Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 732 din 28 iunie 2024  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 732 din 28 iunie 2024 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 620 din 1 iulie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 491 din 18 iulie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3 alineatul (1), literele i) şi jj) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "i) controlează respectarea dispoziţiilor legale privind protecţia consumatorilor, referitoare la securitatea produselor şi serviciilor, precum şi la apărarea drepturilor legitime ale consumatorilor, prin efectuarea de controale pe piaţă la producători, importatori, distribuitori, vânzători, prestatori de servicii, inclusiv servicii financiare, şi în unităţile vamale, punctele de trecere a frontierei, având acces la locurile în care se produc, se depozitează ori se comercializează produsele sau în care se prestează serviciile, precum şi la documentele referitoare la acestea, excepţie făcând controalele igienicosanitare şi sanitar-veterinare la producători, în cazul produselor alimentare;
    ................................................................................................
    jj) realizează, prin Direcţia de soluţionare alternativă a litigiilor, structură imparţială ce îşi desfăşoară activitatea independent de activităţile de supraveghere şi control al pieţei, şi soluţionează alternativ litigiile dintre consumatori şi comercianţi, atât la nivel naţional, cât şi transfrontalier, inclusiv litigiile reglementate de Regulamentul (UE) nr. 524/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 mai 2013 privind soluţionarea online a litigiilor în materie de consum şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2.006/2004 şi a Directivei 2009/22/CE (Regulamentul privind SOL în materie de consum), izvorâte din contractele de vânzări sau din contractele de prestări de servicii, în sectoarele de activitate în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este competentă."

    2. La articolul 3, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Autoritatea este birou unic de legătură, astfel cum este definit la art. 3 pct. 7 din Regulamentul (UE) 2017/2.394 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autorităţile naţionale însărcinate să asigure respectarea legislaţiei în materie de protecţie a consumatorului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.006/2004."

    3. La articolul 5, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Preşedintele Autorităţii are calitatea de ordonator terţiar de credite."

    4. La articolul 6 alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Structura organizatorică a Autorităţii este prevăzută în anexa nr. 1. În cadrul acesteia, prin ordin al preşedintelui, se pot organiza şi alte servicii sau compartimente. Prin ordin al preşedintelui se pot organiza şi colective temporare din personalul Autorităţii şi al structurilor teritoriale subordonate fără personalitate juridică. Structura posturilor pentru fiecare din comisariatele judeţene/sectoriale pentru protecţia consumatorilor este prevăzută în anexa nr. 2."

    5. La articolul 6, alineatele (3), (6^1) şi (10) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Numărul maxim de posturi aprobat este de 1.370, exclusiv demnitarii, din care 918 posturi aferente comisariatelor judeţene/sectoriale pentru protecţia consumatorilor.
    ................................................................................................
(6^1) Compartimentul Pietre Preţioase şi Proces Kimberley şi Compartimentul Încercări Metale Preţioase funcţionează în cadrul Direcţiei Tehnice Laborator LAREX, Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley.
    ................................................................................................
(10) Personalul Direcţiei de soluţionare alternativă a litigiilor, personalul Direcţiei Tehnice Laborator LAREX, Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley, personalul Direcţiei de insolvenţă a persoanelor fizice şi personalul Centrului European al Consumatorilor Romania are statut de personal contractual, este angajat pe bază de concurs, în condiţiile legii, şi este salarizat în conformitate cu legislaţia aplicabilă pentru fiecare categorie de personal din administraţia publică."

    6. La articolul 6, alineatul (6) se abrogă.
    7. La articolul 7 alineatele (1)-(6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Autoritatea are în subordine, ca entităţi fără personalitate juridică, comisariatele judeţene/sectoriale pentru protecţia consumatorilor, prevăzute în anexa nr. 2.
    (2) Comisariatele judeţene/sectoriale pentru protecţia consumatorilor sunt organizate ca structuri teritoriale subordonate, cu competenţe limitate teritorial, şi sunt conduse de comisari-şefi adjuncţi.
    (3) Comisarii-şefi adjuncţi sunt subordonaţi comisarului-şef şi îndeplinesc toate atribuţiile legale care le revin pentru comisariatul judeţean/sectorial respectiv.
    (4) Funcţia publică de conducere de comisar-şef este asimilată din punct de vedere salarial cu funcţia publică de conducere de director executiv.
    (5) Funcţiile publice de comisari-şefi adjuncţi sunt asimilate din punct de vedere salarial cu funcţia de conducere de şef serviciu.
    (6) Structura organizatorică detaliată a Autorităţii, normativele de personal, criteriile de constituire a compartimentelor, statele de funcţii, precum şi atribuţiile acestora se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii, conform actelor normative în vigoare."

    8. La articolul 7, alineatul (7) se abrogă.
    9. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Contravaloarea mărfurilor şi a eşantioanelor prelevate în cadrul acţiunilor de control efectuate potrivit dispoziţiilor prezentei hotărâri, precum şi a cheltuielilor ocazionate de încercarea şi verificarea produselor în laboratoare proprii sau în laboratoare acreditate se suportă de Autoritate, dacă în urma controlului nu se constată vinovăţia operatorului economic. În caz contrar, cheltuielile se suportă de operatorul economic."

    10. Articolul 12^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12^1
    Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor poate închiria spaţii pentru desfăşurarea activităţilor specifice, în condiţiile legii."

    11. Anexele nr. 1 şi 2 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2 la prezenta hotărâre.


    ART. II
    (1) Personalul structurilor subordonate Autorităţii se preia de către aceasta.
    (2) Autoritatea preia de la comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor desfiinţate, pe bază de protocol de predare-preluare, clădirile, spaţiile şi terenurile aferente, precum şi toate celelalte bunuri aflate în patrimoniu, necesare desfăşurării activităţii specifice, inclusiv fondurile financiare existente, în termen de minimum 30 de zile, dar nu mai târziu de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

    ART. III
    Încadrarea în numărul maxim de posturi şi în noile structuri organizatorice se realizează în minimum 30 de zile, dar nu mai târziu de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului,
                    Ştefan-Radu Oprea
                    p. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
                    Sebastian-Ioan Hotca
                    Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Simona Bucura-Oprescu
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 28 iunie 2024.
    Nr. 732.
    ANEXA 1

    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    (Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 700/2012)
    STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
    a Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 700/2012)
    STRUCTURI TERITORIALE FĂRĂ PERSONALITATE JURIDICĂ
    din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

┌────┬────────────────────────┬────────┐
│Nr. │Comisariatul judeţean/ │Număr │
│crt.│sectorial pentru │posturi │
│ │protecţia consumatorilor│aprobate│
├────┼────────────────────────┼────────┤
│1 │Alba │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│2 │Arad │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│3 │Argeş │16 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│4 │Bacău │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│5 │Bihor │22 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│6 │Bistriţa-Năsăud │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│7 │Botoşani │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│8 │Brăila │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│9 │Braşov │24 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│10 │Buzău │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│11 │C.P.C. S 1 Bucureşti │38 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│12 │C.P.C. S 2 Bucureşti │38 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│13 │C.P.C. S 3 Bucureşti │38 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│14 │C.P.C. S 4 Bucureşti │38 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│15 │C.P.C. S 5 Bucureşti │38 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│16 │C.P.C. S 6 Bucureşti │38 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│17 │Călăraşi │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│18 │Caraş-Severin │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│19 │Cluj │30 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│20 │Constanţa │26 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│21 │Covasna │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│22 │Dâmboviţa │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│23 │Dolj │18 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│24 │Galaţi │18 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│25 │Giurgiu │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│26 │Gorj │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│27 │Harghita │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│28 │Hunedoara │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│29 │Ialomiţa │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│30 │Iaşi │24 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│31 │Ilfov │38 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│32 │Maramureş │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│33 │Mehedinţi │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│34 │Mureş │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│35 │Neamţ │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│36 │Olt │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│37 │Prahova │24 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│38 │Sălaj │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│39 │Satu Mare │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│40 │Sibiu │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│41 │Suceava │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│42 │Teleorman │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│43 │Timiş │30 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│44 │Tulcea │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│45 │Vâlcea │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│46 │Vaslui │14 │
├────┼────────────────────────┼────────┤
│47 │Vrancea │14 │
└────┴────────────────────────┴────────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016