Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂREA nr. 4 din 8 martie 2025  privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Petru Mîndru  la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂREA nr. 4 din 8 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Petru Mîndru la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 344 din 17 aprilie 2025

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ciochină │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan │- judecător │
│Licu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Valentina │- │
│Bărbăţeanu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.
    1. Pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Petru Mîndru privind respingerea înregistrării candidaturii sale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    2. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 2.717 din 8 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 902F/2025, la care a fost ataşată Decizia nr. 13D din 6 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Petru Mîndru la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, transmisă de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 90C/BEC/P.R./2025 din 6 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 2.673 din 6 martie 2025.
    3. În motivarea contestaţiei, domnul Petru Mîndru arată că, în opinia sa, Decizia Biroului Electoral Central nr. 13D din 6 martie 2025, prin care a fost respinsă înregistrarea candidaturii sale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, este abuzivă, ilegală şi neconstituţională. În acest sens susţine, în esenţă, că Biroul Electoral Central, precum şi birourile electorale judeţene, de sector şi cel pentru secţiile de votare din străinătate sunt formate din „ocupanţi străini ai ţării“, „constituiţi într-o grupare străină de crimă organizată antiromânească“, astfel că nu se poate vorbi despre alegeri libere, ci despre o „mascaradă electorală care are menirea să camufleze dictatura străinilor împotriva românilor, dictatură şi ocupaţie străină impusă prin Lovitura de stat străină, evreiască din 1989 executată de trupele speciale ale URSS - Tratatului de la Varşovia, împreună cu cele ale SUA - NATO“.
    4. De asemenea, susţine că Decizia nr. 13D din 6 martie 2025 a Biroului Electoral Central constituit pentru alegerea Preşedintelui României la alegerile din 4 mai 2025 şi 18 mai 2025, privind respingerea înregistrării candidaturii sale la alegerile pentru Preşedintele României, încalcă prevederile art. 16 alin. (3) şi ale art. 37 din Constituţie, deoarece aceste dispoziţii nu impun condiţionările pe care le invocă Biroul Electoral Central în motivarea deciziei de respingere a candidaturii sale. Arată, totodată, că invocarea prevederilor art. 4 şi 27-30 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României este abuzivă, contravenind aceloraşi dispoziţii constituţionale mai sus menţionate, întrucât cifra de 200.000 de susţinători, necesară pentru înscrierea candidaturii la funcţia de Preşedinte al României, este uriaşă şi discriminatorie pentru candidaţii independenţi, prin comparaţie cu potenţialul candidaţilor partidelor politice, ai alianţelor politice sau electorale, care sunt finanţate cu sume de la bugetul public, de la Uniunea Europeană şi din alte surse. Astfel, hotărâtoare în alegeri este puterea financiară, nu calitatea candidatului, programul acestuia, prestaţia şi conţinutul angajamentelor candidatului, respectiv posibilitatea realizării obiectivelor din program.
    5. Autorul contestaţiei mai critică şi faptul că Biroul Electoral Central invocă drept motiv de respingere a candidaturii sale împrejurarea că nu şi-a depus personal dosarul de candidat, deşi documentele pe care acesta trebuie să le conţină se pot depune şi online.
    6. În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar. Până la momentul pronunţării prezentei hotărâri, la dosar nu au mai fost transmise alte documente suplimentare.
    7. Reprezentantul Ministerului Public, punând concluzii, în temeiul art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, solicită, în esenţă, respingerea contestaţiei, arătând că este nesemnată, astfel că nu se poate stabili cu certitudine identitatea persoanei care se pretinde a fi autor al acesteia.
    CURTEA,
    examinând contestaţia în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, văzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine următoarele:
    8. Prin Decizia nr. 13D din 6 martie 2025, Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii independente a domnului Petru Mîndru la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, întrucât dosarul de candidatură nu conţine propunerea de candidatură, copia actului de identitate, semnul electoral şi lista susţinătorilor; totodată, dosarul de candidatură cuprinde documente incomplete, care nu îndeplinesc condiţiile de fond şi de formă prevăzute de lege, nefiind asumate prin semnătură de către candidat. Ca atare, sa apreciat că au fost desconsiderate condiţiile de depunere a documentelor în vederea înregistrării candidaturilor şi a semnelor electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 stabilite de dispoziţiile art. 2 din Decizia Biroului Electoral Central nr. 2D din 26 februarie 2025.
    9. Cu privire la legalitatea sesizării sale, Curtea observă că, potrivit art. 7 alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, aprobat prin Hotărârea Plenului Curţii Constituţionale nr. 5/2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 115 din 7 februarie 2025 (denumit în continuare Regulament), actele de sesizare se depun personal sau se transmit prin curier, poştă sau orice mijloc de comunicare ce asigură transmiterea textului actului supus comunicării, precum şi confirmarea primirii actului. De asemenea, în conformitate cu art. 7 alin. (3) teza întâi din Regulament, constituirea dosarelor pe rolul Curţii se face numai pe baza actelor de sesizare prezentate în original, cuprinzând semnătura olografă, sau în copie certificată pentru conformitate cu originalul ori transmise pe orice fel de suport dacă sunt semnate cu semnătură electronică. Ţinând seama de redactarea art. 7 alin. (3) teza întâi din Regulament, care stabileşte exigenţe sporite în privinţa calificării înscrisurilor ca acte de sesizare a instanţei constituţionale, precum şi de necesitatea atestării certe a identităţii persoanei care iniţiază o procedură în faţa instanţei constituţionale, Curtea constată că textul antereferit are în vedere utilizarea semnăturii electronice calificate, care, conform art. 4 alin. (1) din Legea nr. 214/2024 privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale şi prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 647 din 8 iulie 2024, produce aceleaşi efecte juridice ca semnătura olografă, fără nicio condiţionare.
    10. În cauză, contestaţia formulată a fost transmisă prin email, fără să cuprindă semnătura electronică a contestatarului, ceea ce reprezintă o încălcare a condiţiilor de formă de ordine publică ale sesizărilor înaintate Curţii Constituţionale. Prin urmare, în lipsa însuşirii valide a contestaţiei formulate, Curtea nu poate proceda la examinarea acesteia în cadrul activităţii sale jurisdicţionale exercitate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, înscrisul analizat având, în realitate, regimul juridic al unei petiţii ce face obiectul înregistrării la Compartimentul registratură şi arhivă generală a Curţii Constituţionale. În consecinţă, Curtea reţine că cererile referitoare la deciziile Biroului Electoral Central de înregistrare sau de respingere a înregistrării candidaturilor nu îndeplinesc exigenţele antereferite şi vor urma calea administrativă, şi nu pe cea jurisdicţională.
    11. Având în vedere cele expuse, Curtea constată că nu a fost legal sesizată potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, precum şi ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum sunt dezvoltate prin art. 7 alin. (1) şi (3) din Regulament.
    12. Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    HOTĂRĂŞTE:
    Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de domnul Petru Mîndru privind respingerea înregistrării candidaturii sale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    Definitivă.
    Hotărârea se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din data de 8 martie 2025.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    MARIAN ENACHE
                    Magistrat-asistent,
                    Valentina Bărbăţeanu

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016