Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 579/2012 al Comisiei din 29 iunie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 607/2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte denumirile de origine protejate şi indicaţiile geografice protejate, menţiunile tradiţionale, etichetarea şi prezentarea anumitor produse vitivinicole, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. ARTICOL UNIC Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 769/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 595 din 23 august 2010, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 61, alineatul (2) va avea următorul cuprins: "(2) Menţiunile obligatorii referitoare la importator şi numărul lotului, precum şi menţiunile «sulfiţi» sau «dioxid de sulf», «ouă», «proteine din ouă», «produse din ouă», «lizozimă din ouă» sau «albumină din ouă», «lapte», «produse din lapte», «cazeină din lapte» sau «proteine din lapte» pot fi înscrise în afara câmpului vizual în care figurează celelalte indicaţii obligatorii." 2. Anexele nr. 4a) şi 4b) se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre. PRIM-MINISTRU VICTOR-VIOREL PONTA Contrasemnează: --------------- Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban Bucureşti, 17 octombrie 2012. Nr. 1.014. ANEXA 1 -------(Anexa nr. 4a) la normele metodologice) Etichetarea vinurilor liniştite
┌──────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ VINURI LINIŞTITE │
│ ETICHETARE ├─────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────────┬────────────────────┤
│ │ Vin │ Vin IG │ Vin DOC │ Vin licoros │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│ Indicaţii obligatorii │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│1. Denumirea la vânzare, │- menţiunea "vin" │- menţiunea "vin cu│- numele denumirii de │- menţiunea "vin │
│ compusă din: │însoţită de menţiunea │ indicaţie geogra- │ origine controlată, │ licoros"; │
│ │"produs în România", │ fică", urmată de │ însoţită de una din │ numele denumirii │
│ │"produs în UE", "vin │ indicaţia │ sintagmele DOC - CMD,│ de origine │
│ │obţinut în ... din stru- │ geografică │ DOC - CT, DOC - CIB, │ controlată │
│ │guri recoltaţi din..." │ │ exprimate prescurtat │ │
│ │ │ │ sau explicit; │ │
│ │ │ │- o menţiune tradiţi- │ │
│ │ │ │ onală specifică │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│2. Volumul nominal │ X │ X │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│3. Tăria alcoolică │ │ │ │ │
│dobândită în volume │ X │ X │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│4. Numărul lotului, care │ │ │ │ │
│să permită identificarea │ │ │ │ │
│datei imbutelierii │ X │ X │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│5. Menţiunea "sulfiţi" sau│ │ │ │ │
│"dioxid de sulf", "ouă", │ X │ X │ X │ X │
│"produse din ouă", │ │ │ │ │
│"lizozimă din ouă" sau │ │ │ │ │
│"albumină din ouă", │ │ │ │ │
│"lapte", "produse din │ │ │ │ │
│lapte", "cazeină din │ │ │ │ │
│lapte", sau "proteine din │ │ │ │ │
│lapte" │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│6. Numele companiei si al │ │ │ │ │
│ localităţii îmbutelia- │ │ │ │ │
│ torului │ X │ X │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│Indicaţii facultative │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│1. Culoarea specifică │ X │ X │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│2. Anul recoltei, dacă cel│ │ │ │ │
│ puţin 85% din strugurii │ │ │ │ │
│ utilizaţi pentru │ - │ X │ X │ X │
│ elaborarea vinului în │ │ │ │ │
│ cauză au fost recoltaţi │ │ │ │ │
│în cursul anului respectiv│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│3. Numele unuia sau mai │ │ │ │ │
│ multor soiuri de viţă │ │ │ │ │
│ de vie │ - │ X │ X │ - │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│4. Subdenumirea de origine│ - │ - │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│5. Tipul produsului: │ X │ X │ X │ - │
│ - sec, pentru vinul cu │ │ │ │ │
│ un conţinut de zahăr │ │ │ │ │
│ mai mic de 4,0 g/l; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ - demisec, pentru vinul │ │ │ │ │
│ cu un conţinut de zahăr │ │ │ │ │
│ cuprins intre 4,01 şi │ │ │ │ │
│ 12,0 g/l; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ - demidulce, pentru vinul│ │ │ │ │
│ cu un conţinut de zahăr │ │ │ │ │
│ cuprins intre 12,01 şi │ │ │ │ │
│ 45,0 g/l; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ - dulce, pentru vinul cu │ │ │ │ │
│ un conţinut de zahăr mai│ │ │ │ │
│ mare de 45,0 g/l. │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│6. "Fermentat maturat în │ │ │ │ │
│ banc" sau, "fermentat/ │ │ │ │ │
│ maturat în prezenţa │ - │ X │ X │ X │
│ aşchiilor de lemn de │ │ │ │ │
│ stejar" │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│7. Menţiune tradiţională │ - │ - │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│8. Distincţii acordate, │ │ │ │ │
│ numai pentru lotul │ │ │ │ │
│ în cauză │ - │ - │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│9. Menţiuni facultative │ │ │ │ │
│ privind îmbutelilerea la │ │ │ │ │
│ "castel", "podgorie" │ - │ - │ X │ X │
│ "proprietate" etc. │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│10. Marca │ X │ X │ X │ X │
├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│11. Pictograme utilizate │ │ │ │ │
│la etichetarea produselor │ │ │ │ │
│care permit o mai bună │ X │ X │ X │ X │
│vizibilitate a │ │ │ │ │
│informaţiilor(*) │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────────┴────────────────────┘
(*)------ NOTĂ(CTCE) Pictogramele se gasesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 740 din 2 noiembrie 2012, la pagina 3 (a se vedea imaginea asociată). ANEXA 2 -------(Anexa nr. 4b) la normele metodologice) Etichetarea vinurilor spumante, spumoase, petiante şi perlante
┌────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬────────────────┐
│ │ │Vin spumant din │ Vin spumant │ Vin spumos │ Vin │ Vin │
│ ETICHETARE │ Vin spumant │varietăţi aromate│ DOC │ │ petiant │ perlant │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│ Indicaţii obligatorii │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│1. Numele sau denumirea │- vin spumant │- numele varietă-│- vin spumant cu │- vin spumos │- vin petiant │- vin perlant │
│comercială sub care este │ │ţii aromate │ denumire de │ │ │ obţinut prin │
│vândut produsul, indicat │ │ │ origine contro- │ │ │ adăugarea de │
│prin: │ │ │ lată, însoţit de│ │ │dioxid de carbon│
│ │ │ │ numele DOC │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│2. Metoda de producţie │ - │ - │ X │"obţinut prin │ - │ - │
│ │ │ │ │adăugare de │ │ │
│ │ │ │ │dioxid de │ │ │
│ │ │ │ │ carbon" │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│3. Volumul nominal │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│4. Tipul produsului în │- brut natur, │- brut natur, │- brut natur, │-- brut natur, │- sec, maximum 12│- sec, maximum │
│funcţie de conţinutul de │ maximum 3 g/l; │ maximum 3 g/l; │ maximum 3 g/l; │ maximum 3 g/l; │ g/l; │ 12 g/l; │
│zahăr │- extrabrut, │- extrabrut, │- extrabrut, │- extrabrut, │- demisec, între │- demisec, între│
│ Dacă produsul are un con- │ între 0 şi │ între 0 şi │ între 0 şi │ între 0 şi │ 12-30 g/l; │ 12-30 g/l; │
│ţinut de zahăr care permite │ maximum 6 g/l; │ maximum 6 g/l; │ maximum 6 g/l; │ maximum 6 g/l; │- demidulce, │- demidulce, │
│indicarea a două din infor- │- brut maximum │- brut maximum │- brut maximum │- brut maximum │ peste 30 g/l. │ peste 30 g/l. │
│maţiile privind conţinutul │ 12 g/l; │ 12 g/l; │ 12 g/l; │ 12 g/l; │ │ │
│de zahăr se va utiliza una │- extrasec, între│- extrasec, între│- extrasec, între│- extrasec, între│ │ │
│dintre acestea la alegere. │ 12 şi 17 g/l; │ 12 şi 17 g/l; │ 12 şi 17 g/l; │ 12 şi 17 g/l; │ │ │
│ │- sec, între 17 │- sec, între 17 │- sec, între 17 │- sec, între 17 │ │ │
│ │ şi 32 g/l; │ şi 32 g/l; │ şi 32 g/l; │ şi 32 g/l; │ │ │
│ │- demisec, între │- demisec, între │- demisec, între │- demisec, între │ │ │
│ │ 32 şi 50 g/l; │ 32 şi 50 g/l; │ 32 şi 50 g/l; │ 32 şi 50 g/l; │ │ │
│ │- dulce, peste │- dulce, peste │- dulce, peste │- dulce, peste │ │ │
│ │ 50 g/l. │ 50 g/l. │ 50 g/l. │ 50 g/l. │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│5. Tăria alcoolică dobândită│ │ │ │ │ │ │
│ în volume │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│6. Indicarea îmbuteliatoru- │ │ │ │ │ │ │
│lui sau, în cazul vinului │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
│spumant, al vinului spumos, │ │ │ │ │ │ │
│al vinului spumant de cali- │ │ │ │ │ │ │
│tate sau al vinului spumant │ │ │ │ │ │ │
│de calitate de tip aromat, │ │ │ │ │ │ │
│numele producătorului sau al│ │ │ │ │ │ │
│vânzătorului, precum şi │ │ │ │ │ │ │
│indicarea importatorului, în│ │ │ │ │ │ │
│cazul vinurilor importate │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│7. Numărul lotului, care să │ │ │ │ │ │ │
│ permită identificarea │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
│ datei îmbutelierii │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│8. Menţiunile "sulfiţi" sau │ │ │ │ │ │ │
│"dioxid de sulf", "ouă", │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
│"proteine din ouă", "produse│ │ │ │ │ │ │
│din ouă", "lizozimă din ouă"│ │ │ │ │ │ │
│sau "albumină din ouă", │ │ │ │ │ │ │
│"lapte", "produse din │ │ │ │ │ │ │
│lapte", "cazeină din lapte" │ │ │ │ │ │ │
│sau "proteine din lapte" │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│ Indicaţii facultative │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│1. Unitatea geografică │ - │ X │ X │ - │ - │ - │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│2. Numele soiurilor de viţă │ - │ X │ X │ - │ - │ X │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│3. Expresia "fermentare în │ │ │ │ │ │ │
│ sticlă" │ - │ - │ X │ - │ - │ - │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│4. Expresiile "fermentare │ │ │ │ │ │ │
│ în sticlă după metoda │ - │ - │ X │ - │ - │ - │
│ tradiţională" │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│5. Anul de recoltă │ - │ X │ X │ - │ - │ - │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│6. Menţionarea unei calităţi│ │ │ │ │ │ │
│ superioare │ - │ - │ X │ - │ - │ - │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│7. Numele statului membru │ │ │ │ │ │ │
│ sau al unei ţări terţe │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
│ în combinaţie cu denumirea│ │ │ │ │ │ │
│ comercială dacă produsul │ │ │ │ │ │ │
│ este obţinut exclusiv din │ │ │ │ │ │ │
│ struguri recoltaţi şi │ │ │ │ │ │ │
│ vinificaţi pe teritoriul │ │ │ │ │ │ │
│ statului │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│8. Distincţii acordate numai│ │ │ │ │ │ │
│ pentru lotul în cauză │ - │ X │ X │ - │ - │ - │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│9. Menţiune tradiţională │ - │ - │ X │ - │ - │ - │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│10. Termenii "Premium" sau │ │ │ │ │ │ │
│ "Reserve" │ - │ X │ X │ - │ - │ - │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│11. Mărci comerciale │ - │ X │ X │ X │ X │ X │
├────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│12. Pictograma utilizate la │ │ │ │ │ │ │
│etichetarea produselor ce │ X │ X │ X │ X │ X │ X │
│permit o vizibilitate a │ │ │ │ │ │ │
│informaţiilor (*) │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴────────────────┘
(*)------ NOTĂ(CTCE) Pictogramele se gasesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 740 din 2 noiembrie 2012, la pagina 5 (a se vedea imaginea asociată). ------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.