Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 81 din 7 decembrie 2015 cu privire la Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii - COM(2015) 473 final
EMITENT: SENATUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 931 din 16 decembrie 2015
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi ale Protocolului (nr. 2) anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,
având în vedere Raportul Comisiei pentru afaceri europene nr. 550 din 24 noiembrie 2015,
Senatul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Comisia pentru afaceri europene a procedat la examinarea Propunerii de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii - COM(2015) 473 final, potrivit Protocolului (nr. 2) anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţilor Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008.
Din partea Comisiei pentru afaceri europene raportor a fost doamna senator Gabriela Creţu. În cadrul şedinţei Comisiei pentru afaceri europene din data de 3 noiembrie 2015 au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Băncii Naţionale a României.
A fost analizat, de asemenea, Procesul-verbal nr. 674 din 27 octombrie 2015 al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, prin care se arată că propunerea respectă principiul subsidiarităţii.
Temeiul juridic al prezentei propuneri îl constituie art. 115, coroborat cu art. 114 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care împuterniceşte Parlamentul European şi Consiliul să adopte măsuri prin care să asigure apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea şi funcţionarea pieţei interne.
Din punctul de vedere al legislaţiei româneşti, cerinţele prudenţiale sunt reglementate de Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 2/2014 privind unele raportări aferente Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 7/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 11/2014 privind stabilirea cerinţelor prudenţiale aplicabile societăţilor de administrare a investiţiilor care administrează portofolii individuale de investiţii, precum şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 3/2014 privind unele aspecte legate de aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012.
Acest Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului are ca obiectiv redresarea pieţelor securitizărilor pe o bază mai durabilă şi consacrarea acestui instrument ca o modalitate sigură şi eficientă de finanţare şi de gestionare a riscului. Prezenta propunere va permite astfel o simplificare substanţială a cadrului prudenţial privind capitalul reglementat aplicabil instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii care investesc, iniţiază sau sponsorizează securitizări, prin aplicarea unei ierarhii unice a abordărilor, aplicabile tuturor instituţiilor, indiferent de metoda utilizată pentru calcularea cerinţelor de capital aferente expunerilor-suport, precum şi eliminarea mai multor tratamente specifice pentru anumite categorii de poziţii din securitizare. În acest fel s-ar asigura o comparabilitate sporită între instituţii, iar costurile de asigurare a conformităţii ar fi reduse substanţial. Se propune astfel modificarea cerinţelor de capital reglementat în materie de securitizări prevăzute în CRR [Regulamentul (UE) nr. 575/2013], astfel încât:
- să se aplice metodele de calcul al capitalului reglementat stabilite în cadrul Basel revizuit;
- să se introducă o recalibrare pentru securitizările STS (securitizările simple, transparente şi standardizate), în conformitate cu recomandarea ABE (Autoritatea Bancară Europeană).
În urma implementării acestui Regulament se estimează că se vor elimina conotaţiile negative asociate securitizărilor în ochii investitorilor, eliminarea din cadrul de reglementare a dispoziţiilor care sunt nefavorabile produselor STS şi reducerea sau eliminarea costurilor operaţionale nejustificat de ridicate pentru emitenţi şi investitori. Introducerea unei distincţii clare între securitizările STS şi celelalte securitizări în ceea ce priveşte cerinţele de capital va antrena o serie de efecte pozitive, şi anume:
- cadrul de securitizare rezultat va fi mai sensibil la riscuri şi mai echilibrat;
- cerinţele de capital preferenţiale vor stimula băncile să aplice criterii diferenţiate privind securizările STS;
- investitorii vor fi încurajaţi să reintre pe piaţa securitizărilor, întrucât un cadru diferenţiat va trimite un semnal clar că riscurile sunt acum mai bine calibrate şi că, prin urmare, probabilitatea reapariţiei unei crize sistemice a fost redusă.
Se atestă faptul că acest regulament respectă principiul subsidiarităţii şi, respectiv, al proporţionalităţii.
În urma dezbaterii, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea prezentul raport, care va fi transmis plenului spre dezbatere şi adoptare.
ART. 2
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senatul României în şedinţa din 7 decembrie 2015, în conformitate cu prevederile art. 77^1 din Regulamentul Senatului şi ale art. 5 lit. f), art. 30 lit. b) din anexa la Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
IOAN CHELARU
Bucureşti, 7 decembrie 2015.
Nr. 81.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: