Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 40 alin. (1) din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic,
Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Pentru anul 2002 se aproba recoltarea unui volum maxim de masa lemnoasã pe picior de 16,0 milioane metri cubi din urmãtoarele categorii de resurse:
a) 14,2 milioane metri cubi din pãduri aflate în proprietatea publica a statului, administrate de Regia Nationala a Pãdurilor;
b) 0,5 milioane metri cubi din pãduri proprietate publica a unitãţilor administrativ-teritoriale;
c) 0,6 milioane metri cubi din pãduri proprietate privatã a persoanelor fizice şi a persoanelor juridice de drept privat;
d) 0,7 milioane metri cubi din vegetatia forestierã situata pe terenuri din afarã fondului forestier naţional.
(2) Repartizarea pe judeţe şi pe deţinãtori a volumelor de masa lemnoasã provenind din resursele prevãzute la alin. (1) se face prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor. Revizuirea volumelor de masa lemnoasã se face ori de câte ori este cazul, în funcţie de evoluţia procesului de reconstituire a dreptului de proprietate pentru pãduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestierã, fãrã a se depãşi volumul maxim prevãzut la alin. (1).
ART. 2
(1) Volumul de masa lemnoasã de 14,2 milioane metri cubi, aprobat pentru recoltare în anul 2002, din pãdurile proprietate publica a statului aflate în administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor, va avea urmãtoarele destinaţii:
a) 10,4 milioane metri cubi pentru agenţii economici cu activitate de exploatare forestierã şi prelucrare a lemnului;
b) 1,0 milioane metri cubi pentru agenţii economici care construiesc drumuri forestiere în bazine forestiere inaccesibile în contrapartida cu masa lemnoasã pe picior;
c) 0,3 milioane metri cubi pentru nevoi proprii ale Regiei Naţionale a Pãdurilor: organizarea de santiere de împãduriri, instalaţii vanatoresti şi piscicole, reparaţii curente la sedii de ocoale şi cantoane silvice, împrejmuiri de plantaţii forestiere, investiţii, precum şi pentru realizarea producţiei de impletituri;
d) 2,5 milioane metri cubi pentru aprovizionarea de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor a populaţiei din mediul rural cu lemn de foc şi lemn de construcţii provenind din: taierile de îngrijire a arboretelor ţinere, igienizarea pãdurilor, taierile de produse accidentale dispersate, precum şi materialul lemnos de mici dimensiuni rezultat în urma taierilor în crang şi a celor de substituiri şi refaceri.
(2) Revizuirea pe destinaţii a volumelor de masa lemnoasã prevãzute la alin. (1) se face prin ordin comun al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului industriei şi resurselor.
ART. 3
(1) Volumul de masa lemnoasã provenind din resursa prevãzutã la art. 2 alin. (1) lit. a) va fi oferit la vânzare pe picior, prin licitaţii, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 695/1998 pentru aprobarea Regulamentului de vânzare de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor a masei lemnoase destinate agenţilor economici.
(2) Sortimentele de lemn rezultate în urma exploatãrii masei lemnoase, de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor cu mijloace proprii sau cu prestatori, vor fi valorificate prin licitaţii, ale cãror preţuri de pornire vor fi avizate de Oficiul Concurentei.
(3) 10% din valoarea masei lemnoase vândute pe picior, prevãzutã la alin. (1), vor fi destinate alimentarii fondului extrabugetar pentru construirea de drumuri forestiere.
(4) 1% din valoarea masei lemnoase vândute pe picior, prevãzutã la alin. (1), va fi destinat alimentarii fondului pentru mediu.
ART. 4
Intreaga masa lemnoasã în stare bruta sau prelucrata sumar, rezultatã în urma recoltarii volumului maxim de masa lemnoasã ce face obiectul prezentei hotãrâri, va fi valorificatã exclusiv pe piata interna.
ART. 5
(1) În sensul prezentei hotãrâri, prin lemn în stare bruta se înţelege lemnul provenit din fusul arborelui doborat sectionat, fãrã vârf şi curatat de craci, cu sau fãrã coaja.
(2) Prin lemn prelucrat sumar se înţelege lemnul în stare bruta care a fost supus unor operaţiuni mecanice obtinandu-se piese semirotunde, sferturi, stâlpi, grinzi şi traverse, exclusiv cheresteaua.
ART. 6
Prevederile art. 4 îşi înceteazã aplicabilitatea la 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ovidiu Natea,
secretar de stat
p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Colteanu,
secretar de stat
Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: