Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.054 din 16 iulie 1962 (*republicata*)  privind acordarea de burse si alte forme de sprijin material studentilor de la cursurile de zi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.054 din 16 iulie 1962 (*republicata*) privind acordarea de burse si alte forme de sprijin material studentilor de la cursurile de zi

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 104 din 5 decembrie 1967
Consiliul de Ministri al Republicii Populare Romine hotaraste:

1. Studentii de la cursurile de zi ale institutiilor de invatamint superior pot primi, pe timpul studiilor, burse sau alte forme de sprijin material, daca obtin rezultate bune la invatatura, au frecventa regulata la cursuri si lucrari practice, respecta disciplina de invatamint si daca parintii, sustinatorii legali sau ei insisi au venituri care se incadreaza in plafoanele stabilite.
2. Situatia scolara a studentilor, necesara pentru obtinerea burselor, precum si plafoanele de venituri ale parintilor, sustinatorilor legali sau studentilor insisi, vor fi propuse anual de catre Ministerul Invatamintului, cu avizul Comitetului de Stat al Planificarii si aprobate de Consiliul de Ministri.
3. Numarul burselor si repartizarea lor pe ramuri de invatamint vor fi aprobate anual de Consiliul de Ministri, la propunerea Ministerului Invatamintului, cu avizul Comitetului de Stat al Planificarii si al Ministerului Finantelor.
4. Bursa pentru studenti consta din:
a) alocatia de hrana in valoare de 9 lei pe zi;
b) cheltuielile de intretinere si functionare a caminelor si cantinelor;
c) 30 lei lunar, reprezentind cheltuieli personale.
Pentru studentii Institutului de cultura fizica si ai facultatilor de educatie fizica din cadrul institutelor pedagogice de 3 ani, alocatia de hrana este de 11 lei pe zi.
5. Studentii bursieri, care nu au domiciliul in centrul universitar respectiv, primesc locuri in camine si iau masa la cantine, in limita locurilor existente. De asemenea, pot locui in camine si servi masa la cantine si alti studenti, in limita locurilor disponibile. Cheltuielile pentru intretinerea cantinei si a caminului se suporta din bugetul statului. Studentii nebursieri care iau masa la cantine si locuiesc in camine, vor plati costul mesei conform art. 4 lit a, precum si o parte din cheltuielile de intretinere si functionare a caminelor si cantinelor (25 lei, cantina si 50 lei caminul). Sumele incasate pentru regia caminelor si cantinelor se vor varsa ca venit la buget.
Studentii bursieri, care nu au domiciliul in centrul universitar respectiv si carora, nu li se poate asigura loc in camin vor primi in numerar 50 lei reprezentind cheltuieli pentru asigurarea locuintei.
6. Bursa se acorda in natura sau in numerar, conform regulamentului elaborat de, Ministerul Invatamintului.
7. Actualii studenti care primesc bursa - salariu in conformitate cu Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 882/1957 , vor primi in continuare aceste drepturi, pina la terminarea studiilor, de la intreprinderea cu care au incheiat contracte, cu conditia promovarii fiecarui an de studii.
Actualii studenti care primesc burse si indemnizatii in conformitate cu <>Decretul nr. 188/1953 , precum si cei care au fost recrutati pe baza acestui Decret si pe baza Hotaririi Consiliului de Ministri nr. 882/1957 si au reusit, la concursul de admitere din septembrie 1962 vor primi drepturile conform Decretului nr. 408/1956 , pina la terminarea studiilor, de la Ministerul Invatamintului.
8. Bursele se atribuie pe perioada anului scolar, exclusiv in vacante si in sesiunea de examene din septembrie.
Pentru urmatoarele, categorii de studenti bursa se acorda pe toata durata anului (12 luni), daca in timpul vacantelor nu le este asigurata intretinerea pe cale:
- Studentii prevazuti la art. 7;
- Orfanii de ambii parinti si lipsiti de intretinere, care nu sint in evidenta caselor de copii, studentii care au fost bolnavi T.B.C. si sint in evidenta dispensarelor de specialitate sau cei proveniti din mediul T.B.C., cei proveniti din familii care nu le pot asigura o educatie corespunzatoare, cei proveniti din plasament familial cit si studentii care se afla in evidenta caselor de copii.
9. Absolventii institutelor de invatamint superior orfani de ambii parinti sau lipsiti de posibilitati de intretinere, repartizati in invatamint, pot primi bursa pina la data inceperii cursurilor categoriei de scoli la care au fost repartizati, fara a mai primi alte drepturi de la casele de copii din care provin.
10. Acordarea bursei se intrerupe in timpul anului de studii, daca studentul nu se prezinta, sau nu promoveaza, in conditiile stabilite, examenele programate in sesiunile respective. Se acorda posibilitatea de a amina un examen din sesiunea de iarna si cel mult doua in urma sesiunii de vara.
11. Studentii internati in spitale isi mentin bursa maximum 15 zile, iar cei aflati in concediu medical vor primi bursa maximum 60 zile. In cazul depasirii acestor termene studentii vor primi bursa numai dupa reluarea activitatii scolare.
Pe durata internarii in preventorii, studentii bursieri vor primi din bursa 30 lei reprezentind cheltuielile personale.
12. Studentii orfani de ambii parinti, fara sustinatori legali si cei aflati in evidenta caselor de copii, primesc la inceputul anului scolar suma de 200 lei pentru procurarea de manuale si rechizite scolare.
13. Ministerul Invatamintului, prin institutiile de invatamint superior, poate acorda burse, pina la 2% din numarul total al burselor atribuite, unor studenti care nu indeplinesc toate conditiile pentru a primi bursa.
Institutiile de invatamint superior pot aproba cazarea gratuita in camin, daca au locuri disponibile, unor studenti nebursieri, cu rezultate bune la invatatura, ai caror parinti nu domiciliaza in centrul universitar respectiv. Numarul acestora nu va putea depasi 3% din numarul total al studentilor bursieri.
14. Studentii, fii ai inginerilor si medicilor veterinari, care lucreaza in gospodariile agricole de stat, in gospodariile agricole colective, in statiunile de masini si tractoare si in circumscriptiile sanitare veterinare primesc bursa pe toata durata scolarizarii -conform Hotaririi Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Romin si a Consiliului de Ministri nr. 427/1962, cu privire la redistribuirea cadrelor de specialisti din agricultura, cu conditia promovarii fiecarui an de studii, indiferent de veniturile parintilor.
Aceste burse sint cuprinse in numarul total de burse stabilit.
15. Studentii bursieri primesc in vacantele scolare costul integral al transportului de la unitatea de invatamint superior la domiciliul parintilor sau al sustinatorilor legali, dus si intors, cu trenul de persoane clasa a II-a sau cu autobuze ale intreprinderilor regionale de transport auto, daca aceasta distanta depaseste 100 km. Fac exceptie studentii orfani de ambii parinti si fara sustinatori legali, cei proveniti din casele de copii si plasament familial, care au dreptul la transport pe orice distanta.
16. Studentilor cu rezultate exceptionale la invatatura, li se acorda urmatoarele burse speciale, in valoare de 400 lei lunar fiecare:
- 250 burse "Republicane";
- 10 burse "Nicolae Balcescu";
- 6 burse "Ion Andreescu";
- 5 burse "George Enescu".
Aceste burse se acorda in numerar, pe toata durata anului (12 luni), indiferent de veniturile parintilor si indiferent daca studentul primeste bursa prevazuta la art. 4 sau art. 7. Criteriile de repartizare a acestor burse se vor stabili prin regulament emis de Ministerul Invatamintului.
17. Incepind cu anul universitar 1962-1963 bursele si bursele speciale se acorda de catre Ministerul Invatamintului, prin institutiile de invatamint superior.
18. Toti studentii - bursieri si nebursieri - vor incheia angajamente cu Ministerul Invatamintului, prin institutiile de invatamint superior. Prin acestea studentii se angajeaza ca la terminarea studiilor sa lucreze 5 ani la locurile de munca ce li se vor repartiza in aceasta perioada.
Contractele anterior incheiate de catre studenti cu comitetele executive ale sfaturilor populare regionale si ale oraselor Bucuresti si Constanta, sau cu intreprinderile economice pentru burse in cuantum de 315 lei, se transfera pe data de 1 noiembrie 1962 Ministerului Invatamintului, in conditiile prezentei hotariri.
19. Bursele si bursele speciale pot fi retrase, in conditiile stabilite de regulamentul emis de Ministerul Invatamintului.
20. Punctul 6 din tabela mijloacelor speciale extrabugetare la dispozitia ministerelor, celorlalte institutii centrale, sfaturilor populare si unitatilor subordonate lor, aprobate prin Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 1674/1960 , se modifica conform prevederilor anexei la prezenta hotarire.
21. In termen de 30 zile, Ministerul Invatamintului, cu avizul Ministerului Finantelor, va emite regulamentul de aplicare a prezentei hotariri.
22. Prezenta hotarire se aplica incepind cu data de 1 octombrie 1963.
Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 1215 din 8 noiembrie 1951 , nr. 450 din 17 februarie 1953, nr. 882 din 5 iunie 1957, precum si orice alte dispozitii contrarii prevederilor prezentei hotariri, se abroga.



ANEXA

Privind modificarea punctului 6 din tabela mijloacelor speciale
extrabugetare aprobat prin Hotarirea Consiliului de Ministri nr. 1674/1960


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea mijlocului Organele si unitatile
Nr. special extrabugetar la dispozitia carora Cheltuielile care se
crt. si sursele de se instituie mijlocul pot face din aceste
alimentare special extrabugetar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Veniturile cantinelor Cantinele si Pentru acoperirea
studentesti, constind din caminele studentesti. cheltuielilor ce se fac
contravaloarea meselor cu pregatirea mesei
servite studentilor si (exclusiv regim) precum
personalului didactic si si pentru reinnoirea
administrativ, precum si mobilierului si
veniturile caminelor cazarmamentului
studentesti ce se vor caminelor studentesti
realiza prin cazarea si efectuarea de
diferitelor persoane. reparatii curente la
localurile acestora.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016