Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 590 din 2 august 2018 privind stabilirea cadrului instituţional şi a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/2.283 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1.852/2001 al Comisiei, precum şi a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/456 al Comisiei privind etapele procedurale ale procesului de consultare pentru stabilirea statutului de aliment nou în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2.283 al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 699 din 10 august 2018
Având în vedere Regulamentul (UE) 2015/2.283 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1.852/2001 al Comisiei,
ţinând cont de prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/456 al Comisiei din 19 martie 2018 privind etapele procedurale ale procesului de consultare pentru stabilirea statutului de aliment nou în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2.283 al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi,
în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
(1) Prezenta hotărâre stabileşte cadrul instituţional, precum şi unele măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/2.283 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind alimentele noi, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1.852/2001 al Comisiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, denumit în continuare Regulament.
(2) Prezenta hotărâre stabileşte şi unele măsuri pentru implementarea unor prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/456 al Comisiei privind etapele procedurale ale procesului de consultare pentru stabilirea statutului de aliment nou în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2.283 al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, denumit în continuare Regulament de punere în aplicare.
ART. 2
Prezenta hotărâre se aplică introducerii alimentelor noi pe piaţa din România potrivit prevederilor Regulamentului.
ART. 3
(1) Se desemnează Ministerul Sănătăţii ca autoritate competentă pentru coordonarea măsurilor naţionale necesare aplicării Regulamentului şi a Regulamentului de punere în aplicare.
(2) În cazul în care statul membru destinatar, astfel definit la art. 2 lit. (b) din Regulamentul de punere în aplicare, este România, operatorul economic din sectorul alimentar transmite pe cale electronică Ministerului Sănătăţii, la datele de contact afişate pe site-ul acestuia, cererea de consultare astfel definită la art. 2 lit. (a) din Regulamentul de punere în aplicare.
(3) În cazul în care operatorul economic din sectorul alimentar intenţionează să introducă alimentul pe piaţă simultan în mai multe state membre, conform art. 3 alin. 2 din Regulamentul de punere în aplicare, şi decide să aleagă România, operatorul economic din sectorul alimentar transmite cererea de consultare pe cale electronică Ministerului Sănătăţii la datele de contact afişate pe site-ul acestuia.
(4) Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a furniza Comisiei Europene datele de contact ale autorităţilor naţionale competente în domeniu.
ART. 4
(1) Se înfiinţează Comisia Naţională pentru Alimente Noi, denumită în continuare Comisie, organism de specialitate, fără personalitate juridică, care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi care:
a) verifică şi evaluează valabilitatea cererilor de consultare ale operatorilor din sectorul alimentar, potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) din Regulament, pentru stabilirea statutului de aliment nou pe care intenţionează să îl introducă pe piaţă pe teritoriul României şi care se înscrie în domeniul de aplicare al Regulamentului;
b) verifică şi evaluează cererile de consultare ale operatorilor din sectorul alimentar, potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de punere în aplicare, în situaţia în care, pentru transmiterea acesteia, operatorul economic din sectorul alimentar intenţionează să introducă alimentul în mai multe state membre şi alege România.
(2) Procedurile de verificare şi evaluare a valabilităţii cererilor de consultare ale operatorilor din sectorul alimentar respectă prevederile art. 5 şi 6 din Regulamentul de punere în aplicare.
(3) Concluzia cu privire la statutul de aliment nou specificat în cererea de consultare este stabilită de către Comisie şi transmisă Ministerului Sănătăţii. După primirea acestei concluzii, Ministerul Sănătăţii, prin structurile de specialitate, va notifica operatorul economic din sectorul alimentar, celelalte state membre şi Comisia Europeană cu privire la această decizie.
ART. 5
(1) Comisia este alcătuită din specialişti în domeniul igienei alimentaţiei, nutriţiei, farmacologiei, toxicologiei, toxicologiei alimentare, chimiei alimentului, botanicii, biochimiei, sănătăţii publice, siguranţei alimentelor şi alte domenii conexe referitoare la produsele alimentare şi are ca atribuţie verificarea şi evaluarea valabilităţii cererilor de consultare ale operatorilor economici din sectorul alimentar, în conformitate cu Regulamentul şi cu Regulamentul de punere în aplicare.
(2) Comisia este alcătuită dintr-un preşedinte desemnat de Ministerul Sănătăţii, un vicepreşedinte desemnat de către fiecare instituţie, şi anume Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, un secretar desemnat de Ministerul Sănătăţii şi un număr de 5 membri, dintre care 2 membri desemnaţi de Ministerul Sănătăţii, 1 membru desemnat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, 1 membru desemnat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi 1 membru desemnat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor desemna şi câte 1 membru supleant.
(3) În vederea evaluării dosarelor tehnice cuprinse în cererea de autorizare a unui aliment nou de către operatorii economici din industria alimentară, Comisia solicită, după caz, expertiza specialiştilor din cadrul unor instituţii, altele decât cele din care fac parte membrii Comisiei, precum: universităţi, institute de cercetare, autorităţi cu experienţă în domeniul igienei alimentaţiei, nutriţiei, farmacologiei, toxicologiei, toxicologiei alimentare, chimiei alimentului, botanicii, biochimiei, sănătăţii publice, siguranţei alimentelor şi alte domenii conexe referitoare la produsele alimentare.
(4) Modul de organizare şi funcţionare, precum şi procedurile de lucru, potrivit prevederilor art. 5, 6 şi 9 din Regulamentul de punere în aplicare, se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei, care se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii, al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(5) Componenţa nominală a Comisiei se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii, al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 6
(1) Institutul Naţional de Sănătate Publică, unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, asigură suportul tehnic, logistic şi secretariatul tehnic al Comisiei.
(2) Coordonatorul secretariatului tehnic este şi secretarul Comisiei, desemnat de ministrul sănătăţii la propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică.
ART. 7
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei fapta persoanei juridice care introduce pe piaţă alimente noi care nu sunt autorizate şi care nu sunt incluse în lista Uniunii şi nu sunt utilizate în sau pe alimente, cu respectarea condiţiilor de utilizare şi cerinţelor de etichetare specificate în listă.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul împuternicit al Ministerului Sănătăţii.
(3) Pentru contravenţia prevăzută la alin. (1), pe lângă sancţiunea contravenţională cu amendă, personalul împuternicit al Ministerului Sănătăţii dispune şi măsura interzicerii produsului la comercializare.
(4) Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor comunică şi colaborează la efectuarea controalelor oficiale, în cazurile în care se constată nerespectarea cerinţelor din Regulament, conform competenţelor.
ART. 8
Responsabilitatea pentru introducerea pe piaţă a alimentelor noi, precum şi asigurarea conformităţii acestora cu prevederile Regulamentului aparţine operatorilor din sectorul alimentar care pun pe piaţă alimentul nou.
ART. 9
Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 10
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.761/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind plasarea pe piaţă a alimentelor şi ingredientelor alimentare noi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.057 din 30 decembrie 2006, se abrogă.
PRIM-MINISTRU
VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
Contrasemnează:
p. Ministrul sănătăţii,
Dan-Octavian Alexandrescu,
secretar de stat
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Petre Daea
p. Ministrul afacerilor externe,
Dănuţ Sebastian Neculăescu,
secretar de stat
p. Ministrul delegat pentru afaceri europene,
Cristian-Gabriel Winzer,
secretar de stat
Bucureşti, 2 august 2018.
Nr. 590.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: