Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂREA nr. 25 din 19 martie 2025  privind contestarea Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025  privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin  şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂREA nr. 25 din 19 martie 2025 privind contestarea Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 314 din 9 aprilie 2025

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ciochină │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan │- judecător │
│Licu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ionescu │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.
    1. Pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Cristian Adrian Secu împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    2. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.180 din 17 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 1.050F/2025. Documentele de candidatură a domnului Popescu Sebastian-Constantin la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi Decizia nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au fost transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 425C/BEC/P.R./2025 din 17 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.190 din 18 martie 2025.
    3. În motivarea contestaţiei se arată că Biroul Electoral Central a adus la cunoştinţa publicului, prin Comunicatul de presă înregistrat cu nr. 34CP/BEC/P.R.2025, faptul că, în şedinţa din 17 martie 2025, a decis sesizarea organelor de urmărire penală în vederea stabilirii autenticităţii listelor de susţinători care au însoţit candidatura domnului Popescu Sebastian-Constantin la funcţia de Preşedinte al României, propus de Partidul Noua Românie.
    4. Se susţine că decizia privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 a fost luată în urma analizării listelor depuse, remarcându-se faptul că în toate declaraţiile pe propria răspundere, prin care se atestă veridicitatea semnăturilor susţinătorilor, la „întocmitor“ figurează numele candidatului, iar o parte dintre aceste liste sunt întocmite într-o singură zi, în mai multe localităţi aflate la distanţe considerabile una de cealaltă. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central a considerat că, în speţă, sunt aplicabile considerentele de la paragrafele 11-13 ale Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 4 din 22 septembrie 2019 şi nu are competenţa legală de a stabili dacă o listă de susţinători a fost întocmită în fals.
    5. Fără a contesta forţa obligatorie a respectivelor considerente, se susţine că este necesară o revitalizare a jurisprudenţei Curţii Constituţionale, în caz contrar existând riscul înscrierii unor candidaţi care eludează în mod incontestabil prevederile legale în materie, afectând egalitatea de şanse dintre competitorii electorali care strâng semnături în mod corect şi cei care manipulează listele de semnături, fără ca Biroul Electoral Central să aibă putere de decizie, fiind lipsit de prerogativele care îi revin potrivit legii (invocă în acest sens paragraful 15 din Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024). În speţă, chiar dacă Biroul Electoral Central nu putea constata elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii, trebuia să aibă posibilitatea de a invalida semnăturile candidatului.
    6. Prin urmare, având în vedere că, în opinia contestatarului, candidatului îi era fizic imposibil să strângă semnături de unul singur în cele 55 de zile scurse de la momentul afişării modelului listei de susţinători şi, având în vedere dispoziţiile art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 3 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi ale art. 76 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, solicită să se dispună în sarcina Biroului Electoral Central reverificarea şi renumărarea tuturor listelor de semnături. Cât timp legislaţia penală nu prevede vreun termen în sarcina autorităţilor judiciare de a finaliza un dosar cu referire la o infracţiune legată de procesul electoral, iar Legea nr. 370/2004 nu prevede posibilitatea de repunere a părţilor în situaţia anterioară în cazul constatării definitive a unei infracţiunii în legătură cu depunerea listelor electorale, se susţine că instanţa de contencios constituţional trebuie să realizeze o măsură de justiţie constituţională preventivă, în limitele obligaţiei sale constituţionale, pentru a evita situaţia în care candidatul ajunge să câştige alegerile prezidenţiale şi depune jurământul, iar, ulterior, organele de urmărire penală şi instanţa de judecată stabilesc în mod definitiv că listele de semnături au fost fals întocmite/colectate.
    7. De asemenea, pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Antony Octavian André împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    8. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.253 din 18 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 1.096F/2025. Documentele de candidatură a domnului Popescu Sebastian-Constantin la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi Decizia Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au fost transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 425C/BEC/P.R./2025 din 17 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.190 din 18 martie 2025.
    9. În motivarea contestaţiei se susţine, în esenţă, că procesul electoral trebuie să respecte principiile transparenţei şi legalităţii, iar verificarea autenticităţii semnăturilor de susţinere este un element esenţial pentru validarea unei candidaturi. Se arată că în cazul candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin există suspiciuni serioase privind falsificarea unui număr semnificativ de semnături, aspect care subminează în mod direct legitimitatea procesului electoral. Mai mult, se apreciază că rezultatele electorale anterioare ale domnului Sebastian-Constantin Popescu ridică întrebări serioase cu privire la veridicitatea semnăturilor depuse. Aceste cifre demonstrează un decalaj extrem de mare între numărul de semnături declarate şi numărul real de voturi obţinute, ceea ce întăreşte suspiciunea că un număr semnificativ dintre aceste semnături sunt false. În continuare, se arată că legea electorală impune termene excesiv de scurte pentru analiza şi contestarea candidaturilor, ceea ce face imposibilă o verificare reală a îndeplinirii condiţiilor legale de către candidaţi. Aceste termene, imposibil de respectat în practică, conduc la o vulnerabilizare gravă a procesului electoral şi permit fraudarea acestuia prin depunerea unor liste de susţinători care nu pot fi verificate în mod real. Astfel, persoane care au recurs la falsificarea semnăturilor pot ajunge să candideze, punând în pericol legitimitatea alegerilor şi însăşi democraţia constituţională.
    10. Se susţine că un alt indiciu al fraudării procesului electoral îl reprezintă raportarea de către candidat a unor cheltuieli de campanie de 0 lei în 2019 şi în 2024. Acest fapt indică fie o raportare incorectă a cheltuielilor, fie inexistenţa unei campanii reale de strângere de semnături, ceea ce întăreşte suspiciunea că listele de susţinători au fost falsificate.
    11. Totodată, pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Cristian Adrian Secu împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    12. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.254 din 18 martie 2025 şi formează obiectul Dosarului nr. 1.097F/2025. Documentele de candidatură a domnului Popescu Sebastian-Constantin la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi Decizia nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 au fost transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 425C/BEC/P.R./2025 din 17 martie 2025, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.190 din 18 martie 2025.
    13. În motivarea contestaţiei se arată, în esenţă, că Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 a adus la cunoştinţa publicului, prin comunicatul de presă înregistrat cu nr. 34CP/BEC/P.R.2025, faptul că, în şedinţa din 17 martie 2025, a decis sesizarea organelor de urmărire penală în vederea stabilirii autenticităţii listelor de susţinători care au însoţit candidatura domnului Popescu Sebastian-Constantin la funcţia de Preşedinte al României, propus de Partidul Noua Românie. Ulterior, acest partid a emis un comunicat, iar candidatul a susţinut un interviu, ambele conţinând afirmaţii pro causa, cu scopul sustragerii de la eventualele consecinţe penale. Susţine că, dacă se ajunge la concluzia că domnul Popescu Sebastian-Constantin nu a încălcat legea penală, soluţia pronunţată de instanţa de contencios constituţional ar trebui să fie de admitere a contestaţiei şi invalidare a candidaturii acestuia. Apreciază că listele de semnături depuse de candidat nu respectă dispoziţiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 şi nici Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 4 din 22 septembrie 2019.
    14. Curtea Constituţională a informat public candidatul, precum şi orice persoană interesată, prin afişarea contestaţiilor pe site-ul instituţiei, cu privire la contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 şi cu privire la faptul că dosarele se soluţionează pe baza sesizării şi a celorlalte documente depuse până în ziua termenului stabilit pentru analizarea contestaţiilor.
    15. În Dosarul nr. 1.050F/2025, cu Adresa înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 3.248 din 18 martie 2025, domnul Popescu Sebastian-Constantin a transmis întâmpinare, prin care solicită respingerea contestaţiei formulate de domnul Cristian Adrian Secu, aceasta fiind neîntemeiată şi lipsită de obiect. În esenţă, arată că Decizia Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 a fost emisă legal şi temeinic, fără a face referiri la nereguli privind listele de susţinători; contestaţia vizează aspecte conexe, care nu fac parte din decizia atacată şi nu au efect juridic asupra validităţii candidaturii; nu există nicio hotărâre definitivă care să stabilească vreo fraudă electorală în privinţa listelor de susţinători.
    16. În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosare.
    17. Având în vedere obiectul dosarelor nr. 1.050F/2025, nr. 1.096F/2025 şi nr. 1.097F/2025, şi anume contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, precum şi faptul că între motivele invocate există o strânsă legătură, Curtea, din oficiu, pune în discuţie problema conexării dosarelor.
    18. Reprezentantul Ministerului Public, punând concluzii, în temeiul art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, arată că este de acord cu conexarea cauzelor, iar Curtea, în temeiul art. 139 din Codul de procedură civilă coroborat cu art. 14 din Legea nr. 47/1992, dispune conexarea Dosarului nr. 1.096F/2025 şi a Dosarului nr. 1.097F/2025 la Dosarul nr. 1.050F/2025, care a fost primul înregistrat.
    19. Având cuvântul pe fondul cauzei, reprezentantul Ministerului Public solicită admiterea contestaţiilor formulate, având în vedere faptul că, deşi a validat listele de susţinători depuse de domnul Popescu Sebastian-Constantin, Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală cu privire la acestea. Apreciază că în cauză nu este aplicabilă Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 4 din 22 septembrie 2019.
    CURTEA,
    examinând contestaţiile în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, văzând concluziile domnului Popescu Sebastian-Constantin, concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosare, reţine următoarele:
    20. Potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi celor ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze contestaţiile formulate împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    21. Curtea a statuat în jurisprudenţa sa că persoanele care candidează pentru funcţia de Preşedinte al României trebuie să îndeplinească condiţiile de formă şi de fond prevăzute de Constituţie şi de Legea nr. 370/2004.
    22. Examinând contestaţiile formulate, Curtea reţine că, potrivit art. 4 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi“. Potrivit art. 27 alin. (2) lit. c) din aceeaşi lege, „Propunerile se fac în scris şi vor fi primite numai dacă: (...) c) sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată şi datată de candidat, de declaraţia de avere, declaraţia de interese, de o declaraţie pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, precum şi de lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători“.
    23. Referitor la modul de întocmire şi la conţinutul listei de susţinători, art. 27 alin. (3) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că „Lista susţinătorilor este un act public, sub sancţiunea prevăzută de art. 292 [n.a. în prezent art. 326] din Codul penal. Lista sau listele susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, prenumele şi numele candidatului, precum şi prenumele şi numele, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura alegătorilor care susţin candidatura. În finalul listei persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor. Modelul listei susţinătorilor şi al declaraţiei pe propria răspundere sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.“ Potrivit anexei menţionate în textul de lege citat, lista de susţinători cuprinde următoarele rubrici: prenume, nume, data naşterii, adresa, act de identitate (denumire, serie, număr) şi semnătura. Cât priveşte semnătura, legea menţionează că „lista este act public şi se află sub incidenţa art. 292 [n.a. în prezent art. 326] din Codul penal“. În anexă se stabileşte şi modelul declaraţiei pe propria răspundere care atestă că „toate datele şi semnăturile cuprinse în (...) listă (...) corespund realităţii“.
    24. Având în vedere dispoziţiile legale citate, Curtea constată că modul de întocmire a listelor de susţinători, care constituie un act public, este clar reglementat de legiuitor, iar elementele pe care acestea trebuie să le cuprindă permit verificarea şi stabilirea identităţii alegătorilor care susţin candidatura. Cât priveşte semnătura, ca element obligatoriu al listelor de susţinători, legiuitorul a stabilit în mod expres că se află sub incidenţa normelor din Codul penal care reglementează infracţiunea de fals în declaraţii. În acest sens, persoana care a întocmit lista trebuie să declare pe propria răspundere că datele cuprinse în lista de susţinători corespund realităţii, atestând astfel veridicitatea semnăturilor susţinătorilor, sub sancţiunea prevăzută de art. 326 din Codul penal potrivit căruia „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă“. Ca urmare, aprecierea eventualelor vicii ale semnăturilor depuse sau ale procesului de strângere a semnăturilor trebuie realizată cu stricta respectare a cadrului legal de referinţă citat, respectiv prin verificarea listelor sub aspectul existenţei tuturor elementelor prevăzute de lege. Ţinând seama de termenele scurte aplicabile în procedura electorală, această verificare se putea face eventual prin sondaj, într-o primă etapă, pentru a fundamenta luarea, în continuare, a altor măsuri legale.
    25. Câtă vreme legiuitorul a stabilit cerinţa semnăturii ca element al listelor de susţinători sub incidenţa dispoziţiilor din Codul penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii, răsturnarea prezumţiei de veridicitate a acestor semnături se poate face numai prin constatarea falsului, în condiţiile prevăzute de lege (a se vedea în acest sens Hotărârea nr. 4 din 22 septembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 774 din 24 septembrie 2019, paragrafele 9-11).
    26. Totodată, în prezentele cauze în legătură cu invocarea unor suspiciuni de autenticitate a semnăturilor depuse de domnul Popescu Sebastian-Constantin, precum şi a termenelor scurte de verificare a acestora, Curtea reţine că, potrivit Comunicatului de presă nr. 34CP/BEC/P.R.2025, Biroul Electoral Central a decis sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la listele de susţinători depuse de domnul Popescu Sebastian-Constantin.
    27. În continuare, în ceea ce priveşte celelalte susţineri ale contestatarilor, Curtea reţine că, potrivit art. 37 din Constituţie, coroborat cu art. 16 alin. (3), art. 36 şi art. 40 alin. (3) din Constituţie, au dreptul de a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii cu drept de vot care, până în ziua alegerilor inclusiv, au împlinit 35 de ani, au domiciliul în ţară şi cărora nu le este interzisă asocierea în partide politice. Totodată, conform art. 27 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „(2) Propunerile se fac în scris şi vor fi primite numai dacă: a) sunt semnate de conducerea partidului sau a alianţei politice ori de conducerile acestora, care au propus candidatul sau, după caz, de candidatul independent; b) cuprind prenumele şi numele, locul şi data naşterii, starea civilă, domiciliul, studiile, ocupaţia şi profesia candidatului şi precizarea că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a candida; c) sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată şi datată de candidat, de declaraţia de avere, declaraţia de interese, de o declaraţie pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, precum şi de lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători“.
    28. Curtea reţine că autorii contestaţiilor nu formulează critici cu privire la condiţiile de eligibilitate şi impedimentele constituţionale pentru a fi ales în funcţia de Preşedinte al României, ci exprimă aprecieri şi opinii personale cu privire la candidat (a se vedea şi Hotărârea nr. 4 din 1 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1022 din 5 noiembrie 2004, Hotărârea nr. 46 din 30 septembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 715 din 30 septembrie 2014, şi Hotărârea nr. 47 din 30 septembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 715 din 30 septembrie 2014).
    29. Curtea constată că asemenea afirmaţii, care exprimă simple aprecieri subiective, nu sunt de natură să probeze nelegalitatea Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 (a se vedea în acest sens şi Hotărârea nr. 6 din 11 martie 2025*, nepublicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data pronunţării prezentei hotărâri).
    * Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 6/2025 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 293 din 3 aprilie 2025.

    30. Astfel fiind, întrucât în prezentele cauze nu au fost prezentate motive de natură să demonstreze nelegalitatea verificărilor efectuate şi, respectiv, a înregistrării de către Biroul Electoral Central a candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin, Curtea urmează să respingă contestaţiile formulate.
    31. Pentru considerentele arătate mai sus, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    HOTĂRĂŞTE:
    Respinge contestaţiile formulate de domnii Cristian Adrian Secu şi Antony Octavian André împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 40D din 17 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii domnului Popescu Sebastian-Constantin şi a semnului electoral la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
    Definitivă.
    Hotărârea se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din data de 19 martie 2025.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    MARIAN ENACHE
                    Magistrat-asistent,
                    Mihaela Ionescu


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016