Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE ARBITRALA din 20 februarie 2006  avand drept obiect impartirea procentului de 1,5% cuvenit titularilor de drepturi de autor pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE ARBITRALA din 20 februarie 2006 avand drept obiect impartirea procentului de 1,5% cuvenit titularilor de drepturi de autor pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor

EMITENT: GUVERNUL - OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 202 din 3 martie 2006
OFICIUL ROMÂN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
COMPLETUL DE ARBITRAJ

Completul constituit din:
Lucian Belcea - arbitru
Otilia Calmuschi - arbitru
Viorel Ros - arbitru
Alexandru Ţiclea - arbitru
Adrian Vasiliu - arbitru

Pe rol se aflã soluţionarea cererilor de arbitraj formulate de cãtre Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), cu sediul în municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 141, sectorul 1, legal reprezentatã prin director executiv Ana Achim (înregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 8 din 3 ianuarie 2006), şi de cãtre Uniunea Producãtorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Românã de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, corp B, et. 3, camera 44, sectorul 1, legal reprezentatã prin director executiv Ioan Ionel (înregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 28 din 4 ianuarie 2006), având drept obiect împãrţirea procentului de 1,5% cuvenit titularilor de drepturi de autor pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor.
Organismele de gestiune colectivã - pãrţi în procedura de arbitraj desfãşurarã - beneficiare ale procentului de 1,5% cuvenit titularilor de drepturi de autor pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor sunt:
- COPYRO - Societatea de Gestiune Colectivã a Drepturilor de Autor, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Cãderea Bastiliei nr. 62, sectorul 1, legal reprezentatã prin administrator general Nicoleta Cofcinski;
- Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual (DACIN-SARA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, intr. B, et. 3, cam. 50-52, sectorul 1, legal reprezentatã prin director general Mircea Mureşan;
- Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România -Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), cu sediul în municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 141, sectorul 1, legal reprezentatã prin director executiv Ana Achim;
- Uniunea Producãtorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Românã de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, corp B, et. 3, camera 44, sectorul 1, legal reprezentatã prin director executiv Ioan Ionel.
Arbitrajul s-a desfãşurat la sediul Universitãţii Ecologice din municipiul Bucureşti, Str. Francezã nr. 22, sectorul 3, în zilele de 23 şi 30 ianuarie şi 6 februarie 2006, pãrţile fiind reprezentate de cãtre:
- COPYRO, prin avocat Mircea Ionescu Melineşti, consilier juridic Rodica Guiu şi director general Nicoleta Cofcinski;
- DACIN-SARA, prin avocat Mihai Ferariu şi director general Mircea Mureşan;
- UCMR-ADA, prin avocat Alexandru Roatã-Palade, avocat Ciubotã Cãtãlin şi director executiv Ana Achim;
- UPFAR-ARGOA, prin director executiv Ioan Ionel şi vicepreşedinte Roxana Garet.
La termenul din 6 februarie 2006, pãrţile au formulat concluzii asupra fondului cauzei, iar completul de arbitraj a amânat pronunţarea pentru data de 13 februarie 2006.
Completul de arbitraj, având nevoie de timp spre a delibera, a amânat pronunţarea pentru astãzi, 20 februarie 2006, când, în temeiul art. 131^2 alin. (3)-(9) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, analizând actele şi lucrãrile dosarului cauzei, a pronunţat la sediul Universitãţii Ecologice din municipiul Bucureşti, Str. Francezã nr. 22, sectorul 3, cu unanimitate de voturi, prezenta hotãrâre.

COMPLETUL DE ARBITRAJ

Asupra procedurii de arbitraj de faţã constatã urmãtoarele:
1. Prin cererile înregistrate la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) sub nr. 8 din 3 ianuarie 2006 şi nr. 28 din 4 ianuarie 2006, petentele UCMR-ADA şi UPFAR-ARGOA au solicitat iniţierea procedurii de arbitraj cu privire la împãrţirea procentului de 1,5% cuvenit titularilor de drepturi de autor pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor.
În drept, cererea a fost motivatã în baza art. 131^2 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 8/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În vederea constituirii completului de arbitraj, la data de 9 ianuarie 2006, în prezenţa reprezentanţilor tuturor pãrţilor, s-a procedat la tragerea la sorţi a arbitrilor din lista stabilitã prin anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 1.287/2002 privind numirea membrilor corpului de arbitri de pe lângã ORDA.
La data de 18 ianuarie 2006 pãrţile şi arbitrii au fost convocaţi la sediul ORDA, unde s-au stabilit completul de arbitraj, onorariul, primul termen şi locul arbitrajului, procedându-se la informarea pãrţilor cu privire la aceste aspecte.
Faţã de toate acestea, completul de arbitraj a constatat cã lucreazã în compunere legalã şi cã este competent sã soluţioneze cererea de arbitraj.
2. Completul constatã cã pãrţile nu au putut ajunge la un acord asupra împãrţirii procentului de 1,5% cuvenit titularilor de drepturi de autor pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor, procent stabilit în baza Protocolului referitor la Metodologia privind utilizarea de retransmitere prin cablu a operelor muzicale, audiovizuale, cinematografice, scrise, plastice, a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, preluate din radiodifuzãri iniţiale, şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite titularilor de drepturi de autor şi titularilor de drepturi conexe dreptului de autor, pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 22 iunie 2005, conform Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 124/2005, act intrat în vigoare la data de 25 iunie 2005, şi ale art. 1 din Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 95/2005 privind stabilirea procentului valabil pentru drepturile de autor şi drepturile conexe, datorat de distribuitorii de servicii de programe prin cablu, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 4 mai 2005.
De asemenea, completul constatã cã pãrţile s-au înţeles asupra procentului ce se cuvine organismului de gestiune colectivã Societatea de Gestiune Colectivã a Drepturilor de Autor în Domeniul Artelor Vizuale (VISARTA). Astfel, organismele de gestiune colectivã beneficiare au fost de acord asupra procentului de 1% ce se cuvine acestui organism de gestiune colectivã din întregul procent de 1,5% cuvenit titularilor de drepturi pentru retransmiterea prin cablu. Înţelegerea pãrţilor cu privire la procentul de 1% ce se cuvine VISARTA este consemnatã în procesul-verbal al şedinţei de arbitraj din data de 23 ianuarie 2006.
Prin cererile formulate, pãrţile solicitã urmãtoarea împãrţire a procentului:
● COPYRO solicitã împãrţirea procentului dupã cum urmeazã:
- 15% din totalul remuneraţiilor sã revinã COPYRO;
- 35% din totalul remuneraţiilor sã revinã UCMR-ADA;
- 3,15% din totalul remuneraţiilor sã revinã DACIN-SARA;
- 45,85% din totalul remuneraţiilor sã revinã UPFAR-ARGOA;
- 1% din totalul remuneraţiilor sã revinã VISARTA, conform înţelegerii pãrţilor.
COPYRO a susţinut aplicarea în cauzã a procedurii nostrificãrii şi a principiilor: repartizãrii remuneraţiilor colectate, între beneficiari, dupã criteriul naţionalitãţii postului tv retransmis, omologãrii şi variabilitãţii procentuale.
● DACIN-SARA solicitã împãrţirea procentului dupã cum urmeazã:
- 49% din totalul remuneraţiilor sã revinã UCMR-ADA;
- 49% din totalul remuneraţiilor sã revinã DACIN-SARA;
- 1% din totalul remuneraţiilor sã revinã COPYRO;
- 1% din totalul remuneraţiilor sã revinã VISARTA, conform înţelegerii pãrţilor.
A solicitat, de asemenea, sã se constate cã UPFAR-ARGOA nu are calitate procesualã activã şi nu are vocaţie la împãrţirea procentului.
DACIN-SARA a solicitat împãrţirea în acest fel a procentului, avându-se în vedere ponderea ridicatã a operelor cinematografice audiovizuale în activitatea de retransmitere prin cablu, a reprezentativitãţii membrilor DACIN-SARA, ce îi reprezintã pe majoritatea autorilor de opere audiovizuale din România.
● UCMR-ADA solicitã împãrţirea procentului dupã cum urmeazã:
- 49% din totalul remuneraţiilor sã revinã autorilor de opere muzicale, inclusiv autorilor operelor special create, adicã pentru UCMR-ADA;
- 49% din totalul remuneraţiilor sã revinã DACIN-SARA;
- 1% din totalul remuneraţiilor sã revinã COPYRO;
- 1% din totalul remuneraţiilor sã revinã VISARTA, conform înţelegerii pãrţilor.
