pentru titularul legitimatiei.
ART. 3
Modelele legitimatiei de serviciu, precum şi cromatica specifica a acestora sunt cele prezentate în figurile 1-6, dupã cum urmeazã: pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei Romane - fig. 1; pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei de Frontiera Romane - fig. 2; pentru poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei - fig. 3; pentru poliţiştii din cadrul Oficiului Naţional pentru Refugiati - fig. 4; pentru poliţiştii din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" - fig. 5; pentru poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Interna - fig. 6.
ART. 4
(1) Insigna de poliţist este însemnul oficial care atesta, alãturi de legitimatia de serviciu prevãzutã la art. 1, calitatea de poliţist în activitate.
(2) Insigna de poliţist se elibereazã numai pentru poliţiştii din cadrul Poliţiei Romane, Poliţiei de Frontiera Romane, Direcţiei pentru Strãini şi Probleme de Migrari din cadrul Direcţiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei şi Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Interna.
ART. 5
(1) Insigna de poliţist are forma unui scut cu o placuta dreptunghiulara în partea inferioarã, în exterior, şi este confectionata din tombac, protejata la exterior de un strat de lac incolor aplicat la cald.
(2) Insigna este prevãzutã cu sistem de fixare prin lamela metalicã, pe articolele de îmbrãcãminte, pe centura sau în suportul din piele aferent în care se poate introduce şi legitimatia de serviciu.
ART. 6
(1) Fatada insignei conţine elemente de identificare comune şi elemente specifice unora dintre structurile din care fac parte poliţiştii respectivi.
(2) Elementele de identificare comune sunt urmãtoarele:
● în partea de sus se afla drapelul tricolor, iar pe culoarea galbena a acestuia este înscris "ROMÂNIA";
● în partea din mijloc este prevãzutã sigla Poliţiei Romane, a Poliţiei de Frontiera Romane sau a Direcţiei pentru Strãini şi Probleme de Migrari din cadrul Direcţiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, dupã caz;
● în partea de jos, pe placuta dreptunghiulara sunt înscrise seria formatã din 1-3 litere, ce reprezintã identificarea alfabetica a unitãţii din care face parte titularul, şi numãrul insignei format din cel mult 5 cifre, care reprezintã identificarea numericã a politistului.
(3) Elementele de identificare specifice pentru insignele politistilor din cadrul Poliţiei Romane şi Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Interna sunt evidentiate în modelul din fig. 7, cele pentru insignele politistilor din cadrul Poliţiei de Frontiera Romane sunt evidentiate în modelul din fig. 8, iar cele pentru insignele politistilor din cadrul Direcţiei pentru Strãini şi Probleme de Migrari din cadrul Direcţiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei sunt evidentiate în modelul din fig. 9.
(4) Figurile 1-9*) fac parte integrantã din prezenta anexa.
ART. 7
Eliberarea legitimatiilor de serviciu sau a insignelor de poliţist pentru alte structuri decât cele precizate expres în prevederile acestei anexe se aproba prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
NOTA: C.T.C.E. Piatra Neamt
---------------------------
FIGURA 1 - legitimatiile - POLIŢIA ROMANA (acces general) şi POLIŢIA ROMANA (acces limitat) - se gãsesc în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 5. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 2 - legitimatiile - POLIŢIA DE FRONTIERA ROMANA (acces general) şi POLIŢIA DE FRONTIERA ROMANA (acces limitat) - se gãsesc în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 6. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 3 - legitimatiile - DIRECŢIA GENERALĂ DE EVIDENTA INFORMATIZATA A PERSOANEI (acces general) şi DIRECŢIA GENERALĂ DE EVIDENTA INFORMATIZATA A PERSOANEI (acces limitat) - se gãsesc în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 7. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 4 - legitimatiile - OFICIUL NAŢIONAL PENTRU REFUGIATI (acces general) şi OFICIUL NAŢIONAL PENTRU REFUGIATI (acces limitat) - se gãsesc în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 8. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 5 - legitimatiile - ACADEMIA DE POLIŢIE "ALEXANDRU IOAN CUZA" (acces general) şi ACADEMIA DE POLIŢIE "ALEXANDRU IOAN CUZA" (acces limitat) - se gãsesc în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 9. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 6 - legitimatiile - DIRECŢIA GENERALĂ DE INFORMAŢII ŞI PROTECŢIE INTERNA (acces general) şi DIRECŢIA GENERALĂ DE INFORMAŢII ŞI PROTECŢIE INTERNA (acces limitat) - se gãsesc în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 10. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 7 - insigna - POLIŢIE - se gãseşte în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 11. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 8 - insigna - POLIŢIE DE FRONTIERA - se gãseşte în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 11. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 9 - insigna - DIRECŢIA PENTRU STRĂINI ŞI PROBLEME DE MIGRARI - se gãseşte în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 11. (a se vedea imaginea asociata)
ANEXA 3A
LEGITIMATIILE DE SERVICIU
pentru efectivele din aparatul central al Ministerului
Administraţiei şi Internelor şi structurile subordonate acestuia
ART. 1
(1) Legitimatia de serviciu a politistilor din aparatul central şi structurile subordonate acestuia este documentul oficial care atesta statutul de funcţionar public în activitate, cu statut special, instituit prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului.
(2) Legitimatia de serviciu este folositã exclusiv în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
ART. 2
Legitimatia pentru personalul din unitãţile aparatului central este confectionata în sistem duplex (fata-verso), cu urmãtorul conţinut:
I. Pe fata legitimatiei:
a) în partea de sus central, rândul întâi - ROMÂNIA, rândul al doilea - MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR;
b) rândul al treilea, aliniat la stanga - LEGITIMATIE, rândul al patrulea, cu majuscule de culoare roşie - APARAT CENTRAL;
c) coltul din stanga sus este barat cu tricolorul României;
d) în coltul din dreapta sus - stema României;
e) în coltul din dreapta jos - fotografia titularului, cu dimensiunile de 2,5 cm x 3,5 cm, executatã color (în ţinuta de reprezentare);
f) în coltul din stanga jos se înscriu unele sub altele urmãtoarele date: 1. gradul profesional al titularului;
2. numele titularului şi prenumele tatãlui acestuia;
3. prenumele titularului.
II. Pe versoul legitimatiei:
a) în partea de sus, central, pe rândul întâi - unitatea, pe rândul al doilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimatiei;
b) aliniat la stanga, ordonate de sus în jos, unele sub altele - seria (formatã din 3 litere) şi numãrul legitimatiei (format din 4 cifre), menţiunea - VALABILĂ PANA LA, sub care se centreaza data valabilitãţii formatã din zi, luna, an;
c) aliniat la dreapta - MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR, pe rândul urmãtor, centrat - semnatura scanata aparţinând ministrului de interne;
d) în centru, sub data emiterii - sigla Ministerului Administraţiei şi Internelor;
e) central, pe rândul al treilea, sub sigla, cu majuscule de culoare roşie - ACCES GENERAL (pentru ofiţeri), respectiv caseta cu nivelul de acces (pentru agenţi), iar pe rândul patru - codul numeric personal al titularului legitimatiei.
ART. 3
Legitimatia pentru personalul din structurile subordonate unitãţilor aparatului central este confectionata în sistem duplex (fata-verso), cu urmãtorul conţinut:
I. Pe fata legitimatiei:
a) în partea de sus, central, rândul întâi - ROMÂNIA, rândul al doilea - MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR;
b) rândul al treilea, aliniat la stanga - LEGITIMATIE;
c) coltul din stanga sus este barat cu tricolorul României;
d) în coltul din dreapta sus - stema României;
e) în coltul din dreapta jos - fotografia titularului, cu dimensiunile de 2,5 cm x 3,5 cm, executatã color (în ţinuta de reprezentare);
f) în coltul din stanga jos se înscriu unele sub altele urmãtoarele date: 1. gradul profesional al titularului;
2. numele titularului şi prenumele tatãlui acestuia;
3. prenumele titularului.
II. Pe versoul legitimatiei:
a) în partea de sus central, pe rândul întâi - denumirea structurii, pe rândul al doilea - ziua, luna şi anul emiterii legitimatiei;
b) aliniat la stanga, ordonate de sus în jos, unele sub altele - seria (formatã din 3 litere) şi numãrul legitimatiei (format din 4 cifre), menţiunea - VALABILĂ PANA LA, sub care se centreaza data valabilitãţii formatã din zi, luna, an;
c) aliniat la dreapta - MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR, pe rândul urmãtor, centrat - semnatura scanata aparţinând ministrului de interne;
d) în centru, sub data emiterii - sigla Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe rândul urmãtor - caseta cu nivelul de acces, iar pe ultimul rând - codul numeric personal.
ART. 4
(1) Modelul legitimatiilor de serviciu şi cromatica specifica fiecãreia sunt prezentate în figurile 1 şi 2 din prezenta anexa.
(2) Figurile 1*) şi 2*) fac parte integrantã din prezenta anexa.
ART. 5
Eliberarea legitimatiilor de serviciu pentru alte structuri decât cele precizate în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 179/2002 privind demilitarizarea unitãţilor aparatului central al Ministerului de Interne şi a structurilor subordonate acestuia se aproba prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
NOTA: C.T.C.E. Piatra Neamt
---------------------------
FIGURA 1 - legitimatiile - APARAT CENTRAL (acces general) şi APARAT CENTRAL (acces limitat) - se gãsesc în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 13. (a se vedea imaginea asociata)
FIGURA 2 - legitimatiile - APARAT CENTRAL - unitãţi subordonate - (acces limitat) şi APARAT CENTRAL - unitãţi subordonate - (acces general) - se gãsesc în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 15 octombrie 2003, la pagina 13. (a se vedea imaginea asociata)
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: