Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂREA nr. 31 din 19 martie 2025  privind contestaţia formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 43D  din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Creţu Oana  şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂREA nr. 31 din 19 martie 2025 privind contestaţia formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 43D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Creţu Oana şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 297 din 4 aprilie 2025

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ciochină │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan │- judecător │
│Licu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Patricia-Marilena │- │
│Ionea │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.
    1. Pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de doamna Oana Creţu, în nume personal şi în calitate de preşedinte şi membru fondator al Partidului Social Democrat Unit, împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 43D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Creţu Oana şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    2. Contestaţia formulată de doamna Oana Creţu în nume propriu a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.238 din 18 martie 2025, iar cea formulată în calitate de preşedinte al Partidului Social Democrat Unit a fost înregistrată cu nr. 3.239 din 18 martie 2025, acestea formând obiectul Dosarului nr. 1.094F/2025. Documentele de candidatură a doamnei Oana Creţu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi Decizia Biroului Electoral Central nr. 43D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Creţu Oana şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au fost transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 428C/BEC/P.R./2025 din 17 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.182 din 18 martie 2025.
    3. În motivarea contestaţiei se solicită admiterea acesteia, dispunerea de către Curtea Constituţională a reverificării şi renumărării listelor de semnături aferente dosarului de candidatură şi a reverificării înregistrării de către Biroul Electoral Central a candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Oana Creţu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    4. Se arată că dosarul de candidatură însoţit de listele de susţinători cu un opis centralizator, având un număr de 205.427 de semnături de susţinere, a fost depus la Biroul Electoral Central în data de 15 martie 2025, în jurul orei 23:00, cu nr. 20LS/BEC/P.R.2025 din 15 martie 2025. În urma verificării listelor, candidatura sa a fost respinsă pentru că nu era întrunit numărul minim de susţinători.
    5. Se subliniază că, deşi a existat o programare iniţială la Biroul Electoral Central pentru depunerea candidaturii în data de 14 martie 2025, la ora 15:00, întrucât verificarea listelor de semnături a durat mai mult, s-a solicitat o reprogramare pentru data de 15 martie 2025, ora 23:30. Listele iniţiale cuprindeau un număr de peste 230.000 de susţinători, dar în procesul de verificare unele dintre semnături au fost deteriorate. După eliminarea listelor cu semnături deteriorate, a rămas un număr de 205.427 de susţinători. Listele de semnături au fost verificate de 3 ori.
    6. La scurt timp după predarea cutiilor cu listele de semnături la Biroul Electoral Central, le-au fost restituite 4 dosare în vederea renumerotării. Verificarea listelor de către reprezentanţii Biroului Electoral Central şi aparatul tehnic auxiliar s-a realizat fără a fi prezentă şi doamna Oana Creţu.
    7. Ulterior, în maximum o oră de la predarea listelor de semnături, doamnei Oana Creţu i-a fost prezentat un proces-verbal prin care i se aducea la cunoştinţă că 8.000 de semnături nu sunt conforme cu legea, fără a i se prezenta dosarele care aveau neregulile arătate în procesul-verbal. A solicitat o nouă verificare a dosarelor în prezenţa sa, dar a fost refuzată.
    8. Se consideră că faptul că aceste dosare sunt preluate de către reprezentanţii unor partide politice care au la rândul lor candidaţi propuşi la alegerile prezidenţiale (adversari politici) creează suspiciuni cu privire la modul de verificare a acestor liste de semnături.
    9. Se arată că cele constatate de Biroul Electoral Central sunt lipsite de precizie şi nu justifică numărul de semnături constatate neconforme, fiind afirmaţii fără un fundament legal.
    10. Cu privire la aprecierea eventualelor vicii de fond sau de formă ale listelor de susţinători de către Biroul Electoral Central, este invocată Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 4 din 22 septembrie 2019, paragrafele 11, 13 şi 14.
