Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂREA nr. 9 din 12 martie 2025  privind contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 20D  din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu  şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂREA nr. 9 din 12 martie 2025 privind contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 20D din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 355 din 23 aprilie 2025

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ciochină │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan │- judecător │
│Licu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristina Teodora │- │
│Pop │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    1. Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.
    2. Pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Octavian Andre Antony împotriva înregistrării candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    3. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională la data de 11 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 958 F/2025. Documentele de candidatură a domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi Decizia Biroului Electoral Central nr. 20D din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au fost transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 198C/BEC/P.R./2025 din 11 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 2.802 din 11 martie 2025.
    4. În motivarea contestaţiei, domnul Octavian Andre Antony susţine, în esenţă, că înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 este contrară principiilor fundamentale ale statului de drept reglementate în Constituţie, întrucât domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu a fost beneficiar direct al unor acţiuni care au subminat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, independenţa justiţiei şi legalitatea alegerilor. Se face trimitere la Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024 a Curţii Constituţionale, prin care s-a statuat că persoanele care, prin conduita lor, subminează valorile constituţionale şi statul de drept nu pot fi eligibile pentru funcţia de preşedinte al României. Se susţine că domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu se încadrează în această categorie, aspect care impune invalidarea candidaturii sale.
    5. În acest sens, se arată că domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu a subminat statul de drept şi instituţiile constituţionale în anul 2012, când, în calitate de Preşedinte al Senatului şi de Preşedinte interimar al României, a participat la suspendarea din funcţie a domnului Traian Băsescu, Preşedintele ales al României, pe baza unei proceduri contrare prevederilor Legii fundamentale.
    6. Se mai arată că domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu a modificat atribuţiile Curţii Constituţionale, operaţiune legislativă neconstituţională, fiind invocate Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care se susţine că a fost abrogată competenţa Curţii Constituţionale de a verifica constituţionalitatea hotărârilor Parlamentului, inclusiv a celor privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României.
    7. Sunt invocate, totodată, Hotărârea Parlamentului României nr. 32/2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, Hotărârea Senatului nr. 24/2012 privind revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a domnului senator Vasile Blaga şi Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 25/2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din funcţia de preşedinte şi de membru al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, arătându-se că revocările din funcţiile anterior menţionate au fost abuzive.
    8. Se susţine, de asemenea, că domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu a determinat modificarea pragului referitor la participarea cetăţenilor cu drept de vot la referendumul privind demiterea din funcţie a Preşedintelui României.
    9. Se mai arată că domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu a folosit funcţia de Preşedinte interimar al României pentru a obţine avantaje politice, dar şi în scopuri electorale.
    10. Totodată, sunt prezentate reacţiile internaţionale din acea perioadă privind situaţia politică din România.
    11. Pe rol se află, de asemenea, şi soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Kovacs Denes împotriva înregistrării candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    12. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 2.847 din 12 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 960 F/2025. Decizia nr. 20D din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 a fost transmisă de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 198C/BEC/P.R./2025 din 11 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 2.802 din 11 martie 2025.
    13. În motivarea contestaţiei, se susţine, în esenţă, că înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 încalcă principiul pluralismului politic, care constituie o componentă esenţială a statului de drept, astfel cum acesta este reglementat în Constituţie. Se arată, în acest sens, că, prin înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu, care este în realitate un candidat al Partidului Naţional Liberal, este încălcat dreptul cetăţenilor români de a vota un candidat cu orientare socialistă, în contradicţie cu toţi ceilalţi candidaţi care sunt de alte orientări politice.
    14. Curtea Constituţională a informat public candidatul, precum şi orice persoană interesată, prin afişarea contestaţiei pe site-ul instituţiei, cu privire la contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 20D din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi cu privire la faptul că dosarul se soluţionează pe baza sesizării şi a celorlalte documente depuse până în ziua termenului stabilit pentru analizarea contestaţiei.
    15. În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosare.
    16. Având în vedere obiectul dosarelor nr. 958 F/2025 şi nr. 960 F/2025, şi anume contestarea înregistrării candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, precum şi faptul că între motivele invocate există o strânsă legătură, Curtea, din oficiu, pune în discuţie problema conexării dosarelor.
    17. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de conexare a acestor cauze, iar Curtea, în temeiul art. 139 din Codul de procedură civilă coroborat cu art. 14 din Legea nr. 47/1992, dispune conexarea Dosarului nr. 960 F/2025 la Dosarul nr. 958F/2025, care a fost primul înregistrat.
    18. Având cuvântul pe fondul cauzei, reprezentantul Ministerului Public, în temeiul art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a contestaţiei formulate de domnul Octavian Andre Antony şi de domnul Kovacs Denes împotriva Deciziei nr. 20D din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    19. În acest sens, se arată că Ordonanţa de urgenţă nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a făcut obiectul controlului Curţii Constituţionale care, prin Decizia nr. 765 din 20 septembrie 2012, a respins excepţia de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile ordonanţei anterior menţionate.
    20. De asemenea, se susţine că atât suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în anul 2012, cât şi revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, prin Hotărârea Parlamentului nr. 32/2012, revocarea din funcţie a Preşedintelui Senatului, prin Hotărârea Senatului nr. 24/2012, şi revocarea din funcţie a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 25/2012, au avut loc în condiţii de legalitate. Mai mult, prin Decizia nr. 732 din 10 iulie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 480 din 12 iulie 2012, Curtea Constituţională a exercitat controlul de constituţionalitate asupra Hotărârii Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, respingând sesizarea de neconstituţionalitate formulată în acest sens. Se arată, de asemenea, că, prin Hotărârea nr. 3 din 2 august 2012, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu.
    21. Aşadar, se susţine că suspendarea din funcţie a Preşedintelui României s-a făcut într-un cadru legal, chiar dacă Comisia de la Veneţia a apreciat ca fiind excesivă folosirea mecanismului de reglementare al ordonanţei de urgenţă în contextul analizat.
    22. Se susţine că restul argumentelor formulate în susţinerea contestaţiilor vizează suspiciuni ale autorilor acestora referitoare la utilizarea abuzivă a funcţiei de Preşedinte interimar al României şi a celei de Preşedinte al Senatului.
    CURTEA,
    examinând contestaţiile în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, văzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine următoarele:
    23. Potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, precum şi celor ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze contestaţiile formulate împotriva înregistrării candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    24. Curtea reţine că atât condiţiile de eligibilitate, cât şi impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României sunt prevăzute în Constituţie şi în Legea nr. 370/2004.
    25. Examinând contestaţiile, Curtea reţine că, în esenţă, autorii acestora invocă, pe de o parte, aspecte referitoare la oportunitatea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 prin raportare la asigurarea principiului pluralismului politic, iar, pe de altă parte, aspecte privind felul în care domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu a exercitat, în trecut, funcţiile de Preşedinte interimar al României şi de Preşedinte al Senatului, precum şi deciziile politice luate de acesta în exercitarea funcţiilor anterior menţionate.
    26. Curtea reţine că aspectele relevate nu intră în sfera contenciosului electoral exercitat de Curtea Constituţională în temeiul Legii nr. 370/2004, ci se circumscriu unor forme de răspundere juridică care evidenţiază eventuale disfuncţionalităţi în exercitarea funcţiilor publice deţinute. Răspunderea juridică specifică exercitării acestor funcţii publice nu pune însă în discuţie condiţiile de eligibilitate sau impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României.
    27. De asemenea, Curtea reţine că susţinerile autorilor contestaţiilor nu se încadrează în sfera unor critici cu privire la condiţiile de eligibilitate şi impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României, ci exprimă aprecieri şi opinii personale cu privire la candidat (a se vedea şi Hotărârea nr. 4 din 1 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.022 din 5 noiembrie 2004, Hotărârea nr. 46 din 30 septembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 715 din 30 septembrie 2014, şi Hotărârea nr. 47 din 30 septembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 715 din 30 septembrie 2014). Curtea constată că asemenea afirmaţii, care exprimă simple aprecieri subiective, nu sunt de natură să probeze nelegalitatea Deciziei Biroului Electoral Central nr. 20D din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    28. Pentru considerentele arătate mai sus, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    HOTĂRĂŞTE:
    Respinge contestaţiile formulate de domnul Octavian Andre Antony şi de domnul Kovacs Denes împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 20D din 11 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului George-Crin-Laurenţiu Antonescu şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    Definitivă.
    Hotărârea se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din 12 martie 2025.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    MARIAN ENACHE
                    Magistrat-asistent,
                    Cristina Teodora Pop


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016