Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 926 din 20 iulie 2022 privind înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Prevenirea şi Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 731 din 20 iulie 2022
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 2 alin. (2) şi art. 20 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
(1) Se aprobă înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Prevenirea şi Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, denumit în continuare Comitet, structură fără personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
(2) Componenţa Comitetului se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii şi este constituită din membrii permanenţi şi membrii supleanţi desemnaţi din cadrul următoarelor instituţii:
a) Ministerul Sănătăţii;
b) Institutul Naţional de Sănătate Publică;
c) Ministerul Apărării Naţionale;
d) Ministerul Afacerilor Interne;
e) Ministerul Justiţiei/Administraţia Naţională a Penitenciarelor;
f) Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii;
g) Serviciul Român de Informaţii;
h) Academia Română;
i) Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale;
j) Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România;
k) Asociaţia Municipiilor din România;
l) Asociaţia Oraşelor din România;
m) Asociaţia Comunelor din România.
(3) În activitatea sa, Comitetul este sprijinit de un grup de experţi format din 10 membri, propuşi de instituţiile prevăzute la alin. (2).
(4) Instituţiile prevăzute la alin. (2) au obligaţia desemnării reprezentanţilor, în vederea emiterii ordinului ministrului sănătăţii pentru aprobarea componenţei Comitetului, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(5) Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi prin vot de către membrii Comitetului din rândul acestora, cu majoritate absolută. Atribuţiile preşedintelui şi vicepreşedintelui se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului.
(6) Grupul de experţi are acces la informaţiile necesare desfăşurării activităţii, furnizate de instituţiile cu care Comitetul colaborează, în limitele prevederilor legale.
ART. 2
(1) Atribuţiile principale ale Comitetului sunt cele prevăzute la art. 21 din Legea nr 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.
(2) Anual, Comitetul elaborează un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecţiile asociate asistenţei medicale, denumite în continuare IAAM, modalităţile de apariţie a IAAM şi măsurile de prevenire a IAAM, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora.
ART. 3
În exercitarea atribuţiilor sale, Comitetul:
a) propune Ministerului Sănătăţii adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor în vigoare, în vederea realizării acţiunilor cuprinse în Planul naţional de prevenire a IAAM şi în Strategia naţională de prevenire şi limitare a IAAM;
b) elaborează şi supune spre aprobare ministrului sănătăţii un raport anual în care sunt analizate stadiul implementării Planului naţional de prevenire a IAAM, dificultăţile întâmpinate în implementarea sa şi modalităţile de soluţionare;
c) elaborează puncte de vedere şi recomandări la solicitarea Ministerului Sănătăţii;
d) colaborează cu direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi cu Institutul Naţional de Sănătate Publică în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse;
e) colaborează cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate în vederea elaborării criteriilor şi standardelor prevăzute la art. 22 din Legea nr. 3/2021.
ART. 4
(1) Planul naţional de prevenire a IAAM conţine acţiunile, termenele-limită şi indicatorii care definesc parcursul pentru realizarea obiectivelor propuse prin Strategia naţională de prevenire şi limitare a efectelor IAAM.
(2) Planul naţional de prevenire a IAAM este un document multianual, elaborat în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în aplicarea prevederilor Legii nr. 3/2021.
ART. 5
Secretariatul Comitetului este asigurat de către Direcţia generală sănătate publică şi programe de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Persoanele din cadrul secretariatului Comitetului nu au drept de vot în cadrul şedinţelor.
ART. 6
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului, întocmit de Ministerul Sănătăţii, va fi prezentat la prima reuniune a membrilor acestuia şi va fi aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Contrasemnează:
p. Ministrul sănătăţii,
Adriana Pistol,
secretar de stat
p. Ministrul afacerilor interne,
Bogdan Despescu,
secretar de stat
p. Ministrul apărării naţionale,
Simona Cojocaru,
secretar de stat
Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
Marius-Constantin Budăi
Bucureşti, 20 iulie 2022.
Nr. 926.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: