Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂREA nr. 17 din 8 octombrie 2024  privind contestarea respingerii înregistrării dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂREA nr. 17 din 8 octombrie 2024 privind contestarea respingerii înregistrării dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1022 din 11 octombrie 2024

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ciochină │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan │- judecător │
│Licu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniela Ramona │- │
│Mariţiu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Brezeanu.
    1. Pe rol se află soluţionarea contestaţiei formulate de domnul Vasile Botomei privind respingerea înregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
    2. Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională la data de 7 octombrie 2024 şi formează obiectul Dosarului nr. 3.085F/2024. Documentele de candidatură a doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă şi Decizia nr. 20D din 6 octombrie 2024 privind respingerea înregistrării dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 au fost transmise de Biroul Electoral Central cu Adresa nr. 183C/BEC/P.R./2024 din 7 octombrie 2024, înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 9.275 din 7 octombrie 2024.
    3. În temeiul dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, contestaţiile se soluţionează fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.
    4. În motivarea contestaţiei, domnul Vasile Botomei susţine, în esenţă, că motivul invocat de Biroul Electoral Central pentru a respinge „dosarul de candidatură“ al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 este netemeinic şi nefondat deoarece constatările verificării legalităţii listelor de semnături şi a semnului electoral sunt intrate în puterea lucrului judecat. Susţine că Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024 nu îndeplineşte condiţia legală de a fi motivată, fiind contrară prevederilor art. 16 alin. (3) şi ale art. 37 din Constituţie, atât timp cât doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă dovedeşte îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate necesare exercitării mandatului de europarlamentar român. Susţine că nu este probată încălcarea art. 40 din Constituţie atât timp cât Partidul SOS este legal înregistrat în Registrul partidelor politice, nu este dizolvat sau radiat. De asemenea, invocă prevederi din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum şi art. 4 din Codul civil.
    5. Reprezentantul Ministerului Public, punând concluzii, în temeiul art. 68 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, solicită respingerea contestaţiei.
    CURTEA,
    examinând contestaţia în raport cu prevederile Constituţiei, ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, văzând concluziile reprezentantului Ministerului Public, precum şi documentele aflate la dosar, reţine următoarele:
    6. Potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie, ale art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, precum şi celor ale art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze contestaţia privind respingerea înregistrării „dosarului de candidatură“ al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
    7. Examinând contestaţia, Curtea reţine că, aşa cum rezultă din actele transmise la dosar de către Biroul Electoral Central, în preambulul Deciziei nr. 20D din 6 octombrie 2024 privind respingerea înregistrării „dosarului de candidatură“ al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 se menţionează că „propunerea de candidatură şi actele prevăzute de art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 370/2004, depuse la data de 5 octombrie 2024, sunt aceleaşi cu cele depuse iniţial, la data de 3 octombrie 2024, [...] fără a avea caracter de noutate“. În consecinţă, acesta este motivul pentru care Biroul Electoral Central a respins, ca inadmisibilă, „înregistrarea dosarului de candidatură“ al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024.
    8. Curtea reţine că, potrivit art. 17 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din Legea nr. 370/2004, „Biroul Electoral Central are următoarele atribuţii: [...] b) constată îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi; [...] (2) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin potrivit prevederilor prezentei legi, Biroul Electoral Central adoptă decizii şi hotărâri“. Potrivit art. 17 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 370/2004: „(3) Deciziile Biroului Electoral Central se adoptă pentru aplicarea unitară a prevederilor prezentei legi, pentru admiterea sau respingerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale, pentru înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor, pentru înregistrarea sau respingerea înregistrării semnelor electorale, pentru soluţionarea întâmpinărilor şi contestaţiilor care sunt de competenţa sa, precum şi pentru alte cazuri prevăzute de prezenta lege. Deciziile Biroului Electoral Central sunt obligatorii pentru toate autorităţile, instituţiile publice, birourile electorale, organismele cu atribuţii în materie electorală, precum şi pentru toţi participanţii la alegeri, se comunică părţilor interesate şi se aduc la cunoştinţa publică prin afişare pe pagina proprie de internet. (4) Hotărârile Biroului Electoral Central se adoptă pentru interpretarea unitară a prezentei legi, sunt general obligatorii şi se aduc la cunoştinţa publică prin afişare pe pagina proprie de internet şi prin publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I.“ În conformitate cu art. 29 alin. (2) din acelaşi act normativ, „înregistrarea şi respingerea înregistrării candidaturilor de către Biroul Electoral Central se fac prin decizie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora“.
    9. Cât priveşte soluţia de respingere, ca inadmisibilă, a înregistrării „dosarului de candidatură“, Curtea constată că Legea nr. 370/2004 prevede că, în cadrul atribuţiei privind îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de lege pentru candidaturi, înregistrarea şi respingerea înregistrării candidaturilor de către Biroul Electoral Central se fac prin decizie. Astfel, Curtea reţine că soluţia de respingere, ca inadmisibilă, a „înregistrării dosarului de candidatură“ - care s-a întemeiat pe faptul că dosarul de candidatură nu are caracter de noutate faţă de cel analizat prin Decizia nr. 18D din 3 octombrie 2024 - nu contravine dispoziţiilor cuprinse în Legea nr. 370/2004, referitoare la atribuţiile Biroului Electoral Central şi la soluţiile pe care le poate adopta.
    10. Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, al art. 11 alin. (1) lit. B.a), al art. 37 şi 38 din Legea nr. 47/1992, precum şi al art. 31 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004, cu unanimitate de voturi,
    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
    În numele legii
    HOTĂRĂŞTE:
    Respinge contestaţia formulată de domnul Vasile Botomei privind respingerea înregistrării dosarului de candidatură al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.
    Hotărârea este definitivă, se comunică Biroului Electoral Central şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Pronunţată în şedinţa din data de 8 octombrie 2024.


                    PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE
                    MARIAN ENACHE
                    Magistrat-asistent,
                    Daniela Ramona Mariţiu


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016