ANEXA 5
CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA
PARTEA I
Definirea claselor A+ si A++
Un aparat frigorific de uz casnic va fi clasificat in categoriile A+ sau A++ atunci cand indicele eficientei energetice [I(f2α)] se afla intre valorile specificate in tabelul nr. 1
Tabelul nr. 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicele eficientei energetice Clasa
f2α[I(α)] eficientei energetice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30 > I(α) A++
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42 > I(α) ≥ 30 A+
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(α) ≥ 42 A la G (a se vedea mai jos)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
In tabelul nr. 1 indicele eficientei energetice se calculeaza conform relatiei:
C
I(f2α) = ──── x 100,
C(α)
in care:
C - consumul anual de energie al aparatului (conform cu pct. V din anexa nr. 1);
C(f2α) - consumul anual de energie standardizat al aparatului
Consumul anual de energie standardizat al aparatului [C(α)] se calculeaza cu relatia:
(25-Tc)
C(f2α) = M(α) x Σ (Vc x ─────── x FF x CC x BI) + N(α) + CH,
compar- 20
timente
in care:
Vc - volumul util al compartimentului, in litri, determinat conform standardelor armonizate mentionate la art. 4 alin. (1) lit. d);
Tc - temperatura nominala proiectata a compartimentului, in °C.
Valorile pentru M(f2α) si N(α) sunt date in tabelul nr. 2 si valorile pentru FF, CC, BI si CH sunt date in tabelul nr. 3
Tabelul nr. 2
┌────┬──────────────────────────────────────┬─────────────────┬───────┬────────┐
│Nr. │ Categoria aparatului │Temperatura celui│ M(f2α) │ N(α) │
│crt.│ │ mai rece │ │ │
│ │ │ compartiment │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 1 │Frigider fara compartiment de joasa │ │ │ │
│ │temperatura │ > -6°C │ 0,233│ 245 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 2 │Frigider cu compartiment de racire │ > -6°C │ 0,233│ 245 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 3 │Frigider fara stele │ > -6°C │ 0,643│ 245 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 4 │Frigider*) │ > -6°C │ 0,643│ 191 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 5 │Frigider**) │ ≤ -6°C │ 0,450│ 245 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 6 │Frigider***/ │≤ -18°C***/*(***)│ 0,777│ 303 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 7 │Frigider/congelator*(***) │≤ -18°C***/*(***)│ 0,777│ 303 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 8 │Congelatoare verticale │≤ -18°C*(***) │ 0,539│ 315 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 9 │Congelatoare orizontale │≤ -18°C*(***) │ 0,472│ 286 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼────────┤
│ 10 │Aparate frigorifice de uz casnic cu │ │ *1) │ *1) │
│ │multe usi sau alte aparate frigorifice│ │ │ │
│ │de uz casnic │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────┴────────┘
_________
*1) Pentru aceste aparate, temperaturile si numarul de stele al compartimentului cu cea mai scazuta temperatura vor determina valorile M si N. Aparatele cu compartimente avand temperatura -18°C*(***) trebuie sa fie considerate ca fiind frigider/congelator*(***).
Tabelul nr. 3
┌──────────────┬────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│ Factorul de │Valoarea│ Conditia constructiva │
│ corectie │ │ │
├──────────────┼────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│FF (frost-free𗈕,2 │Pentru "frost-free" (ventilate) compartimente pentru │
│ │ │produse congelate │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈕 │Altfel │
├──────────────┼────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│CC (clasa │ │ │
│ climatica)𗈕,2 │Tropicala │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈕,1 │Subtropicala │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈕 │Altfel │
├──────────────┼────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│BI (inglobate)𗈕,2 │Pentru aparatele inglobate*1) sub 58 cm grosime │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈕 │Altfel │
├──────────────┼────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│CH (comparti- kWh/ │Pentru aparate cu compartiment de racire de cel putin │
│ment de │an litri │
│racire) │ │ │
│ ├────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈔 │Altfel │
└──────────────┴────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘
__________
*1) Un aparat este inglobat numai daca a fost exclusiv proiectat pentru instalarea intr-un spatiu de bucatarie, necesitand elemente de finisare si testat ca atare.
Daca un aparat frigorific de uz casnic nu este de clasa A+ sau A++, trebuie sa fie clasificat in conformitate cu partea II.
PARTEA II
Definirea claselor de la A la G
Clasa de eficienta energetica a unui aparat frigorific de uz casnic se determina in conformitate cu tabelul nr. 1.
Tabelul nr. 1
┌──────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Indicele eficientei energetice (I)│ Clasa de eficienta energetica │
│ - % - │ │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ I < 55 │ A │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 55 ≤ I < 75 │ B │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 75 ≤ I < 90 │ C │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 90 ≤ I < 100 │ D │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 100 ≤ I < 110 │ E │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 110 ≤ I < 125 │ F │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ 125 ≤ I │ G │
└──────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘
în care:
Indicele eficienţei energetice (exprimat în procente) = consumul anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic (în conformitate cu pct. V din anexa nr. 1)/consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic;
Consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic (exprimat în kWh/an) = M x volumul net ajustat + N;
şi
Volumul net ajustat (exprimat în litri) = volumul net al compartimentului pentru alimente proaspete + f2Ω x volumul net al compartimentului pentru alimente congelate.
Valorile pentru M, N şi f2Ω sunt luate din tabelul nr. 2.
Tabelul nr. 2
┌────┬─────────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┬─────┐
│Nr. │ │ │ │ │
│crt.│ Categoria aparatului │ f2Ω │ M │ N │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 1. │Frigider fãrã compartiment de joasã │ │ │ │
│ │temperaturã │ - 𗈔,233 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 2. │Frigider cu compartiment de rãcire 𗈔,75*1) 𗈔,233 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 3. │Frigider fãrã stele 𗈕,25 𗈔,233 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 4. │Frigider* 𗈕,2 𗈔,643 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 5. │Frigider** 𗈕,85 𗈔,450 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 6. │Frigider*** 𗈖,15 𗈔,450 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 7. │Frigider/congelator*(***) │*3) 𗈔,777 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 8. │Congelatoare verticale 𗈖,15*2) 𗈔,472 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
│ 9. │Congelatoare orizontale 𗈖,15*2) 𗈔,446 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼────────┼───────┼─────┤
. │Aparate frigorifice de uz casnic cu │ │ │ │
│ │multe uşi sau alte aparate │ │ │ │
│ │frigorifice de uz casnic │*3) │*4) │*4) │
└────┴─────────────────────────────────────────────────┴────────┴───────┴─────┘
________
*1) Pentru frigidere/rãcitoare volumul util ajustat = volumul util al compartimentului pentru alimente proaspete + x volumul net al compartimentului de rãcire (10.°C) (exprimat în litri).
*2) Pentru aparatele cu compartiment de joasã temperaturã fãrã depunere de gheaţã (prescurtat «Fãrã depunere de gheaţã») f2Ω este egal cu 2,58 (valoare rezultatã prin înmulţirea lui 2,15 cu 1,2).
Acesta permite sã se ţinã seama de creşterea uşoarã a consumului aparatelor fãrã depunere de gheaţã faţã de cel al aparatelor convenţionale.
*3) Volumul util ajustat (VA) se calculeazã cu formula:
*4) Pentru aceste aparate, valorile M şi N sunt determinate de temperatura şi numãrul de stele ale compartimentului a cãrui temperaturã este cea mai scãzutã, conform tabelului nr. 3.
(25-Tc)
VA = f2Σ ────────── x V(u) x F(c),
toate 20
compartimentele
în care:
Tc - temperatura nominalã a fiecãrui compartiment, în °C;
V(u) - volumul util al fiecãrui compartiment, în litri;
F(c) - factor egal cu 1,2 în cazul compartimentelor fãrã depunere de gheaţã şi egal cu 1 pentru alte compartimente.
Tabelul nr. 3
┌───────────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────┬────┐
│Temperatura │ │ │ │
│celui mai rece │Categoria aparatului, corespondentã │ M │ N │
│compartiment │ din tabelul nr. 2 │ │ │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│> - 6.°C 𗈕/2/3 Frigider fãrã compartiment de joasã │ │ │
│ │temperaturã/ │ │ │
│ │Frigider fãrã stele/Frigider cu compartiment │ │ │
│ │de rãcire │ 0,233 │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│≤ - 6.°C 𗈘. Frigider(*) │ 0,643 │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│≤ - 12.°C** 𗈙. Frigider(**) │ 0,450 │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│≤ - 18.°C*** 𗈚. Frigider(***) │ 0,657 │
├───────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────┼────┤
│≤ - 18.°C*(***)│ │ │ │
│cu capacitate │ │ │ │
│de congelare 𗈛. Frigider/congelator*(***) │ 0,777 │
└───────────────┴────────────────────────────────────────────────┴───────┴────┘
ANEXA 6
METODA DE CALCUL
al consumului electric maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic şi procedura de verificare a conformitãţii
Consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic (exprimat în kWh/24 h) depinde de categoria de aparate cãreia îi aparţine [de exemplu: frigidere cu o stea (*), congelatoare orizontale etc.], de volumul sãu, de randamentul energetic al construcţiei sale (grosimea izolaţiei, randamentul compresorului etc.) şi de diferenţa dintre temperatura din jurul aparatului şi cea din interior. Fixarea normelor pentru randament trebuie sã prevadã toleranţe pentru factorii endogeni principali care influenţeazã consumul energetic (categoria şi volumul aparatului). Consumul de energie maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic este definit printr-o ecuaţie liniarã în funcţie de volumul aparatului, ecuaţie definitã diferit pentru fiecare categorie de aparat. Pentru a calcula consumul de energie maxim admis al unui aparat frigorific de uz casnic dat trebuie sã se înceapã prin încadrarea aparatului în una dintre categoriile urmãtoare:
────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Descrierea
────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Frigider fãrã compartiment de joasã temperaturã*1)
2 Frigider cu compartiment de rãcire la 5°C
şi/sau 12°C
3 Frigider cu compartiment de joasã temperaturã
fãrã stele
4 Frigider cu compartiment de joasã temperaturã cu
o stea (*)
5 Frigider cu compartiment de joasã temperaturã cu douã
stele (**)
6 Frigider cu compartiment de joasã temperaturã cu trei
stele (***)
7 Frigider/congelator cu compartiment de congelare cu patru
stele (****)
8 Congelator vertical
9 Congelator orizontal
10 Frigider/congelator care are mai mult de douã uşi sau alte
aparate care nu intrã în categoriile de mai sus
────────────────────────────────────────────────────────────────────
_______
*1) Toate compartimentele cu o temperaturã mai micã sau egalã cu -6°C.
Cunoscându-se faptul cã aparatele frigorifice de uz casnic conţin compartimente diferite menţinute la temperaturi diferite (ceea ce influenţeazã net consumul de energie), consumul maxim admis de energie este în realitate definit în funcţie de volumul ajustat, care este suma ponderatã a volumelor diferitelor compartimente.
Astfel volumul ajustat V(adj) al aparatului frigorific de uz casnic se calculeazã cu formula:
V(adj) =f2Σ V(c) x W(c) x F(c) x C(c),
unde:
W(c) = [25 - T(c)]/20;
T(c) - temperatura nominalã a fiecãrui compartiment (în °C);
V(c) - volumul util al unui tip dat de compartiment din aparat şi F(c) - un factor egal cu 1,2 pentru compartimentele cu ventilaţie şi cu 1 pentru celelalte compartimente;
C(c) = 1 pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climaticã normalã (N) şi subnormalã (SN);
C(c) = X(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climaticã subtropicalã (ST);
C(c) = Y(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climaticã tropicalã (T).
Coeficienţii de ponderare X(c) şi Y(c) pentru diferitele tipuri de compartimente, în funcţie de temperatura compartimentului, sunt urmãtorii:
───────────────────────────────────────────────────────────────────
X(c) Y(c)
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Compartiment de rãcire 1,25 1,35
Compartiment pentru alimente proaspete 1,20 1,30
Compartiment 0°C 1,15 1,25
Compartiment fãrã stele 1,15 1,25
Compartiment (*) 1,12 1,20
Compartiment (**) 1,08 1,15
Compartiment (***) şi (****) 1,05 1,10
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Volumul ajustat şi volumele utile sunt exprimate în litri. Consumul maxim admis de energie (E(max), exprimat în kWh/24h şi calculat pânã la a doua zecimalã) pentru un aparat de volum ajustat V(adj) este calculat cu urmãtoarele ecuaţii pentru fiecare categorie de aparat frigorific de uz casnic:
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria Descrierea E(max) (kWh/24h)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 Frigider fãrã compartiment de joasã
temperaturã (0,207 x V(adj) + 218)/365
2 Frigider cu compartiment de rãcire
la 5°C şi/sau 12°C (0,207 x V(adj) + 218)/365
3 Frigider fãrã stele (0,207 x V(adj) + 218)/365
4 Frigider (*) (0,557 x V(adj) + 166)/365
5 Frigider (**) (0,402 x V(adj) + 219)/365
6 Frigider (***) (0,573 x V(adj) + 206)/365
7 Frigider/congelator (****) (0,697 x V(adj) + 272)/365
8 Congelatoare verticale (0,434 x V(adj) + 262)/365
9 Congelatoare orizontale (0,480 x V(adj) + 195)/365
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pentru frigiderele/congelatoarele care au mai mult de douã uşi sau pentru alte aparate frigorifice de uz casnic care nu intrã în categoriile de mai sus consumul maxim admis de energie (E (max) ) este în funcţie de temperatura şi de numãrul de stele ale compartimentului cu temperatura cea mai joasã, dupã cum urmeazã:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Temperatura compartimentului Categoria E(max)(kWh/24h)
cel mai rece
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
> -6°C 1/2/3 (0,207 x V(adj) + 218)/365
≤ -6°C (*) 4 (0,557 x V(adj) + 166)/365
≤ -12°C(**) 5 (0,402 x V(adj) + 219)/365
≤ -18°C(***) 6 (0,573 x V(adj) + 206)/365
≤ -18°C(****) 7 (0,697 x V(adj) + 272)/365
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Procedurile de încercare destinate verificãrii conformitãţii aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele privind consumul de energie
Dacã consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic supus verificãrii este inferior sau egal cu valoarea E(max) (consum maxim admis pentru categoria sa) majoratã cu 15%, acest aparat este garantat ca fiind conform cu exigenţele de consum de energie potrivit prezentei hotãrâri. Dacã consumul este superior valorii E(max) majorate cu 15%, trebuie mãsurat consumul altor trei aparate. Dacã media aritmeticã a consumurilor electrice ale acestor trei aparate frigorifice de uz casnic este inferioarã sau egalã cu valoarea E(max) majoratã cu 10%, aparatul este garantat conform exigenţelor impuse. Dacã media aritmeticã depãşeşte valoarea E(max) majoratã cu 10%, aparatul frigorific de uz casnic este considerat neconform cu aceste exigenţe.
Definiţii:
Termenii utilizaţi în prezenta anexã corespund definiţiilor din Standardul "Metode de mãsurare a consumului de energie electricã şi a caracteristicilor asociate ale rãcitoarelor, conservatoarelor şi congelatoarelor de uz casnic şi ale combinaţiilor lor" - SR EN 153:1997.
ANEXA 7
PROCEDURA DE EVALUARE
a conformitãţii aparatelor frigorifice de uz casnic
1. Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat asigurã şi declarã cã aparatul frigorific de uz casnic satisface cerinţele de eficienţã energeticã conform prezentei hotãrâri. Producãtorul aplicã marcajul de conformitate CE pe fiecare aparat frigorific de uz casnic pe care îl produce şi întocmeşte o declaraţie de conformitate.
2. Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã întocmeascã documentaţia descrisã la pct. 3.
Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã pãstreze aceastã documentaţie la dispoziţia organelor de control abilitate, pentru o perioadã de cel puţin 5 ani de la data fabricãrii aparatului frigorific de uz casnic. În cazul în care producãtorul sau reprezentantul autorizat al producãtorului nu este persoanã juridicã cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a pãstra documentaţia care atestã conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotãrâri şi de a prezenta aceastã documentaţie, la cerere, organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţã a produsului.
3. Documentaţia tehnicã trebuie sã permitã evaluarea conformitãţii aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele de eficienţã energeticã prevãzute în prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sã conţinã, în mãsura în care este necesar acestei evaluãri, informaţii privind concepţia, fabricaţia şi funcţionarea aparatului frigorific de uz casnic, şi anume:
- denumirea şi sediul producãtorului;
- instrucţiuni de exploatare, dacã existã;
- descrierea generalã a modelului, suficientã pentru ca acesta sã poatã fi identificat fãrã dubii;
- informaţii şi desene, dacã este necesar, despre principalele caracteristici ale concepţiei modelului şi mai ales asupra punctelor care influenţeazã sensibil consumul de energie, dimensiuni, volume, caracteristicile compresorului, particularitãţi şi altele asemenea;
- rezultatele mãsurãrii consumului de energie, efectuate potrivit prevederilor standardelor la care se face referire la art. 4 alin. (2) şi prin metoda de calcul prezentatã în anexa nr. 6;
- detalii privind conformitatea acestor valori cu consumul electric maxim calculat conform metodei prezentate în anexa nr. 6;
- atunci când informaţiile referitoare la un model nou, rezultat dintr-o combinaţie specificã de modele, au fost obţinute prin calcul în baza unui proiect şi/sau în baza extrapolãrii altor combinaţii, documentaţia trebuie sã includã detalii ale acestor calcule şi/sau extrapolãri şi a încercãrilor efectuate pentru verificarea preciziei calculelor. Detaliile se vor referi la modelul matematic de calcul al performanţei şi la mãsurile luate pentru încercarea modelului.
4. Producãtorii de aparate frigorifice de uz casnic sunt responsabili pentru stabilirea consumului de energie al fiecãrui aparat frigorific de uz casnic, conform prevederilor prezentei hotãrâri, şi pentru stabilirea conformitãţii aparatului frigorific de uz casnic cu documentaţia tehnicã prevãzutã la pct. 3.
5. Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã pãstreze împreunã cu documentaţia tehnicã o copie de pe declaraţia de conformitate.
6. Producãtorul trebuie sã ia mãsurile necesare pentru ca procesul de producţie sã asigure conformitatea aparatului frigorific de uz casnic fabricat cu documentaţia tehnicã pe care o întocmeşte conform cerinţelor prezentei hotãrâri.
___________