    11. Referitor la respingerea semnului electoral, se arată că prin analiza pe care Biroul Electoral Central o face cu privire la semnul electoral propus se încalcă autoritatea de lucru judecat, întrucât prin Sentinţa civilă nr. 52/DEC/P, pronunţată în Dosarul nr. 17.828/3/2023, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a stabilit cu putere de lucru judecat că „atât denumirea integrală, cât şi cea prescurtată, precum şi semnul partidului se deosebesc clar de cele ale partidelor deja existente“. Se arată că atunci când partidul politic a fost supus procedurii înregistrării în Registrul partidelor politice şi verificării acestuia a fost analizat atât din punctul de vedere al Legii partidelor politice nr. 14/2003, dar şi al numelui, semnului electoral, actului constitutiv, statului etc. Aceeaşi analiză a fost efectuată şi în cadrul înregistrării la Autoritatea Electorală Permanentă.
    12. Mai mult, semnul electoral a fost înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci cu nr. 200.967 şi nr. 200.968, iar observaţiile depuse de Partidul Social Democrat cu acel prilej au fost respinse, fiind emise decizii de admitere a cererii de înregistrare a mărcii.
    13. Se mai arată că între semnele electorale la care face referire Biroul Electoral Central există numeroase diferenţe cu privire la culoare, grafică, litere (font), dimensiuni şi reprezentarea simbolistică.
    14. Se mai precizează că partidele neparlamentare nu apar pe prima pagină a buletinului de vot, precum cele parlamentare.
    15. În susţinerea celor arătate, la contestaţie sunt anexate mai multe documente.
    16. Curtea Constituţională a informat public candidata, precum şi orice persoană interesată că dosarul se soluţionează pe baza sesizării şi a celorlalte documente depuse până în ziua termenului stabilit pentru analizarea contestaţiei şi a afişat contestaţia pe site-ul instituţiei.
    17. În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosare.
    18. Având cuvântul pe fondul cauzei, reprezentantul Ministerului Public, în temeiul art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, pune concluzii de respingere a contestaţiei, sens în care arată că aprecierea Biroului Electoral Central pe baza actelor depuse de candidată este corectă.
    CURTEA,
    examinând contestaţia în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, văzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine următoarele:
    19. Potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi celor ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze contestaţia formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 43D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Creţu Oana şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    20. Curtea constată că persoanele care candidează pentru funcţia de Preşedinte al României trebuie să îndeplinească condiţiile de formă şi fond prevăzute de Constituţie şi de Legea nr. 370/2004.
    21. Examinând contestaţia, Curtea observă că un prim aspect invocat de contestatară se referă la existenţa unor erori intervenite în procedura de verificare şi numărare a listelor de susţinători de către Biroul Electoral Central, precum şi la faptul că nu i s-a permis accesul în vederea efectuării unei reverificări sau a remedierii lipsurilor constatate în cadrul procesului de inventariere. Contestatara îşi exprimă neîncrederea în ceea ce priveşte imparţialitatea membrilor Biroului Electoral Central şi solicită Curţii Constituţionale să dispună reverificarea şi renumărarea listelor de semnături aferente dosarului de candidatură.
    22. Curtea observă că afirmaţiile contestatarei exprimă simple aprecieri subiective cu privire la imparţialitatea membrilor Biroului Electoral Central, care nu sunt de natură să probeze însă nelegalitatea Deciziei nr. 43D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Creţu Oana şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    23. Cât priveşte critica referitoare la organizarea modului de lucru al Biroului Electoral Central, Curtea constată că aceasta nu poate fi reţinută, fiind de competenţa Biroului Electoral Central să îşi stabilească modul concret în care îşi desfăşoară activitatea de verificare a semnăturilor, aspect ce nu intră în competenţa Curţii Constituţionale (a se vedea, în acest sens, Hotărârea nr. 20 din 24 septembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 782 din 26 septembrie 2019, paragraful 18).
    24. Prin urmare, Curtea reţine că susţinerile formulate de contestatară nu sunt de natură să impună o admitere a contestaţiei împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 43D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Creţu Oana la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    25. În aceste condiţii, Curtea constată că nu se mai impune analiza celorlalte aspecte referitoare la respingerea înregistrării semnului electoral.
    26. Pentru considerentele arătate mai sus, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    HOTĂRĂŞTE:
    Respinge contestaţia formulată de doamna Oana Creţu, în nume personal şi în calitate de preşedinte şi membru fondator al Partidului Social Democrat Unit, împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 43D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Creţu Oana şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    Definitivă.
    Hotărârea se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din data de 19 martie 2025.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    MARIAN ENACHE
                    Magistrat-asistent,
                    Patricia-Marilena Ionea


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016