Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 91 din 21 decembrie 2015 referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor - Noi avantaje pentru consumatorii de energie COM (2015) 339 final
EMITENT: SENATUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 971 din 29 decembrie 2015
În temeiul dispoziţiilor art. 67, art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi Protocolului (nr. 1) anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008,
având în vedere Raportul Comisiei pentru Afaceri Europene nr. LXII 581 din 7 decembrie 2015,
Senatul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Se notează că cetăţenii, în calitate de consumatori de energie, trebuie plasaţi în centrul strategiei privind Uniunea Energetică cu posibilitatea exercitării unui rol sensibil consolidat, pe baza unei strategii articulate în jurul a trei piloni:
a) ajutorul consumatorilor în vederea economisirii energiei şi costului prin intermediul unei mai bune informaţii;
b) o mai mare paletă de selecţie pentru consumatorii participanţi la piaţa de energie; şi
c) menţinerea celui mai înalt nivel de protecţie a consumatorilor.
În acest cadru, consumatorii trebuie să fie bine informaţi şi să aibă suficientă putere atât în calitate de cumpărători, cât şi de vânzători pe pieţe la scară largă, prin publicitate şi oferte mai transparente, instrumente credibile de comparare a preţurilor şi prin influenţarea puterii lor de negociere în cadrul unor scheme colective - de exemplu, cooperative de comutare şi energie colective. Mai mult, consumatorii trebuie să consume şi să genereze în mod liber propria energie, în condiţii de echitate, pentru a economisi banii, a susţine mediul şi a asigura securitatea aprovizionării.
Se constată că acest obiectiv poate fi realizat cu legislaţia existentă la nivel naţional şi UE, iar supravegherea unei reglementări eficiente va fi asigurată printr-o serie de instrumente adecvate.
În vederea unei guvernanţe eficiente a Uniunii pentru Energie, se recomandă să se întreprindă o serie de acţiuni specifice şi iniţiative de colaborare cu industria, organizaţiile consumatorilor şi autorităţile de reglementare.
Se consideră că actualizarea legislaţiei în vigoare (Directiva pentru eficienţa energetică, Directiva pentru performanţa energetică a clădirilor şi Directiva pentru energie regenerabilă, codurile de reţea şi noua iniţiativă privind organizarea pieţei energiei împreună cu evaluările de impact) va asigura oportunităţile identificării acţiunilor necesare la nivelul UE.
ART. 2
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senatul României în şedinţa din 21 decembrie 2015, în conformitate cu prevederile art. 77^1 din Regulamentul Senatului şi ale art. 5 lit. f) şi art. 30 lit. b) din anexa la Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
PREŞEDINTELE SENATULUI
CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU
Bucureşti, 21 decembrie 2015.
Nr. 91.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: