Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale <>art. 54 pct. 1 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 426/2001 , precum şi ale <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã condiţiile de introducere pe piata a bateriilor şi acumulatorilor care conţin substanţe periculoase, denumite în continuare baterii şi acumulatori, precum şi modalitãţile de gestionare a bateriilor şi acumulatorilor uzati, în scopul asigurãrii condiţiilor de protecţie a mediului şi a sãnãtãţii populaţiei.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri semnificatia termenilor specifici utilizaţi este prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 3
Activitatea de gestionare a bateriilor şi acumulatorilor uzati are la baza principiile generale prevãzute la <>art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001 .
ART. 4
(1) Se interzice introducerea pe piata a bateriilor şi/sau acumulatorilor care conţin mai mult de 0,0005% mercur din greutate, incluzând şi cazurile în care aceste baterii şi acumulatori sunt încorporaţi în aparate.
(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) bateriile tip pastila cu un conţinut maxim de 2% mercur din greutate.
ART. 5
(1) Este interzisã introducerea pe piata a aparatelor care utilizeazã baterii şi/sau acumulatori astfel încorporaţi încât nu este posibila înlocuirea cu usurinta şi fãrã riscuri a acestora de cãtre utilizator.
(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) categoriile de aparate prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 6
Persoanele juridice care produc baterii şi/sau acumulatori au obligaţia de a le marca cu unul dintre simbolurile prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 7
Se interzice introducerea pe piata a bateriilor şi/sau acumulatorilor care nu sunt marcati conform art. 6.
ART. 8
(1) Informaţiile referitoare la conţinutul de metale grele din baterii şi/sau acumulatori cuprind simbolurile chimice ale metalelor respective: Hg - mercur, Cd - cadmiu sau Pb - plumb, precum şi concentratiile acestora, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 1 lit. a).
(2) Responsabilitatea tipãririi informaţiilor la care se face referire în alin. (1) şi a amplasarii acestora sub simbolul prevãzut în anexa nr. 3 revine persoanelor juridice care produc baterii şi/sau acumulatori ori reprezentanţilor autorizaţi ai acestora.
(3) Informaţiile la care se face referire în alin. (1) trebuie sa reprezinte minimum o pãtrime din dimensiunea simbolului prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 9
Simbolul prevãzut în anexa nr. 3 şi informaţiile la care se face referire în art. 8 alin. (1) se tiparesc în mod clar, vizibil şi durabil.
ART. 10
Se interzic persoanelor fizice şi juridice:
a) abandonarea bateriilor şi a acumulatorilor uzati sau a componentelor solide ale acestora;
b) deversarea electrolitului din acumulatorii uzati pentru autovehicule pe sol, în apele de suprafata, apele subterane, apele marii teritoriale şi în sistemele de canalizare;
c) deteriorarea carcaselor bateriilor şi ale acumulatorilor uzati.
ART. 11
Persoanele juridice care produc baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule, reprezentanţii autorizaţi ai acestora sau importatorii au urmãtoarele obligaţii:
a) sa informeze cumpãrãtorii asupra necesitãţii colectãrii şi valorificãrii bateriilor şi/sau acumulatorilor uzati pentru autovehicule, prin inscriptionarea pe carcasa acestora a urmãtoarelor texte:
"Este interzisã aruncarea bateriilor şi/sau acumulatorilor uzati pentru autovehicule."
"Este interzisã deversarea electrolitului din acumulatorii uzati pentru autovehicule."
"Acest produs trebuie predat dupã utilizare pentru valorificare."
b) sa informeze cumpãrãtorii asupra modalitãţilor de colectare a bateriilor şi/sau a acumulatorilor uzati pentru autovehicule, asupra obligaţiilor pe care le au în ceea ce priveşte colectarea acestora, asupra semnificatiei marcajelor şi simbolurilor inscriptionate pe bateriile şi/sau pe acumulatorii pentru autovehicule, precum şi asupra toxicitatii şi gradului de periculozitate ale materialelor conţinute, care sunt menţionate în instrucţiunile de utilizare puse la dispoziţie consumatorilor şi care însoţesc aceste produse.
ART. 12
(1) Persoanele fizice şi juridice care deţin mijloace de transport sau utilaje echipate cu baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule au obligaţia sa predea bateriile şi/sau acumulatorii uzati cu electrolitul şi componentele solide conţinute persoanelor juridice care comercializeazã baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule ori persoanelor juridice care desfãşoarã activitate de colectare sau de valorificare a acestora.
(2) Persoanele fizice şi juridice care deţin baterii şi/sau acumulatori uzati, alţii decât cei pentru autovehicule, au obligaţia sa predea aceste baterii şi/sau acumulatori uzati în cadrul sistemului de colectare, potrivit prevederilor art. 14.
ART. 13
Persoanele fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente şi persoanele juridice care comercializeazã baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule sunt obligate:
a) sa colecteze bateriile şi/sau acumulatorii uzati pentru autovehicule în schimbul bateriilor şi/sau acumulatorilor vanduti;
b) sa aplice sistemul "depozit" asupra preţului de vânzare al bateriilor şi/sau acumulatorilor pentru autovehicule;
c) sa depoziteze în spaţii special amenajate, imprejmuite şi asigurate pentru prevenirea scurgerilor necontrolate, bateriile şi/sau acumulatorii uzati pentru autovehicule primiţi în schimbul celor vanduti;
d) sa predea bateriile şi acumulatorii uzati pentru autovehicule, colectati, persoanelor juridice care desfãşoarã activitate de colectare sau de valorificare a acestora;
e) sa afiseze la loc vizibil anunţul cu urmãtorul conţinut:
"Predati bateriile şi/sau acumulatorii uzati pentru autovehicule în vederea valorificãrii".
ART. 14
(1) Persoanele juridice care produc baterii şi/sau acumulatori, reprezentanţii autorizaţi ai acestora sau importatorii sunt obligaţi sa stabileascã şi sa organizeze un sistem propriu de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzati, prin care sa se asigure:
a) colectarea, în spaţii special amenajate, a bateriilor şi acumulatorilor uzati de tipul şi marca celor produşi sau importati, indiferent de gradul lor de deteriorare;
b) preluarea cu titlu gratuit a bateriilor şi a acumulatorilor uzati colectati separat în locurile stabilite de comun acord cu persoanele juridice care comercializeazã baterii şi acumulatori;
c) punerea la dispoziţie cu titlu gratuit a recipientelor corespunzãtoare în locurile de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzati;
d) predarea bateriilor şi a acumulatorilor uzati colectati persoanelor juridice care desfãşoarã activitate de valorificare sau de eliminare a acestora.
(2) În lipsa organizãrii unui sistem propriu de colectare a bateriilor şi/sau acumulatorilor uzati obligaţiile prevãzute la alin. (1) trebuie realizate pe baza contractualã cu persoane juridice care au în obiectul de activitate colectarea bateriilor şi/sau a acumulatorilor uzati.
(3) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) şi (2) bateriile şi/sau acumulatorii pentru autovehicule, cãrora le sunt aplicabile prevederile art. 13.
ART. 15
Persoanele juridice care produc baterii şi/sau acumulatori, reprezentanţii autorizaţi sau importatorii de baterii şi/sau acumulatori sunt obligaţi sa punã la dispoziţie autoritãţilor competente informaţii referitoare la bateriile şi acumulatorii introdusi pe piata.
ART. 16
Persoanele juridice autorizate în activitatea de colectare, transport, valorificare şi/sau eliminare a bateriilor şi acumulatorilor uzati sunt obligate:
a) sa ţinã evidenta datelor privind bateriile şi/sau acumulatorii uzati colectati, valorificaţi şi/sau eliminati, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/1999 pentru introducerea evidentei gestiunii deşeurilor şi a Catalogului European al Deşeurilor;
b) sa pãstreze pe o perioada de minimum 3 ani evidenta prevãzutã la lit. a);
c) sa punã la dispoziţie autoritãţilor competente, la cerere, datele menţionate la lit. a).
ART. 17
Persoanele juridice care desfãşoarã activitãţi de colectare, transport, valorificare şi/sau eliminare a bateriilor şi/sau acumulatorilor uzati se autorizeaza, dupã caz, în conformitate cu prevederile <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 426/2001 , şi ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 465/2001 .
ART. 18
Pentru organizarea eficienta a colectãrii bateriilor şi/sau acumulatorilor uzati pentru autovehicule se introduce sistemul "depozit" la comercializare, conform prevederilor art. 13 lit. b).
ART. 19
(1) Sistemul "depozit" se aplica asupra preţului de vânzare de cãtre persoanele fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente şi de cãtre persoanele juridice care comercializeazã baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule, la comercializarea cãtre consumatorul final, reprezintã 10% din preţul de vânzare al unei baterii sau al unui acumulator pentru autovehicul şi este plãtit o data cu achiziţionarea acestuia, în cazul în care nu se preda o baterie sau un acumulator uzat pentru autovehicul.
(2) Sumele încasate din aplicarea sistemului "depozit", nerambursate conform art. 20 lit. c), sunt evidentiate separat în contabilitatea persoanei care desfãşoarã activitate de comerţ cu baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule şi sunt utilizate numai pentru organizarea activitãţii de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzati pentru autovehicule.
ART. 20
Persoanele fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente şi persoanele juridice care comercializeazã baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule au urmãtoarele obligaţii principale:
a) sa afiseze în mod vizibil preţul pentru o baterie sau un acumulator pentru autovehicul şi valoarea depozitului corespunzãtor;
b) sa emita cumpãrãtorului, la vânzarea bateriei sau acumulatorului pentru autovehicul, o chitanţa pe care sa se specifice valoarea depozitului.
c) sa ramburseze cumpãrãtorului valoarea depozitului, pe baza chitanţei emise, în cazul în care în termen de maximum 30 de zile de la data achiziţionãrii cumpãrãtorul îi preda o baterie sau un acumulator uzat pentru autovehicul.
ART. 21
Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului are urmãtoarele atribuţii şi responsabilitãţi:
a) sa publice informãri privind gestionarea bateriilor şi a acumulatorilor uzati;
b) sa transmitã informaţii celorlalte autoritãţi competente, la cerere, precum şi organismelor internaţionale interesate, conform obligaţiilor ce decurg din convenţiile internaţionale la care România este parte.
ART. 22
(1) Ministerul Industriei şi Resurselor va propune Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii programe de cercetare pentru reducerea conţinutului de metale grele şi substanţe periculoase din baterii şi acumulatori, pentru utilizarea unor inlocuitori mai puţin poluanti în baterii şi acumulatori, precum şi pentru gãsirea de noi metode de valorificare a bateriilor şi acumulatorilor uzati.
(2) Programele prevãzute la alin. (1) se includ în Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare, se revizuiesc şi se actualizeazã la maximum 4 ani, luându-se în considerare condiţiile economice, de protecţie a mediului şi progresul tehnic.
ART. 23
Încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
ART. 24
(1) Constituie contravenţie urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã astfel:
a) nerespectarea prevederilor art. 13 lit. e), cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru persoane fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente, şi cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei pentru persoane juridice;
b) nerespectarea prevederilor art. 11, 15, 16 şi ale art. 20, cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1), art. 6, 7, 8 şi ale art. 9, cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 10 şi 12, cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru persoane fizice, şi cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei pentru persoane juridice;
e) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1), cu amenda de la 20.000.000 lei la 100.000.000 lei;
f) nerespectarea prevederilor art. 13 lit. a)-d) şi ale art. 14 alin. (1) şi (2), cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru persoane fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente, şi cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei pentru persoane juridice.
(2) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) li se aplica dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 25
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 24 se fac de cãtre personalul din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi al autoritãţilor teritoriale de protecţie a mediului, al Ministerului de Interne, Ministerului Industriei şi Resurselor, al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al autoritãţilor administraţiei publice locale, conform atribuţiilor stabilite prin lege.
ART. 26
Actualizarea prevederilor anexei nr. 2, în scopul adaptãrii la progresul tehnic, se aproba prin ordin al ministrului industriei şi resurselor şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 27
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 28
Prezenta hotãrâre va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu
Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie
Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Ecaterina Andronescu
Ministru de interne,
Ioan Rus
Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca
Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak
ANEXA 1
SEMNIFICATIA
termenilor specifici utilizaţi*)
------------
*) Se completeazã cu definiţiile prevãzute în anexa nr. I A din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 426/2001 .
a) baterii şi acumulatori care conţin substanţe periculoase:
1. baterii şi acumulatori care conţin mai mult de 0,0005% mercur din greutate, comercializati pe piata;
2. baterii şi acumulatori care conţin:
- mai mult de 25 mg mercur/celula, cu excepţia bateriilor alcaline cu mangan;
- mai mult de 0,025% cadmiu din greutate;
- mai mult de 0,4% plumb din greutate;
3. baterii alcaline cu mangan, care conţin mai mult de 0,025% mercur din greutate;
b) acumulatori - surse de energie electrica - sunt alcatuiti din una sau mai multe celule primare reincarcabile, energia electrica obtinandu-se prin transformarea directa a energiei chimice.
Tipuri de acumulatori:
- acumulatori litiu
- acumulatori nichel-metal hidrura
- acumulatori nichel-cadmiu
- acumulatori cu plumb
- acumulatori tip pastila;
c) baterii - surse de energie electrica - sunt alcãtuite din una sau mai multe celule primare nereincarcabile, energia electrica obtinandu-se prin transformarea directa a energiei chimice.
Tipuri de baterii:
- baterii zinc-carbon
- baterii alcaline cu mangan
- baterii zinc
- baterii litiu-dioxid de mangan
- baterii tip pastila;
d) baterii sau acumulatori pentru autovehicule - baterii sau acumulatori care se folosesc la autovehicule pentru pornire, aprindere şi iluminare;
e) baterii sau acumulatori uzati - baterii sau acumulatori care au devenit improprii folosirii pentru care au fost iniţial destinaţi;
f) electrolit - soluţie de acid sulfuric şi apa distilata sau demineralizata;
g) introducere pe piata - acţiunea de a face disponibil pentru prima data, contra cost sau gratuit, un produs în vederea distribuirii şi/sau utilizãrii;
h) reprezentant autorizat - persoana juridicã cu sediul în România, desemnatã de producãtor sa acţioneze în numele sau;
i) sistem "depozit" - sistemul prin care cumpãrãtorul, la cumpãrarea unei baterii şi/sau a unui acumulator pentru autovehicul, plãteşte vânzãtorului o suma de bani care îi este rambursata atunci când bateria şi/sau acumulatorul uzat cu electrolitul în el este returnat persoanelor juridice care comercializeazã baterii şi/sau acumulatori pentru autovehicule.
ANEXA 2
LISTA
cuprinzând categoriile de aparate exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1)
1. Aparate ale cãror baterii sunt lipite, sudate sau ataşate permanent la borne pentru a asigura continuitatea alimentarii cu energie în procesele industriale, precum şi pentru conservarea memoriei şi funcţiilor computerelor şi ale echipamentului informatic şi comercial atunci când utilizarea bateriilor şi acumulatorilor mentionati în anexa nr. 1 este necesarã din punct de vedere tehnic.
2. Elemente de acumulatori din echipamente profesionale şi ştiinţifice, bateriile şi acumulatorii din dispozitivele medicale proiectate pentru a menţine funcţiile vitale şi din stimulatoarele cardiace, la care funcţionarea neîntreruptã este esenţialã şi înlocuirea se realizeazã doar de cãtre personal calificat în domeniu.
3. Aparate portabile la care înlocuirea bateriilor de cãtre personal necalificat poate prezenta riscuri pentru siguranta utilizatorului sau poate afecta funcţionarea aparatului şi echipamente profesionale destinate utilizãrii în medii foarte sensibile. Aceste aparate sunt însoţite de instrucţiuni care sa informeze utilizatorul despre conţinutul periculos pentru mediu al bateriilor şi acumulatorilor şi care sa arate modul în care se realizeazã înlocuirea în condiţii de siguranta.
ANEXA 3
SIMBOLURI DE MARCARE
a bateriilor şi acumulatorilor
1. Persoanele juridice care produc baterii şi/sau acumulatori ori reprezentanţii autorizaţi ai acestora au libertatea alegerii unuia dintre simbolurile prevãzute în prezenta anexa.
2. Simbolul acoperã 3% din suprafata data de latura cea mai mare a bateriei sau a acumulatorului şi are dimensiunea maxima de 5 cm x 5 cm.
3. În cazul în care dimensiunea bateriei sau a acumulatorului nu permite decât un simbol mai mic de 0,5 cm x 0,5 cm bateria sau acumulatorul respectiv trebuie marcat cu un simbol cu dimensiunea de 1 cm x 1 cm, tipãrit pe ambalajul acestuia.
SIMBOLURILE DE MARCARE a bateriilor şi acumulatorilor se gãsesc tipãrite la pagina 11 din Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 700 din 5 noiembrie 2001.
---------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: