Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 687 din 21 iunie 2024  privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 687 din 21 iunie 2024 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 590 din 25 iunie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 şi 466 bis din 26 mai 2023, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Se aprobă pachetele de servicii, respectiv pachetul minimal de servicii, pachetul de servicii de bază, pachetul de servicii medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, în aplicarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările şi completările ulterioare, şi pachetul de servicii acordate în aplicarea art. 232 alin. (3^5) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt prevăzute în anexa nr. 1."

    2. La anexa nr. 1 capitolul I litera A, la punctul 1, subpunctul 1.5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1.5. Activităţile de suport
    Activităţile de suport sunt reprezentate de următoarele documente medicale, ca urmare a unui act medical propriu:
    a) eliberarea documentelor medicale, potrivit domeniului de competenţă, necesare pentru evaluarea şi reevaluarea în vederea încadrării în grad de handicap;
    b) eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, ca urmare a examinării pentru constatarea decesului. Acestea includ examinarea pentru constatarea decesului cu sau fără eliberare de acte medicale: eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale, în condiţiile stabilite prin norme;
    c) bilete de trimitere pentru persoanele cu suspiciune de afecţiune oncologică, eliberate în vederea confirmării afecţiunii oncologice;
    d) bilete de trimitere pentru investigaţiile medicale paraclinice recomandate în cadrul consultaţiilor preventive prevăzute la pct. 1.2 subpct. 1.2.1, 1.2.3, 1.2.6 şi 1.2.7;
    e) biletele de trimitere în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV."

    3. La anexa nr. 1 capitolul I litera A, punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2. Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru tratamentul prescris de medicii de familie, costurile altor activităţi de suport, altele decât cele prevăzute la subpct. 1.5, precum şi pentru investigaţiile paraclinice recomandate, cu excepţia serviciilor recomandate prin biletele de trimitere prevăzute la pct. 1.5 lit. c)-e)."

    4. La anexa nr. 1 capitolul I litera B, punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2. Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru tratamentul prescris de medicii de specialitate şi pentru serviciile medicale şi dispozitivele medicale recomandate de medicii de specialitate, cu excepţia investigaţiilor paraclinice acordate în ambulatoriu pentru confirmarea afecţiunii oncologice şi pentru testarea pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV, precum şi a serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare de zi pentru confirmarea afecţiunii oncologice, pentru care medicii de specialitate eliberează bilete de trimitere."

    5. La anexa nr. 1 capitolul II litera B, la punctul 1, după primul subpunct 1.10 se introduce un nou subpunct, subpct. 1.11, cu următorul cuprins:
    "1.11. serviciile de sănătate conexe actului medical de psihooncologie acordate asiguraţilor cu afecţiuni oncologice în cadrul Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului, aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările şi completările ulterioare."

    6. La anexa nr. 1 capitolul II litera B, la punctul 1, după al doilea subpunct 1.10 se introduce un nou subpunct, subpct. 1.11, cu următorul cuprins:
    "1.11. Serviciile de sănătate conexe actului medical de psihooncologie acordate asiguraţilor cu afecţiuni oncologice sunt furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 3.303/2023 privind aprobarea condiţiilor de acordare şi a tipurilor de servicii de psihologie publice conexe actului medical adresate pacienţilor oncologici şi pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu, precum şi cu medicii de specialitate cu următoarele specialităţi clinice/supraspecializări:
    a) chirurgie oncologică;
    b) oncologie medicală;
    c) hematologie;
    d) oncologie şi hematologie pediatrică;
    e) radioterapie.
    1.11.1. Lista serviciilor de sănătate conexe actului medical de psihooncologie:
    a) servicii de consultaţie psihologică;
    b) servicii de consiliere psihologică;
    c) servicii de evaluare clinică psihologică;
    d) servicii de stabilire a planului de intervenţie psihologică.
    NOTĂ:
    Serviciile conexe actului medical de psihooncologie furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie pot fi acordate şi la distanţă în condiţiile prevăzute în norme.
    În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice se decontează maximum 4 servicii de sănătate conexe actului medical de psihooncologie pe lună pentru un asigurat cu afecţiune oncologică, dar nu mai mult de un serviciu/zi/asigurat. Detalierea serviciilor conexe actului medical de psihooncologie acordate şi condiţiile acordării acestora se stabilesc prin norme."

    7. La anexa nr. 1 la capitolul II litera H1, după litera n) se introduce o nouă literă, lit. o), cu următorul cuprins:
    "o) serviciul de evaluare clinică psihologică a pacientului oncologic furnizat de psiholog cu formare complementară în psihooncologie."

    8. La anexa nr. 1, după capitolul III se introduc două noi capitole, cap. IV şi V, cu următorul cuprins:
    "    CAP. IV
    Pachetul de servicii medicale acordate în aplicarea Legii nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare
    I. Pachetul de servicii medicale acordate persoanelor asigurate în aplicarea Legii nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare
    Pachetul cuprinde servicii medicale acordate persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, precum şi celor cu afecţiuni oncologice confirmate.
    NOTĂ:
    Lista serviciilor şi condiţiile acordării acestora se stabilesc prin norme şi sunt cuprinse în cadrul pachetului de servicii de bază pentru fiecare segment de asistenţă medicală.
    II. Pachetul de servicii medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, în aplicarea Legii nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare
    A. Pachetul de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice
    1. Pachetul de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie cuprinde servicii medicale pentru confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică - include consultaţii, proceduri diagnostice şi servicii medicale în scop diagnostic-caz.
    2. Ca urmare a acordării consultaţiilor prevăzute la pct. 1, medicii pot recomanda servicii medicale în vederea confirmării afecţiunii oncologice.
    NOTĂ:
    Lista serviciilor şi condiţiile acordării acestora persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică se stabilesc prin norme.
    B. Pachetul de servicii medicale pentru asistenţa medicală spitalicească
    Pachetul cuprinde servicii medicale acordate persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică pentru confirmarea acesteia în regim de spitalizare de zi.
    NOTĂ:
    Lista serviciilor şi condiţiile acordării acestora persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică se stabilesc prin norme.
    C. Pachetul de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice
    Pachetul cuprinde:
    a) servicii medicale paraclinice recomandate de medicii de familie în cadrul consultaţiilor preventive prevăzute la capitolul I, lit. A, punctul 1.2, subpunctele 1.2.1, 1.2.3, 1.2.6 şi 1.2.7;
    b) servicii medicale paraclinice, servicii medicale acordate persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică pentru confirmarea acesteia - analize medicale de laborator, radiologie - imagistică medicală.
    NOTĂ:
    Lista serviciilor şi condiţiile acordării acestora persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică se stabilesc prin norme.
    CAP. V
    Pachetul de servicii medicale acordate în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, în aplicarea art. 232 alin. (3^5) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
    Pachetul cuprinde servicii medicale paraclinice acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV.
    NOTĂ:
    Lista serviciilor şi condiţiile acordării acestora se stabilesc prin norme."

    9. La anexa nr. 2, la articolul 7, litera y) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "y) să întocmească evidenţe distincte pentru cazurile care reprezintă accidente de muncă şi boli profesionale, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi să le comunice lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte ale cazurilor prezentate ca urmare a situaţiilor în care au fost aduse prejudicii sau daune sănătăţii de către alte persoane, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi au obligaţia să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecţiune oncologică, precum şi pentru serviciile acordate persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală, distinct pentru persoanele asigurate, respectiv neasigurate;"

    10. La anexa nr. 2, la articolul 8 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor;"

    11. La anexa nr. 2, la articolul 9, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii medicale, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor;"

    12. La anexa nr. 2, la articolul 9, după litera p) se introduce o nouă literă, lit. q), cu următorul cuprins:
    "q) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori persoanelor cu afecţiune oncologică, precum şi pentru serviciile acordate persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică, distinct pentru persoanele asigurate, respectiv neasigurate."

    13. La anexa nr. 2, la articolul 15, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) Pentru semestrul I şi trimestrul III al anului 2024, valorile garantate ale punctelor «per capita» şi pe serviciu medical se menţin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023.
    Pentru stabilirea valorilor garantate ale punctelor per capita şi pe serviciu medical, pentru trimestrul IV al anului 2024, fondul aprobat pentru anul în curs aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional are următoarea structură:
    1. suma corespunzătoare punerii în aplicare a prevederilor art. 196 alin. (4);
    2. suma destinată plăţii activităţii desfăşurate de medicii de familie în semestrul I şi trimestrul III al anului 2024;
    3. suma destinată plăţii activităţii desfăşurate de medicii de familie nou-veniţi într-o unitate administrativ-teritorială, în baza convenţiei;
    4. suma destinată plăţii activităţii desfăşurate de medicii de familie în baza convenţiei, într-o unitate administrativ-teritorială din mediul rural, fără niciun medic de familie şi fără existenţa unui punct de lucru al unui medic de familie care îşi desfăşoară activitatea în altă unitate administrativ-teritorială, până la încheierea contractului cu casa de asigurări de sănătate;
    5. fondul destinat plăţii per capita şi plăţii pe serviciu medical, rezultat ca diferenţa dintre fondul alocat asistenţei medicale primare prin legea bugetului de stat pentru anul respectiv şi sumele prevăzute la pct. 1-4, care se repartizează astfel:
    a) 35% pentru plata per capita;
    b) 65% pentru plata pe serviciu medical."

    14. La anexa nr. 2, la articolul 16, alineatele (1) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 16
    (1) Casele de asigurări de sănătate sunt obligate să ţină evidenţa distinctă a serviciilor medicale cuprinse în pachetul minimal acordat persoanelor neasigurate la nivelul asistenţei medicale primare. În cadrul acestei evidenţe, activităţile de suport acordate de către furnizori persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică, precum şi în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV, se vor evidenţia distinct.
    ................................................................................................
    (9) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze furnizorilor de servicii medicale, la termenele prevăzute în actul adiţional la contract/convenţie, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale cuprinse în pachetul de servicii minimal contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor."

    15. La anexa nr. 2, la articolul 19 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care în perioada derulării contractului se constată nerespectarea uneia sau mai multor obligaţii prevăzute la art. 7 lit. a), c), e)-h), j), l)-n), p)-u), y) şi z), precum şi prescrieri de medicamente cu şi fără contribuţie personală din partea asiguratului şi/sau recomandări de investigaţii paraclinice, care nu sunt în conformitate cu reglementările legale în vigoare aplicabile în domeniul sănătăţii, precum şi transcrierea de prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală a asiguratului, precum şi de investigaţii paraclinice, care sunt consecinţe ale unor acte medicale prestate de alţi medici, în alte condiţii decât cele prevăzute la art. 7 lit. s), se aplică următoarele sancţiuni:"

    16. La anexa nr. 2, la articolul 19, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 7 lit. k), constatată pe parcursul derulării contractului, cu excepţia cazului în care medicul de familie a prescris medicamentul în baza unei scheme de tratament iniţiate de către alţi medici care îşi desfăşoară activitatea în baza unei relaţii contractuale cu casa de asigurări de sănătate, precum şi în situaţiile în care medicul de familie prescrie medicamente la recomandarea medicului de medicina muncii, se aplică următoarele sancţiuni:
    a) la prima constatare, avertisment scris;
    b) începând cu a doua constatare, recuperarea contravalorii medicamentelor prescrise fără a se respecta prevederile art. 7 lit. k) şi recuperarea sumei de 200 de lei pentru fiecare medicament pentru care nu a fost respectată obligaţia prevăzută la art. 7 lit. k)."

    17. La anexa nr. 2, la articolul 23 alineatul (3), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:
    "i) unităţi medicale mobile, respectiv caravane medicale, înfiinţate potrivit titlului V^1 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    18. La anexa nr. 2, la articolul 24 alineatul (7), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) au organizat atât ambulatoriul de specialitate clinic, cât şi structura de spitalizare de zi în aceeaşi specialitate pentru care se încheie contract pentru acest tip de servicii în ambulatoriu, în condiţiile prevăzute în norme;"

    19. La anexa nr. 2, la articolul 24 alineatul (7), litera c) se abrogă.
    20. La anexa nr. 2, la articolul 26, punctul 2 al literei a) şi literele ţ) şi u) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "2. pachetele de servicii cu tarifele corespunzătoare calculate la valoarea garantată, respectiv cu tarifele corespunzătoare aferente serviciilor de acupunctură/serviciilor medicale diagnostice-caz; informaţiile privind pachetele de servicii medicale şi tarifele corespunzătoare sunt afişate de furnizori în formatul stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pus la dispoziţia furnizorilor de casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;
    ...............................................................................................
ţ) să transmită în platforma informatică din asigurările de sănătate serviciile medicale din pachetele de servicii furnizate, altele decât cele transmise în platforma informatică din asigurările de sănătate în condiţiile lit. t), în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor medicale efectuate în luna pentru care se face raportarea; la stabilirea acestui termen nu se ia în calcul ziua acordării serviciului medical şi acesta se împlineşte în a treia zi lucrătoare de la această dată; asumarea serviciilor medicale acordate se face prin semnătură electronică extinsă/calificată potrivit legislaţiei naţionale/europene în vigoare privind serviciile de încredere. În situaţia nerespectării acestei obligaţii, serviciile medicale nu se decontează furnizorilor de către casele de asigurări de sănătate;
u) să întocmească evidenţe distincte pentru cazurile care reprezintă accidente de muncă şi boli profesionale, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi să le comunice lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte ale cazurilor prezentate ca urmare a situaţiilor în care au fost aduse daune sănătăţii de către alte persoane, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi au obligaţia să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecţiune oncologică, precum şi pentru serviciile acordate persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală, distinct pentru persoanele asigurate, respectiv neasigurate;"

    21. La anexa nr. 2, la articolul 27, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor; serviciile conexe actului medical raportate se validează inclusiv prin utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, fiind aplicabile dispoziţiile art. 223 şi ale art. 337 alin. (2^1), (3) şi (4) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;"

    22. La anexa nr. 2, la articolul 28, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii medicale, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor;"

    23. La anexa nr. 2, la articolul 28, după litera q) se introduce o nouă literă, lit. r), cu următorul cuprins:
    "r) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori persoanelor cu afecţiune oncologică, precum şi pentru serviciile acordate persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică, distinct pentru persoanele asigurate, respectiv neasigurate."

    24. La anexa nr. 2, la articolul 35, alineatele (1^1) şi (1^2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1^1) Pentru semestrul I şi trimestrul III al anului 2024, valoarea garantată a punctului pe serviciu medical se menţine la nivelul valorii valabile în semestrul II al anului 2023.
(1^2) Pentru trimestrul IV al anului 2024, în vederea stabilirii valorii garantate a unui punct pe serviciu, din fondul aferent asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice la nivel naţional se scad suma corespunzătoare punerii în aplicare a prevederilor art. 196 alin. (4) şi suma destinată plăţii activităţii desfăşurate în semestrul I şi trimestrul III al anului 2024."

    25. La anexa nr. 2, după articolul 36 se introduc două noi articole, art. 36^1 şi 36^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 36^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate sunt obligate să ţină evidenţa distinctă a serviciilor medicale cuprinse în pachetul de servicii medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, în aplicarea Legii nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice.
    (2) Modalitatea de plată a furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice pentru serviciile acordate persoanelor neasigurate este tarif pe serviciu medical exprimat în puncte şi tarif pe serviciu medical în scop diagnostic-caz, exprimat în lei, stabilit prin norme.
    (3) Casele de asigurări de sănătate încheie un act adiţional cu furnizorii de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, aflaţi în relaţie contractuală cu acestea pentru furnizarea de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate clinic, care are ca obiect contractarea şi decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate pentru confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 709/2023 privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (4) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, prevăzut în norme.
    (5) Suma lunară corespunzătoare serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte astfel:
    a) suma cuvenită pentru consultaţiile acordate persoanelor neasigurate se stabileşte în raport cu numărul de puncte corespunzător consultaţiilor efectuate, ajustat în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea furnizorului, de gradul profesional al medicilor, şi cu valoarea garantată a unui punct pe serviciu medical. Numărul de puncte aferent fiecărei consultaţii este prevăzut în norme;
    b) suma cuvenită pentru procedurile diagnostice medicale pentru confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică se stabileşte în raport cu numărul de puncte, calculat în funcţie de numărul de proceduri diagnostice, ajustat în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea furnizorului, de gradul profesional al medicilor, şi cu valoarea garantată a unui punct pe serviciu. Numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical este prevăzut în norme;
    c) valoarea garantată a punctului pe serviciu este cea stabilită potrivit art. 35;
    d) suma cuvenită pentru servicii medicale în scop diagnostic-caz se stabileşte în raport cu numărul de servicii în scop diagnostic-caz şi tarifele aferente acestora exprimate în lei şi prevăzute în norme.
    (6) Actul adiţional prevăzut la alin. (3) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice.
    (7) Actul adiţional prevăzut la alin. (3) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă.
    (8) Actul adiţional prevăzut la alin. (3) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice a încetat sau a fost reziliat, după caz.
    (9) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate pentru confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică şi să întocmească lunar factură distinctă, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate a serviciilor acordate persoanelor neasigurate, conform actelor adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale. Furnizorii raportează în format electronic caselor de asigurări de sănătate documentele justificative privind serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
    (10) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze furnizorilor de servicii medicale, la termenele prevăzute în actul adiţional la contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor.
    (11) Furnizorii acordă serviciile medicale persoanelor neasigurate pentru confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică în cadrul programului de activitate prevăzut în contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru acordarea serviciilor medicale din pachetul de servicii minimal şi de bază.
    ART. 36^2
    (1) Casele de asigurări de sănătate sunt obligate să ţină evidenţa distinctă a serviciilor medicale şi a serviciilor conexe actului medical cuprinse în pachetul de servicii acordate persoanelor asigurate, în aplicarea Legii nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice.
    (2) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile medicale acordate persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică sau cu suspiciune de afecţiune oncologică şi pentru serviciile conexe actului medical acordate persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică, să întocmească lunar factură distinctă pentru serviciile acordate în aplicarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare. Furnizorii raportează în format electronic caselor de asigurări de sănătate documentele justificative privind serviciile acordate persoanelor asigurate în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
    (3) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze furnizorilor de servicii medicale, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor efectuate, raportate şi validate conform normelor, cu încadrare în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (4) Furnizorii acordă serviciile medicale persoanelor asigurate pentru confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică, monitorizarea evoluţiei şi tratamentul afecţiunii oncologice, în cadrul programului de activitate prevăzut în contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru acordarea serviciilor medicale din pachetul de servicii minimal şi de bază."

    26. La anexa nr. 2, la articolul 37 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care în perioada derulării contractului se constată nerespectarea uneia sau mai multor obligaţii prevăzute la art. 26 lit. a), c), d), g), j)-l), o)-s), u) şi v), precum şi prescrieri de medicamente cu şi fără contribuţie personală din partea asiguratului şi/sau recomandări de investigaţii paraclinice care nu sunt în conformitate cu reglementările legale în vigoare aplicabile în domeniul sănătăţii, completarea scrisorii medicale prin utilizarea unui alt formular decât cel prevăzut în norme sau neeliberarea acesteia, se aplică următoarele sancţiuni:"

    27. La anexa nr. 2, la articolul 37, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 26 lit. i), constatată pe parcursul derulării contractului, se aplică următoarele sancţiuni:
    a) la prima constatare, avertisment scris;
    b) începând cu a doua constatare, recuperarea contravalorii medicamentelor prescrise fără a se respecta prevederile art. 26 lit. i) şi recuperarea sumei de 200 de lei pentru fiecare medicament pentru care nu a fost respectată obligaţia prevăzută la art. 26 lit. i)."

    28. La anexa nr. 2, la articolul 43, litera p) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "p) să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecţiune oncologică pentru reabilitarea specifică acestei afecţiuni şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;"

    29. La anexa nr. 2, la articolul 44, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract; să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, acordate persoanelor diagnosticate cu afecţiune oncologică pentru reabilitarea specifică acestei afecţiuni;"

    30. La anexa nr. 2, la articolul 45, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii medicale de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract; să deconteze furnizorilor pe baza facturii şi a documentelor justificative contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor, acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică pentru reabilitarea specifică acestei afecţiuni, cu încadrare în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului;"

    31. La anexa nr. 2, la articolul 45, după litera p) se introduce o nouă literă, lit. q), cu următorul cuprins:
    "q) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori persoanelor cu afecţiune oncologică pentru reabilitarea specifică acestei afecţiuni."

    32. La anexa nr. 2, după articolul 51 se introduce un nou articol, art. 51^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 51^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivelul realizat a sumei corespunzătoare serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică pentru reabilitarea specifică acestei afecţiuni, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (2) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de servicii medicale de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu, prevăzut în norme.
    (3) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat actul adiţional şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă. Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu a încetat sau a fost reziliat, după caz.
    (5) Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale, pentru decontarea serviciilor acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică pentru reabilitarea specifică acestei afecţiuni, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (6) Suma lunară corespunzătoare serviciilor medicale ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu numărul zilelor de tratament şi tariful pe zi de tratament.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile prevăzute la alin. (1).
    (8) Pentru serviciile medicale prevăzute la alin. (1), furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate."

    33. La anexa nr. 2, la articolul 60, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract;"

    34. La anexa nr. 2, la articolul 61, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii medicale de medicină dentară, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract;"

    35. La anexa nr. 2, la articolul 67 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În cazul în care în perioada derulării contractului se constată nerespectarea uneia sau mai multor obligaţii dintre cele prevăzute la art. 59 lit. a), c), d), g), i), l), n), o), q), ş) şi t), precum şi recomandări de investigaţii paraclinice - radiografii dentare care nu sunt în conformitate cu reglementările legale în vigoare aplicabile în domeniul sănătăţii, se aplică următoarele sancţiuni:"

    36. La anexa nr. 2, la articolul 67, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 59 lit. k), constatată pe parcursul derulării contractului, se aplică următoarele sancţiuni:
    a) la prima constatare, avertisment scris;
    b) începând cu a doua constatare, recuperarea contravalorii medicamentelor prescrise fără a se respecta prevederile art. 59 lit. k) şi recuperarea sumei de 200 de lei pentru fiecare medicament pentru care nu a fost respectată obligaţia prevăzută la art. 59 lit. k)."

    37. La anexa nr. 2, la articolul 72, după alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alin. (3^1)-(3^4), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 709/2023, casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale paraclinice acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii - investigaţii medicale paraclinice în ambulatoriu, pentru asigurarea serviciilor medicale paraclinice efectuate ca urmare a recomandării medicilor de familie în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul minimal de servicii, precum şi a serviciilor medicale paraclinice necesare în vederea diagnosticării afecţiunii oncologice, ca urmare a recomandării medicilor de familie şi a medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, pentru persoanele care nu pot face dovada calităţii de asigurat.
(3^2) Decontarea serviciilor medicale paraclinice prevăzute la alin. (3^1) se face utilizând sume de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3^3) În aplicarea prevederilor art. 232 alin. (3^5) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale paraclinice - analize de laborator acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii - investigaţii medicale paraclinice în ambulatoriu, pentru asigurarea serviciilor medicale paraclinice efectuate în vederea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV, ca urmare a recomandării medicilor de familie şi a medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, pentru persoanele care nu pot face dovada calităţii de asigurat.
(3^4) În aplicarea prevederilor art. 232 alin. (3^6) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, decontarea serviciilor medicale paraclinice prevăzute la alin. (3^3) se face utilizând sume de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate."

    38. La anexa nr. 2, la articolul 74, literele a), v) şi ac) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) să informeze asiguraţii cu privire la:
    1. programul de lucru, numele casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală, datele de contact ale acesteia, care cuprind adresă, telefon, fax, e-mail, pagină web - prin afişare într-un loc vizibil;
    2. pachetele de servicii cu tarifele corespunzătoare; informaţiile privind pachetele de servicii medicale şi tarifele corespunzătoare sunt afişate de furnizori în formatul stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi puse la dispoziţia furnizorilor de casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;
    ................................................................................................
v) să transmită lunar, odată cu raportarea, în vederea decontării serviciilor medicale paraclinice efectuate conform contractului, un borderou centralizator cuprinzând evidenţa biletelor de trimitere aferente serviciilor paraclinice raportate; borderoul centralizator este document justificativ pentru factură;
    ................................................................................................
ac) să întocmească evidenţe distincte pentru cazurile care reprezintă accidente de muncă şi boli profesionale, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi să le comunice lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte ale cazurilor prezentate ca urmare a situaţiilor în care au fost aduse daune sănătăţii de către alte persoane, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi au obligaţia să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecţiune oncologică, pentru serviciile medicale paraclinice efectuate ca urmare a recomandării medicilor de familie în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul minimal de servicii, precum şi pentru serviciile acordate persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală, distinct pentru persoanele asigurate, respectiv neasigurate; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor neasigurate în vederea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV."

    39. La anexa nr. 2, la articolul 75, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract;"

    40. La anexa nr. 2, la articolul 76, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii medicale, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract; să deconteze furnizorilor, pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor, acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică, cu încadrarea în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului; să deconteze furnizorilor, pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor, prevăzute la art. 77^1, acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, cu încadrarea în fondurile alocate potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 709/2023; să deconteze furnizorilor, pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor, prevăzute la art. 77^2, acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, cu încadrarea în fondurile alocate potrivit art. 232 alin. (3^6) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;"

    41. La anexa nr. 2, la articolul 76, după litera q) se introduce o nouă literă, lit. r), cu următorul cuprins:
    "r) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori persoanelor cu afecţiune oncologică, pentru serviciile medicale paraclinice efectuate ca urmare a recomandării medicilor de familie în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul minimal de servicii, precum şi pentru serviciile acordate persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică, în vederea confirmării diagnosticului de afecţiune oncologică, distinct pentru persoanele asigurate, respectiv neasigurate; să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori persoanelor neasigurate în vederea testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV."

    42. La anexa nr. 2, la articolul 77, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Pentru analizele şi investigaţiile medicale legate de sarcină recomandate de medicii de familie şi medicii de specialitate obstetrică-ginecologie, în cadrul consultaţiilor de monitorizare a evoluţiei sarcinii din pachetul de bază, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se pot suplimenta prin acte adiţionale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în limita fondurilor alocate asistenţei medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi paraclinice."

    43. La anexa nr. 2, la articolul 77, după alineatul (5) se introduc nouă noi alineate, alin. (6)-(14), cu următorul cuprins:
    "(6) Pentru serviciile medicale paraclinice prevăzute la alin. (5), furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
(7) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivelul realizat, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului, a sumei corespunzătoare serviciilor medicale paraclinice acordate de furnizori persoanelor asigurate pentru:
    a) serviciile medicale paraclinice, recomandate de medicii de familie în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul de bază;
    b) serviciile medicale paraclinice necesare în vederea diagnosticării afecţiunii oncologice;
    c) serviciile medicale paraclinice acordate persoanelor cu afecţiune oncologică pentru afecţiunea respectivă, inclusiv investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice.
(8) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu, prevăzut în norme.
(9) Actul adiţional prevăzut la alin. (8) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu.
(10) Actul adiţional prevăzut la alin. (8) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă. Actul adiţional prevăzut la alin. (8) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu a încetat sau a fost reziliat, după caz.
(11) Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale pentru decontarea serviciilor prevăzute la alin. (7) acordate persoanelor asigurate, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile medicale paraclinice, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
(12) Suma lunară corespunzătoare serviciilor medicale ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu serviciile medicale acordate, raportate şi validate conform normelor şi tarifele corespunzătoare acestora.
(13) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale prevăzute la alin. (7).
(14) Pentru serviciile medicale paraclinice prevăzute la alin. (7), furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate."

    44. La anexa nr. 2, după articolul 77 se introduc două noi articole, art. 77^1 şi 77^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 77^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale paraclinice acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivelul realizat a sumei corespunzătoare serviciilor medicale paraclinice acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, recomandate de medicii de familie în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul minimal de servicii, precum şi a serviciilor medicale paraclinice recomandate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat cu suspiciune de afecţiune oncologică, ca urmare a recomandării medicilor de familie şi a medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, în vederea confirmării afecţiunii oncologice.
    (2) Actul adiţional se întocmeşte potrivit modelului contractului de furnizare de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile paraclinice, al cărui model este prevăzut în norme.
    (3) Suma lunară corespunzătoare serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu numărul serviciilor paraclinice efectuate pe tipuri de servicii şi tariful corespunzător fiecărui tip de serviciu medical. Tariful aferent fiecărui serviciu medical este prevăzut în norme.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice.
    (5) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă.
    (6) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice a încetat sau a fost reziliat, după caz.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, distinct pentru serviciile medicale paraclinice recomandate de medicii de familie în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul minimal de servicii, respectiv pentru serviciile medicale paraclinice recomandate persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, cu suspiciune de afecţiune oncologică, în vederea confirmării afecţiunii oncologice ca urmare a recomandării medicilor de familie şi a medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate, conform actelor adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, şi să întocmească factură distinctă. Furnizorii raportează în format electronic caselor de asigurări de sănătate documentele justificative privind serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
    (8) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze furnizorilor de servicii medicale, pe baza facturii şi a documentelor justificative pentru factură transmise electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita sumelor alocate potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 709/2023.
    ART. 77^2
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale paraclinice - analize de laborator acte adiţionale pentru decontarea lunară a sumei corespunzătoare serviciilor medicale paraclinice acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, recomandate de medicii de familie şi de medicii de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV.
    (2) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile paraclinice, prevăzut în norme.
    (3) Suma lunară corespunzătoare serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu numărul serviciilor paraclinice efectuate pe tipuri de servicii şi tariful corespunzător fiecărui tip de serviciu medical. Tariful aferent fiecărui serviciu medical este prevăzut în norme.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie 2024 şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice.
    (5) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă.
    (6) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale paraclinice a încetat sau a fost reziliat, după caz.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile medicale acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV, să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale acordate conform actelor adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale şi să întocmească factură distinctă. Furnizorii raportează în format electronic caselor de asigurări de sănătate documentele justificative privind serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
    (8) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze furnizorilor de servicii medicale, pe baza facturii şi a documentelor justificative pentru factură transmise electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita sumelor alocate potrivit art. 232 alin. (3^6) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    45. La anexa nr. 2, la articolul 92 alineatul (1), punctul 2 al literei a) şi litera ad) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "2. pachetele de servicii cu tarifele corespunzătoare decontate de casa de asigurări de sănătate; informaţiile privind pachetele de servicii medicale şi tarifele corespunzătoare serviciilor medicale sunt afişate de furnizori în formatul stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pus la dispoziţia furnizorilor de casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;
    ................................................................................................
ad) să întocmească evidenţe distincte pentru cazurile care reprezintă accidente de muncă şi boli profesionale, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi să le comunice lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte ale cazurilor prezentate ca urmare a situaţiilor în care au fost aduse daune sănătăţii de către alte persoane, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi au obligaţia să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru cazurile pentru care se percepe contribuţie personală şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate în regim de spitalizare de zi persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică, cât şi persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, pentru care se acordă servicii necesare confirmării diagnosticului de afecţiune oncologică, precum şi pentru serviciile acordate în regim de spitalizare continuă persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică sau cu suspiciune de afecţiune oncologică şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare de zi în vederea confirmării diagnosticului de afecţiune oncologică persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică, care nu pot face dovada calităţii de asigurat, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;"

    46. La anexa nr. 2, la articolul 92, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), pentru pacientul cu suspiciune oncologică care nu poate dovedi calitatea de asigurat, spitalul acordă serviciile medicale în vederea confirmării afecţiunii oncologice prin internare în regim de spitalizare de zi, în baza biletului de internare eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice."

    47. La anexa nr. 2, la articolul 94, literele b) şi j) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii medicale, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract;
    ..................................................................................................
j) să deconteze, în primele 10 zile ale lunii următoare celei pentru care se face plata, contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor în luna precedentă, pe baza facturii şi a documentelor justificative depuse până la data prevăzută în contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti, cu încadrarea în sumele contractate. Pentru fiecare lună, casele de asigurări de sănătate pot efectua până la data de 20 decontarea lunii curente pentru perioada 1-15 a lunii, în baza indicatorilor specifici realizaţi şi în limita sumelor contractate, pe baza facturii şi a documentelor justificative depuse până la data prevăzută în contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti; trimestrial se fac regularizări, în condiţiile prevăzute în norme;"

    48. La anexa nr. 2, la articolul 94, după litera ş) se introduc două noi litere, lit. t) şi ţ), cu următorul cuprins:
    "t) să deconteze furnizorilor, pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor, prevăzute la art. 97^2 alin. (1) acordate persoanelor asigurate, cu încadrarea în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului; să deconteze furnizorilor, pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate şi validate conform normelor, prevăzute la art. 97^1 alin. (1) acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, cu încadrarea în fondurile alocate potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 709/2023;
ţ) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori în regim de spitalizare de zi persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică, cât şi persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, pentru care se acordă servicii necesare confirmării diagnosticului de afecţiune oncologică, precum şi pentru serviciile acordate în regim de spitalizare continuă persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică sau cu suspiciune de afecţiune oncologică; să ţină evidenţe distincte pentru serviciile medicale acordate de furnizori în regim de spitalizare de zi, în vederea confirmării diagnosticului de afecţiune oncologică, persoanelor cu suspiciune de afecţiune oncologică, care nu pot face dovada calităţii de asigurat."

