Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 612 din 31 iulie 2020 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.470/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 716 din 10 august 2020
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ARTICOL UNIC
Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.109 din 8 decembrie 2005, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 2
(1) Valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale se efectuează prin Compania Naţională «Romtehnica» - S.A., denumită în continuare Companie.
(2) Deşeurile de sticlă, metal, cauciuc, textile, lemn, hârtie, carton, plastic, materialele de resortul hrănirii şi cele de construcţii şi cazare, echipamentul, uneltele genistice şi ambalajele pot fi valorificate şi de către unităţile militare gestionare, în condiţiile stabilite prin instrucţiuni aprobate prin ordin al ministrului apărării naţionale."
2. În anexă, la articolul 3, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(3) Bunurile care implică apărarea ţării, ordinea publică şi siguranţa naţională, definite conform prevederilor legale în vigoare, se valorifică către:
a) operatorii economici din industria naţională de apărare, producători de astfel de bunuri, în starea în care se află ori demilitarizate;
b) operatorii economici specializaţi şi autorizaţi în comercializarea acestora ori care au în obiectul de activitate valorificarea deşeurilor, dar numai după scoaterea din funcţiune, demilitarizare şi cu respectarea controlului internaţional al armamentelor convenţionale.
(4) Bunurile prevăzute la alin. (3) se pot valorifica, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, numai după scoaterea din funcţiune şi efectuarea operaţiunilor de demilitarizare, şi către persoane juridice care au prevăzută în obiectul de activitate realizarea de producţii cinematografice, la cererea expresă a acestora."
3. În anexă, la articolul 4 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
"h) animalele de serviciu sau destinate serviciului, scoase din funcţiune sau declasate."
4. În anexă, la articolul 9 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) transmitere fără plată la alte instituţii publice sau la unităţi de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, în condiţiile prezentului regulament."
5. În anexă, la articolul 9 alineatul (2), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"b) armamentul şi tehnica de luptă, demilitarizate, care nu se supun în anul respectiv controlului internaţional al armamentelor convenţionale. La licitaţie pot participa numai operatori economici din industria naţională de apărare specializaţi şi autorizaţi care au în domeniul de activitate fabricaţia, modernizarea, reparaţia şi/sau comercializarea bunurilor identice ori de acelaşi gen şi/sau valorificarea deşeurilor feroase şi neferoase;
c) la preţuri de deşeuri în stare nedezmembrată, armamentul şi tehnica de luptă, demilitarizate, care se supun controlului internaţional al armamentelor convenţionale, precum şi armamentul şi tehnica de luptă, demilitarizate, prevăzute la lit. b), care au rămas neadjudecate, inclusiv bunurile cu uzură morală şi fizică avansată, respectiv bunurile secţionate sau lestate, folosite în procesul de instruire. La licitaţie pot participa numai operatori economici din industria naţională de apărare specializaţi şi autorizaţi care au în domeniul de activitate fabricaţia, modernizarea, reparaţia bunurilor identice sau de acelaşi gen şi/sau valorificarea deşeurilor feroase şi neferoase şi care se obligă să le dezmembreze la sediul unităţilor militare gestionare şi să le supună, după caz, controlului internaţional al armamentelor convenţionale, conform clauzelor contractuale din contractul de vânzare-cumpărare."
6. În anexă, la articolul 9, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Prin procedura prevăzută la alin. (1) lit. b) se valorifică:
a) bunurile care implică apărarea ţării, ordinea publică şi siguranţa naţională, de natura armamentului, muniţiei, tehnicii de luptă, mijloacelor şi instalaţiilor speciale, în starea în care se află. La procedură pot participa numai operatori economici autorizaţi din industria naţională de apărare;
b) deşeurile de sticlă, cauciuc, textile, lemn, hârtie, carton, plastic, materialele de resortul hrănirii şi cele de construcţii şi cazare, uneltele genistice, echipamentul şi ambalajele;
c) muniţia care trebuie delaborată şi armamentul uşor de infanterie prevăzut la alin. (2) lit. b), nominalizat în instrucţiuni, care nu a fost adjudecat. La procedura de valorificare pot participa numai operatori economici autorizaţi din industria naţională de apărare;
d) armamentul de artilerie, tehnica blindată pe roţi şi şenile, aeronavele şi navele fluviale şi maritime, scoase din funcţiune şi demilitarizate, ce se utilizează pentru ambientarea, prin expunere statică, a unor opere comemorative de război sau monumente istorice, cu respectarea legislaţiei în domeniu. La procedura de valorificare pot participa persoane fizice şi/sau juridice."
7. În anexă, la articolul 9, alineatul (5) se abrogă.
8. În anexă, articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 38
(1) Transmiterea fără plată se realizează după desfăşurarea procedurilor prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a)-c).
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), la cererea expresă a unor instituţii publice sau unităţi de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, bunurile scoase din funcţiune pot fi transmise fără plată, înainte de organizarea oricărei alte proceduri de valorificare, în baza unui referat de oportunitate şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite.
(3) Referatul de oportunitate prevăzut la alin. (2) se întocmeşte de către structura de specialitate şi se aprobă de către şeful Statului Major al Apărării.
(4) Pot fi transmise fără plată, potrivit alin. (2), bunuri scoase din funcţiune înainte de organizarea oricărei alte proceduri de valorificare, precum şi bunurile aflate în procedură de valorificare, în condiţiile stabilite prin instrucţiuni aprobate prin ordin al ministrului apărării naţionale."
9. În anexă, articolul 39 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 39
(1) Listele cu bunurile ce pot fi valorificate potrivit art. 38 alin. (1) prin transmitere fără plată se postează periodic pe site-ul Ministerului Apărării Naţionale, prin grija structurii specializate.
(2) Instituţiile publice sau unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România pot formula solicitări de transfer fără plată pentru bunurile prevăzute la alin. (1) în termen de 30 de zile de la postare. Solicitările de transfer fără plată al bunurilor se adresează structurii specializate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale."
10. În anexă, după articolul 39 se introduc două noi articole, articolele 39^1 şi 39^2, cu următorul cuprins:
"ART. 39^1
Cheltuielile de transport în vederea demilitarizării şi demilitarizarea bunurilor valorificate prin transfer fără plată, ce se utilizează pentru ambientarea, prin expunere statică, a unor opere comemorative de război sau monumente istorice, se suportă de beneficiari.
ART. 39^2
Preluarea şi transportul bunurilor transmise fără plată de la locul de depozitare la locul de dispunere se fac prin grija şi pe cheltuiala beneficiarului, inclusiv demilitarizarea acestora, după caz."
11. În anexă, la articolul 40, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 40
În situaţia în care bunurile care implică apărarea ţării, ordinea publică şi siguranţa naţională, de natura armamentului, muniţiei, tehnicii de luptă, mijloacelor şi instalaţiilor speciale, nu au fost valorificate în starea în care se află, prin procedura prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. b), către operatorii economici din industria naţională de apărare, producători de astfel de bunuri, ministrul apărării naţionale este abilitat şi are competenţe privind valorificarea la extern a bunurilor, astfel:"
12. În anexă, la articolul 48, alineatul (2) se abrogă.
PRIM-MINISTRU
LUDOVIC ORBAN
Contrasemnează:
Ministrul apărării naţionale,
Nicolae-Ionel Ciucă
Ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri,
Virgil-Daniel Popescu
Ministrul finanţelor publice,
Vasile-Florin Cîţu
Ministrul culturii,
Bogdan Gheorghiu
Bucureşti, 31 iulie 2020.
Nr. 612.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: