Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂREA nr. 29 din 19 martie 2025  privind contestaţia formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 44D  din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente  a domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂREA nr. 29 din 19 martie 2025 privind contestaţia formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 44D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 297 din 4 aprilie 2025

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ciochină │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan │- judecător │
│Licu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Patricia-Marilena │- │
│Ionea │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.
    1. Pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Filip Constantin-Titian împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 44D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    2. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.236 din 18 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 1.092F/2025. Documentele de candidatură a domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi Decizia nr. 44D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au fost transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 429C/BEC/P.R./2025 din 17 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.183 din 18 martie 2025.
    3. În motivarea contestaţiei se solicită, în esenţă, admiterea acesteia, anularea Deciziei Biroului Electoral Central nr. 44D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, constatarea de către Curtea Constituţională a faptului că Biroul Electoral Central i-a îngrădit domnului Filip Constantin-Titian dreptul de a-şi depune candidatura în mod complet până la data-limită prevăzută de lege şi obligarea Biroului Electoral Central la înregistrarea candidaturii acestuia pentru alegerile prezidenţiale din anul 2025.
    4. În acest sens se arată că, la data de 15 martie 2025, domnul Filip Constantin-Titian şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Central, aceasta fiind înregistrată cu numărul 29CAN/BEC/P.R.2025 din 15 martie 2025. La ora prezentării la Biroul Electoral Central, respectiv ora 23:22, reprezentantul instituţiei l-a informat că, din dispoziţia unui judecător, nu se mai primesc candidaturi şi că, dacă va insista, i se vor verifica riguros listele, iar, dacă nu va pleca, i se va face plângere la parchet.
    5. Văzând această atitudine, domnul Filip Constantin-Titian a mers la intrarea B a Biroului Electoral Central, unde a venit un delegat care i-a spus să aducă dosarele şi opisul, învederândui că înregistrarea se face până la ora 24:00. Ca urmare, a adus o parte din dosare, aşa cum rezultă din înregistrările camerelor video, şi a fost chemat afară de către reprezentantul Biroului Electoral Central ca să ia cutiile şi să aştepte până ce îi va veni rândul după un alt candidat, care a venit la ora 23:54. La ora 23:58 a fost invitat să intre, deşi a aşteptat afară 30 de minute. I s-a permis să intre cu dosarele din prima maşină, dar apoi a fost informat că reprezentantul Biroului Electoral Central a dat dispoziţie jandarmilor să nu mai permită aducerea în instituţie a celorlalte dosare, fiind ora 24:00, astfel că 16 cutii cu dosare au rămas în curtea instituţiei, în maşină. Prin urmare, a fost împiedicat să depună lista completă cu toate dosarele şi semnăturile, fiind afectată buna desfăşurare a procesului electoral încă din faza incipientă.
    6. Contestatarul susţine că nu au fost respectate toate condiţiile legale privind accesul liber şi neîngrădit la participarea la alegerile prezidenţiale în calitate de candidat independent, încălcându-i-se astfel dreptul constituţional prevăzut de art. 37 din Constituţie, deoarece a fost împiedicat fizic să depună întreaga listă de semnături care se aflau în portbagajul maşinii parcate în curtea Biroului Electoral Central. Astfel, temeiul respingerii candidaturii sale este din culpa exclusivă a Biroului Electoral Central.
    7. Se învederează că la contestaţie sunt anexate înscrisuri, declaraţii, planşe foto, proba testimoniară a doi martori prezenţi, precum şi alte probe necesare aflării adevărului.
    8. Curtea Constituţională a informat public candidatul, precum şi orice persoană interesată că dosarul se soluţionează pe baza sesizării şi a celorlalte documente depuse până în ziua termenului stabilit pentru analizarea contestaţiei şi a afişat contestaţia pe site-ul instituţiei.
    9. În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosare.
    10. Având cuvântul pe fondul cauzei, reprezentantul Ministerului Public, în temeiul art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, pune concluzii de respingere a contestaţiei şi arată că Biroul Electoral Central a apreciat corect asupra condiţiilor de formă pe care trebuie să le îndeplinească propunerea de candidatură pentru alegerea Preşedintelui României.
    CURTEA,
    examinând contestaţia în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, văzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine următoarele:
    11. Potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, precum şi celor ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze contestaţia formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 44D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    12. Curtea constată că persoanele care candidează pentru funcţia de Preşedinte al României trebuie să îndeplinească condiţiile de formă şi de fond prevăzute de Constituţie şi de Legea nr. 370/2004.
    13. Examinând contestaţia, Curtea observă că, în esenţă, se invocă obstrucţionarea de către Biroul Electoral Central a depunerii documentelor necesare în vederea înregistrării şi admiterii candidaturii domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    14. Curtea reţine că depunerea candidaturii se realizează, potrivit art. 27 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor, respectiv, în cauză, până la data de 15 martie 2025, ora 24:00 (conform pct. 30 din anexa Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 la Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 29 ianuarie 2025).
    15. Potrivit dispoziţiilor art. 27 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, propunerile se fac în scris şi vor fi primite numai dacă: a) sunt semnate de conducerea partidului sau a alianţei politice ori de conducerile acestora, care au propus candidatul, sau, după caz, de candidatul independent; b) cuprind prenumele şi numele, locul şi data naşterii, starea civilă, domiciliul, studiile, ocupaţia şi profesia candidatului şi precizarea că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a candida; c) sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată şi datată de candidat, de declaraţia de avere, declaraţia de interese, de o declaraţie pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, precum şi de lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători.
    16. Prin urmare, partidul sau alianţa politică ori candidatul independent, după caz, trebuie să se asigure ca înregistrarea propunerii de candidatură să se realizeze în termenul prevăzut de dispoziţiile legale, cu respectarea cerinţelor legale mai sus arătate.
    17. Potrivit competenţei sale, ce decurge din art. 17 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 370/2004, Biroul Electoral Central constată îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de această lege pentru candidaturi şi dă o decizie prin care admite sau respinge înregistrarea candidaturii, iar candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz, la Curtea Constituţională, aşa cum dispun prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 370/2004.
    18. Or, raportat la cele susţinute în motivarea prezentei contestaţii, Curtea observă că ceea ce se invocă nu priveşte, în realitate, constatările Biroului Electoral Central. Astfel, nu se contestă numărul de semnături constatate de către această instituţie, ci o serie de aspecte faptice care au avut loc cu prilejul depunerii propunerii de candidatură, ceea ce excedează competenţei Curţii Constituţionale, aceste aspecte intrând în competenţa de soluţionare a altor autorităţi publice.
    19. Pentru considerentele arătate mai sus, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    HOTĂRĂŞTE:
    Respinge contestaţia formulată de domnul Filip Constantin-Titian împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 44D din 17 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Filip Constantin-Titian la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    Definitivă.
    Hotărârea se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din data de 19 martie 2025.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    MARIAN ENACHE
                    Magistrat-asistent,
                    Patricia-Marilena Ionea


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016