    49. La anexa nr. 2, după articolul 97 se introduc două noi articole, art. 97^1 şi 97^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 97^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale spitaliceşti acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivel realizat a sumei corespunzătoare serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare de zi acordate persoanelor care nu pot face dovada calităţii de asigurat, în vederea diagnosticării afecţiunii oncologice, ca urmare a recomandării medicilor de familie şi a medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice.
    (2) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de servicii medicale spitaliceşti, prevăzut în norme.
    (3) Suma lunară corespunzătoare serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu numărul serviciilor spitaliceşti efectuate pe tipuri de servicii şi tariful corespunzător fiecărui tip de serviciu medical. Tariful aferent fiecărui serviciu medical este prevăzut în norme.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale spitaliceşti.
    (5) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale spitaliceşti a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă.
    (6) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale spitaliceşti a încetat.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate, cu suspiciune de afecţiune oncologică, în vederea diagnosticării afecţiunii oncologice şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate, conform actelor adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale, şi să întocmească factură distinctă. Furnizorii raportează în format electronic caselor de asigurări de sănătate documentele justificative privind serviciile medicale acordate persoanelor neasigurate în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
    (8) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze furnizorilor de servicii medicale, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate, confirmate şi validate conform normelor, în limita sumelor alocate potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 709/2023.
    ART. 97^2
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale spitaliceşti acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivel realizat a sumei corespunzătoare serviciilor medicale în regim de spitalizare de zi şi în regim de spitalizare continuă, după caz, acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică, respectiv persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile, în limita fondurilor aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (2) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de servicii medicale spitaliceşti, prevăzut în norme.
    (3) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale spitaliceşti.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale spitaliceşti a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă. Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale spitaliceşti a încetat.
    (5) Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale pentru decontarea serviciilor prevăzute la alin. (1) acordate persoanelor asigurate, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile medicale spitaliceşti, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (6) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze furnizorilor de servicii medicale, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale efectuate, raportate, confirmate şi validate conform normelor, în limita fondurilor aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale prevăzute la alin. (1).
    (8) Pentru decontarea sumei corespunzătoare serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate în vederea diagnosticării, monitorizării şi evaluării afecţiunilor oncologice, în aplicarea Legii nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorii transmit lunar în format electronic, până la termenul prevăzut în contract, documentele necesare decontării serviciilor medicale furnizate în luna anterioară, potrivit normelor.“"

    50. La anexa nr. 2, la articolul 103 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 103
    (1) Nerespectarea oricăreia dintre obligaţiile unităţilor sanitare cu paturi prevăzute la art. 92 alin. (1) lit. d), f)-h), j)-l), m), n)-r), ş), t), z), aa), ab) şi ah), precum şi a obligaţiei prevăzute la art. 100 alin. (2) atrage aplicarea unor sancţiuni pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii, după cum urmează:"

    51. La anexa nr. 2, la articolul 103, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 92 alin. (1) lit. i), constatată pe parcursul derulării contractului, se aplică următoarele sancţiuni:
    a) la prima constatare, avertisment scris;
    b) începând cu a doua constatare, recuperarea contravalorii medicamentelor prescrise fără a se respecta prevederile art. 92 alin. (1) lit. i) şi recuperarea sumei de 200 de lei pentru fiecare medicament pentru care nu a fost respectată obligaţia prevăzută la art. 92 alin. (1) lit. i)."

    52. La anexa nr. 2, la articolul 108 alineatul (1), litera n) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "n) să întocmească evidenţe distincte pentru cazurile care reprezintă accidente de muncă şi boli profesionale, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi să le comunice lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte ale cazurilor prezentate ca urmare a situaţiilor în care au fost aduse daune sănătăţii de către alte persoane, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi au obligaţia să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile de transport sanitar neasistat acordate persoanelor cu afecţiune oncologică prevăzute în norme şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;"

    53. La anexa nr. 2, la articolul 109, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea consultaţiilor de urgenţă la domiciliu şi a activităţilor de transport sanitar neasistat contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract;"

    54. La anexa nr. 2, la articolul 110, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze unităţilor specializate private, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii însoţite de lista certificată de serviciul public de ambulanţă cuprinzând solicitările care au fost asigurate în luna anterioară şi de documentele justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea consultaţiilor de urgenţă la domiciliu şi a activităţilor de transport sanitar neasistat contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract; trimestrial se fac regularizări, în condiţiile prevăzute în norme; să deconteze furnizorilor pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea serviciilor de transport sanitar neasistat acordate persoanelor cu afecţiune oncologică prevăzute în norme, efectuate, raportate şi validate conform normelor, cu încadrarea în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului;"

    55. La anexa nr. 2, la articolul 110, după litera k) se introduce o nouă literă, lit. l), cu următorul cuprins:
    "l) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile de transport sanitar neasistat prevăzute în norme acordate de furnizori persoanelor cu afecţiune oncologică."

    56. La anexa nr. 2, după articolul 113 se introduce un nou articol, art. 113^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 113^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivel realizat a sumei corespunzătoare serviciilor de transport sanitar neasistat prevăzute în norme acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică, care nu sunt transportabile cu mijloace de transport convenţionale, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile, în limita fondurilor aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (2) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat, prevăzut în norme.
    (3) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă. Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat a încetat sau a fost reziliat, după caz.
    (5) Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale pentru decontarea serviciilor prevăzute la alin. (1) acordate persoanelor asigurate, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (6) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia să deconteze furnizorilor de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor efectuate, raportate, confirmate şi validate conform normelor, în limita fondurilor aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale prevăzute la alin. (1).
    (8) Pentru decontarea sumei corespunzătoare serviciilor de transport sanitar neasistat prevăzute în norme acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică, care nu sunt transportabile cu mijloace de transport convenţionale, în aplicarea Legii nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorii transmit lunar în format electronic, până la termenul prevăzut în contract, documentele necesare decontării serviciilor furnizate în luna anterioară, potrivit normelor."

    57. La anexa nr. 2, la articolul 120, litera u) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "u) să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecţiune oncologică şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală."

    58. La anexa nr. 2, la articolul 121, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor;"

    59. La anexa nr. 2, la articolul 122, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor; trimestrial se fac regularizări în condiţiile prevăzute în norme; să deconteze furnizorilor pe baza facturii şi a documentelor justificative contravaloarea îngrijirilor medicale la domiciliu acordate persoanelor cu afecţiune oncologică, efectuate, raportate şi validate conform normelor, cu încadrarea în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului;"

    60. La anexa nr. 2, la articolul 122, după litera j) se introduce o nouă literă, lit. k), cu următorul cuprins:
    "k) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori persoanelor cu afecţiune oncologică."

    61. La anexa nr. 2, după articolul 123 se introduce un nou articol, art. 123^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 123^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivelul realizat a sumei corespunzătoare îngrijirilor medicale la domiciliu acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (2) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de îngrijiri medicale la domiciliu, prevăzut în norme.
    (3) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de îngrijiri medicale la domiciliu.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de îngrijiri medicale la domiciliu a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă. Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de îngrijiri medicale la domiciliu a încetat sau a fost reziliat, după caz.
    (5) Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale pentru decontarea îngrijirilor medicale acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (6) Suma lunară corespunzătoare îngrijirilor medicale ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu numărul zilelor de îngrijiri şi tariful pe zi de îngrijire.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, îngrijirile medicale prevăzute la alin. (1).
    (8) Pentru îngrijirile medicale prevăzute la alin. (1), furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate."

    62. La anexa nr. 2, la articolul 131, litera v) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "v) să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecţiune oncologică şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală."

    63. La anexa nr. 2, la articolul 132, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor; trimestrial se fac regularizări în condiţiile prevăzute în norme;"

    64. La anexa nr. 2, la articolul 133, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative prezentate, transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor de îngrijiri paliative la domiciliu contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor; să deconteze furnizorilor, pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea îngrijirilor paliative la domiciliu acordate persoanelor cu afecţiune oncologică, efectuate, raportate şi validate conform normelor, cu încadrarea în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului;"

    65. La anexa nr. 2, la articolul 133, după litera j) se introduce o nouă literă, lit. k), cu următorul cuprins:
    "k) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori persoanelor cu afecţiune oncologică."

    66. La anexa nr. 2, după articolul 135 se introduce un nou articol, art. 135^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 135^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de îngrijiri paliative la domiciliu acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivelul realizat a sumei corespunzătoare îngrijirilor paliative la domiciliu acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (2) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de îngrijiri paliative la domiciliu, prevăzut în norme.
    (3) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de îngrijiri paliative la domiciliu.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de îngrijiri paliative la domiciliu a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă. Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de îngrijiri paliative la domiciliu a încetat sau a fost reziliat, după caz.
    (5) Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale pentru decontarea îngrijirilor paliative acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (6) Suma lunară corespunzătoare îngrijirilor paliative ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu numărul zilelor de îngrijiri şi tariful pe zi de îngrijire.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, îngrijirile paliative prevăzute la alin. (1).
    (8) Pentru îngrijirile paliative prevăzute la alin. (1), furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate."

    67. La anexa nr. 2, la articolul 136 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 136
    (1) În cazul în care se constată nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 131 lit. a), c), f), g), h), l), m), n), o), ş), ţ) şi v) se aplică următoarele sancţiuni:"

    68. La anexa nr. 2, la articolul 136, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 131 lit. t), constatată pe parcursul derulării contractului, se aplică următoarele sancţiuni:
    a) la prima constatare, avertisment scris;
    b) începând cu a doua constatare, recuperarea contravalorii medicamentelor prescrise fără a se respecta prevederile art. 131 lit. t) şi recuperarea sumei de 200 de lei pentru fiecare medicament pentru care nu a fost respectată obligaţia prevăzută la art. 131 lit. t)."

    69. La anexa nr. 2, la articolul 142, litera t) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "t) să întocmească evidenţe distincte pentru cazurile care reprezintă accidente de muncă şi boli profesionale, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi să le comunice lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte ale cazurilor prezentate ca urmare a situaţiilor în care au fost aduse daune sănătăţii de către alte persoane, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi au obligaţia să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor cu afecţiune oncologică pentru recuperarea specifică acestei afecţiuni şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;"

    70. La anexa nr. 2, la articolul 144, literele b) şi i) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor de servicii medicale, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii şi a documentelor justificative prezentate în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea serviciilor medicale contractate, efectuate, raportate şi validate de casele de asigurări de sănătate conform normelor, în limita valorii de contract; să deconteze furnizorilor, pe baza facturii şi a documentelor justificative, contravaloarea serviciilor acordate persoanelor cu afecţiune oncologică pentru recuperarea specifică acestei afecţiuni, efectuate, raportate şi validate conform normelor, cu încadrarea în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului;
    ..............................................................................................
i) să deconteze, în primele 10 zile ale lunii următoare celei pentru care se face plata, contravaloarea serviciilor medicale acordate asiguraţilor în luna precedentă, pe baza facturii şi a documentelor justificative depuse până la data prevăzută în contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti, cu încadrarea în sumele contractate. Pentru fiecare lună, casele de asigurări de sănătate pot efectua până la data de 20 decontarea lunii curente pentru perioada 1-15 a lunii, în baza indicatorilor specifici realizaţi şi în limita sumelor contractate, pe baza facturii şi a documentelor justificative depuse până la data prevăzută în contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti; trimestrial se fac regularizări, în condiţiile prevăzute în norme;"

    71. La anexa nr. 2, la articolul 144, după litera n) se introduce o nouă literă, lit. o), cu următorul cuprins:
    "o) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile acordate de furnizori persoanelor cu afecţiune oncologică pentru recuperarea specifică acestei afecţiuni."

    72. La anexa nr. 2, la articolul 145, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Casele de asigurări de sănătate vor deconta în primele 10 zile ale lunii următoare sumele aferente lunii precedente. Pentru fiecare lună, casele de asigurări de sănătate pot efectua până la data de 20 decontarea lunii curente pentru perioada 1-15 a lunii, în baza indicatorilor specifici realizaţi şi în limita sumelor contractate, pe baza facturii şi a documentelor justificative. Trimestrial se fac regularizări, în condiţiile stabilite prin norme."

    73. La anexa nr. 2, după articolul 145 se introduce un nou articol, art. 145^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 145^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare în sanatorii acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivelul realizat a sumei corespunzătoare serviciilor acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică pentru recuperarea specifică acestei afecţiuni, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (2) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală de recuperare medicală şi medicină fizică şi de reabilitare în sanatorii şi preventorii, prevăzut în norme.
    (3) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare, în sanatorii.
    (4) Actul adiţional prevăzut la alin. (2) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare, în sanatorii a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă. Actul adiţional prevăzut la alin. (2) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare, în sanatorii a încetat sau a fost reziliat, după caz.
    (5) Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică pentru recuperarea specifică acestei afecţiuni, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    (6) Suma lunară corespunzătoare serviciilor medicale ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu numărul de zile de spitalizare realizat şi cu tariful/zi de spitalizare.
    (7) Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale prevăzute la alin. (1).
    (8) Pentru serviciile prevăzute la alin. (1), furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate."

    74. La anexa nr. 2, la articolul 147 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 147
    Nerespectarea oricăreia dintre obligaţiile contractuale de către furnizorii de servicii medicale prevăzute la art. 142 lit. a), c)-f), h-l), n), o), r) şi v) atrage diminuarea valorii de contract, după cum urmează:"

    75. La anexa nr. 2, la articolul 147, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute la art. 142 lit. g), constatată pe parcursul derulării contractului, se aplică următoarele sancţiuni:
    a) la prima constatare, avertisment scris;
    b) începând cu a doua constatare, recuperarea contravalorii medicamentelor prescrise fără a se respecta prevederile art. 142 lit. g) şi recuperarea sumei de 200 de lei pentru fiecare medicament pentru care nu a fost respectată obligaţia prevăzută la art. 142 lit. g)."

    76. La anexa nr. 2, la articolul 154, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească de la casa de asigurări de sănătate, la termenele prevăzute în contract, contravaloarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală eliberate conform facturilor emise şi documentelor justificative, în condiţiile prevăzute în norme;"

    77. La anexa nr. 2, la articolul 167, literele g), n), o) şi t) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "g) să întocmească şi să depună la casa de asigurări de sănătate, până la data prevăzută în contractul de furnizare de dispozitive medicale, facturile şi documentele necesare în vederea decontării dispozitivelor medicale în ambulatoriu, conform şi în condiţiile stabilite prin norme. Cheltuielile cu transportul dispozitivului medical la domiciliul asiguratului nu se decontează de casele de asigurări de sănătate; împuternicitul legal al asiguratului nu poate fi reprezentant legal, asociat, administrator, angajat sau persoană care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală de exercitare a profesiei la furnizorul de dispozitive medicale ori la furnizorul de servicii medicale la care îşi desfăşoară activitatea medicul prescriptor;
    .................................................................................................
n) să întocmească evidenţe distincte pentru dispozitivele medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului pentru pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţia Elveţiană/Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, beneficiari ai formularelor/documentelor europene emise în baza Regulamentului (CE) nr. 883/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi să raporteze lunar/trimestrial, în vederea decontării, caselor de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale facturile şi copiile documentelor care au deschis dreptul la dispozitive medicale şi, după caz, documentele justificative, la preţurile de referinţă/sumele de închiriere stabilite pentru cetăţenii români asiguraţi;
o) să întocmească evidenţe distincte pentru dispozitivele medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului pentru pacienţii din statele cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, care au dreptul şi beneficiază de servicii medicale acordate pe teritoriul României, şi să raporteze lunar/trimestrial, în vederea decontării, caselor de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală facturile şi copiile documentelor care au deschis dreptul la dispozitive medicale şi, după caz, documentele justificative, la preţurile de referinţă/sumele de închiriere stabilite pentru cetăţenii români asiguraţi;
    .................................................................................................
t) să întocmească evidenţe distincte pentru dispozitivele medicale acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru dispozitivele medicale acordate persoanelor diagnosticate cu afecţiune oncologică pentru această afecţiune şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;"

    78. La anexa nr. 2, la articolul 168, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) să primească de la casa de asigurări de sănătate contravaloarea dispozitivelor medicale furnizate, conform facturilor emise şi documentelor justificative, inclusiv sumele de închiriere, în termen de 30 de zile de la data validării documentelor necesar a fi depuse în vederea decontării. Validarea documentelor de către casele de asigurări de sănătate se face în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii acestora;"

    79. La anexa nr. 2, la articolul 169, după litera n) se introduce o nouă literă, lit. o), cu următorul cuprins:
    "o) să ţină evidenţe distincte pentru dispozitivele medicale eliberate de furnizori persoanelor diagnosticate cu afecţiune oncologică pentru această afecţiune."

    80. La anexa nr. 2, la articolul 204, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) să raporteze, în vederea decontării, caselor de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală facturile pentru serviciile prevăzute la lit. a), însoţite de copii ale documentelor care au deschis dreptul la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale şi, după caz, de documentele justificative, la tarifele/preţurile de referinţă stabilite pentru cetăţenii români asiguraţi."

    81. La anexa nr. 2, la articolul 216, după litera k) se introduce o nouă literă, lit. l), cu următorul cuprins:
    "l) suspiciune de afecţiune oncologică - constatarea de către medic a simptomelor sugestive pentru o posibilă patologie oncologică pe baza modalităţilor de debut pentru fiecare tip de cancer, prevăzute în seturile de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 4.049/2023 privind aprobarea seturilor de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer."

    82. La anexa nr. 2, la articolul 218, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 218
    (1) Investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, se acordă pe baza biletelor de trimitere pentru investigaţii paraclinice, întocmite distinct şi eliberate de medicii de familie, precum şi de medicii din ambulatoriul clinic de specialitate, care vor avea evidenţiat faptul că investigaţiile sunt recomandate pentru afecţiunile respective, potrivit anexei nr. 2a la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 2.168/502/2023 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu modificările ulterioare."

    83. La anexa nr. 2, la articolul 218, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Plata investigaţiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, se realizează din sumele alocate în bugetul fondului, destinate implementării Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare."



    ART. II
    (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, serviciile psihologice conexe actului medical din pachetul de servicii de bază furnizate pacienţilor cu afecţiuni oncologice la recomandarea medicilor cu supraspecializare/ competenţă/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, respectiv la recomandarea medicilor de specialitate clinică cu specialitatea oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie acordate în perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025 se decontează numai în condiţiile în care furnizorul de servicii conexe actului medical nu acordă servicii de sănătate conexe actului medical de psihooncologie în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
    (2) În perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025, pacienţii cu afecţiuni oncologice pot beneficia de servicii psihologice conexe actului medical din pachetul de servicii de bază furnizate la recomandarea medicilor cu supraspecializare/competenţă/ atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, respectiv la recomandarea medicilor de specialitate clinică cu specialitatea oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie, dacă nu beneficiază de servicii de sănătate conexe actului medical de psihooncologie.
    (3) Începând cu data de 1 iulie 2025, medicii cu supraspecializare/competenţă/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative pot recomanda serviciile psihologice conexe actului medical din pachetul de servicii de bază doar pentru pacienţii eligibili pentru îngrijiri paliative, fără afecţiune oncologică.
    (4) Începând cu data de 1 iulie 2025, medicii de specialitate clinică oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie pot recomanda pacienţilor oncologici servicii psihologice conexe actului medical din pachetul de servicii de bază furnizate doar de psihologi cu formare complementară în psihooncologie.

    ART. III
    (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 iulie 2024.
    (2) Pentru trimestrul III al anului 2024 suma orientativă/medic specialist de medicină dentară/lună la nivel naţional se menţine la nivelul valorii valabile în semestrul I al anului 2024.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                    Marian-Cătălin Predoiu
                    p. Ministrul sănătăţii,
                    Adriana Pistol,
                    secretar de stat
                    p. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
                    Liliana Maria Mihai
                    p. Ministrul apărării naţionale,
                    Eduard Bachide,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul finanţelor,
                    Mihai Diaconu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 21 iunie 2024.
    Nr. 687.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016