Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 24 alin. (2) şi art. 25 lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Se aprobă Strategia naţională împotriva criminalităţii organizate 2021-2024, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, denumită în continuare Strategia.
ART. 2
Strategia se implementează prin intermediul planului de acţiune care stabileşte activităţi şi proiecte specifice, cu precizarea bugetelor şi a surselor de finanţare, precum şi a termenelor şi responsabilităţilor instituţionale.
ART. 3
Se înfiinţează Comitetul de monitorizare a Strategiei naţionale împotriva criminalităţii organizate 2021-2024, denumit în continuare Comitet, organism fără personalitate juridică, care are rolul de a monitoriza aplicarea prevederilor Strategiei.
ART. 4
Comitetul are următoarele atribuţii:
a) monitorizează aplicarea prevederilor Strategiei la nivelul instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate;
b) elaborează şi aprobă planul de acţiune aferent Strategiei în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi monitorizează implementarea sa;
c) asigură comunicarea interministerială, precum şi armonizarea punctelor de vedere în aplicarea prevederilor Strategiei;
d) formulează recomandări şi propune măsuri către instituţiile şi autorităţile cu atribuţii în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate, în vederea asigurării coerenţei şi eficientizării procesului de implementare a prevederilor Strategiei;
e) informează anual prim-ministrul şi Consiliul Suprem de Apărare al Ţării privind stadiul de realizare a obiectivelor stabilite în Strategie, prin raportul anual de monitorizare;
f) analizează şi formulează propuneri privind revizuirea Strategiei, în baza raportului anual de evaluare;
g) monitorizează sinergia Strategiei cu măsurile cuprinse în Strategia UE împotriva criminalităţii organizate.
ART. 5
(1) Comitetul este format din câte un reprezentant, având funcţie de conducere, cel puţin la nivel de director, din cadrul următoarelor instituţii publice:
a) Ministerul Justiţiei;
b) Ministerul Afacerilor Interne;
c) Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
d) Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
(2) Preşedintele Comitetului este reprezentantul Ministerului Justiţiei.
(3) Pentru fiecare membru titular al Comitetului se desemnează câte un membru supleant.
(4) Preşedintele şi membrii Comitetului sunt desemnaţi de către conducătorii instituţiilor prevăzute la alin. (1), prin ordin sau decizie, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
ART. 6
(1) Comitetul se întruneşte semestrial sau ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau la solicitarea unui membru al acestuia.
(2) La lucrările Comitetului pot participa, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor, ai autorităţilor administraţiei publice centrale, ai autorităţilor administraţiei publice locale, ai universităţilor sau ai organizaţiilor neguvernamentale cu relevanţă pentru problematica luptei împotriva criminalităţii organizate, precum şi alţi specialişti.
ART. 7
(1) Pentru realizarea atribuţiilor prevăzute la art. 4, Comitetul adoptă hotărâri.
(2) Hotărârile Comitetului se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi, în conformitate cu prevederile regulamentului propriu de organizare şi funcţionare, aprobat prin hotărâre a acestuia la prima întâlnire de lucru.
(3) Secretariatul tehnic al Comitetului este asigurat de către Ministerul Justiţiei. Atribuţiile Secretariatului tehnic şi procedurile de lucru ale Comitetului sunt stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare prevăzut la alin. (2).
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎŢU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Ilie-Dan Barna
Ministrul justiţiei,
Stelian-Cristian Ion
Ministrul finanţelor,
Dan Vîlceanu
Ministrul afacerilor interne,
Lucian Nicolae Bode
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
Cseke Attila Zoltán
p. Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Mihnea-Claudiu Drumea,
secretar de stat
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
Tánczos Barna
Bucureşti, 1 septembrie 2021.
Nr. 930.
ANEXA 1
STRATEGIE NAŢIONALĂ
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: