Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 95 din 30 august 2024 pentru modificarea şi completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011
EMITENT: Uniunea Naţională a Barourilor din România PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 924 din 13 septembrie 2024
În conformitate cu dispoziţiile art. 65 lit. a), b) şi c) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu prevederile art. 85 alin. (2) din Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere hotărârile Congresului avocaţilor nr. 4 din 9-10 iunie 2023, respectiv nr. 4 din 14-15 iunie 2024, prin care a fost delegat Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România ca în perioada dintre congrese să adopte modificări şi completări ale Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011,
văzând faptul că prin Hotărârea Congresului avocaţilor nr. 4 din 14-15 iunie 2024 au fost ratificate hotărârile Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 22 din 16-17 decembrie 2023, nr. 61 din 29-30 martie 2024 şi nr. 73 din 13 iunie 2024,
ţinând cont de necesitatea publicării prevederilor statutare cuprinse în hotărârile sus-menţionate în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 106 lit. b) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, în şedinţa din 30 august 2024, hotărăşte:
ART. I
Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 39, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Aceeaşi interdicţie se aplică şi magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională."
2. La articolul 121, alineatele (1), (2), (5) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 121
(1) Contractul de asistenţă juridică este încheiat în formă scrisă pe suport material, pe suport informatic sau în formă electronică, cerută ad probationem. Acesta trebuie să îndeplinească toate condiţiile cerute de lege pentru încheierea valabilă a unei convenţii şi dobândeşte dată certă prin înregistrarea sa în registrul oficial de evidenţă al avocatului, indiferent de modalitatea în care a fost încheiat.
(2) Contractul de asistenţă juridică poate fi încheiat pe suport material, pe suport informatic sau în formă electronică şi prin orice mijloc de comunicare la distanţă. În acest caz, data încheierii contractului este data la care a intervenit acordul de voinţă între avocat şi client. Se prezumă că avocatul a luat cunoştinţă de încheierea contractului la una dintre următoarele date:
a) data la care contractul a sosit prin fax sau e-mail la sediul profesional al avocatului sau, după caz, pe adresa de e-mail a avocatului; dacă transmisiunea prin fax sau e-mail are loc după ora 19.00 se prezumă că avocatul a luat cunoştinţă în ziua lucrătoare următoare zilei transmisiunii;
b) data primirii contractului semnat prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
..............................................................................................
(5) Contractul de asistenţă juridică poate fi încheiat, în mod excepţional, şi în formă verbală. În acest caz, ca în situaţia prevăzută la alin. (2), dispoziţiile art. 43 din Lege se aplică în mod corespunzător. Contractul în formă scrisă va fi redactat în cel mai scurt timp posibil.
..............................................................................................
(7) Cu excepţia cazului prevăzut la alin. (2) şi (2^1), contractul de asistenţă juridică se încheie în atâtea exemplare câte părţi sunt. Orice exemplar care poartă în original semnăturile părţilor va fi considerat exemplar original."
3. La articolul 121, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
"(2^1) Atunci când contractul de asistenţă juridică este întocmit în formă electronică, va fi semnat cu semnătură şi/sau cu sigiliu electronic, bazate pe certificate calificate emise de prestatori de servicii autorizaţi conform legii."
4. La articolul 126, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 126
(1) Contractul de asistenţă juridică prevede, în mod expres, întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului. În baza acestuia, avocatul se legitimează faţă de terţi prin împuternicirea avocaţială întocmită conform anexei nr. II."
5. La articolul 126, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:
"(1^1) Împuternicirea avocaţială va fi tipărită în formulare tipizate şi înseriate ce vor conţine sigla U.N.B.R., cea a baroului emitent, denumirea «Uniunea Naţională a Barourilor din România» şi cea a baroului emitent. Seria va avea o componentă literală comună fiecărui barou şi o componentă cifrică formată din 6 cifre, urmată de menţionarea anului emiterii formularelor. Înserierea este rezervată de către barou fiecărei forme de exercitare a profesiei.
(1^2) Cu acordul prealabil al baroului de la sediul lor profesional principal şi cu respectarea cerinţelor prevăzute la alin. (2), formele de exercitare a profesiei pot emite şi utiliza, pe cheltuiala lor şi prin mijloace proprii, formularele menţionate la alin. (1^1) în mod individual, personalizate cu elementele de identificare ale formei de exercitare a profesiei. În acest caz, formele de exercitare a profesiei vor solicita baroului acordarea de serii unice pentru formularele pe care le vor emite în sistem propriu şi personalizat. Aceste serii vor fi înscrise în mod obligatoriu în împuternicirile avocaţiale emise de formele de exercitare a profesiei în baza prevederilor prezentului alineat.
(1^3) Împuternicirea avocaţială poate fi întocmită şi în formă electronică, cu respectarea prevederilor alin. (3), situaţie în care va fi semnată cu semnătură electronică bazată pe certificate calificate emise de prestatori de servicii autorizaţi conform legii."
6. La articolul 230, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Avocaţii pensionari care continuă activitatea, precum şi avocaţii care beneficiază de pensie din afara sistemului de pensii al avocaţilor nu pot face parte din Registrul de asistenţă judiciară."
7. După articolul 265 se introduce un nou articol, articolul 265^1, cu următorul cuprins:
"ART. 265^1
Încălcarea prevederilor art. 28^1 alin. (2) din Lege constituie abatere disciplinară gravă şi se sancţionează potrivit art. 88 alin. (1) lit. d) şi e) din Lege."
8. La articolul 296, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Avocatul îndrumător trebuie să aibă reputaţie profesională neştirbită, vechimea prevăzută de art. 19 din Lege şi să declare expres situaţiile în care se află, dacă sunt incidente cazurile prevăzute la art. 20 alin. (8) din Lege, care vor fi consemnate în contractele prevăzute la art. 295. Avocaţii pot acorda îndrumare profesională numai avocaţilor stagiari înscrişi în baroul din care ei fac parte sau în circumscripţia căruia şi-au stabilit sediul secundar."
ART. II
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România,
Traian-Cornel Briciu
Bucureşti, 30 august 2024.
Nr. 95.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: