Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 933 din 1 august 2024  privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2023/1.230 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2023 privind maşinile şi de abrogare a Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 73/361/CEE a Consiliului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 933 din 1 august 2024 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2023/1.230 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2023 privind maşinile şi de abrogare a Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 73/361/CEE a Consiliului

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 787 din 9 august 2024
    În scopul aplicării prevederilor Regulamentului (UE) 2023/1.230 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2023 privind maşinile şi de abrogare a Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 73/361/CEE a Consiliului,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) Prezenta hotărâre stabileşte măsurile de punere în aplicare, la nivel naţional, a prevederilor Regulamentului (UE) 2023/1.230 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2023 privind maşinile şi de abrogare a Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 73/361/CEE a Consiliului, denumit în continuare Regulament, precum şi sancţiunile şi contravenţiile aplicabile în cazul încălcării dispoziţiilor acestuia.
    (2) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta hotărâre au semnificaţia prevăzută la art. 3 din Regulament.
    (3) În sensul prevederilor art. 10 alin. (6), (7) şi (10), ale art. 11 alin. (6), (7) şi (10), ale art. 13 alin. (3) şi (9), ale art. 14 alin. (3) şi (8), ale art. 15 alin. (2) lit. c) şi alin. (6), ale art. 16 alin. (2) lit. b), ale art. 21 alin. (2) şi ale art. 22 alin. (2) din Regulament, prin sintagmele „limbă uşor de înţeles“, „limbă care poate fi uşor înţeleasă“, „limba stabilită/limbile stabilite de statul membru“ se înţelege „limba română“.
    (4) În sensul prevederilor art. 10 alin. (3), (9) şi (10), ale art. 11 alin. (3), (9) şi (10), ale art. 12 alin. (2) lit. b) şi c), ale art. 13 alin. (7)-(9), ale art. 14 alin. (6) şi (8), ale art. 15 alin. (5) şi (6), ale art. 16 alin. (5) şi (6), ale pct. 1.2.1 lit. f) al doilea paragraf şi lit. b) al treilea paragraf din partea B a anexei III, lit. m) din partea A a anexei IV, lit. k) din partea B a anexei IV, pct. 7 din partea B a anexei V, pct. 4.2 din anexa VI, pct. 3.2 din anexa VIII, pct. 5.2 şi 6 din anexa IX şi ale pct. 2.1, pct. 4 al treilea paragraf şi pct. 5.2 din anexa X la Regulament, prin sintagmele „autoritate naţională competentă“, „autoritate naţională“ şi „autoritate relevantă“ se înţelege „autoritatea de supraveghere a pieţei“.
    (5) În sensul prevederilor art. 30 alin. (10) şi ale art. 49 alin. (2) din Regulament, prin sintagmele „autorităţile competente“ şi „autorităţile naţionale competente“ se înţelege Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi/sau Inspecţia Muncii.

    ART. 2
    (1) Punerea la dispoziţie pe piaţă a produselor incluse în domeniul de aplicare a Regulamentului sau punerea în funcţiune a unor maşini sau a unor produse conexe care sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului nu poate fi împiedicată.
    (2) Potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) din Regulament, cu ocazia târgurilor, a expoziţiilor şi a efectuării demonstraţiilor sau a altor evenimente similare, un produs inclus în domeniul de aplicare a Regulamentului care nu este conform prevederilor Regulamentului poate fi expus, cu condiţia ca un anunţ vizibil să indice clar faptul că respectivul produs nu este conform prevederilor Regulamentului şi că nu poate fi pus la dispoziţie pe piaţă dacă nu este adus în stare de conformitate.
    (3) În timpul efectuării demonstraţiilor cu produse incluse în domeniul de aplicare a Regulamentului se iau măsuri adecvate pentru a se asigura protecţia persoanelor.

    ART. 3
    (1) Produsele incluse în domeniul de aplicare a Regulamentului sunt conforme cu cerinţele esenţiale de securitate prevăzute în anexa III la acesta, atunci când sunt conforme cu prevederile standardelor europene armonizate sau cu părţi ale acestora, ale căror indicative au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adoptate ca standarde române sau ca standarde naţionale ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene, ori cu specificaţiile comune adoptate de către Comisia Europeană sau cu părţi ale acestora.
    (2) Lista cuprinzând indicativele standardelor române care adoptă standarde armonizate în domeniul maşinilor sau produselor conexe care intră sub incidenţa Regulamentului, prevăzute la alin. (1), se aprobă prin ordin al ministrului muncii şi solidarităţii sociale, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (3) Ordinul prevăzut la alin. (2) se actualizează ori de câte ori este cazul.

    ART. 4
    (1) Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale este autoritatea de notificare responsabilă de instituirea şi îndeplinirea procedurilor necesare pentru evaluarea şi notificarea organismelor de evaluare a conformităţii, precum şi pentru monitorizarea organismelor notificate, inclusiv a conformităţii cu prevederile art. 32 din Regulament.
    (2) Evaluarea şi monitorizarea prevăzute la alin. (1) se efectuează de către un organism naţional de acreditare, astfel cum este definit la art. 2 pct. 11 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93.

    ART. 5
    Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale notifică Comisiei Europene şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene organismele desemnate să îndeplinească atribuţii de evaluare a conformităţii, ca părţi terţe, în temeiul Regulamentului.

    ART. 6
    Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale informează Comisia Europeană în legătură cu procedurile pe care le aplică pentru evaluarea şi notificarea organismelor de evaluare a conformităţii şi pentru monitorizarea organismelor notificate, precum şi în legătură cu orice modificări ale acestora.

    ART. 7
    (1) Organismele de evaluare a conformităţii depun la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale o cerere de desemnare în vederea notificării.
    (2) Cererea prevăzută la alin. (1) este însoţită de următoarele documente:
    a) o descriere a activităţilor/procedurilor de evaluare a conformităţii, prevăzute în anexele VII, IX şi X la Regulament, şi a tipurilor sau categoriilor de maşini sau de produse conexe pentru care organismul de evaluare a conformităţii susţine că este competent;
    b) certificatul de acreditare emis de un organism naţional de acreditare care să ateste că organismul de evaluare a conformităţii îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 30 din Regulament;
    c) documentele stabilite prin Procedura privind desemnarea organismelor de evaluare a conformităţii ce se notifică şi notificarea la Comisia Europeană şi celelalte state membre ale Uniunii Europene a organismelor desemnate pentru maşini, echipamente individuale de protecţie, echipamente şi sisteme protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive, explozivi de uz civil şi articole pirotehnice, aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 1.097/2011.

    (3) În aplicarea art. 30 alin. (9) din Regulament, organismele de evaluare a conformităţii încheie o asigurare de răspundere civilă.
    (4) Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în termen de trei luni de la data depunerii cererii prevăzute la alin. (1), desemnează prin ordin al ministrului organismele de evaluare a conformităţii pe care le notifică. Acest ordin se actualizează ori de câte ori este necesar.
    (5) Cererea prevăzută la alin. (1) se realizează potrivit prevederilor Procedurii privind desemnarea organismelor de evaluare a conformităţii ce se notifică şi notificarea la Comisia Europeană şi celelalte state membre ale Uniunii Europene a organismelor desemnate pentru maşini, echipamente individuale de protecţie, echipamente şi sisteme protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive, explozivi de uz civil şi articole pirotehnice, aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 1.097/2011.
    (6) Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale notifică numai organismele de evaluare a conformităţii care au îndeplinit cerinţele prevăzute la art. 30 din Regulament.

    ART. 8
    (1) În cazurile în care Comisia Europeană investighează competenţa sau continuarea îndeplinirii cerinţelor şi a responsabilităţilor care îi revin unui organism notificat, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prezintă acesteia, la cerere, toate informaţiile care au fundamentat notificarea sau menţinerea competenţei organismului în cauză.
    (2) În cazul în care Comisia Europeană constată că un organism notificat nu îndeplineşte sau nu mai îndeplineşte cerinţele pentru a fi notificat, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în baza actului de punere în aplicare adoptat de către Comisia Europeană, ia măsurile corective necesare, suspendarea, restricţionarea sau retragerea desemnării acelui organism notificat, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr. 1.097/2011 pentru aprobarea Procedurii privind desemnarea organismelor de evaluare a conformităţii ce se notifică şi notificarea la Comisia Europeană şi celelalte state membre ale Uniunii Europene a organismelor desemnate pentru maşini, echipamente individuale de protecţie, echipamente şi sisteme protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive, explozivi de uz civil şi articole pirotehnice.

    ART. 9
    Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale participă la schimbul de experienţă între autorităţile naţionale ale statelor membre responsabile cu politica privind notificarea, organizat de către Comisia Europeană.

    ART. 10
    (1) Se desemnează Inspecţia Muncii ca autoritate de supraveghere a pieţei în domeniul reglementat de Regulament.
    (2) Inspecţia Muncii are obligaţia să informeze anual Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi, ori de câte ori acesta îi solicită, cu privire la activităţile desfăşurate privind supravegherea pieţei.

    ART. 11
    În aplicarea prevederilor cap. VI din Regulament, Inspecţia Muncii îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
    a) informează Comisia Europeană şi celelalte state membre în conformitate cu prevederile art. 43 alin. (6) şi ale art. 45 alin. (3) din Regulament;
    b) se asigură că se iau fără întârziere măsurile restrictive adecvate în ceea ce priveşte produsul în cauză;
    c) participă la consultările iniţiate de Comisia Europeană cu statele membre şi operatorul economic vizat/operatorii economici vizaţi, potrivit prevederilor art. 44 alin. (1) şi ale art. 45 alin. (4) din Regulament;
    d) ia toate măsurile necesare care se impun în aplicarea prevederilor art. 44 alin. (2) şi ale art. 46 alin. (3) din Regulament;
    e) informează Comisia Europeană în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) din Regulament;
    f) solicită operatorului economic vizat să ia toate măsurile corespunzătoare prevăzute la art. 45 alin. (1) din Regulament.


    ART. 12
    Constituie contravenţie următoarele fapte:
    a) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (1) şi ale art. 11 alin. (1) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a îndeplini cerinţele esenţiale de sănătate şi securitate aplicabile, pentru proiectarea şi construcţia maşinilor sau a produselor conexe şi a maşinilor parţial finalizate;
    b) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (2) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de întocmire a documentaţiei tehnice, de efectuare a procedurii de evaluare a conformităţii aplicabile produsului, de întocmire a declaraţiei UE de conformitate şi de aplicare a marcajului CE al maşinilor sau al produselor conexe;
    c) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (2) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de întocmire a documentaţiei tehnice, iar pentru situaţia în care se demonstrează conformitatea produsului în documentaţia tehnică, de întocmire a declaraţiei UE de încorporare pentru maşinile parţial finalizate;
    d) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (3) şi ale art. 11 alin. (3) din Regulament referitoare la obligativitatea păstrării de către producători a documentaţiei tehnice şi a declaraţiei UE de conformitate timp de 10 ani după introducerea pe piaţă a maşinilor sau a produselor conexe şi a maşinilor parţial finalizate, la dispoziţia autorităţii de supraveghere a pieţei, precum şi a codului sursă şi a logicii de programare incluse în documentaţia tehnică, ca urmare a unei cereri motivate;
    e) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (4) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorilor de a avea proceduri pentru ca producţia de serie să rămână conformă cu Regulamentul, precum şi de a testa prin eşantionare maşinile sau produsele conexe puse la dispoziţie pe piaţă, de a investiga rezultatele şi, după caz, de a ţine un registru de reclamaţii de maşini sau de produse conexe neconforme şi de rechemări ale maşinilor sau produselor conexe şi de a informa distribuitorii în legătură cu orice astfel de activităţi de monitorizare;
    f) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (4) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorilor de a avea proceduri pentru ca producţia de serie să rămână conformă cu Regulamentul;
    g) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (5) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de afişare pe maşina sau pe produsul conex, pe care le introduce pe piaţă sau le pune în funcţiune, a seriei sau tipului, a anului construcţiei ori a anului în care a fost încheiat procesul de fabricare şi a oricărui lot sau număr de serie sau a altui element care să permită identificarea acestora sau, în cazul în care dimensiunea sau natura maşinii sau a produsului conex nu permite acest lucru, pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte maşina sau produsul conex;
    h) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (5) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de afişare pe maşina parţial finalizată, pe care o introduce pe piaţă, a denumirii maşinii parţial finalizate, a anului construcţiei ori a anului în care a fost încheiat procesul de fabricare şi a oricărui lot sau număr de serie sau a altui element care să permită identificarea acesteia sau, în cazul în care dimensiunea sau natura maşinii parţial finalizate nu permite acest lucru, pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte maşina parţial finalizată;
    i) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (6) şi ale art. 11 alin. (6) din Regulament referitoare la obligativitatea indicării de către producător pe maşină sau pe produsul conex sau pe maşina parţial finalizată ori pe ambalaj ori într-un document care însoţeşte maşina sau produsul conex sau maşina parţial finalizată a numelui, a denumirii lor comerciale înregistrate sau mărcii lor înregistrate, a adresei poştale şi website-ului, a adresei de e-mail sau altor coordonate digitale la care poate fi contactat. Adresa indică un singur punct de contact pentru producător, iar datele de contact trebuie să fie prezentate în limba română;
    j) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (7) lit. c) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a se asigura că instrucţiunile de utilizare şi informaţiile prevăzute în anexa III la Regulament sunt accesibile online pe durata de viaţă preconizată a maşinii sau a produsului conex şi timp de cel puţin 10 ani după introducerea pe piaţă a maşinii sau a produsului conex;
    k) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (7) lit. c) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a se asigura că instrucţiunile de asamblare prevăzute în anexa XI la Regulament sunt accesibile online timp de cel puţin 10 ani de la introducerea maşinii parţial finalizate pe piaţă;
    l) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (8) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a se asigura că maşinile sau produsele conexe sunt însoţite de declaraţia UE de conformitate prevăzută în partea A din anexa V la Regulament, de a furniza website-ul sau codul care poate fi citit automat unde poate fi accesată declaraţia UE de conformitate respectivă în instrucţiunile de utilizare şi în informaţiile prevăzute în anexa III, precum şi accesibilitatea online pe durata de viaţă preconizată a maşinilor sau a produselor conexe şi timp de cel puţin 10 ani după introducerea pe piaţă sau punerea în funcţiune a maşinilor sau a produselor conexe a declaraţiilor digitale UE de conformitate;
    m) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (8) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a se asigura că maşinile parţial finalizate sunt însoţite de declaraţia UE de încorporare prevăzută în partea B din anexa V la Regulament, de a furniza website-ul sau codul care poate fi citit automat unde poate fi accesată declaraţia UE de încorporare în instrucţiunile de asamblare prevăzute în anexa XI, precum şi disponibilitatea online timp de cel puţin 10 ani după introducerea maşinii parţial finalizate pe piaţă a declaraţiilor digitale UE de încorporare;
    n) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (9) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului care consideră sau are motive să creadă că o maşină sau un produs conex pe care l-a introdus pe piaţă sau l-a pus în funcţiune nu este conform cu Regulamentul de a lua imediat acţiunile corective necesare pentru a asigura conformitatea maşinii sau produsului conex, pentru a-l retrage sau a-l rechema, după caz, sau, în cazul în care prezintă un risc, de a informa imediat în acest sens autoritatea de supraveghere a pieţei, oferind detalii, în special cu privire la neconformitate şi la toate acţiunile corective luate;
    o) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (9) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului care consideră sau are motive să creadă că maşina parţial finalizată pe care a introdus-o pe piaţă nu este în conformitate cu Regulamentul, de a lua de îndată acţiunile corective necesare pentru a asigura conformitatea maşinii parţial finalizate, pentru a o retrage sau a o rechema, după caz, sau, în cazul în care prezintă un risc, de a informa imediat în acest sens autoritatea de supraveghere a pieţei, oferind detalii, în special cu privire la neconformitate şi la toate acţiunile corective luate;
    p) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (10) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a furniza autorităţii de supraveghere a pieţei, în urma unei cereri motivate din partea acesteia, toate informaţiile şi documentaţia necesare în limba română;
    q) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (10) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a coopera cu autoritatea de supraveghere a pieţei, la cererea acesteia, la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de maşină sau de produsul conex pe care l-a pus la dispoziţie pe piaţă sau l-a pus în funcţiune;
    r) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (10) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a furniza autorităţii de supraveghere a pieţei, în urma unei cereri motivate din partea acesteia, toate informaţiile şi documentaţia necesare în limba română;
    s) nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (10) din Regulament referitoare la obligativitatea producătorului de a coopera cu autoritatea de supraveghere a pieţei, la cererea acesteia, la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de maşina parţial finalizată pe care a introdus-o pe piaţă;
    ş) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (2) lit. a) din Regulament referitoare la obligativitatea reprezentantului autorizat de a păstra documentaţia tehnică şi declaraţia UE de conformitate a maşinii şi a produsului conex sau declaraţia UE de încorporare a maşinii parţial finalizate la dispoziţia autorităţii de supraveghere a pieţei timp de cel puţin 10 ani după introducerea pe piaţă a produsului;
    t) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (2) lit. b) din Regulament referitoare la obligativitatea reprezentantului autorizat de a furniza autorităţii de supraveghere a pieţei, în urma unei cereri motivate din partea acesteia, informaţiile şi documentaţia necesare pentru a demonstra conformitatea produsului inclus în domeniul de aplicare a Regulamentului;
    ţ) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (2) lit. c) din Regulament referitoare la obligativitatea reprezentantului autorizat de a coopera cu autoritatea de supraveghere a pieţei, la cererea acesteia, cu privire la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de un produs inclus în domeniul de aplicare a Regulamentului, care face obiectul mandatului reprezentantului autorizat;
    u) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a introduce pe piaţă doar maşini şi produse conexe conforme;
    v) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (2) paragraful 1 din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a se asigura, înainte de introducerea pe piaţă a unei maşini sau a unui produs conex, că producătorul a îndeplinit procedura corespunzătoare de evaluare a conformităţii sau de a se asigura că producătorul a întocmit documentaţia tehnică sau că maşina sau produsul conex poartă marcajul CE şi este însoţit(ă) de documentele necesare sau că producătorul a respectat cerinţele prevăzute la art. 10 alin. (5), (6) şi (8) din Regulament;
    w) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (2) paragraful 2 din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului care consideră sau are motive să creadă că o maşină sau un produs conex nu este în conformitate cu Regulamentul de a nu introduce aceste produse pe piaţă înainte ca ele să fi fost puse în conformitate sau de a informa producătorul şi autorităţile de supraveghere a pieţei atunci când maşina sau produsul conex prezintă un risc;
    x) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (3) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a indica pe maşină sau pe produsul conex sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalajul acestora sau într-un document care însoţeşte maşina sau produsul conex numele, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor înregistrată, adresa poştală şi website-ul, adresa de e-mail sau alte coordonate digitale la care poate fi contactat, în limba română;
    y) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (4) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a se asigura că maşinile sau produsele conexe sunt însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de informaţiile prevăzute la art. 10 alin. (7) din Regulament, în limba română;
    z) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (5) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a se asigura că, atât timp cât maşinile sau produsele conexe se află sub răspunderea lui, condiţiile de depozitare sau de transport nu periclitează conformitatea acestora cu cerinţele esenţiale privind sănătatea şi securitatea prevăzute în anexa III la Regulament;
    aa) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (6) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a efectua, atunci când este justificat, încercări prin eşantionare asupra maşinilor sau a produselor conexe puse la dispoziţie pe piaţă, de a examina şi, dacă este necesar, de a ţine un registru de reclamaţii, de maşini sau de produse conexe neconforme şi de rechemări de maşini sau de produse conexe şi de a informa distribuitorii cu privire la orice astfel de activitate de monitorizare;
    bb) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (7) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului care consideră sau are motive să creadă că o maşină sau un produs conex pe care l-a introdus pe piaţă nu este în conformitate cu Regulamentul, de a lua imediat acţiuni corective necesare pentru a asigura conformitatea, pentru a le retrage sau pentru a le rechema, după caz, sau, în cazul în care maşina sau produsul conex prezintă un risc, de a informa imediat în acest sens autoritatea de supraveghere a pieţei;
    cc) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (8) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a păstra o copie a declaraţiei UE de conformitate la dispoziţia autorităţii de supraveghere a pieţei timp de 10 ani după introducerea pe piaţă a maşinii sau a produsului conex şi de a se asigura că documentaţia tehnică prevăzută în partea A din anexa IV la Regulament poate fi pusă la dispoziţia acestei autorităţi, la cerere, inclusiv codul sursă sau logica de programare inclusă în documentaţia tehnică, dacă este necesar a fi verificată conformitatea cu cerinţele esenţiale relevante privind sănătatea şi securitatea prevăzute în anexa III;
    dd) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (9) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a furniza autorităţii de supraveghere a pieţei, în urma unei cereri motivate din partea acesteia, toate informaţiile şi documentaţia necesare în limba română;
    ee) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (9) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a coopera cu autoritatea de supraveghere a pieţei, la cererea acesteia, la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de maşinile sau de produsele conexe pe care le-a introdus pe piaţă;
    ff) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (1) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a introduce pe piaţă doar maşini parţial finalizate conforme;
    gg) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2) paragraful 1 din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a garanta că, înainte de introducerea pe piaţă a unei maşini parţial finalizate, producătorul a întocmit documentaţia tehnică prevăzută în partea B din anexa IV la Regulament şi că este însoţită de documentele necesare sau că producătorul a respectat cerinţele prevăzute la art. 11 alin. (5), (6) şi (8) din Regulament;
    hh) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2) paragraful 2 din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului care consideră sau are motive să creadă că o maşină parţial finalizată nu este în conformitate cu Regulamentul de a nu o introduce pe piaţă înainte ca maşina parţial finalizată să fi fost pusă în conformitate sau de a informa producătorul şi autorităţile de supraveghere a pieţei atunci când maşina parţial finalizată prezintă un risc;
    ii) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (3) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a indica pe maşina parţial finalizată sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalajul acesteia sau într-un document care însoţeşte maşina parţial finalizată numele, denumirea sa comercială înregistrată sau marca sa înregistrată, adresa poştală şi website-ul, adresa de e-mail sau alte coordonate digitale la care poate fi contactat, în limba română;
    jj) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (5) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a se asigura că, atât timp cât maşina parţial finalizată se află sub răspunderea lui, condiţiile de depozitare sau de transport nu periclitează conformitatea acesteia cu cerinţele esenţiale privind sănătatea şi securitatea prevăzute în anexa III la Regulament;
    kk) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (6) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului care consideră sau are motive să creadă că o maşină parţial finalizată pe care a introdus-o pe piaţă nu este în conformitate cu Regulamentul de a lua de îndată acţiuni corective necesare pentru a asigura conformitatea, pentru a o retrage sau a o rechema, după caz, sau, în cazul în care maşina parţial finalizată prezintă un risc, de a informa imediat în acest sens autoritatea de supraveghere a pieţei;
    ll) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (7) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a păstra o copie a declaraţiei UE de încorporare la dispoziţia autorităţii de supraveghere a pieţei timp de 10 ani după introducerea pe piaţă a maşinii parţial finalizate şi de a se asigura că documentaţia tehnică prevăzută în partea B din anexa IV la Regulament poate fi pusă la dispoziţia acestei autorităţi, la cerere;
    mm) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (8) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a furniza autorităţii de supraveghere a pieţei, în urma unei cereri motivate din partea acesteia, toate informaţiile şi documentaţia necesare în limba română;
    nn) nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (8) din Regulament referitoare la obligativitatea importatorului de a coopera cu autoritatea de supraveghere a pieţei, la cererea acesteia, la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de o maşină parţial finalizată pe care a introdus-o pe piaţă;
    oo) nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (2) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului de a se asigura, înainte de a pune la dispoziţie pe piaţă o maşină sau un produs conex, că poartă marcajul CE, că este însoţit(ă) de declaraţia UE de conformitate, că este însoţit(ă) de instrucţiunile de utilizare şi informaţiile menţionate la art. 10 alin. (7) în limba română şi că producătorul şi importatorul au respectat cerinţele menţionate la art. 10 alin. (5) şi (6) şi, respectiv, la art. 13 alin. (3) din Regulament;
    pp) nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (3) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului care consideră sau are motive să creadă că o maşină sau un produs conex nu este în conformitate cu Regulamentul de a nu pune maşina sau produsul conex la dispoziţie pe piaţă înainte să fi fost pus în conformitate sau, dacă o maşină sau un produs conex prezintă un risc, de a informa producătorul sau importatorul, precum şi autoritatea de supraveghere a pieţei;
    qq) nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (4) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului de a se asigura că, atât timp cât maşina sau produsul conex se află în răspunderea lui, condiţiile de depozitare sau de transport al acestora nu le periclitează conformitatea cu cerinţele esenţiale de sănătate şi securitate aplicabile prevăzute în anexa III la Regulament;
    rr) nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (5) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului care consideră sau are motive să creadă că o maşină sau un produs conex pe care l-a pus la dispoziţie pe piaţă nu este în conformitate cu Regulamentul de a se asigura că sunt luate de îndată acţiunile corective necesare pentru a asigura conformitatea respectivei maşini sau a respectivului produs conex, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz, sau, dacă o maşină sau un produs conex prezintă un risc, de a informa imediat în acest sens autoritatea de supraveghere a pieţei cu privire la neconformitate şi la orice acţiuni corective luate;
    ss) nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (6) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului de a furniza autorităţii de supraveghere a pieţei, la cererea motivată a acesteia, toate informaţiile şi documentaţia necesare, pentru a demonstra conformitatea maşinii sau a produsului conex cu Regulamentul;
    şş) nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (6) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului de a coopera cu autoritatea respectivă la orice acţiune de eliminare a riscurilor prezentate de o maşină sau de un produs conex pe care l-a introdus pe piaţă, la cererea acesteia;
    tt) nerespectarea prevederilor art. 16 alin. (2) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului de a se asigura, înainte de a pune la dispoziţie pe piaţă o maşină parţial finalizată, că este însoţită de declaraţia UE de încorporare, de instrucţiunile de asamblare menţionate la art. 11 alin. (7) în limba română şi că producătorul şi importatorul au respectat cerinţele menţionate la art. 11 alin. (5) şi (6) şi, respectiv, la art. 14 alin. (3) din Regulament;
    ţţ) nerespectarea prevederilor art. 16 alin. (3) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului care consideră sau are motive să creadă că maşina parţial finalizată nu este în conformitate cu Regulamentul de a nu pune maşina parţial finalizată la dispoziţie pe piaţă înainte să fi fost pusă în conformitate sau, dacă o maşină parţial finalizată prezintă un risc, de a informa producătorul sau importatorul, precum şi autoritatea de supraveghere a pieţei;
    uu) nerespectarea prevederilor art. 16 alin. (4) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului de a se asigura că, atât timp cât maşina parţial finalizată se află în răspunderea lui, condiţiile de depozitare sau de transport al acesteia nu îi periclitează conformitatea cu cerinţele esenţiale de sănătate şi securitate aplicabile prevăzute în anexa III la Regulament;
    vv) nerespectarea prevederilor art. 16 alin. (5) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului care consideră sau are motive să creadă că o maşină parţial finalizată pe care a pus-o la dispoziţie pe piaţă nu este în conformitate cu Regulamentul de a se asigura că sunt luate de îndată acţiunile corective necesare pentru a asigura conformitatea respectivei maşini parţial finalizate, pentru a o retrage sau pentru a o rechema, după caz, sau, dacă o maşină parţial finalizată prezintă un risc, de a informa imediat în acest sens autoritatea de supraveghere a pieţei cu privire la neconformitate şi la orice acţiuni corective luate;
    ww) nerespectarea prevederilor art. 16 alin. (6) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului de a furniza autorităţii de supraveghere a pieţei, la cererea motivată a acesteia, toate informaţiile şi documentaţia necesare pentru a demonstra conformitatea maşinii parţial finalizate cu Regulamentul;
    xx) nerespectarea prevederilor art. 16 alin. (6) din Regulament referitoare la obligativitatea distribuitorului de a coopera cu autoritatea respectivă la orice acţiune de eliminare a riscurilor prezentate de o maşină parţial finalizată pe care a introdus-o pe piaţă, la cererea acesteia;
    yy) nerespectarea prevederilor art. 19 din Regulament referitoare la obligativitatea operatorilor economici de a transmite către autoritatea de supraveghere a pieţei, la cererea acesteia, datele de identificare ale oricărui operator economic care le-a furnizat un produs inclus în domeniul de aplicare a Regulamentului sau ale oricărui operator economic căruia i-au furnizat un produs inclus în domeniul de aplicare a Regulamentului, precum şi de a păstra informaţiile despre operatorii economici timp de 10 ani după ce au furnizat sau au primit produsele incluse în domeniul de aplicare a Regulamentului;
    zz) nerespectarea prevederilor art. 21 alin. (2) şi alin. (3) din Regulament referitoare la obligaţia producătorului de a respecta structura şi conţinutul declaraţiei UE de conformitate pentru o maşină sau un produs conex, traducerea acesteia în limba română, precum şi întocmirea unei singure declaraţii UE de conformitate pentru o maşină sau un produs conex care intră sub incidenţa mai multor acte juridice ale Uniunii Europene;
    aaa) nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (2) şi (3) din Regulament referitoare la obligaţia producătorului de a respecta structura şi conţinutul declaraţiei UE de încorporare pentru o maşină parţial finalizată, traducerea acesteia în limba română, precum şi introducerea unei propoziţii în declaraţia UE de încorporare în situaţia în care o maşină parţial finalizată intră sub incidenţa mai multor acte juridice ale Uniunii Europene prin care se solicită o declaraţie UE de conformitate;
    bbb) nerespectarea prevederilor art. 24 alin. (1)-(4) din Regulament referitoare la obligaţia producătorului sau a reprezentantului autorizat, după caz, de îndeplinire a normelor de aplicare a marcajului CE;
    ccc) nerespectarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Regulament referitoare la obligaţia producătorului sau a persoanei fizice sau juridice care efectuează o modificare substanţială a maşinii sau a produsului conex, după caz, de aplicare a unei proceduri de evaluare a conformităţii menţionate la art. 25 alin. (2)-(4) din Regulament.


