Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 865 din 14 septembrie 2023  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 865 din 14 septembrie 2023 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 844 din 19 septembrie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 164/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (2^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2^1) În situaţiile prevăzute la art. 12 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. c) şi d) se consideră îndeplinite în baza aplicării prevederilor art. 7 şi 67 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulament, şi ale art. 60 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulament de aplicare."

    2. La articolul 1, după alineatul (2^1) se introduc două noi alineate, alin. (2^2) şi (2^3), cu următorul cuprins:
    "(2^2) În situaţiile prevăzute la art. 12 alin. (6) şi (7) din ordonanţa de urgenţă, condiţiile prevăzute la alin. (2) lit. c) şi d) se consideră îndeplinite pe o perioadă de maximum 6 luni pe an, în cazul persoanelor îndreptăţite care îşi stabilesc reşedinţa temporar într-un stat în care nu sunt aplicabile prevederile Regulamentului şi ale Regulamentului de aplicare.
(2^3) După finalizarea perioadei prevăzute la art. 12 alin. (7) din ordonanţa de urgenţă, în cazul persoanelor îndreptăţite care îşi stabilesc reşedinţa temporar într-un stat în care nu sunt aplicabile prevederile Regulamentului şi ale Regulamentului de aplicare dreptul se suspendă în condiţiile art. 16 alin. (2) lit. h) din ordonanţa de urgenţă. Plata indemnizaţiei se reia, cu excepţia perioadei de suspendare, la revenirea în România, în baza unei noi cereri."

    3. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5, art. 7 alin. (1) şi (2) şi art. 8 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă se cuvin pentru fiecare naştere sau, după caz, pentru fiecare situaţie prevăzută la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă.
    (2) În aplicarea prevederilor art. 33 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă, drepturile prevăzute la art. 31 alin. (2) şi art. 32 alin. (1) lit. c) şi d) şi alin. (2) din ordonanţa de urgenţă se acordă persoanelor îndreptăţite pentru fiecare copil aflat în această situaţie şi se cumulează cu indemnizaţia sau, după caz, cu stimulentul de inserţie prevăzute la art. 2, respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţă, după caz, fie pentru aceeaşi persoană îndreptăţită, fie pentru fiecare persoană îndreptăţită prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. a) şi b).
    (3) În situaţia în care se cumulează drepturile prevăzute la art. 2 şi art. 31 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, pentru o singură persoană îndreptăţită, noul drept de indemnizaţie se acordă pe baza cererii şi a documentelor privind veniturile realizate, fără a fi necesară o nouă suspendare a activităţii.
    (4) În situaţia prevăzută la alin. (3), după finalizarea perioadei de acordare a unuia dintre drepturile prevăzute la art. 2 şi art. 31 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, pentru perioada rămasă până la finalizarea perioadei de acordare a celuilalt drept, persoana îndreptăţită solicită doar prelungirea concediului pe baza suspendării activităţii, în vederea continuării dreptului la concediu şi indemnizaţie."

    4. La articolul 4, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4)."

    5. La articolul 4, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:
    "(7) În aplicarea prevederilor art. 2 alin. (6) din ordonanţa de urgenţă, în vederea totalizării perioadelor de activitate profesională realizate în alte state în care se aplică prevederile Regulamentului şi ale Regulamentului de aplicare, se asimilează şi perioadele din aceste state în care persoana îndreptăţită s-a aflat în şomaj, a beneficiat de concedii medicale, concedii pentru accidente de muncă şi boli profesionale, concedii de maternitate şi concedii pentru creşterea copilului."

    6. Articolul 4^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4^1
    (1) În aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, cealaltă persoană îndreptăţită prevăzută la art. 8 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă dreptul propriu la concediu şi indemnizaţie nu se solicită de către celălalt părinte, pe această perioadă primul părinte nu poate beneficia de concediul şi, respectiv, de indemnizaţia pentru creşterea copilului.
    (2) Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul propriu la concediul de creştere a copilului de cel puţin două luni, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) lit. i) din ordonanţa de urgenţă sau, după caz, încetează, potrivit prevederilor art. 16 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă.
    (3) În situaţia în care persoana îndreptăţită optează pentru concediu fără plată potrivit art. 11 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 şi 22 din ordonanţa de urgenţă.
    (4) Prevederile alin. (1)-(3) nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau dacă acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. În cazul prevăzut la art. 9 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, perioada de 3 luni prevăzută anterior se majorează cu câte 2 luni pentru fiecare copil, începând cu al doilea.
    (5) Pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la data suspendării activităţii profesionale, respectiv a intrării în concediul prevăzut la alin. (1), cererea şi documentele doveditoare se depun în termen de maximum 15 zile de la data suspendării activităţii. În situaţia în care cererea şi documentele doveditoare se depun după acest termen, indemnizaţia se va acorda de la data depunerii cererii, potrivit art. 15 alin. (1) lit. d) din ordonanţa de urgenţă.
    (6) În situaţia suprapunerii drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în condiţiile art. 9 din ordonanţa de urgenţă, drepturile prevăzute în prezentul articol pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplineşte condiţiile de acordare la finalizarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de luni cel puţin egală cu dublul numărului de naşteri înregistrate în perioada totală a concediilor suprapuse şi cumulate."

    7. La articolul 5, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În aplicarea prevederilor art. 2 alin. (5) lit. m) şi o)-s) din ordonanţa de urgenţă în vederea includerii în calculul celor 12 luni a acestor perioade, persoana îndreptăţită face dovada că a frecventat fără întrerupere cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, universitar sau postuniversitar, organizate potrivit legii, respectiv că pentru aceste perioade nu s-a înregistrat o cerere de suspendare a frecventării cursurilor ori că nu se află într-o situaţie de amânare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educaţiei nr. 4.183/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare, ori potrivit hotărârilor senatelor universitare."

    8. La articolul 6 alineatul (5), literele b) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) dovada privind veniturile realizate în anii fiscali anteriori celui în care s-a născut copilul, corespunzători perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, sau, după caz, dovada privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente şi/sau declaraţia fiscală, prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri prevăzute la art. 3 din ordonanţa de urgenţă, pentru care codul fiscal nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central;
    ................................................................................................
g) copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autorităţile competente străine sau române, tradusă de un traducător autorizat, care să ateste perioadele în care au fost realizate activităţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului şi ale Regulamentului de aplicare, precum şi adeverinţă de venit, eliberată de angajator sau alte instituţii competente, tradusă de traducător autorizat, care să ateste veniturile aferente acestor activităţi, inclusiv cele provenite din perioadele asimilate activităţii potrivit art. 4 alin. (7);"

    9. La articolul 6 alineatul (5), după litera b) se introduce o nouă literă, lit. b^1), cu următorul cuprins:
    "b^1) registrul jurnal de încasări şi plăţi, în cazul veniturilor din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;"

    10. La articolul 6 alineatul (5), după litera g) se introduce o nouă literă, lit. h ), cu următorul cuprins:
    "h) dovada eliberată de organul fiscal competent din statul care aplică Regulamentul şi Regulamentul de aplicare, tradusă de un traducător autorizat, pentru persoanele care realizează activităţi independente în aceste state."

    11. La articolul 6, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) Pentru atestarea situaţiilor prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. g), h), i^1) şi y) din ordonanţa de urgenţă, nu este necesară prezentarea de acte doveditoare privind atestarea acestor situaţii, drepturile respective fiind acordate de agenţiile teritoriale."

    12. La articolul 6 alineatul (9), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că celălalt părinte firesc sau, după caz, o altă persoană dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă nu beneficiază de indemnizaţie sau de stimulent;"

    13. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se află în situaţia prevăzută la art. 9 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, se procedează după cum urmează:
    a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil, precum şi majorarea prevăzută la art. 9 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă;
    b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) şi a celor realizate potrivit art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă. Dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în cuantumul primit anterior.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. a), pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea se poate depune cu cel puţin 60 de zile înaintea împlinirii vârstei de 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, de către copilul pentru care se află în concediul pentru creşterea copilului sau, după caz, în termenul prevăzut la art. 15 alin. (1) lit. b) şi c) din ordonanţa de urgenţă. În cazul în care se depăşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii conform art. 15 alin. (1) lit. d) din ordonanţa de urgenţă, fără aplicarea prevederilor art. 9 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă dacă, la data depunerii cererii, copilul pentru care s-a beneficiat de concediul pentru creşterea copiilor a împlinit deja vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), cererea se poate depune cu 60 de zile înaintea împlinirii vârstei de 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, de către copilul pentru care a beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului ori de stimulent de inserţie sau, după caz, în termenul prevăzut la art. 15 alin. (1) lit. a)-c) din ordonanţa de urgenţă. În cazul în care se depăşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii conform art. 15 alin. (1) lit. d) din ordonanţa de urgenţă.
    (4) În cazul prevăzut la alin. (1), dacă una dintre persoanele îndreptăţite nu a îndeplinit iniţial condiţiile de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului/ stimulentului de inserţie, însă le îndeplineşte pentru următorul copil, părintele/persoana îndreptăţită care a beneficiat de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului sau, după caz, de stimulentul de inserţie poate opta pentru încetarea drepturilor în plată, celălalt părinte/cealaltă persoană îndreptăţită având posibilitatea de a solicita drepturile pentru copilul pentru care îndeplineşte condiţiile de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului/stimulentului de inserţie, fără a beneficia de majorarea prevăzută la art. 9 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă.
    (5) În situaţia prevăzută la alin. (1), în cazul în care mama se află în concediul de maternitate prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzută la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă pentru acest copil se pot acorda doar după terminarea concediului de maternitate şi nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului."

    14. La articolul 8^1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8^1
    (1) În aplicarea prevederilor art. 91 din ordonanţa de urgenţă, perioada luată în calcul este cea cuprinsă între luna calendaristică în care copilul pentru care a beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului ori de stimulent de inserţie împlineşte vârsta de 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, şi luna calendaristică în care se naşte sau se înregistrează o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă, fără a se depăşi 12 luni."

    15. La articolul 8^1, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
    "(4) În situaţia prevăzută la art. 2 alin. (6) din ordonanţa de urgenţă, totalizarea perioadelor se realizează dacă anterior naşterii copilului persoana îndreptăţită este supusă legislaţiei naţionale, respectiv realizează venituri supuse impozitului sau se află în una dintre situaţiile prevăzute de art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă."

    16. Articolul 9 se abrogă.
    17. La articolul 12, alineatele (2), (4) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţia în care persoana îndreptăţită beneficiară a stimulentului de inserţie în cuantumul prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi sau nu mai realizează venituri conform art. 3 din ordonanţa de urgenţă în această perioadă, reluarea plăţii stimulentului de inserţie se realizează în cuantumul prevăzut la art. 7 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţă.
    ................................................................................................
(4) În cazul în care persoana îndreptăţită beneficiară a stimulentului de inserţie după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii sau se află în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă poate opta fie pentru continuarea acordării stimulentului până la împlinirea de către primul copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fie pentru acordarea concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru cel din urmă copil. Pentru această perioadă, cele două drepturi nu se pot cumula şi nu se aplică prevederile art. 9 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă.
    ................................................................................................
(7) În situaţia prevăzută la alin. (1), indiferent dacă celălalt părinte alege sau nu să beneficieze de concediul de cel puţin două luni potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, pe această perioadă stimulentul de inserţie nu se acordă."

    18. La articolul 12, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) În cazul în care o persoană îndreptăţită beneficiază de stimulentul de inserţie după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, iar cealaltă persoană îndreptăţită se află într-o situaţie care generează un alt drept de indemnizaţie pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie, drepturile se acordă concomitent fiecăreia dintre persoanele îndreptăţite, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani/4 ani, în cazul copilului cu handicap, respectiv până la împlinirea de copil a vârstei de 2 ani/3 ani, în cazul copilului cu handicap."

    19. La articolul 13, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În aplicarea prevederilor art. 7 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, stimulentul de inserţie se acordă oricăruia dintre părinţi sau oricăreia dintre persoanele prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă, care a beneficiat pentru o perioadă de cel puţin o lună fie de concediul pentru creşterea copiilor şi indemnizaţia aferentă, fie de stimulentul de inserţie, prevăzute la art. 2 alin. (1) şi (2), respectiv la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă."

    20. La articolul 18, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Majorarea prevăzută la art. 9 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă se acordă potrivit prevederilor art. 8 alin. (1)-(3), pe bază de cerere însoţită de copia certificatului de naştere al copilului, depusă la primăria în a cărei rază teritorială domiciliază."

    21. La articolul 18, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:
    "(7) În cazul prelungirii concediului potrivit art. 2 alin. (4), persoana îndreptăţită depune direct la agenţia teritorială adeverinţa eliberată de angajator prin care se prelungeşte concediul pentru creşterea/îngrijirea copilului sau dovada suspendării activităţii în cazul în care persoana îndreptăţită realizează venituri de altă natură decât cele salariale şi asimilate acestora, cu cel puţin 30 de zile înainte de finalizarea unuia dintre concedii."

    22. La articolul 20, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Decizia prevăzută la alin. (1) se comunică solicitantului în termen de 15 zile lucrătoare de la data emiterii, direct sau prin poştă, inclusiv prin poşta electronică sau orice alt mijloc de comunicare, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)."

    23. Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    (1) În situaţia persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, actele doveditoare prevăzute la art. 3 alin. (8) din ordonanţa de urgenţă se transmit de către persoana beneficiară la agenţia teritorială, în termen de 30 de zile de la comunicare.
    (2) În vederea verificării veniturilor din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, agenţia teritorială poate solicita organului fiscal central situaţia privind veniturile realizate efectiv de persoanele beneficiare ale indemnizaţiei prevăzute la art. 2 din ordonanţa de urgenţă.
    (3) În situaţia în care persoana beneficiară nu transmite în termenul prevăzut la alin. (1) actele doveditoare prevăzute la art. 3 alin. (8) din ordonanţa de urgenţă, pe baza situaţiei transmise de direcţia generală a finanţelor publice, agenţia teritorială este îndreptăţită să modifice cuantumul indemnizaţiei.
    (4) În situaţia veniturilor din salarii şi asimilate acestora, recalcularea cuantumului indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului se realizează în condiţiile art. 3 alin. (7) din ordonanţa de urgenţă, precum şi în situaţiile prevăzute la art. 16 alin. (4) din ordonanţa de urgenţă. Recalcularea se face, după caz, la solicitarea persoanei îndreptăţite, respectiv din oficiu, aplicându-se corespunzător prevederile art. 3 alin. (9) şi (10) din ordonanţa de urgenţă, precum şi prevederile art. 18 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă."

    24. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 34
    (1) Persoanele care se află în concediu fără plată prevăzut la art. 11 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă au obligaţia să comunice în scris agenţiei teritoriale această opţiune, odată cu solicitarea celuilalt părinte sau celeilalte persoane îndreptăţite prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă a dreptului la indemnizaţie.
    (2) Comunicarea va fi însoţită, în mod obligatoriu, de adeverinţa eliberată de angajator conform căreia persoana se află în concediu fără plată sau, după caz, de declaraţia pe propria răspundere că nu realizează venituri supuse impozitului, în perioada în care celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă beneficiază de dreptul propriu la indemnizaţie."

    25. Articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    (1) Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională beneficiază de concediu şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie acordate prin aceste instituţii.
    (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile tuturor categoriilor de personal.
    (3) În situaţia în care în perioada concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei aferente sau pe perioada acordării stimulentului de inserţie raportul de muncă sau de serviciu al persoanelor prevăzute la alin. (1) încetează, plata drepturilor se asigură prin agenţiile teritoriale.
    (4) Plata stimulentului de inserţie se asigură prin agenţiile teritoriale şi în cazul suspendării raportului de muncă sau de serviciu al persoanelor prevăzute la alin. (1), dacă acestea realizează venituri supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă în alte sectoare de activitate decât cele prevăzute la alin. (1) şi se află în situaţiile prevăzute la art. 7 alin. (1) şi (2) din ordonanţa de urgenţă.
    (5) În situaţia prevăzută la alin. (3), instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au obligaţia să transmită agenţiilor teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază persoana beneficiară cererea şi documentele doveditoare ale acesteia care au stat la baza stabilirii dreptului.
    (6) Pentru situaţia prevăzută la alin. (4), persoana îndreptăţită depune o nouă cerere însoţită obligatoriu de documentele doveditoare prevăzute la art. 6, după caz, precum şi o adeverinţă de la angajatorul din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională prin care să se ateste atât faptul că îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, cât şi faptul că nu beneficiază de stimulent de inserţie acordat de acesta.
    (7) În situaţia în care în perioada concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei aferente sau pe perioada acordării stimulentului de inserţie persoana îndreptăţită se angajează în una dintre instituţiile prevăzute la alin. (1), agenţia teritorială în a cărei rază domiciliază sau îşi are reşedinţa persoana beneficiară transmite acestor instituţii cererea şi documentele doveditoare ale acesteia care au stat la baza stabilirii dreptului, la solicitarea scrisă a persoanei sau, după caz, a instituţiei.
    (8) Instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au obligaţia să transmită trimestrial Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale situaţia privind numărul de beneficiari şi sumele plătite cu acest titlu.
    (9) Situaţia prevăzută la alin. (8) se va trimite până la data de 15 a lunii următoare celei în care s-a încheiat trimestrul."

    26. În anexa nr. 1, anexa „Perioade asimilate“ se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.


    ART. II
    Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Viceprim-ministru,
                    ministrul afacerilor interne,
                    Marian-Cătălin Predoiu
                    p. Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Mădălin-Cristian Vasilcoiu,
                    secretar de stat
                    Ministrul afacerilor externe,
                    Luminiţa-Teodora Odobescu
                    Ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse,
                    Natalia-Elena Intotero
                    Ministrul apărării naţionale,
                    Angel Tîlvăr
                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 14 septembrie 2023.
    Nr. 865.
    ANEXA 1

    (Anexă la anexa nr. 1 la normele metodologice)
    PERIOADE ASIMILATE

┌──────────────────────────────────┬───┐
│Perioade asimilate: │Cod│
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de indemnizaţie de │ │
│şomaj, stabilită conform legii, │ │
│sau a realizat perioade de stagiu │ │
│de cotizare în sistemul public de │01 │
│pensii, în condiţiile prevăzute de│ │
│actele normative cu caracter │ │
│special care reglementează │ │
│concedierile colective │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│s-a aflat în evidenţa agenţiilor │ │
│judeţene pentru ocuparea forţei de│ │
│muncă, respectiv a municipiului │02 │
│Bucureşti, în vederea acordării │ │
│indemnizaţiei de şomaj │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de concedii şi de │ │
│indemnizaţii de asigurări sociale │ │
│de sănătate prevăzute de Ordonanţa│ │
│de urgenţă a Guvernului nr. 158/ │ │
│2005 privind concediile şi │ │
│indemnizaţiile de asigurări │03 │
│sociale de sănătate, aprobată cu │ │
│modificări şi completări prin │ │
│Legea nr. 399/2006, cu │ │
│modificările şi completările │ │
│ulterioare │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de concedii medicale │ │
│şi de indemnizaţii pentru │ │
│prevenirea îmbolnăvirilor şi │ │
│recuperarea capacităţii de muncă, │ │
│exclusiv pentru situaţiile │ │
│rezultate ca urmare a unor │ │
│accidente de muncă sau boli │04 │
│profesionale în baza Legii nr. 346│ │
│/2002 privind asigurarea pentru │ │
│accidente de muncă şi boli │ │
│profesionale, republicată, cu │ │
│modificările şi completările │ │
│ulterioare │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de pensie de │05 │
│invaliditate, în condiţiile legii │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada de întrerupere│ │
│temporară a activităţii, din │ │
│iniţiativa angajatorului, fără │ │
│încetarea raportului de muncă, │06 │
│pentru motive economice, │ │
│tehnologice, structurale sau │ │
│similare, potrivit legii │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de concediu şi │ │
│indemnizaţia lunară pentru │07 │
│creşterea copilului │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de concediu şi │ │
│indemnizaţie lunară pentru │08 │
│creşterea sau, după caz, pentru │ │
│îngrijirea copilului cu handicap │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de concediu fără │09 │
│plată pentru creşterea copilului │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada de 3 luni de │ │
│la încetarea unui contract de │ │
│muncă pe durată determinată şi │ │
│începerea unui alt contract de │ │
│muncă pe durată determinată, aşa │10 │
│cum este aceasta definită de Legea│ │
│nr. 53/2003 - Codul muncii, │ │
│republicată, cu modificările şi │ │
│completările ulterioare │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│şi-a însoţit soţul/soţia trimis/ │ │
│trimisă în misiune permanentă în │11 │
│străinătate │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a efectuat sau efectuează │ │
│serviciul militar pe bază de │12 │
│voluntariat, a fost concentrat, │ │
│mobilizat sau în prizonierat │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│frecventează, fără întrerupere, │ │
│cursurile de zi ale învăţământului│ │
│preuniversitar, inclusiv în cadrul│ │
│programului „A doua şansă“, sau, │ │
│după caz, universitar la nivelul │ │
│studiilor universitare de licenţă │ │
│ori de master, precum şi ale │ │
│învăţământului postuniversitar la │13 │
│nivel de masterat, organizate │ │
│potrivit legii, în ţară sau în │ │
│străinătate, într-un domeniu │ │
│recunoscut de Ministerul │ │
│Educaţiei, cu excepţia situaţiei │ │
│de întrerupere a cursurilor din │ │
│motive medicale │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│are calitatea de doctorand, în │ │
│condiţiile prevăzute de Legea │ │
│educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu│14 │
│modificările şi completările │ │
│ulterioare │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada cuprinsă între│ │
│încheierea unei forme de │ │
│învăţământ preuniversitar şi │ │
│începerea în acelaşi an │15 │
│calendaristic a unei alte forme de│ │
│învăţământ preuniversitar, cursuri│ │
│de zi, organizate potrivit legii, │ │
│frecventate fără întrerupere │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada cuprinsă între│ │
│absolvirea cursurilor de zi ale │ │
│învăţământului preuniversitar, │ │
│organizat potrivit legii, şi │16 │
│începerea învăţământului │ │
│universitar, cursuri de zi, în │ │
│acelaşi an calendaristic │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada cuprinsă între│ │
│încheierea unei forme de │ │
│învăţământ universitar, cursuri de│ │
│zi, cu sau fără examen de licenţă │ │
│sau de diplomă, şi începerea în │17 │
│acelaşi an calendaristic a unei │ │
│alte forme de învăţământ │ │
│universitar, cursuri de zi, │ │
│organizate potrivit legii, │ │
│frecventate fără întrerupere │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada cuprinsă între│ │
│încheierea unei forme de │ │
│învăţământ universitar, la nivelul│ │
│studiilor universitare de licenţă │ │
│sau de master, precum şi ale │ │
│învăţământului postuniversitar la │ │
│nivel de masterat, cursuri de zi, │18 │
│şi începerea, în acelaşi an │ │
│calendaristic, a unei alte forme │ │
│de învăţământ universitar la │ │
│nivelul studiilor universitare de │ │
│licenţă sau de master, cursuri de │ │
│zi, organizate potrivit legii, │ │
│frecventate fără întrerupere │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada cuprinsă între│ │
│încheierea unei forme de │ │
│învăţământ postuniversitar, │ │
│cursuri de zi, şi începerea în │ │
│acelaşi an calendaristic a unei │19 │
│alte forme de învăţământ │ │
│postuniversitar, cursuri de zi, │ │
│organizate potrivit legii, │ │
│frecventate fără întrerupere │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada de 60 de zile │ │
│de la finalizarea cursurilor │ │
│învăţământului obligatoriu sau, │ │
│după caz, de la absolvirea │ │
│cursurilor de zi ale │ │
│învăţământului preuniversitar, │ │
│universitar la nivelul studiilor │ │
│universitare de licenţă sau de │20 │
│master şi postuniversitar la nivel│ │
│de masterat, organizate potrivit │ │
│legii, cu sau fără examen de │ │
│absolvire, în vederea angajării │ │
│ori, după caz, trecerii în şomaj, │ │
│calculate începând cu data de 1 a │ │
│lunii următoare finalizării │ │
│studiilor │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de concediu fără │ │
│plată pentru a participa la │ │
│cursuri de formare şi │ │
│perfecţionare profesională din │21 │
│iniţiativa angajatorului sau la │ │
│care acesta şi-a dat acordul, │ │
│organizate în condiţiile legii │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│se află în perioada cuprinsă între│ │
│absolvirea cursurilor de zi ale │ │
│învăţământului medical superior, │ │
│organizat potrivit legii, cu │22 │
│examen de licenţă organizat în │ │
│prima sesiune, şi începerea │ │
│primului rezidenţiat după │ │
│absolvire │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│a beneficiat de concediul de │ │
│acomodare şi indemnizaţia aferentă│23 │
│acestuia │ │
└──────────────────────────────────┴───┘


    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016