Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 782 din 31 august 2023  privind acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 782 din 31 august 2023 privind acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 787 din 31 august 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 27^1 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    (1) Se aprobă acordarea unor ajutoare de urgenţă ca sprijin financiar pentru familiile persoanelor grav afectate, denumite în continuare răniţi, în tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, şi care necesită tratamente de specialitate în ţară sau în străinătate.
    (2) Ajutoarele de urgenţă prevăzute la alin.(1) sunt acordate ca sumă forfetară destinată unor cheltuieli de transport, cazare, masă, precum şi altor cheltuieli neprevăzute şi se acordă persoanelor care însoţesc răniţii, denumite în continuare însoţitori, precum şi persoanelor rănite care au fost spitalizate şi externate, potrivit alin. (3).
    (3) Nivelul ajutoarelor de urgenţă prevăzute la alin.(1) se stabileşte astfel:
    a) suma de 2.000 euro/lună pentru însoţitorii persoanelor rănite care sunt tratate în străinătate;
    b) suma de 2.000 lei/lună pentru însoţitorii persoanelor rănite care sunt tratate pe teritoriul României;
    c) suma de 1.500 lei pentru persoanele rănite care au fost spitalizate şi externate, altele decât cele aflate în situaţiile prevăzute la lit. a) şi b).

    (4) Ajutorul prevăzut la alin. (3) lit. a) şi b) se acordă pentru un singur însoţitor al rănitului.
    (5) Prin însoţitor se înţelege soţ/soţie, părinte, copil, nepot sau o altă rudă care formulează solicitarea prevăzută la art. 2.
    (6) Nivelul prevăzut la alin. (3) lit. a) se calculează la cursul euro stabilit de Banca Naţională a României în ziua anterioară celei în care însoţitorul solicită iniţial ajutorul prevăzut la alin. (1). Dacă din calcul rezultă o sumă fracţionară, aceasta se rotunjeşte la leu în favoarea însoţitorului.

    ART. 2
    (1) Ajutoarele de urgenţă prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. a) şi b) se acordă la solicitarea însoţitorului şi cele prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. c) la solicitarea rănitului pe baza formularului pus la dispoziţie de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, la care se ataşează copia actului de identitate al însoţitorului sau rănitului.
    (2) Solicitarea se depune în format scris la agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, în a cărei rază teritorială locuieşte însoţitorul sau rănitul, fie electronic în secţiunea special creată pe site-ul propriu al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, www.mmanpis.ro.
    (3) Prin derogare de la prevederile art. 37 şi 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea ajutorului de urgenţă prevăzut la art. 1 nu se impun completarea cererii prevăzute de aceasta şi nici efectuarea de anchete sociale.

    ART. 3
    (1) În vederea certificării răniţilor spitalizaţi şi externaţi şi a certificării deplasării pentru efectuarea tratamentului în străinătate sau pe teritoriul României, respectiv a încetării tratamentului în străinătate sau pe teritoriul României, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă notifică în acest sens Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pentru fiecare rănit, în conformitate cu prevederile alin. (2)-(4), potrivit informaţiilor pe care le deţin.
    (2) Pentru spitalizarea şi externarea răniţilor, notificarea conţine numele, prenumele şi codul numeric personal ale rănitului, localitatea şi unitatea spitalicească unde s-au acordat îngrijirile medicale, precum şi numărul de zile de spitalizare.
    (3) Pentru tratamentul răniţilor în străinătate, notificarea conţine numele, prenumele şi codul numeric personal ale rănitului, statul, localitatea şi unitatea spitalicească unde se efectuează tratamentul, precum şi numărul de zile de spitalizare estimat.
    (4) Pentru tratamentul răniţilor în ţară, notificarea conţine numele, prenumele şi codul numeric personal ale rănitului, localitatea şi unitatea spitalicească unde se efectuează tratamentul, precum şi numărul de zile de spitalizare estimat.

    ART. 4
    (1) Ajutorul de urgenţă prevăzut la art. 1 se plăteşte de către agenţia teritorială însoţitorului în cont bancar, în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea solicitării, după verificarea solicitărilor prevăzute la art. 2 şi a informaţiilor cuprinse în notificările prevăzute la art. 3.
    (2) Pentru prima şi ultima lună de spitalizare, ajutorul de urgenţă se plăteşte proporţional cu numărul de zile de spitalizare ale rănitului din luna respectivă.
    (3) În situaţia în care numărul de zile pentru care s-a efectuat plata ajutorului prevăzut la art. 1 este mai mare decât cel efectiv înregistrat de însoţitor, acesta are obligaţia de a returna sumele suplimentare la agenţia teritorială care a efectuat plata ajutorului de urgenţă, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la externarea rănitului din unităţile spitaliceşti din ţară sau din străinătate.
    (4) În situaţia în care rănitul primeşte tratament atât în ţară, cât şi în străinătate, sumele acordate se compensează între ele, proporţional cu numărul de zile de spitalizare înregistrate pe teritoriul României şi în străinătate, fără depăşirea limitelor prevăzute la art. 1 alin. (3).

    ART. 5
    (1) Pentru sprijinirea persoanelor singure şi a familiilor ale căror locuinţe/gospodării şi bunuri au fost afectate de tragicul eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, se aprobă acordarea de ajutoare de urgenţă, indiferent de veniturile acestora, astfel:
    a) suma de 10.000 lei pentru persoanele singure şi familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv;
    b) suma de 7.000 lei pentru persoanele singure şi familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75%;
    c) suma de 4.500 lei pentru persoanele singure şi familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50%;
    d) suma de 2.500 lei pentru persoanele singure şi familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporţie de până la 25%;
    e) suma de 1.500 lei pentru persoanele singure şi familiile ale căror bunuri din locuinţă/gospodărie au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

    (2) Pentru persoanele singure şi familiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-d), suma prevăzută la alin. (1) lit. e) se acordă, după caz, suplimentar faţă de sumele acordate pentru afectarea locuinţei.
    (3) Ajutorul de urgenţă prevăzut la alin. (1) lit. a)-d) se acordă numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor/gospodăriilor afectate în care acestea trăiesc efectiv, plata urmând a se efectua titularului dreptului de proprietate.
    (4) Prin derogare de la prevederile art. 37 şi 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea ajutorului de urgenţă prevăzut la prezentul articol nu se impun completarea cererii şi nici efectuarea de anchete sociale.
    (5) Ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii şi solidarităţii sociale, pe baza borderourilor întocmite de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dâmboviţa.
    (6) Borderourile prevăzute la alin. (5) se avizează de prefectul judeţului Dâmboviţa şi conţin în mod obligatoriu:
    a) numele şi prenumele titularului ajutorului de urgenţă;
    b) adresa de domiciliu/reşedinţă;
    c) gradul de afectare a locuinţei/gospodăriei potrivit alin. (1), constatat de o comisie de specialişti desemnată prin ordin al prefectului judeţului Dâmboviţa;
    d) bunurile deteriorate a căror constatare se face de comisia prevăzută la lit. c);
    e) suma propusă cu titlu de ajutor de urgenţă, în conformitate cu nivelurile şi limitele prevăzute la alin. (1).

    (7) Borderourile prevăzute la alin. (5) sunt transmise de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dâmboviţa la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care le înaintează Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru aprobare.
    (8) Plata ajutorului de urgenţă se poate face atât prin mandat poştal, cât şi prin cont bancar. Pentru plata prin cont bancar, titularul îşi va exprima opţiunea în scris pe baza unei declaraţii pe propria răspundere care cuprinde identificarea contului bancar, ataşată la documentaţia transmisă.

    ART. 6
    (1) Familiile persoanelor decedate în urma tragicului eveniment produs în data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, beneficiază de un ajutor de urgenţă în sumă de 7.500 lei pentru fiecare persoană decedată.
    (2) Ajutorul de urgenţă prevăzut la alin. (1) se acordă şi familiilor răniţilor care, din cauza gravităţii arsurilor şi afecţiunilor asociate, decedează ulterior.
    (3) Ajutorul de urgenţă prevăzut la alin. (1) şi (2) se cumulează, după caz, cu ajutorul de urgenţă prevăzut la art. 1, respectiv la art. 5.
    (4) Ajutorul de urgenţă prevăzut la alin. (1) se acordă soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a îngrijit de organizarea înmormântării.
    (5) Prin derogare de la prevederile art. 37 şi 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea ajutorului de urgenţă prevăzut la prezentul articol nu se impun completarea cererii şi nici efectuarea de anchete sociale.
    (6) Pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana prevăzută la alin. (4) depune solicitarea potrivit procedurii prevăzute la art. 2 alin. (2), la care se ataşează copia actului de identitate al solicitantului şi copia certificatului de deces.

    ART. 7
    Colectarea şi prelucrarea datelor necesare acordării ajutoarelor de urgenţă prevăzute de prezenta hotărâre se fac cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 679/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum şi a legislaţiei naţionale aplicabile domeniului protecţiei datelor.

    ART. 8
    Ajutoarele de urgenţă acordate potrivit prezentei hotărâri nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi şi obligaţii şi nu pot fi urmărite silit decât pentru recuperarea de la însoţitor a sumelor potrivit prevederilor art. 4 alin. (3).

    ART. 9
    Fondurile necesare pentru plata ajutoarelor de urgenţă prevăzute de prezenta hotărâre se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru anul 2023, şi se plătesc pe durata exerciţiului bugetar.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                    Marian-Cătălin Predoiu
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Simona Bucura-Oprescu
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Adrian-Ioan Veştea
                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 31 august 2023.
    Nr. 782.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016