    ART. 13
    (1) Faptele prevăzute la art. 12 lit. a) se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei.
    (2) Faptele prevăzute la art. 12 lit. q), s),ţ),ee), nn), şş), xx) şi bbb) se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.
    (3) Faptele prevăzute la art. 12 lit. b),c), e), f), l)-p), r), t), u), w), bb), dd), ff), hh), mm), pp), rr), ss), ţţ), vv), ww) şi ccc) se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.
    (4) Faptele prevăzute la art. 12 lit. g)-k), z), aa), cc), jj), kk), zz) şi aaa) se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei.
    (5) Faptele prevăzute la art. 12 lit. x), ii), oo), qq), tt), uu) şi yy) se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.
    (6) Faptele prevăzute la art. 12 lit. d), ş), v), y), gg) şi ll) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.
    (7) Pentru faptele prevăzute la art. 12 lit. a), pe lângă sancţiunea contravenţională principală se aplică şi sancţiunile contravenţionale complementare de retragere, rechemare de pe piaţă şi interzicerea punerii la dispoziţie pe piaţă a produselor neconforme.
    (8) Pentru faptele prevăzute la art. 12 lit. b)-z) şi aa)-ccc), pe lângă sancţiunea contravenţională principală se aplică şi sancţiunile contravenţionale complementare de retragere şi interzicere a punerii la dispoziţie pe piaţă a produselor neconforme, prevăzute la art. 43 alin. (8) din Regulament.

    ART. 14
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 12 şi 13 se fac de către inspectorii de muncă.

    ART. 15
    Contravenţiilor prevăzute la art. 12 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 16
    (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 20 ianuarie 2027, cu excepţia art. 4-9, care intră în vigoare la data publicării.
    (2) La data de 20 ianuarie 2027, Hotărârea Guvernului nr. 1.029/2008 privind condiţiile introducerii pe piaţă a maşinilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 674 din 30 septembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
    (3) După data de 20 ianuarie 2027, orice trimitere la Hotărârea Guvernului nr. 1.029/2008, cu modificările şi completările ulterioare, se va considera a fi făcută la Regulament, precum şi la dispoziţiile corespunzătoare din prezenta hotărâre, după caz.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Simona Bucura-Oprescu
                    Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului,
                    Ştefan-Radu Oprea
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Traian Laurenţiu Hristea,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 1 august 2024.
    Nr. 933.

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016