Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 8 din 9 iulie 2024  privind modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 8 din 9 iulie 2024 privind modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru

EMITENT: Consiliul pentru Dezvoltare Regională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 752 din 1 august 2024
    Văzând expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru,
    având în vedere prevederile art. 7 alin. (2) lit. l) din Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1.256/2004 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor pentru dezvoltare regională,
    în temeiul art. 6 alin. (5) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru şi al art. 18 din Legea nr. 315/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
    Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, întrunit în şedinţă ordinară la data de 9.07.2024, hotărăşte:
    ART. I
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 273 din 1 aprilie 2005, se modifică şi se înlocuieşte cu regulamentul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. II
    La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 273 din 1 aprilie 2005, se abrogă.

    ART. III
    Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru,
                    Ion Dumitrel

    Braşov, 9 iulie 2024.
    Nr. 8.
    ANEXA 1

    REGULAMENT
    de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru
    CAP. I
    Organizarea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru
    ART. 1
    (1) Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, denumit în continuare Consiliul, este organismul regional deliberativ, fără personalitate juridică, care este constituit şi funcţionează pe principii parteneriale la nivelul Regiunii de dezvoltare Centru, denumită în continuare regiune, în scopul coordonării activităţilor de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională. Consiliul coordonează întregul proces de dezvoltare regională în cadrul regiunii, constituită din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
    (2) Consiliul îşi desfăşoară activităţile în concordanţă cu obiectivele politicii regionale stabilite prin Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    Consiliul este alcătuit din:
    - preşedinţii celor 6 consilii judeţene din regiune;
    – un reprezentant al consiliilor locale municipale din fiecare judeţ al regiunii;
    – un reprezentant al consiliilor locale orăşeneşti din fiecare judeţ al regiunii;
    – un reprezentant al consiliilor locale comunale din fiecare judeţ al regiunii.


    ART. 3
    (1) Consiliul alege un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ; aceste funcţii sunt îndeplinite prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.
    (2) În cazul în care preşedintele nu îşi poate îndeplini atribuţiile, acestea vor fi preluate de drept şi integral de către vicepreşedinte.
    (3) În cazul absenţei motivate a preşedintelui şi a vicepreşedintelui, lucrările reuniunilor Consiliului vor fi conduse de către un membru al acestuia, ales prin votul deschis al majorităţii membrilor prezenţi la reuniune.

    ART. 4
    (1) Preşedinţii celor 6 consilii judeţene componente ale regiunii constituie Comitetul operativ al Consiliului.
    (2) Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului sunt şi preşedinte şi vicepreşedinte ai Comitetului operativ.

    ART. 5
    Secretariatul Consiliului şi al Comitetului operativ este constituit în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru şi este asigurat prin personal specializat din cadrul acesteia.

    ART. 6
    (1) La fiecare reuniune a Consiliului şi a Comitetului operativ participă de drept directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.
    (2) Prefecţii judeţelor care intră în componenţa regiunii pot participa fără drept de vot la lucrările Consiliului.
    (3) În funcţie de problematica supusă dezbaterii, la lucrările Consiliului pot participa în calitate de invitaţi, fără drept de vot, şi alţi reprezentanţi ai consiliilor locale municipale, orăşeneşti şi comunale, ai instituţiilor şi organizaţiilor cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, reprezentanţi desemnaţi de organizaţiile patronale şi sindicale reprezentative, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile; aceştia pot face propuneri pe care Consiliul le poate dezbate şi supune la vot.
    (4) În cazul reuniunilor Consiliului în cadrul cărora se supun spre avizare sau aprobare proiecte de dezvoltare regională conform prevederilor art. 7 alin. (2) lit. c) şi d) din Legea nr. 315/2004, cu modificările şi completările ulterioare, membrii acestuia, inclusiv invitaţii, semnează o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate. Totodată, membrii Consiliului completează Declaraţia privind neîncadrarea în situaţiile de conflict de interese prevăzute la art. 61 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1.046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.296/2013, (UE) nr. 1.301/2013, (UE) nr. 1.303/2013, (UE) nr. 1.304/2013, (UE) nr. 1.309/2013, (UE) nr. 1.316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012.
    (5) Nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind conflictul de interese, precum şi a declaraţiilor anterior prezentate atrage răspunderea membrilor Consiliului şi se sancţionează conform dispoziţiilor legale în vigoare; membrii Consiliului, inclusiv preşedintele şi vicepreşedintele acestuia, nu mai pot deţine această calitate şi nu pot fi realeşi pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care se constată vinovăţia acestora.

    CAP. II
    Funcţionarea Consiliului
    ART. 7
    (1) Reuniunile Consiliului se pot desfăşura numai în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor care îl constituie şi cu condiţia reprezentării tuturor judeţelor din cadrul regiunii.
    (2) Dacă la o şedinţă a Consiliului nu sunt întrunite condiţiile de participare prevăzute la alin. (1), ea se amână, urmând să fie convocată o nouă şedinţă în termen de 15 zile. Şedinţa convocată în urma unei amânări se desfăşoară chiar dacă nu întruneşte condiţiile prevăzute la alin. (1), iar hotărârile adoptate de Consiliu în cadrul acestei şedinţe sunt obligatorii.
    (3) Membrii Consiliului care nu pot participa din motive obiective la reuniunile acestuia desemnează, prin mandat scris, un înlocuitor.
    (4) Mandatul scris privind numirea unui înlocuitor la şedinţa Consiliului se depune şi se înregistrează înaintea acesteia la secretariatul Consiliului din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.
    (5) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Consiliul adoptă hotărâri prin consens. Dacă acesta nu se realizează, hotărârile vor fi luate prin vot, cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi. În caz de paritate, votul preşedintelui este decisiv.
    (6) Hotărârile adoptate se comunică instituţiei naţionale cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, membrilor Consiliului, precum şi celor interesaţi, de către secretariatul acestui organism, în termen de 15 zile lucrătoare de la data adoptării.

    ART. 8
    (1) Şedinţele ordinare ale Consiliului se desfăşoară trimestrial, la convocarea preşedintelui sau, în absenţa acestuia, a vicepreşedintelui.
    (2) În cazuri deosebite, şedinţele extraordinare ale Consiliului se pot organiza la solicitarea unei treimi din numărul total al membrilor acestuia, a directorului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, precum şi la cererea Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regională.
    (3) Consiliul poate adopta hotărâri prin procedură scrisă.
    (4) Acordul membrilor Consiliului privind adoptarea hotărârilor prin procedură scrisă se transmite de către aceştia, în format electronic şi pe fax, pe adresa secretariatului constituit în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.
    (5) Hotărârile se consideră aprobate în procedură scrisă dacă acordul este dat de majoritatea simplă a membrilor Consiliului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii propunerii de hotărâre. În caz de paritate, acordul preşedintelui este decisiv.
    (6) În textul fiecărei hotărâri adoptate prin procedură scrisă conform alin. (3)-(5) se specifică modalitatea de adoptare a acesteia.
    (7) Hotărârile adoptate în procedură scrisă se comunică de către secretariatul Consiliului, în decurs de 5 zile lucrătoare de la data adoptării acestora, instituţiilor şi persoanelor prevăzute la art. 7 alin. (6).

    ART. 9
    (1) Convocarea şi transmiterea invitaţiilor la şedinţele Consiliului se fac în scris de către secretariatul Consiliului, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării reuniunii. În mod obligatoriu acestea conţin ziua, ora, locul desfăşurării şi ordinea de zi, precum şi adresa site-ului de pe care pot fi obţinute informaţii privind reuniunea respectivă.
    (2) Ordinea de zi a şedinţei Consiliului şi, după caz, materialele care urmează a fi supuse dezbaterii se publică pe site-ul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru cu cel puţin 5 zile înainte de data şedinţei.
    (3) Convocarea şedinţelor extraordinare se face în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 5 zile înainte de data desfăşurării reuniunii.

    ART. 10
    (1) La începutul fiecărei şedinţe, preşedintele Consiliului supune la vot ordinea de zi a acesteia, care se aprobă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.
    (2) Ordinea de zi poate fi completată şi cu alte probleme decât cele comunicate iniţial, cu aprobarea a două treimi din numărul membrilor prezenţi.
    (3) La sfârşitul fiecărei şedinţe se stabileşte locul viitoarei şedinţe ordinare.

    ART. 11
    (1) Şedinţele Comitetului operativ se desfăşoară la solicitarea preşedintelui sau a unui membru ori a directorului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.
    (2) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Comitetul operativ adoptă prin consens recomandări, care se supun aprobării Consiliului.

    CAP. III
    Atribuţiile Consiliului
    ART. 12
    (1) În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) şi ale art. 9 lit. j) şi n) din Legea nr. 315/2004, cu modificările şi completările ulterioare, principalele atribuţii ale Consiliului sunt:
    a) analizează şi aprobă strategia şi programele de dezvoltare regională;
    b) sprijină elaborarea în parteneriat a Planului naţional de dezvoltare;
    c) aprobă proiectele de dezvoltare regională, selecţionate la nivel regional, în concordanţă cu criteriile, priorităţile şi metodologia elaborate de instituţia naţională cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, împreună cu organismele regionale specializate. Proiectele de dezvoltare regională supuse aprobării Consiliului sunt exclusiv proiectele care necesită cofinanţare din Fondul pentru dezvoltare regională. Nu sunt supuse avizării/aprobării de către Consiliu proiectele şi contractele finanţate din fonduri externe nerambursabile;
    d) transmite Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regională, pentru aprobarea finanţării, portofoliul de proiecte propus pentru care se aplică o procedură de selecţie la nivel naţional;
    e) aprobă criteriile, priorităţile, alocarea şi destinaţiile resurselor Fondului pentru dezvoltare regională;
    f) prezintă Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regională propuneri privind alocarea de resurse la Fondul pentru dezvoltare regională;
    g) urmăreşte utilizarea fondurilor alocate din Fondul naţional pentru dezvoltare regională;
    h) propune Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regională cuantumul contribuţiilor anuale, în limita sumelor aprobate prin bugetele judeţelor, alocate pentru Fondul pentru dezvoltare regională, pentru finanţarea obiectivelor politicilor regionale, precum şi destinaţia şi eşalonările de plată ale acestora;
    i) atrage alte contribuţii financiare, locale şi regionale, în vederea realizării obiectivelor regionale; sursele atrase se constituie ca venituri la Fondul pentru dezvoltare regională;
    j) aprobă rapoartele de activitate semestriale întocmite de agenţiile pentru dezvoltare regională;
    k) coordonează şi sprijină dezvoltarea parteneriatelor regionale;
    l) elaborează şi aprobă regulamentul propriu de funcţionare, în conformitate cu regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor pentru dezvoltare regională;
    m) avizează contractele pentru care este necesară cofinanţarea din Fondul pentru dezvoltare regională, convenţiile, acordurile, protocoalele, precum şi alte documente similare, încheiate de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru cu terţii în domeniul specific de activitate, inclusiv cu instituţiile similare din cadrul Uniunii Europene, şi informează corespunzător Consiliul Naţional pentru Dezvoltare Regională, cu excepţia contractelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile;
    n) aprobă statutul de organizare şi funcţionare a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, precum şi organigrama acesteia;
    o) coordonează activităţile de mediatizare la nivel regional a politicilor şi obiectivelor de dezvoltare regională, a programelor regionale finanţate de Uniunea Europeană, precum şi pe cele privind utilizarea la nivelul regiunii a fondurilor, asigurând transparenţa şi informarea corectă, rapidă şi în timp util a cetăţenilor, în special a întreprinzătorilor.

    (2) Consiliul numeşte şi eliberează din funcţie directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.
    (3) Numirea directorului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru se face prin concurs, conform prevederilor art. 8 alin. (6) din Legea nr. 315/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi altor prevederi legale în vigoare.
    (4) Eliberarea din funcţie a directorului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru se face de către Consiliu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale altor acte normative care reglementează domeniul relaţiilor de muncă.
    (5) Hotărârea privind eliberarea din funcţie a directorului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru se transmite în scris, în termen de maximum 5 zile de la data emiterii acesteia, spre informare, instituţiei naţionale cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale. În şedinţa imediat următoare, Secretariatul Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regională informează membrii consiliului naţional despre aceasta.
    (6) Hotărârea Consiliului privind eliberarea din funcţie a directorului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru este însoţită de procesul-verbal detaliat al şedinţei, precum şi de o fundamentare documentată care să ateste cauzele care au determinat eliberarea din funcţie a acestuia.
    (7) În cazul încetării raporturilor de serviciu ale directorului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, perioada de interimat va fi asigurată de către o persoană din cadrul agenţiei, desemnată de către Consiliu şi care are o experienţă continuă de cel puţin 3 ani în domeniul dezvoltării regionale.

    ART. 13
    Preşedintele Consiliului are următoarele atribuţii principale:
    a) convoacă, coordonează pregătirea şi conduce şedinţele Consiliului şi ale Comitetului operativ;
    b) aprobă proiectul ordinii de zi, lista cuprinzând invitaţii, precum şi materialele ce urmează să fie transmise cu ocazia convocării şedinţelor Consiliului;
    c) semnează hotărârile şi procesele-verbale ale şedinţelor Consiliului, rapoartele semestriale, precum şi raportul anual de activitate ale acestuia;
    d) aprobă modificările la procesele-verbale ale şedinţelor, ţinând seama de propunerile şi observaţiile vicepreşedintelui, ale membrilor Consiliului, precum şi ale secretariatului acestuia;
    e) împreună cu vicepreşedintele reprezintă Consiliul în cadrul Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regională;
    f) reprezintă regiunea şi Consiliul în relaţiile cu alte regiuni din ţară şi din străinătate;
    g) alte atribuţii care rezultă din prevederile Legii nr. 315/2004, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 14
    Vicepreşedintele Consiliului are următoarele atribuţii:
    a) preia, pe bază de mandat scris, semnat de preşedintele Consiliului, atribuţiile acestuia, dacă preşedintele, din motive justificate, nu le poate îndeplini;
    b) participă la organizarea şedinţelor Consiliului;
    c) face observaţii şi propuneri cu privire la conţinutul şi modul de întocmire a procesului-verbal al şedinţei Consiliului;
    d) îndeplineşte alte atribuţii stabilite de Consiliu;
    e) împreună cu preşedintele reprezintă Consiliul în cadrul Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regională.


    ART. 15
    Comitetul operativ al Consiliului, constituit conform art. 4, îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
    a) poate propune includerea unor teme în proiectul ordinii de zi a şedinţei Consiliului;
    b) poate cere convocarea unor şedinţe extraordinare;
    c) supune aprobării Consiliului modificări ale regulamentului de funcţionare a acestuia;
    d) propune elaborarea unor proiecte de interes regional;
    e) propune aprobarea realizării unor parteneriate între regiune şi alte organisme din ţară sau din străinătate;
    f) propune realizarea unor planuri, strategii, studii sau prognoze de interes regional;
    g) poate solicita Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru iniţierea de proceduri de adoptare de către Consiliu a unor hotărâri prin procedură scrisă.


    ART. 16
    Activităţile principale ale secretariatului Consiliului sunt:
    a) pregătirea documentelor necesare convocării reuniunilor Consiliului;
    b) publicarea pe site-ul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru a ordinii de zi a şedinţelor, a proceselor-verbale ale acestora, precum şi a materialelor pentru care Consiliul hotărăşte publicarea;
    c) convocarea şi transmiterea invitaţiilor la şedinţele Consiliului, conform prevederilor art. 7 alin. (1) şi (2) şi ale art. 8 alin. (1) şi (2);
    d) întocmirea proceselor-verbale ale şedinţelor Consiliului şi transmiterea formei finale semnate de către preşedintele Consiliului, precum şi a hotărârilor Consiliului instituţiei naţionale cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, membrilor Consiliului, precum şi celor interesaţi, în termen de 15 zile de la data la care a avut loc şedinţa;
    e) înregistrarea acordului transmis prin procedură scrisă conform art. 7 alin. (3)-(5) şi transmiterea hotărârilor adoptate, în termen de 5 zile lucrătoare de la data aprobării acestora, instituţiilor şi persoanelor prevăzute la art. 7 alin. (6);
    f) primirea şi înregistrarea mandatelor scrise privind numirea unor înlocuitori la şedinţele Consiliului;
    g) asigurarea, între şedinţe, a asistenţei de specialitate preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului;
    h) înregistrarea şi păstrarea în condiţii specifice adecvate a declaraţiilor de confidenţialitate şi imparţialitate date de membrii Consiliului, conform art. 6 alin. (5);
    i) primirea şi distribuirea corespondenţei destinate Consiliului;
    j) constituirea şi păstrarea unui registru de evidenţă complet privind şedinţele şi activităţile Consiliului;
    k) asigurarea activităţilor de registratură şi arhivare a documentelor privind activităţile Consiliului;
    l) alte activităţi care sunt stabilite de către Consiliu.


    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 17
    Membrii Consiliului îşi exercită atribuţiile cu titlu gratuit.

    ART. 18
    În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, acesta va fi afişat pe site-ul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.

    ART. 19
    Adoptarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului şi modificarea lui se fac cu votul a două treimi din numărul membrilor acestuia şi numai în prezenţa a cel puţin un reprezentant din fiecare judeţ.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016