Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTĂRÂRE nr. 63 din 25 aprilie 2016 referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010 - COM (2016) 52 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67, art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi ale Protocolului nr. 2 anexat Tratatului de la Lisabona, de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008, având în vedere Raportul Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII 360 din 20 aprilie 2016,
Senatul adoptă prezenta hotărâre:
ART. 1 Se constată următoarele: a) România rămâne angajată în sprijinirea strategiei Uniunii Energiei şi a acţiunilor sale de implementare şi va urmări cu atenţie diferitele iniţiative ale Comisiei Europene care vor fi dezbătute la nivelul Consiliului. b) Este necesar ca piaţa gazelor naturale trebuie să funcţioneze pe baza mecanismelor de piaţă liberă. Se recomandă: a) definirea consumatorului protejat; b) necesitatea implementării unui regulament care să impună statelor membre obligaţii menite să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze naturale; c) luarea în considerare a plasării României într-o minoritate de state membre în cadrul UE, respectiv statele cu resurse de gaz proprii semnificative. În context există premise ca, în cazul unei crize de aprovizionare, România să fie statul membru din cadrul regiunii capabil să asigure furnizarea în condiţiile regulamentului. În acest sens există potenţialul unor dezavantaje socioeconomice semnificative în cazul în care mecanismele de compensare nu sunt elaborate de manieră echitabilă; d) necesitatea asigurării unui cadru legislativ european bazat pe mecanisme proporţionale şi nediscriminatorii, care să prevadă drepturi şi obligaţii pentru statele membre de manieră uniformă şi echitabilă, fapt ce se va reflecta adecvat atât în privinţa costurilor, cât şi a beneficiilor. ART. 2 Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în această hotărâre se transmite către instituţiile europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 25 aprilie 2016, în conformitate cu prevederile art. 78 din Regulamentul Senatului şi ale art. 5 lit. f) şi art. 30 lit. b) din anexa la Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI, IOAN CHELARU
Bucureşti, 25 aprilie 2016. Nr. 63.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email