Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 860 din 18 iulie 2024  pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 822/2022     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 860 din 18 iulie 2024 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 822/2022

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 720 din 23 iulie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 38/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 822/2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 631 din 27 iunie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    Tichetul de activităţi casnice poate fi utilizat doar în scopul remunerării activităţilor casnice, prevăzute în anexa la lege, desfăşurate de către prestatorul casnic sau de către îngrijitorul informal definit la art. 6 lit. ş) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (2) din lege."

    2. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    (1) Pentru desfăşurarea de activităţi casnice remunerate, în condiţiile legii, atât beneficiarii casnici, cât şi prestatorii casnici se înregistrează prin crearea unui cont personal în Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice, utilizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă potrivit art. 13 alin. (2) din lege, denumită în continuare platforma electronică.
    (2) Înregistrarea beneficiarilor casnici şi prestatorilor casnici în platforma electronică şi crearea contului personal se pot face prin accesarea linkului tichete.anofm.ro fie individual de către aceştia, fie la sediile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, sau la sediile unităţilor furnizorului de serviciu universal.
    (3) Pentru înregistrarea beneficiarilor casnici şi prestatorilor casnici în platforma electronică şi crearea contului personal, în condiţiile alin. (2), trebuie completate următoarele date şi informaţii:
    a) nume şi prenume;
    b) cod numeric personal;
    c) act de identitate;
    d) adresă de e-mail;
    e) număr de telefon;
    f) adresă de domiciliu şi/sau adresă de reşedinţă, după caz.
    (4) Rolul şi atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale furnizorului de serviciu universal se raportează la definiţia operatorului de date cu caracter personal, prevăzută la art. 4 alin. (7) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare."

    3. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) În aplicarea prevederilor art. 6 alin. (1) şi ale art. 7 alin. (3) din lege, furnizorul de serviciu universal, prevăzut la art. 6 alin. (1) din lege, efectuează următoarele operaţiuni:
    a) solicită, lunar, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială se găsesc sediile unităţilor acestuia eliberarea tichetelor de activităţi casnice pe care le estimează a fi achiziţionate de către beneficiarii casnici în luna următoare;
    b) eliberează beneficiarilor casnici tichetele de activităţi casnice solicitate şi încasează de la aceştia suma rezultată din înmulţirea numărului de tichete de activităţi casnice achiziţionate cu valoarea nominală a acestora prevăzută la art. 7 alin. (1) din lege;
    c) virează sumele încasate din vânzarea tichetelor de activităţi casnice în conturile distincte de disponibil deschise în acest scop la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 3 zile lucrătoare de la data încasării;
    d) estimează pe baza contravalorii nete a tichetelor de activităţi casnice preschimbate de către prestatorii casnici în luna anterioară contravaloarea netă a tichetelor de activităţi casnice necesar a fi preschimbate în luna următoare şi solicită, lunar, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă prevăzute la lit. a) sumele reprezentând contravaloarea netă estimată, până la data de 28 a lunii curente;
    e) gestionează sumele reprezentând contravaloarea netă a tichetelor de activităţi casnice necesar a fi preschimbate de prestatorii casnici în luna curentă, virate în condiţiile art. 8^1 din lege în conturile distincte de disponibil, care nu sunt purtătoare de dobânzi, deschise în acest scop la instituţiile de credit;
    f) plătesc prestatorilor casnici valoarea netă a tichetelor de activităţi casnice preschimbate, după reţinerea impozitului pe venit şi a contribuţiei de asigurări sociale, în condiţiile art. 7 alin. (5) din lege, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi înregistrează în platforma electronică borderoul de plată întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 3;
    g) restituie sumele neachitate prestatorilor casnici în conturile distincte de disponibil deschise în acest scop la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, până în data de 28 a lunii în care trebuiau plătite;
    h) transmite Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă orice alte informaţii necesare pentru asigurarea gestionării tichetelor de activităţi casnice.
    (2) Sumele reprezentând contravaloarea netă a tichetelor de activităţi casnice virate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială se găsesc sediile unităţilor furnizorului de serviciu universal în conturile distincte de disponibil, deschise de către furnizorul de serviciu universal la instituţiile de credit, pot fi suplimentate, la solicitarea furnizorului de serviciu universal, prin efectuarea de noi virări, în situaţia în care acestea nu sunt suficiente, pentru plata tichetelor de activităţi casnice preschimbate.
    (3) Cheltuielile efectuate de către furnizorul de serviciu universal în aplicarea prevederilor art. 6 alin. (1) şi ale art. 7 alin. (3) din lege se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în baza unui contract de achiziţie publică încheiat în condiţiile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi furnizorul de serviciu universal."

    4. La articolul 9 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) seria şi numărul tichetelor de activităţi casnice achiziţionate de beneficiarul casnic sau angajatorul prevăzut la art. 11 alin. (1) din lege;"

    5. La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pentru tichetele de activităţi casnice emise pe suport electronic, documentul fiscal de achiziţie prevăzut la alin. (1) este generat automat de platforma electronică şi comunicat beneficiarului casnic sau angajatorului prevăzut la art. 11 alin. (1) din lege, după caz, potrivit opţiunii acestuia, pe suport hârtie sau în format electronic, prin poştă sau prin e-mail, la adresa furnizată de beneficiarul casnic sau angajator."

    6. La articolul 11, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Tichetele de activităţi casnice achiziţionate de beneficiar şi nevalorificate în termenul prevăzut la art. 7 alin. (7) din lege sau nereturnate în condiţiile art. 7 alin. (8) din lege se anulează de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin înscrierea menţiunii «Anulat» în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la data împlinirii termenului prevăzut la art. 7 alin. (8) din lege."

    7. La articolul 11, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Tichetele de activităţi casnice care nu au fost preschimbate de prestatorul casnic, în condiţiile art. 7 alin. (3) din lege, se anulează de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care înscrie menţiunea «Anulat» în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii termenului prevăzut de lege."

    8. După articolul 11 se introduce un nou articol, art. 11^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 11^1
    (1) În situaţia în care beneficiarul casnic nu a respectat prevederile art. 5 alin. (3) din lege, respectiv nu a completat în mod corect şi veridic datele şi informaţiile pe tichetele de activităţi casnice pe suport hârtie, trebuie să acorde prestatorului casnic alte tichete de activităţi casnice completate în mod corect şi veridic.
    (2) Tichetele de activităţi casnice nevalorificate din motivul indicat la alin. (1) se restituie agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă în vederea anulării.
    (3) Pentru tichetele de activităţi casnice restituite în vederea anulării conform alin. (2), beneficiarul casnic aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) primeşte valoarea nominală a acestora, din care se scade costul suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu tipărirea şi distribuirea acestora în situaţia tichetelor de activităţi casnice emise în format fizic, pe suport hârtie."

    9. La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Platforma electronică prevăzută la alin. (1) se utilizează de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit prevederilor art. 13 alin. (2) din lege, în baza unui contract încheiat cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în temeiul prevederilor art. 2.146 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    10. La articolul 14 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, lit. d), cu următorul cuprins:
    "d) accesa ofertele de activităţi casnice înregistrate."

    11. La articolul 14, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Prin intermediul platformei electronice, prestatorul casnic înregistrat conform art. 3:
    a) poate fi remunerat în tichete de activităţi casnice emise pe suport electronic;
    b) poate preschimba tichetele de activităţi casnice emise pe suport electronic;
    c) poate accesa cererile de activităţi casnice înregistrate."

    12. La articolul 15, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) În aplicarea prevederilor art. 13 alin. (3) lit. c) din lege, angajatorii prevăzuţi la art. 11 alin. (1) din lege se înregistrează prin crearea unui cont personal în Platforma electronică pe baza a cel puţin următoarelor date şi informaţii:
    a) denumire angajator;
    b) date de identificare ale angajatorului;
    c) date ale reprezentantului legal al angajatorului."

    13. La articolul 15, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pentru acordarea de tichete de activităţi casnice, în condiţiile art. 11 alin. (5) din lege, angajatorii încheie un contract cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia are sediul/sediul social sau punctul de lucru, al cărui model se aprobă prin ordin al ministrului muncii şi solidarităţii sociale, la propunerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I."

    14. La articolul 15 alineatul (4), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Contractul pentru achiziţionarea tichetelor de activităţi casnice, încheiat de către angajator cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă prevăzută la alin. (3), cuprinde cel puţin următoarele elemente:"

    15. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă transmite Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale rapoarte şi statistici generate de platforma electronică lunar/trimestrial/anual sau la solicitarea acestuia, după caz."

    16. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
    17. Anexa nr. 2 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.
    18. La anexele nr. 6 şi 7, sintagma „Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă“ se înlocuieşte cu sintagma „Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Judeţului .........../Municipiului Bucureşti“.
    19. La anexa nr. 6, sintagma „Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă“ se înlocuieşte cu sintagma „Director executiv“.


    ART. II
    Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale prevăzut la art. 15 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 822/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se aprobă în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

    ART. III
    Tichetele de activităţi casnice, pe suport hârtie, pentru care Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a realizat achiziţia serviciilor de tipărire şi distribuire, în condiţiile prevăzute la art. 8 din Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează până la epuizare.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Simona Bucura-Oprescu
                    Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Adrian Câciu
                    Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării,
                    Bogdan-Gruia Ivan

    Bucureşti, 18 iulie 2024.
    Nr. 860.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la normele metodologice)
    Modelul tichetului de activităţi casnice pe suport electronic
    Denumirea bonului valoric, respectiv „Tichet de activităţi casnice“
    Rubrică pentru înscrierea/tipărirea datelor personale de identificare ale beneficiarul casnic care a achiziţionat tichetul de activităţi casnice
    Numele şi prenumele:
    Codul numeric personal:
    Rubrică pentru completarea datei la care a fost achiziţionat tichetul de activităţi casnice:
    Valoarea nominală în lei (în cifre):
    Seria şi numărul tichetului de activităţi casnice:
    Rubrică pentru înscrierea/tipărirea datelor personale de identificare ale prestatorului casnic
    Numele şi prenumele:
    Codul numeric personal:
    Rubrică pentru înscrierea datei la care au fost prestate activităţile casnice remunerate
    Rubrică pentru semnătura beneficiarului casnic că este de acord cu drepturile şi obligaţiile pe care le are potrivit Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, cu modificările şi completările ulterioare
    Rubrică pentru semnătura/acordul, după caz, a/al prestatorului casnic, prin care atestă faptul că a fost informat cu privire la drepturile şi obligaţiile potrivit Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, cu modificările şi completările ulterioare
    Alte informaţii: imprimarea următorului text: „Prezentul tichet de activităţi casnice nu este transferabil, nu poate fi utilizat pentru achiziţia de bunuri şi alte servicii şi poate fi utilizat numai de prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.“

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la normele metodologice)
    Modelul tichetului de activităţi casnice pe suport hârtie
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    *) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016