Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 734 din 28 iunie 2024  pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.313/2021 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Coordonare şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 89/2020 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Secretariatului General al Guvernului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 734 din 28 iunie 2024 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.313/2021 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Coordonare şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 89/2020 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Secretariatului General al Guvernului

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 622 din 1 iulie 2024
    Având în vedere prevederile art. XVII alin. (3), art. XVIII alin. (6), art. XX alin. (7) şi ale art. XXII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. LXIX din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 89/2020 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 13 februarie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. După articolul 1 se introduc două noi articole, art. 1^1 şi 1^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 1^1
    (1) În cadrul Organismului intermediar pentru promovarea societăţii informaţionale din ADR funcţionează Centrul Naţional de Coordonare, denumit în continuare NCC, ce se desemnează în calitate de centru naţional de coordonare, în sensul art. 6 din Regulamentul (UE) 2021/887 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 mai 2021 de înfiinţare a Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică şi a Reţelei de centre naţionale de coordonare, prin preluarea activităţii şi personalului Centrului Naţional de Coordonare de la Secretariatul General al Guvernului.
    (2) NCC este condus de preşedintele ADR.
    (3) În îndeplinirea atribuţiilor sale cu privire la activitatea NCC, preşedintele ADR emite decizii cu caracter individual şi asigură reprezentarea NCC în raporturile cu ministerele, cu alte autorităţi ale administraţiei publice, precum şi în raporturile cu persoane fizice şi juridice, române şi străine.
    (4) În exercitarea atribuţiilor şi funcţiilor sale şi în scopul îndeplinirii activităţii pe care o desfăşoară în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2021/887, NCC, prin ADR, poate primi granturi din partea Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică pentru a acorda sprijin financiar terţilor sub formă de granturi.
    (5) NCC îşi desfăşoară activitatea în sediul principal al ADR.
    (6) Atribuţiile şi sarcinile personalului NCC, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare se aprobă prin decizie a preşedintelui ADR.
    ART. 1^2
    În scopul îndeplinirii atribuţiilor şi funcţiilor prevăzute de Regulamentul (UE) 2021/887, NCC:
    a) cooperează cu ministere, alte organe de specialitate ale administraţiei publice, instituţii şi autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cu organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale din ţară şi din străinătate, după caz;
    b) solicită, primeşte şi transmite informaţii şi date de la/către autorităţile administraţiei publice, de la/către instituţii publice şi de la/către persoane juridice de drept privat cu activitate în domeniul său de competenţă şi, respectiv, acordă sprijin autorităţilor administraţiei publice, în limitele prevederilor legale;
    c) organizează, finanţează şi participă, prin ADR, în condiţiile legii, la conferinţe, dezbateri publice, reuniuni, seminare, colocvii, mese rotunde, workshopuri, schimburi de experienţă, vizite de documentare, întâlniri de lucru, expoziţii, congrese şi alte evenimente publice desfăşurate în ţară sau în străinătate;
    d) realizează şi achiziţionează, prin ADR, în condiţiile legii, publicaţii şi materiale de prezentare şi promovare privind domeniul său de activitate;
    e) realizează şi achiziţionează, prin ADR, în condiţiile legii, studii, evaluări, rapoarte, analize de politici publice şi planuri pentru optimizarea strategiilor guvernamentale în domeniul său de activitate;
    f) poate constitui grupuri de lucru formate din experţi din cadrul instituţiilor sau altor organisme."

    2. La articolul 2, după litera m) se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:
    "n) de acţiune în calitate de centru naţional de coordonare, în sensul îndeplinirii sarcinilor prevăzute de Regulamentul (UE) 2021/887."

    3. La articolul 5 litera f), punctul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "27. exercită calitatea de autoritate competentă la nivel naţional pentru serviciile de intermediere de date şi de autoritate competentă în materie de reutilizare a datelor protejate, precum şi calitatea de autoritate responsabilă de registrul public naţional al organizaţiilor recunoscute de promovare a altruismului în materie de date, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/868 al Parlamentului European şi al Consiliului din 30 mai 2022 privind guvernanţa datelor la nivel european şi de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1.724 (Regulamentul privind guvernanţa datelor)."

    4. La articolul 5 litera g), după punctul 4^2 se introduc două noi puncte, pct. 4^3 şi 4^4, cu următorul cuprins:
    "4^3. îndeplineşte prin organismul intermediar sarcinile Centrului Naţional de Coordonare, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2021/887;
4^4. asigură prin organismul intermediar reprezentarea în cadrul Digital4Development D4D, precum şi implementarea în România a mecanismului Digital4Development D4D;"

    5. La articolul 10, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin. (4) şi (5), cu următorul cuprins:
    "(4) Prin excepţie de la prevederile art. 8 alin. (2), Direcţia generală OIPSI îndeplineşte atribuţiile Centrului Naţional de Coordonare în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2021/887 şi asigură reprezentarea NCC în raporturile cu ministerele, cu alte autorităţi ale administraţiei publice, precum şi în raporturile cu persoane fizice şi juridice, române şi străine, prin excepţie de la prevederile art. 8 alin. (2). În îndeplinirea atribuţiilor NCC, Direcţia generală OIPSI poate participa în calitate de invitat la şedinţele Guvernului atunci când ordinea de zi priveşte aria de competenţă a NCC.
(5) În scopul îndeplinirii activităţii pe care o desfăşoară, NCC, prin ADR - Direcţia generală OIPSI, poate primi granturi din partea Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică pentru a acorda sprijin financiar terţilor sub formă de granturi."

    6. După articolul 12^1 se introduce un nou articol, art. 12^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 12^2
    (1) În vederea derulării unor programe sau proiecte cu finanţare externă, în cadrul Direcţiei generale OIPSI pot fi înfiinţate, în afara organigramei ADR şi pe durată determinată, cu asigurarea sursei de finanţare pentru cheltuielile de personal din bugetul programelor sau proiectelor, unităţi de implementare a proiectelor şi unităţi de management al proiectelor.
    (2) Personalul aferent structurilor temporare prevăzute la alin. (1) este personal contractual, angajat cu respectarea dispoziţiilor legale, în limita numărului maxim de posturi aprobat în cadrul programelor sau proiectelor şi a bugetului aferent cheltuielilor de personal.
    (3) Statul de funcţii şi structura de personal aferente unităţilor de implementare a proiectelor şi unităţilor de management al proiectelor se aprobă prin decizie a preşedintelui ADR.
    (4) Încadrarea personalului aferent unităţilor de implementare a proiectelor şi unităţilor de management al proiectelor se aprobă prin decizie a preşedintelui ADR, la propunerea Direcţiei generale OIPSI."

    7. La articolul 13, alineatele (1)-(3) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Numărul maxim de posturi este 297, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.
    (2) Structura organizatorică a ADR este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. În cadrul acesteia, prin decizie a preşedintelui ADR se pot organiza servicii sau compartimente, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare. În cadrul Direcţiei generale organismul intermediar pentru promovarea societăţii informaţionale, prin decizie a preşedintelui ADR se pot organiza direcţii, servicii sau compartimente, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În cadrul ADR se organizează şi funcţionează structura de interoperabilitate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 242/2022 privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei naţionale de interoperabilitate, care asigură şi administrează Platforma naţională de interoperabilitate.
    ............................................
    (7) Statul de funcţii se aprobă prin decizie a preşedintelui ADR."

    8. Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.


    ART. II
    Articolele I, I^1, I^2 şi art. I^4 alin. (1), precum şi anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.313/2021 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Coordonare şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.254 din 30 decembrie 2021, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.

    ART. III
    Punctul 27 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Secretariatului General al Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123 din 17 februarie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.

    ART. IV
    Activitatea şi numărul de posturi ale Centrului Naţional de Coordonare vor fi preluate, în condiţiile legii, de la Secretariatul General al Guvernului în cadrul aparatului propriu al Autorităţii pentru Digitalizarea României, pe bază de protocol, în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

    ART. V
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se aprobă statul de funcţii prevăzut la art. 13 alin. (7) din Hotărârea Guvernului nr. 89/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. VI
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin decizie a preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României, se aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii pentru Digitalizarea României.

    ART. VII
    Aplicarea procedurilor legale privind încadrarea în noua structură organizatorică se realizează în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cu respectarea dispoziţiilor legale şi a regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal.

    ART. VIII
    Hotărârea Guvernului nr. 89/2020 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 13 februarie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Secretarul general al Guvernului,
                    Mircea Abrudean
                    Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării,
                    Bogdan-Gruia Ivan
                    Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României,
                    Dragoş-Cristian Vlad
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Simona Bucura-Oprescu
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 28 iunie 2024.
    Nr. 734.
    ANEXA 1

    (Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 89/2020)
    *1) Anexa este reprodusă în facsimil.
    STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
    a Autorităţii pentru Digitalizarea României
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016