Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 87 din 21 iunie 2016 privind propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce priveşte comunicarea, de către anumite întreprinderi şi sucursale, de informaţii privind impozitul pe profit - COM (2016) 198 final
EMITENT: SENATUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 495 din 1 iulie 2016
Comisia pentru afaceri europene a fost sesizată, în temeiul Protocolului nr. 2, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţilor Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2009, ratificat prin Legea nr. 13/2008, în vederea elaborării unui raport privind propunere de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce priveşte comunicarea, de către anumite întreprinderi şi sucursale, de informaţii privind impozitul pe profit - COM (2016) 198 final.
Având în vedere Raportul Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/438 din 8 iunie 2016,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Senatul constată:
a) Temeiul juridic îl constituie art. 50 alin. (1) din TFUE, întrucât propunerea modifică o directivă existentă, care se bazează pe articolul respectiv.
b) Prezenta propunere impune ca întreprinderile multinaţionale să publice, într-un raport specific, datele privind impozitul pe profit pe care îl plătesc, împreună cu alte informaţii fiscale relevante. Întreprinderile multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste 750 de milioane EUR, indiferent dacă îşi au sediul în UE sau în afara UE, vor trebui să respecte aceste cerinţe suplimentare în materie de transparenţă. Pentru prima dată, nu doar întreprinderile europene, ci şi întreprinderile multinaţionale noneuropene care îşi desfăşoară activitatea în Europa vor fi supuse aceloraşi obligaţii de raportare.
c) În ceea ce priveşte beneficiile sociale, prezenta iniţiativă răspunde cererii sporite de transparenţă cu privire la afacerile fiscale ale grupurilor multinaţionale. Prin oferirea mai multor informaţii într-o formă mai adecvată, aceasta ar trebui, de asemenea, să contribuie la sporirea încrederii publicului în echitatea sistemelor fiscale.
d) Nu se impune nicio obligaţie nouă pentru microîntreprinderile sau întreprinderile mici din UE.
În urma examinării, Comisia pentru afaceri europene constată că prezenta propunere de Directivă respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.
Comisia pentru afaceri europene supune Plenului Senatului, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de hotărâre privind documentul examinat, în conformitate cu art. 34 din anexa la Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 2
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat, în şedinţa din 21 iunie 2016, în conformitate cu prevederile art. 78 din Regulamentul Senatului şi ale art. 5 lit. f) şi art. 30 lit. b) din anexa la Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, republicat.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
IOAN CHELARU
Bucureşti, 21 iunie 2016.
Nr. 87.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: