Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.033 din 9 august 2006  privind infiintarea Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.033 din 9 august 2006 privind infiintarea Societatii Comerciale "Fabrica de Pulberi" - S.A. prin reorganizarea prin divizare partiala a Societatii Comerciale "Uzina de Produse Speciale Fagaras" - S.A., filiala a Companiei Nationale "Romarm" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 707 din 17 august 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" - S.A. prin reorganizarea prin divizare parţialã a Societãţii Comerciale "Uzina de Produse Speciale Fãgãraş" - S.A., filialã a Companiei Naţionale "Romarm" - S.A.
(2) Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" - S.A. este persoanã juridicã românã care se organizeazã ca societate comercialã pe acţiuni şi funcţioneazã potrivit legii şi statutului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(3) Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" - S.A. are sediul în municipiul Fãgãraş, str. Extravilan nr. 1, judeţul Braşov.
ART. 2
Societatea Comercialã "Uzina de Produse Speciale Fãgãraş" - S.A. se reorganizeazã prin divizare parţialã, transmiţând o parte din patrimoniul sãu societãţii comerciale nou-înfiinţate.
ART. 3
Capitalul social al Societãţii Comerciale "Fabrica de Pulberi" - S.A. este de 12.647.215 lei, împãrţit în 5.058.886 acţiuni nominative cu o valoare nominalã de 2,5 lei, şi este integral subscris şi vãrsat de Compania Naţionalã "Romarm" - S.A., în calitate de acţionar unic.
ART. 4
Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" - S.A. are ca obiect principal de activitate fabricarea explozivilor cod CAEN 2461.
ART. 5
Predarea-preluarea elementelor de activ şi pasiv patrimonial proporţional cu capitalul social al societãţii comerciale nou-înfiinţate se face pe bazã de protocol încheiat între Societatea Comercialã "Uzina de Produse Speciale Fãgãraş" - S.A., pe de o parte, şi Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" - S.A., pe de altã parte, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, cu modificarea corespunzãtoare a capitalului social al societãţii comerciale reorganizate.
ART. 6
(1) Personalul Societãţii Comerciale "Uzina de Produse Speciale Fãgãraş" - S.A. se preia parţial de cãtre Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" - S.A. şi se considerã transferat la societatea comercialã înfiinţatã potrivit art. 1.
(2) Contractul colectiv de muncã încheiat anterior prezentei hotãrâri rãmâne în vigoare pânã la încheierea noului contract colectiv de muncã.
ART. 7
(1) Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" -S.A. este condusã de adunarea generalã a acţionarilor şi de consiliul de administraţie.
(2) Reprezentanţii statului în Adunarea generalã a acţionarilor a Societãţii Comerciale "Fabrica de Pulberi" -S.A. sunt numiţi şi revocaţi de Adunarea generalã a acţionarilor a Companiei Naţionale "Romarm" - S.A., în baza mandatului emis de ministrul economiei şi comerţului.
(3) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi şi revocaţi de adunarea generalã a acţionarilor, în baza hotãrârii Adunãrii generale a acţionarilor a Companiei Naţionale "Romarm" - S.A., adoptatã potrivit mandatului emis de ministrul economiei şi comerţului.
ART. 8
<>Hotãrârea Guvernului nr. 979/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale "Romarm" - S.A. prin fuziunea Societãţii Naţionale "Romarm" - S.A. cu Regia Autonomã "Arsenalul Armatei", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 27 octombrie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã în mod corespunzãtor.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul economiei şi comerţului,
Eugen Tapu-Nazare,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Doina-Elena Dascãlu,
secretar de stat

Bucureşti, 9 august 2006.
Nr. 1.033.

ANEXĂ

STATUTUL
Societãţii Comerciale "Fabrica de Pulberi" - S.A.

CAP. I
Denumirea, forma juridicã, sediul, durata

ART. 1
Denumirea
(1) Denumirea societãţii este Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" - S.A. şi se constituie ca filialã a Companiei Naţionale "Romarm" - S.A.
(2) În toate actele, facturile, anunţurile, publicaţiile şi alte acte emanând de la societatea comercialã denumirea acesteia va fi precedatã de cuvintele "Societatea Comercialã" sau de iniţialele "S.C." şi va fi urmatã de sintagma "societate pe acţiuni" sau de iniţialele "S.A.", de menţionarea capitalului social, sediului, numãrului de înmatriculare la registrul comerţului, codului fiscal şi de sigla acesteia.
ART. 2
Forma juridicã
Societatea Comercialã "Fabrica de Pulberi" - S.A., denumitã în continuare S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., este persoanã juridicã românã, având forma juridicã de societate comercialã pe acţiuni, şi îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legile române şi cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul
(1) Sediul central al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. este în România, str. Extravilan nr. 1, municipiul Fãgãraş, judeţul Braşov.
(2) Sediul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. poate fi schimbat în altã localitate din România, pe baza hotãrârii adoptate de adunarea generalã a acţionarilor, potrivit legii.
ART. 4
Durata
Durata societãţii comerciale este nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii în registrul comerţului.

CAP. II
Scopul şi obiectul de activitate

ART. 5
Scopul
S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. are ca scop furnizarea armamentului, muniţiei şi tehnicii militare din profilul de fabricaţie, necesare pentru înzestrarea forţelor armate ale sistemului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã şi a celorlalţi clienţi externi sau interni, în condiţii de competitivitate şi profitabilitate.
ART. 6
Obiectul de activitate
(1) Domeniul principal de activitate al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. este:
● fabricarea explozivilor, cod DG 2461
(2) Obiectul principal de activitate al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. este:
a) fabricarea de produse chimice, anorganice de bazã, cod CAEN DG 2413;
b) fabricarea altor produse chimice de bazã, cod CAEN DG 2414;
c) fabricarea materialelor plastice în forme primare, cod CAEN DG 2416;
(3) Obiectul de activitate al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. mai include şi urmãtoarele activitãţi secundare:
a) fabricarea altor produse chimice n.c.a., cod CAEN DG 2466;
b) fabricarea de sticlãrie tehnicã, cod CAEN DI 2615;
c) producţia de energie electricã, cod CAEN EA 4011;
d) producţia aburului şi a apei calde, cod CAEN EA 4030;
e) lucrãri de instalaţii electrice, cod CAEN 4531;
f) lucrãri de izolaţii şi protecţie anticorozivã, cod CAEN 4532;
g) lucrãri de instalaţii tehnico-sanitare, cod CAEN 4533;
h) alte lucrãri de instalaţii, cod CAEN 4534;
i) demolarea construcţiilor, terasamente şi organizare de şantier, cod CAEN FA 4511;
j) comerţ cu ridicata al produselor chimice, cod CAEN GA 5155;
k) comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, cod CAEN GA 5157;
l) transporturi rutiere de mãrfuri, cod CAEN HA 6024;
m) manipulãri, cod CAEN 6311;
n) depozitãri, cod CAEN 6312;
o) închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, cod CAEN KA 7020;
p) închirierea altor mijloace de transport terestru, cod CAEN KA 7121;
q) închirierea altor maşini şi echipamente n.c.a., cod CAEN KA 7134;
r) cercetare, dezvoltare în ştiinţe fizice şi naturale, cod CAEN KA 7310;
s) activitãţi de proiectare, urbanism, inginerie şi servicii de consultanţã tehnicã legate de acestea, cod CAEN KA 7420;
t) activitãţi de testare şi analize tehnice, cod CAEN KA 7430;
u) colectarea şi tratarea apelor uzate, cod CAEN OA 9001;
v) colectarea şi tratarea reziduuri, cod CAEN OA 9002;
w) salubritate, depoluare şi activitãţi similare, cod CAEN OA 9003.

CAP. III
Capitalul social, acţiunile

ART. 7
Capitalul social
(1) S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. este filialã a Companiei Naţionale "Romarm" - S.A., denumitã în continuare C.N. "Romarm" - S.A.
(2) Capitalul social al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. este de 12.647.215 lei, fiind divizat în 5.058.886 acţiuni nominative, având o valoare nominalã de 2,5 lei fiecare.
(3) Capitalul social iniţial este în întregime subscris şi vãrsat de C.N. "Romarm" - S.A., în calitate de acţionar unic.
ART. 8
Majorarea sau reducerea capitalului social
(1) Majorarea capitalului social se face în condiţiile legii.
(2) Adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor va putea decide majorarea sau reducerea capitalului social, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
(3) Capitalul social va putea fi majorat prin:
a) noi aporturi în numerar şi/sau în naturã;
b) încorporarea rezervelor, cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune;
c) conversia unor creanţe lichide şi exigibile asupra S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. în acţiuni;
d) alte surse stabilite de adunarea generalã a acţionarilor ori de consiliul de administraţie, dupã caz, potrivit legii.
(4) Reducerea capitalului social se face în condiţiile legii.
(5) Capitalul social poate fi redus prin:
a) micşorarea numãrului de acţiuni;
b) reducerea valorii nominale a acţiunilor;
c) dobândirea propriilor acţiuni, urmatã de anularea lor;
d) alte procedee prevãzute de lege.
(6) Dacã administratorii constatã pierderea unei jumãtãţi din capitalul social, sunt obligaţi sã convoace adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor pentru a hotãrî reîntregirea capitalului, reducerea lui la valoarea rãmasã, cu încadrarea în prevederile legale, sau dizolvarea societãţii comerciale.
ART. 9
Acţiunile
(1) Exercitarea drepturilor ce decurg din calitatea de acţionar la S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. se realizeazã pe bazã de mandat, prin desemnarea de cãtre acţionarul unic a unui singur reprezentant în adunarea generalã a acţionarilor, indiferent de numãrul acţiunilor deţinute şi de mãrimea societãţii comerciale.
(2) Acţiunile nominative emise vor fi în formã dematerializatã şi sunt înregistrate în registrul acţionarilor societãţii. În condiţiile legii, prin hotãrâre a adunãrii generale extraordinare a acţionarilor, vor putea fi emise şi acţiuni preferenţiale, cu dividend prioritar, fãrã drept de vot.
(3) Acţiunile emise de societatea comercialã pot fi grevate de uzufruct sau pot fi gajate, în condiţiile legii.
(4) Înstrãinarea acţiunilor se va putea realiza în condiţiile legii.
(5) Persoanele fizice sau juridice, române şi/sau strãine, vor putea deţine acţiuni la S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., potrivit prevederilor legale şi prezentului statut.
ART. 10
Obligaţiuni
(1) S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. este autorizatã sã emitã obligaţiuni în condiţiile legii.
(2) Emiterea şi tranzacţionarea obligaţiunilor care fac obiectul unei oferte publice vor fi supuse legii privind valorile mobiliare şi bursele de valori.
ART. 11
Drepturi şi obligaţii decurgând din acţiuni
(1) Fiecare acţiune subscrisã şi plãtitã, potrivit legii, conferã deţinãtorului dreptul la un vot în adunarea generalã a acţionarilor, dreptul de a alege şi de a fi ales în organismele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului conform dispoziţiilor legale şi prevederilor prezentului statut, precum şi alte drepturi prevãzute de lege şi de statut.
(2) Deţinerea acţiunilor implicã adeziunea de drept la statut.
(3) Drepturile şi obligaţiile ce decurg din acţiuni urmeazã regimul juridic al acţiunilor în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.
(4) Obligaţiile S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. sunt garantate cu patrimoniul acesteia, care reprezintã gajul general al creditorilor societãţii, iar acţionarii rãspund în limita capitalului social subscris.
ART. 12
Cesiunea acţiunilor
(1) În orice raporturi cu S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. aceasta recunoaşte pentru fiecare acţiune unul sau mai mulţi proprietari. Când o acţiune aparţine mai multor proprietari, aceştia au obligaţia sã desemneze un singur reprezentant pentru exercitarea dreptului de vot, corespunzãtor acţiunii, în cadrul adunãrii generale a acţionarilor.
(2) Cesiunea parţialã sau totalã a acţiunilor între acţionari şi/sau între aceştia şi terţi se face în condiţiile şi cu procedura prevãzute în lege.
ART. 13
Evidenţa acţiunilor
(1) Evidenţa acţiunilor se va ţine într-un registru numerotat, sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie, registru care se pãstreazã la sediul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. Registrul acţionarilor va conţine elementele prevãzute de lege şi se ţine prin grija consiliului de administraţie al societãţii comerciale.
(2) Modificãrile care se opereazã în registru vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare.

CAP. IV
Adunarea generalã a acţionarilor

ART. 14
Reprezentarea
(1) Reprezentantul unic în adunarea generalã a acţionarilor este numit şi revocat de Adunarea generalã a acţionarilor a C.N. "Romarm" - S.A. Reprezentantul unic, astfel desemnat, va exercita drepturile companiei care decurg din calitatea de acţionar unic la filialele sale, pe bazã de mandat acordat de Adunarea generalã a acţionarilor a C.N. "Romarm" - S.A.
ART. 15
Atribuţiile adunãrii generale a acţionarilor
(1) Adunarea generalã a acţionarilor este organul de conducere al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., care decide asupra activitãţii acesteia.
(2) Adunãrile generale ale acţionarilor sunt ordinare şi extraordinare.
(3) Adunarea generalã ordinarã a acţionarilor are urmãtoarele atribuţii:
a) aprobã strategia globalã de dezvoltare, retehnologizare, modernizare şi restructurare economico-financiarã a S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A.;
b) aprobã regulamentul de organizare şi funcţionare al societãţii comerciale;
c) alege şi revocã administratorii şi cenzorii, conform prevederilor legale;
d) stabileşte nivelul remuneraţiei lunare cuvenite membrilor consiliului de administraţie şi cenzorilor, conform prevederilor legale;
e) stabileşte nivelul remuneraţiei directorului general al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., precum şi premierea acestuia;
f) aprobã bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul de activitate pentru exerciţiul financiar urmãtor;
g) discutã, aprobã sau modificã situaţiile financiare anuale pe baza rapoartelor consiliului de administraţie şi cenzorilor;
h) hotãrãşte cu privire la folosirea dividendelor aferente acţiunilor gestionate, pentru restructurare şi dezvoltare;
i) hotãrãşte cu privire la gajarea, închirierea sau desfiinţarea uneia ori mai multor unitãţi ale societãţii comerciale;
j) analizeazã rapoartele consiliului de administraţie privind realizãrile S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. cu referire la profit, dividende, poziţia pe piaţa internã şi internaţionalã, nivelul tehnic, calitate, forţa de muncã, protecţia mediului, relaţii cu clenţii;
k) se pronunţã asupra gestiunii administratorilor şi asupra modului de recuperare a prejudiciilor produse S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. de cãtre aceştia;
l) aprobã contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung şi mediu, inclusiv a celor externe, stabileşte competenţele şi nivelul de contractare a împrumuturilor bancare de pe piaţa internã şi externã, a plafonului de creditare pe exerciţiul financiar, a garanţiilor, inclusiv prin gajarea acţiunilor potrivit legii;
m) îndeplineşte orice altã atribuţie stabilitã de lege în sarcina sa.
(4) Adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor are urmãtoarele atribuţii:
a) schimbarea formei juridice a societãţii comerciale;
b) schimbarea sediului societãţii comerciale;
c) modificarea obiectului de activitate al societãţii comerciale;
d) înfiinţarea sau desfiinţarea unor sedii secundare: sucursale, agenţii, reprezentanţe sau alte asemenea unitãţi fãrã personalitate juridicã;
e) majorarea capitalului social;
f) reducerea capitalului social sau reîntregirea lui prin emisiune de acţiuni;
g) fuziunea cu alte societãţi comerciale sau divizarea societãţii comerciale;
h) dizolvarea anticipatã a societãţii comerciale;
i) conversia acţiunilor dintr-o categorie în alta;
j) conversia unei categorii de obligaţiuni în altã categorie sau în acţiuni;
k) emisiunea de obligaţiuni;
l) modificarea valorii nominale şi a numãrului de acţiuni;
m) orice altã modificare a actului constitutiv sau orice altã acţiune pentru care este cerutã aprobarea adunãrii generale extraordinare a acţionarilor.
(5) Pentru hotãrârile adunãrii generale extraordinare a acţionarilor reprezentantul acţionarului unic trebuie sã obţinã un mandat special de la organul care l-a numit.
(6) Adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor poate delega consiliului de administraţie atribuţiile prevãzute la alin. (4) lit. b), c), e), f) şi i), în baza unui mandat special prealabil acordat de organul care a numit adunarea generalã a acţionarilor.
ART. 16
Convocarea adunãrii generale a acţionarilor
(1) Adunarea generalã a acţionarilor se convoacã de cãtre preşedintele consiliului de administraţie sau de cãtre un membru al acestuia, pe baza împuternicirii date de preşedinte.
(2) Adunãrile generale ordinare ale acţionarilor au loc cel puţin o datã pe an, în cel mult 4 luni de la încheierea exerciţiului financiar.
(3) Adunarea generalã a acţionarilor va fi convocatã ori de câte ori va fi nevoie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu dispoziţiile din statut, precum şi la solicitarea scrisã a acţionarului majoritar.
(4) Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunãrii generale a acţionarilor, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicitã a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterii adunãrii.
(5) Când în ordinea de zi figureazã propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sã cuprindã textul integral al propunerilor.
(6) Adunarea generalã a acţionarilor se întruneşte, de regulã, la sediul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. sau în alt loc indicat în convocare.
(7) Adunarea generalã extraordinarã a acţionarilor va fi convocatã ori de câte ori este cazul, la solicitarea acţionarului majoritar sau la cererea consiliului de administraţie ori a cenzorilor.
ART. 17
Organizarea adunãrii generale a acţionarilor
(1) Pentru validitatea deliberãrilor adunãrii generale ordinare a acţionarilor este necesarã prezenţa acţionarilor care sã reprezinte cel puţin jumãtate din capitalul social, iar hotãrârile sã fie luate de acţionarii care deţin majoritatea absolutã din capitalul social, reprezentat în adunare.
(2) Pentru validitatea deliberãrilor adunãrii generale extraordinare a acţionarilor este necesarã:
a) la prima convocare prezenţa acţionarilor reprezentând trei pãtrimi din capitalul social, iar hotãrârile sã fie luate cu votul unui numãr de acţionari care sã reprezinte cel puţin jumãtate din capitalul social;
b) la convocãrile urmãtoare prezenţa acţionarilor reprezentând jumãtate din capitalul social, iar hotãrârile sã fie luate cu votul unui numãr de acţionari care sã reprezinte cel puţin o treime din capitalul social.
(3) În ziua şi ora precizate în convocare şedinţa adunãrii generale a acţionarilor va fi deschisã de preşedintele consiliului de administraţie sau, în lipsa acestuia, de cel care îi ţine locul.
(4) Adunarea generalã va alege dintre acţionarii prezenţi un secretar care va verifica lista de prezenţã a acţionarilor, indicând capitalul social pe care îl reprezintã fiecare şi îndeplinirea tuturor formalitãţilor cerute de lege şi de statut pentru ţinerea şedinţei, şi va încheia procesul-verbal al adunãrii generale a acţionarilor.
(5) Procesul-verbal al adunãrii generale va fi semnat de reprezentanţii acţionarilor mandataţi sã reprezinte interesele acestora şi de secretarul care l-a întocmit.
(6) Procesul-verbal al adunãrii generale se va scrie într-un registru sigilat şi parafat, conform legii.
(7) La fiecare proces-verbal se vor anexa actele referitoare la convocare, listele de prezenţã a acţionarilor, precum şi, dupã caz, mandatele speciale ale reprezentanţilor mandataţi de acţionari.
(8) La şedinţele ordinare şi extraordinare ale adunãrii generale a acţionarilor în care se dezbat problemele referitoare la raporturile de muncã cu personalul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. pot fi invitaţi şi reprezentanţii sindicatului şi/sau reprezentanţii salariaţilor care nu sunt membrii de sindicat, care nu vor avea drept de vot.
ART. 18
Exercitarea dreptului de vot în adunarea generalã a acţionarilor
(1) Hotãrârile adunãrilor generale ale acţionarilor se iau prin vot deschis.
(2) Hotãrârile se vor putea lua în condiţiile şi cu majoritatea prevãzute în statutul societãţii comerciale şi de lege pentru adunãrile generale ordinare ale acţionarilor sau, dupã caz, pentru cele extraordinare.
(3) La propunerea persoanei care prezideazã adunarea generalã a acţionarilor sau a unui grup de acţionari prezenţi sau reprezentaţi, se va putea decide ca votul sã fie secret şi în alte cazuri, cu excepţia situaţiei în care este necesar votul nominal.
(4) Votul secret este obligatoriu pentru alegerea şi revocarea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor şi pentru luarea hotãrârilor referitoare la rãspunderea acestora.

CAP. V
Consiliul de administraţie

ART. 19
Organizare
(1) S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. este administratã de un consiliu de administraţie compus din 3 membri, dintre care unul este directorul general al acesteia. Membrii consiliului de administraţie, inclusiv directorul general, sunt numiţi şi revocaţi de adunarea generalã a acţionarilor în baza mandatului acordat de Adunarea generalã a acţionarilor a C.N. "Romarm" - S.A. Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadã de cel mult 4 ani, sunt remuneraţi pentru aceastã calitate cu o indemnizaţie lunarã şi pot fi reeligibili pentru încã un mandat.
(2) În situaţia în care se creeazã un loc vacant în consiliul de administraţie, adunarea generalã a acţionarilor propune un nou administrator în vederea ocupãrii acestuia. Durata pentru care este ales noul administrator pentru a ocupa locul vacant va fi egalã cu perioada care a rãmas pânã la expirarea mandatului predecesorului sãu.
(3) Consiliul de administraţie se întruneşte lunar la sediul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. sau ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui ori la cererea unei treimi din numãrul membrilor sãi.
(4) Consiliul de administraţie îşi desfãşoarã activitatea în baza propriului regulament şi a reglementãrilor legale în vigoare.
(5) Consiliul de administraţie este prezidat de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de cãtre un membru, pe baza mandatului preşedintelui.
(6) Preşedintele consiliului de administraţie numeşte un secretar fie dintre membrii consiliului de administraţie, fie din afara acestuia.
(7) Conducerea executivã a S.C. "Fabrica de Pulberi" -S.A. se asigurã de cãtre un director general, care nu poate fi preşedinte al consiliului de administraţie, numit de Consiliul de administraţie al C.N. "Romarm" - S.A., la propunerea directorului general al C.N. "Romarm" - S.A.
(8) Pentru valabilitatea hotãrârilor este necesarã prezenţa a cel puţin jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie, iar acestea se iau cu majoritatea absolutã a membrilor prezenţi.
(9) Dezbaterile consiliului de administraţie au loc conform ordinii de zi stabilite şi comunicate de preşedinte cu cel puţin 7 zile înainte de data ţinerii şedinţei. Dezbaterile se consemneazã în procesul-verbal al şedinţei, care se scrie într-un registru sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie.
(10) Procesul-verbal se semneazã de toţi membrii consiliului de administraţie şi de secretar.
(11) Pe baza procesului-verbal secretarul redacteazã decizia consiliului de administraţie care se semneazã de preşedinte şi de cãtre toţi membrii consiliului de administraţie prezenţi.
(12) Consiliul de administraţie poate delega, prin regulamentul de organizare şi funcţionare propriu, o parte din atribuţiile sale directorului general al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. şi poate recurge, de asemenea, la experţi pentru soluţionarea anumitor probleme.
(13) În relaţiile cu terţii S.C. "Fabrica de Pulberi" -S.A. este reprezentatã de directorul general, pe baza şi în limitele împuternicirilor date de consiliul de administraţie, care semneazã actele de angajare faţã de aceştia.
(14) Preşedintele consiliului de administraţie este obligat sã punã la dispoziţie acţionarilor şi cenzorilor, la cererea acestora, toate documentele S.C. "Fabrica de Pulberi" -S.A.
(15) Membrii consiliului de administraţie vor depune o garanţie conform prevederilor legale.
(16) Membrii consiliului de administraţie rãspund individual şi solidar, dupã caz, faţã de S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. pentru prejudiciile rezultate din infracţiuni sau abateri de la prevederile legale, pentru abateri de la statut sau pentru greşeli în administrarea acesteia. În astfel de situaţii ei vor putea fi revocaţi.
(17) Sunt incompatibile cu calitatea de membru în consiliul de administraţie persoanele care, potrivit legii, nu pot fi fondatori, precum şi cele care, personal, rudele sau afinii acestora pânã la gradul al II-lea inclusiv, sunt în acelaşi timp patroni ori asociaţi la societãţi comerciale cu acelaşi profil sau cu care sunt în relaţii comerciale directe.
(18) Nu pot fi directori ai S.C. "Fabrica de Pulberi" -S.A. persoanele care sunt incompatibile potrivit legii.
ART. 20
Atribuţiile consiliului de administraţie, ale directorului general şi ale directorilor executivi
A. Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aprobã structura organizatoricã a S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., regulamentul de organizare şi funcţionare şi regulamentul intern ale S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A.;
b) stabileşte strategia globalã de dezvoltare, de retehnologizare, modernizare, restructurare economico-financiarã pe termen scurt, mediu şi lung a S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. şi o supune aprobãrii adunãrii generale a acţionarilor;
c) aprobã nivelul garanţiilor şi modul de constituire a acestora, conform prevederilor legale, pentru directorul general şi directorii executivi ai S.C. "Fabrica de Pulberi" -S.A. şi pentru persoanele care au calitatea de gestionar;
d) avizeazã încheierea de acte juridice pentru dobândirea, înstrãinarea, schimbarea sau constituirea în garanţie de bunuri aflate în patrimoniul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A.;
e) aprobã delegãrile de competenţã pentru directorul general al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A.;
f) aprobã încheierea oricãror acte juridice pentru care nu a delegat competenţa directorului general al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A.;
g) supune spre aprobare adunãrii generale a acţionarilor raportul de gestiune al administratorilor, situaţiile financiare anuale şi contul de profit şi pierdere pe anul precedent, precum şi proiectul de program de activitate şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul urmãtor;
h) stabileşte, pentru directorul general al S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., limitele mandatului pentru negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncã;
i) aprobã numãrul de posturi şi normativul de constituire a compartimentelor funcţionale de producţie;
j) convoacã adunarea generalã a acţionarilor ori de câte ori este nevoie;
k) rezolvã orice alte probleme stabilite de adunarea generalã a acţionarilor;
B. (1) Directorul general reprezintã S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. în raporturile cu terţii.
(2) Directorul general are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aplicã strategia şi politicile de dezvoltare ale S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., stabilite de consiliul de administraţie;
b) numeşte, suspendã sau revocã directorii executivi ai S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A.;
c) organizeazã selectarea, angajeazã, promoveazã şi concediazã personalul salariat, cu respectarea prevederilor legislaţiei muncii şi a contractului colectiv de muncã;
d) negociazã şi semneazã contractul colectiv de muncã, în condiţiile legii şi în limita mandatului dat de consiliul de administraţie;
e) negociazã şi semneazã, în condiţiile legii, contractele individuale de muncã;
f) încheie acte juridice prin care sã dobândeascã, sã înstrãineze, sã închirieze, sã schimbe sau sã constituie în garanţie bunuri aflate în patrimoniul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., cu avizul prealabil al consiliului de administraţie şi cu aprobarea adunãrii generale a acţionarilor;
g) încheie alte acte juridice, în numele şi pe seama S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., în limitele împuternicirilor date de consiliul de administraţie;
h) aprobã operaţiunile de încasãri şi plãţi potrivit competenţelor legale şi prezentului statut;
i) aprobã operaţiunile de vânzare şi cumpãrare de bunuri, potrivit competenţelor legale şi prezentului statut;
j) îndeplineşte obiectivele de performanţã economicã stabilite de consiliul de administraţie şi prin contractul de performanţã;
k) deleagã directorii executivi, precum şi orice alt funcţionar al societãţii comerciale sã exercite orice atribuţii din sfera sa de competenţã;
l) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de consiliul de administraţie.
C. Directorii executivi sunt numiţi de directorul general, se aflã în subordinea acestuia, sunt funcţionari ai S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., executã operaţiunile acesteia şi sunt rãspunzãtori faţã de aceasta pentru îndeplinirea atribuţiilor.

CAP. VI
Gestiunea

ART. 21
Cenzorii sau auditul financiar şi auditul intern
(1) Gestiunea S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., situaţiile financiare şi contul de profit şi pierdere sunt controlate şi avizate de cãtre cenzorii aleşi de adunarea generalã a acţionarilor şi/sau de auditul financiar. Auditul intern se va organiza potrivit normelor legale în vigoare.
(2) Adunarea generalã a acţionarilor nu va putea aproba situaţiile financiare şi contul de profit şi pierdere dacã acestea nu sunt însoţite de raportul amãnunţit al comisiei de cenzori şi/sau al auditului financiar şi auditului intern, dupã caz.
(3) Cenzorii şi supleanţii lor sunt numiţi şi revocaţi de adunarea generalã a acţionarilor, potrivit prevederilor legale în vigoare.
(4) Atribuţiile, drepturile şi obligaţiile cenzorilor sunt corespunzãtoare dispoziţiilor legale aplicabile, în vigoare.

CAP. VII
Activitatea societãţii comerciale

ART. 22
Finanţarea activitãţii proprii
Pentru îndeplinirea obiectului de activitate şi în conformitate cu atribuţiile stabilite, S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. utilizeazã sursele de finanţare constituite conform legii, credite bancare şi alte surse financiare.
ART. 23
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la data de 1 ianuarie şi se încheie la data de 31 decembrie ale fiecãrui an. Primul exerciţiu financiar începe la data înmatriculãrii S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. la oficiul registrului comerţului.
ART. 24
Personalul
(1) Personalul de conducere şi de execuţie din cadrul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. este numit, angajat şi concediat de directorul general.
(2) Plata salariilor şi a impozitelor aferente, a cotelor de asigurãri sociale, precum şi a altor obligaţii faţã de bugetul de stat se va face potrivit legii.
(3) Drepturile şi obligaţiile personalului S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare, contractul colectiv de muncã şi prin reglementãri proprii.
(4) Drepturile la salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc prin contractul colectiv de muncã pentru personalul de execuţie sau de consiliul de administraţie pentru personalul numit de acesta.
(5) Salariaţii S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. sunt obligaţi sã respecte prevederile prezentului statut, ale regulamentului de organizare şi funcţionare şi ale regulamentului intern.
ART. 25
Amortizarea mijloacelor fixe
Amortizarea activelor corporale şi necorporale din patrimoniul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. se va calcula potrivit modului de amortizare stabilit de consiliul de administraţie în conformitate cu prevederile legale.
ART. 26
Evidenţa contabilã şi situaţia financiarã anualã
S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. va organiza şi va conduce contabilitatea în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare, va întocmi situaţiile financiare cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
ART. 27
Calculul şi repartizarea profitului
(1) Profitul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. se stabileşte în baza situaţiilor financiare şi a contului de profit şi pierdere, aprobate în adunarea generalã a acţionarilor. Profitul impozabil se stabileşte în condiţiile legii.
(2) Profitul S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., rãmas dupã plata impozitului de profit, se va repartiza conform hotãrârii adunãrii generale a acţionarilor şi dispoziţiilor legale în vigoare.
(3) Plata dividendelor cuvenite acţionarilor se face de cãtre S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A., în condiţiile legii, dupã aprobarea situaţiilor financiare anuale de cãtre adunarea generalã a acţionarilor.
(4) În cazul înregistrãrii de pierderi, adunarea generalã a acţionarilor va analiza cauzele şi va hotãrî în consecinţã, potrivit prevederilor legale.
ART. 28
Registrele
S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. va ţine prin grija membrilor consiliului de administraţie şi, respectiv, a cenzorilor toate registrele prevãzute de lege.

CAP. VIII
Asocierea şi modificarea formei juridice, dizolvarea şi lichidarea, litigii

ART. 29
Asocierea
(1) S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. poate constitui, singurã sau împreunã cu alte persoane juridice ori fizice, române sau strãine, alte societãţi comerciale ori alte persoane juridice, în condiţiile prevãzute de lege şi de prezentul statut.
(2) S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. poate încheia contracte de asociere cu alte persoane juridice sau fizice, române ori strãine, fãrã constituirea unei persoane juridice, dacã asocierea este destinatã dezvoltãrii activitãţii sale sau pentru activitãţi noi, precum şi creşterea veniturilor proprii.
(3) Condiţiile de participare a S.C. "Fabrica de Pulberi" -S.A. la constituirea de noi persoane juridice sau în contracte de asociere se vor stabili prin actele de constituire sau prin contractul de asociere, care vor fi aprobate de adunarea generalã a acţionarilor.
ART. 30
Modificarea formei juridice
(1) Schimbarea formei juridice a S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. se va putea face numai în temeiul hotãrârii adunãrii generale extraordinare a acţionarilor şi cu îndeplinirea tuturor formalitãţilor prevãzute de lege şi de prezentul statut.
(2) Noua societate comercialã va îndeplini formalitãţile legale de înregistrare şi de publicitate cerute la înfiinţarea societãţilor comerciale.
ART. 31
Dizolvarea
(1) Dizolvarea S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. va avea loc în urmãtoarele situaţii:
a) imposibilitatea realizãrii obiectului sãu de activitate;
b) declararea nulitãţii societãţii comerciale;
c) hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor;
d) pierderea unei jumãtãţi din capitalul social, dupã ce s-a consumat fondul de rezervã, pentru motive ce nu atrag rãspunderi de orice naturã, dacã adunarea generalã a acţionarilor nu decide reîntregirea capitalului social sau reducerea lui la valoarea rãmasã;
e) deschiderea procedurii privind falimentul;
f) când numãrul acţionarilor scade sub minimul legal;
g) alte cauze prevãzute de lege sau de prezentul statut.
(2) Hotãrârea de dizolvare a S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. trebuie sã fie înscrisã la oficiul registrului comerţului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 32
Lichidarea
(1) Dizolvarea S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. are ca efect deschiderea procedurii de lichidare conform normelor legale.
(2) Lichidarea S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. şi distribuţia produsului net al lichidãrii se fac în condiţiile legii şi cu respectarea procedurii prevãzute de lege.
ART. 33
Litigiile
(1) Litigiile de orice fel apãrute între S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. şi persoane fizice sau juridice, române ori strãine, sunt de competenţa instanţelor judecãtoreşti de drept comun.
(2) Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. şi persoane juridice, române sau strãine, pot fi soluţionate şi prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. IX
Dispoziţii finale

ART. 34
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Codului comercial al României şi cu celelalte reglementãri legale în vigoare, precum şi cu legislaţia specificã unitãţilor care activeazã în domeniul producţiei de apãrare.
ART. 35
S.C. "Fabrica de Pulberi" - S.A. poate sã vândã în condiţiile legii participaţiile sale la societãţile cu capital mixt.
________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016