Cu privire la calitatea procesualã a UPFAR-ARGOA a susţinut aceeaşi poziţie ca şi DACIN-SARA.
UCMR-ADA a solicitat ca la împãrţirea procentului sã se aibã în vedere: reprezentativitatea membrilor UCMR-ADA, posibilitatea organismelor de gestiune colectivã de a repartiza remuneraţiile încasate în termen de 6 luni de la data colectãrii, gradul de utilizare a operelor din repertoriul fiecãrui organism de gestiune colectivã şi contractele de reciprocitate încheiate cu organismele similare din strãinãtate.
● UPFAR-ARGOA solicitã împãrţirea procentului dupã cum urmeazã:
- 47,69% din totalul remuneraţiilor sã revinã UPFAR-ARGOA;
- 11,50% din totalul remuneraţiilor sã revinã COPYRO;
- 36,38% din totalul remuneraţiilor sã revinã UCMR-ADA;
- 3,37% din totalul remuneraţiilor sã revinã DACIN-SARA;
- 1,06% din totalul remuneraţiilor sã revinã VISARTA.
UPFAR-ARGOA a susţinut faptul cã la stabilirea acestei împãrţiri a procentului de 1,5% trebuie sã se ţinã seama de criteriul naţionalitãţii operelor retransmise prin cablu şi de natura operelor retransmise.
3. Pe parcursul procedurii de arbitraj pãrţile şi-au susţinut şi argumentat poziţiile, depunând ca probe înscrisuri şi o monitorizare a 11 posturi de televiziune retransmise prin cablu în România, efectuatã de UCMRADA, înregistrate pe 57 de CD-uri. De asemenea, au fost depuse concluzii scrise.
4. Cu privire la excepţia lipsei calitãţii procesuale active a organismului de gestiune colectivã UPFAR-ARGOA, invocatã de UCMR-ADA şi DACIN-SARA, completul arbitral o respinge pentru urmãtoarele considerente:
- Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 6/2006 privind modificarea Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 9/1999, prin care se avizeazã organizarea şi funcţionarea UPFAR-ARGOA ca "organism de gestiune colectivã a drepturilor conexe ale producãtorilor de opere audiovizuale şi cinematografice şi a drepturilor de autor deţinute de aceştia, în temeiul contractelor de cesiune", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 56 din 20 ianuarie 2006, este executorie de la data publicãrii sale şi îşi produce efectele erga omnes, astfel încât prevederile acestei decizii au fost avute în vedere de completul arbitral în motivarea prezentei hotãrâri.
- UPFAR-ARGOA a fãcut dovada reprezentativitãţii propriilor membri, precum şi a mandatului indirect de reprezentare pentru membrii Asociaţiei Internaţionale de Gestiune Colectivã a Operelor Audiovizuale (AGICOA) (a fost depus la dosarul cauzei contractul de colaborare încheiat între UPFAR-ARGOA şi AGICOA).
5. Cu privire la împãrţirea procentului de 1,5%, completul arbitral hotãrãşte împãrţirea procentului sus-menţionat cuvenit titularilor de drepturi de autor pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor, dupã cum urmeazã:
- 4% pentru COPYRO;
- 50% pentru DACIN-SARA şi UPFAR-ARGOA;
- 45% pentru UCMR-ADA;
- 1% pentru VISARTA, conform înţelegerii pãrţilor.
Procentul ce se cuvine în concret pentru DACIN-SARA şi UPFAR-ARGOA urmeazã sã fie determinat prin negociere directã între aceste organisme de gestiune colectivã, în conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) din Legea nr. 8/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, avându-se în vedere cã ambele organisme gestioneazã aceeaşi categorie de drepturi.
La stabilirea acestor procente s-au avut în vedere urmãtoarele aspecte:
- reprezentativitatea şi ponderea utilizãrii operelor din repertoriul fiecãrui organism de gestiune colectivã în activitatea de retransmitere prin cablu; în acest sens, operele audiovizuale şi cele muzicale sunt preponderente în activitatea de retransmitere prin cablu;
- reprezentativitatea contractelor de reciprocitate încheiate cu organismele de gestiune colectivã similare din strãinãtate.

În determinarea împãrţirii procentului de 1,5%, completul nu a avut în vedere e-mail-ul comunicat de Confederaţia Internaţionalã a Societãţilor de Autori şi Compozitori (CISAC) organismului de gestiune colectivã COPYRO, având drept obiect aspecte din legea maghiarã a dreptului de autor, considerându-l irelevant în cauzã.

PENTRU ACESTE MOTIVE
Completul de arbitraj
HOTĂRĂŞTE:

Împãrţirea procentului de 1,5% cuvenit titularilor de drepturi de autor pentru retransmiterea prin cablu a operelor lor va fi realizatã dupã cum urmeazã:
- 4% pentru COPYRO;
- 50% pentru DACIN-SARA şi UPFAR-ARGOA;
- 45% pentru UCMR-ADA;
- 1% pentru VISARTA, conform înţelegerii pãrţilor.
Pronunţatã astãzi, 20 februarie 2006, la sediul Universitãţii Ecologice din municipiul Bucureşti, Str. Francezã nr. 22, sectorul 3.
Executorie de la data publicãrii sale în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Cu apel în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Lucian Belcea
Otilia Calmuschi
Viorel Ros
Alexandru Ţiclea
Adrian Vasiliu

____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016