Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 709 din 10 august 2023  privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 709 din 10 august 2023 privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 737 din 10 august 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Se aprobă normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023.

    ART. 2
    (1) Persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, de servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, de servicii conexe actului medical, cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, în condiţiile Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi a normelor sale de aplicare, precum şi în condiţiile prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, şi a normelor tehnice de aplicare a acestora.
    (2) Asigurarea serviciilor medicale necesare în vederea diagnosticului de cancer pentru persoanele care nu beneficiază de asigurare socială de sănătate se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

    ART. 3
    (1) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii elaborează setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, pentru localizările menţionate la obiectivele specifice prevăzute în anexa la Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (2) Setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer cuprinde semnele clinice de alarmă, algoritmul de diagnostic, cu etape specifice, care să conţină toate investigaţiile necesare pentru toate etapele diagnosticului de cancer, de la primul consult medical şi până la iniţierea tratamentului specific tipului de cancer.
    (3) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului prevăzut la alin. (1), comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii elaborează traseul pacientului, specific fiecărui tip de cancer, şi dezvoltă instrumentele de management al intervalelor de timp caracteristice fiecărei etape, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.

    ART. 4
    (1) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii elaborează standardele de certificare şi metodologia de evaluare a calităţii serviciilor de diagnostic al cancerului oferite de furnizorii de servicii medicale, precum şi manualul calităţii serviciilor de diagnosticare a cancerului care se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.
    (2) Standardele de certificare a calităţii cuprind criterii minimale care trebuie îndeplinite de furnizorii de servicii medicale care intră în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea serviciilor medicale de diagnostic al cancerului.
    (3) Manualul calităţii serviciilor de diagnosticare a cancerului cuprinde procedurile necesare pentru atingerea standardelor de calitate pentru fiecare metodă de diagnostic în parte.

    ART. 5
    În termen de 30 de zile de la aprobarea ordinului prevăzut la art. 4 alin. (1), prin ordin al ministrului sănătăţii, în vederea îmbunătăţirii managementului de caz al pacienţilor cu cancer, se aprobă criteriile de clasificare şi ierarhizare a unităţilor sanitare care acordă servicii medicale şi alte îngrijiri conexe.

    ART. 6
    (1) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii elaborează formularele standardizate la nivel naţional pentru raportarea rezultatelor investigaţiilor clinice şi paraclinice utilizate în stabilirea diagnosticului de cancer, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (2) Fiecare formular specific standardizat pentru tipul de investigaţie utilizat conţine un pachet minim de date necesar exprimării uniforme a diferitelor componente ale diagnosticului.
    (3) Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care participă, în diverse etape, la stabilirea diagnosticului de cancer au obligaţia de a utiliza formulare prevăzute la alin. (1).

    ART. 7
    Curricula de pregătire pentru specialităţile medicale implicate în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul pacientului cu cancer se actualizează în scopul creşterii calităţii diagnosticului, tratamentului şi îngrijirilor medicale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 8
    (1) În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică elaborează Ghidul de intervenţie integrată pentru prevenirea cancerului la adult în asistenţa medicală primară care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (2) În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică elaborează Planurile de screening pentru cancer, în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 9 decembrie 2022 privind consolidarea prevenirii prin depistare timpurie: O nouă abordare a UE privind screeningul pentru depistarea cancerului, care înlocuieşte Recomandarea 2003/878/CE a Consiliului, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (3) Planurile de screening pentru cancer cuprind planificarea extinderii regionale şi naţionale a programelor de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân şi cancerul colorectal, precum şi planurile de dezvoltare şi implementare a programelor-pilot de screening pentru cancerul bronhopulmonar şi cancerul de prostată.
    (4) În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, metodologiile de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul bronhopulmonar şi cancerul de prostată se elaborează în conformitate cu Ghidurile europene pentru asigurarea calităţii în screeningul pentru cancer şi cuprind, în mod obligatoriu, standarde de asigurare şi control al calităţii serviciilor de screening.

    ART. 9
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se aprobă ordinul ministrului sănătăţii privind tipurile de servicii de consiliere a pacientului oncologic din punct de vedere psihologic, precum şi condiţiile acordării acestora.

    ART. 10
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se aprobă ordinul ministrului sănătăţii pentru aprobarea Planului naţional de îngrijiri paliative.

    ART. 11
    În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii elaborează Planul de acţiune pentru definirea şi organizarea reţelei de centre integrate de diagnostic şi tratament al cazurilor de oncologie pediatrică, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                    Marian-Cătălin Predoiu
                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru-Florin Rogobete,
                    secretar de stat
                    Ministrul apărării naţionale,
                    Angel Tîlvăr
                    Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin-Mihai Grindeanu

    Bucureşti, 10 august 2023.
    Nr. 709.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016