Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 58 din 15 aprilie 2025 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Institutului Naţional al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 92/2023
EMITENT: Consiliul Superior al Magistraturii PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 365 din 24 aprilie 2025
În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii,
având în vedere dispoziţiile art. 37 lit. e) din Legea nr. 305/2022, cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi (12 voturi Da, 3 voturi Nu, 1 vot Nul),
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăşte:
ART. I
Regulamentul Institutului Naţional al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 92/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 499 din 8 iunie 2023, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"f) Serviciul relaţii internaţionale;"
2. La articolul 2 alineatul (1), după litera j) se introduce o nouă literă, litera k), cu următorul cuprins:
"k) Serviciul de informare publică şi relaţii cu mass-media."
3. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 10
(1) Şefii structurilor organizatorice prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. c), d), e), f) şi k) sunt numiţi pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii, de directorul Institutului, din rândul personalului de specialitate juridică al Institutului, asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi al judecătorilor şi procurorilor detaşaţi în cadrul Institutului, cu o vechime în specialitate de cel puţin 4 ani, care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, cu excepţia cazului în care a intervenit radierea sancţiunii.
(2) Funcţiile de conducere vacante prevăzute la alin. (1) se publică pe pagina de internet a Institutului Naţional al Magistraturii cu cel puţin 3 luni anterior expirării mandatelor.
(3) Candidaturile pentru ocuparea funcţiilor de conducere prevăzute la alin. (1) se depun la sediul Institutului, în termen de 30 de zile de la data publicării, însoţite de un curriculum vitae, un plan managerial privitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, precum şi de orice alte acte considerate relevante. Candidaţii înscrişi vor susţine planul managerial în faţa directorului Institutului.
(4) Directorul Institutului poate dispune delegarea în funcţiile de conducere de specialitate juridică prevăzute la alin. (1), la propunerea unui director adjunct şi cu acordul persoanei în cauză.
(5) Directorul Institutului poate dispune încetarea delegării, din oficiu sau la propunerea unui director adjunct.
(6) Delegarea încetează de drept la ocuparea funcţiei prin numire. Delegarea încetează şi la cererea persoanei în cauză.
(7) Delegarea pe posturi de conducere temporar vacante se dispune în condiţiile prezentului articol, până la întoarcerea pe post a titularului.
(8) Şefii structurilor organizatorice prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. g), h) şi j) şi alin. (4) sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie, în condiţiile legii, din rândul funcţionarilor publici.
(9) Revocarea şefilor structurilor organizatorice menţionate la alin. (1) se dispune de directorul Institutului, din oficiu sau la propunerea unui director adjunct, pentru următoarele motive:
a) în cazul în care persoanele respective nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere;
b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale;
c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.
(10) La verificarea organizării eficiente a activităţii vor fi avute în vedere, în principal, următoarele criterii: folosirea adecvată a resurselor umane şi materiale, evaluarea necesităţilor, gestionarea situaţiilor de criză, gestionarea informaţiilor şi repartizarea sarcinilor în cadrul structurii organizatorice.
(11) La verificarea comportamentului şi comunicării vor fi avute în vedere, în principal, comportamentul şi comunicarea cu personalul din cadrul structurii organizatorice conduse, cu celelalte structuri din cadrul Institutului, cu persoane din cadrul altor instituţii cu care intră în contact în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
(12) La verificarea asumării responsabilităţii vor fi avute în vedere, în principal, îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de prezentul regulament.
(13) La verificarea aptitudinilor manageriale vor fi avute în vedere, în principal, capacitatea de organizare, capacitatea rapidă de decizie, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativă şi capacitate de adaptare rapidă."
4. La articolul 14 alineatul (1), litera m) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"m) avizează rezultatul procedurii de numire a şefilor structurilor organizatorice prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. c)-f) şi k);"
5. La articolul 18, alineatele (2) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(2) Fiecare catedră este condusă de un şef de catedră desemnat pentru un mandat de 3 ani de directorul Institutului, dintre membrii catedrei, pe baza candidaturilor depuse de aceştia. Catedra este compusă din totalitatea formatorilor cu normă întreagă şi a formatorilor colaboratori implicaţi în formarea iniţială a auditorilor de justiţie şi înscrişi pe lista formatorilor de care s-a luat act prin hotărâre a Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii.
...............................................................................................
(6) Şeful de catedră participă la procesul de evaluare a membrilor catedrei, potrivit metodologiei prevăzute în Statutul personalului de instruire al Institutului Naţional al Magistraturii."
6. La articolul 19, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 19
(1) Personalul de instruire evaluează activitatea desfăşurată de auditorii de justiţie, prin acordarea de note sau, după caz, calificative, potrivit programului de formare iniţială aprobat."
7. La articolul 19, alineatul (2) se abrogă.
8. La articolul 19, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Personalul de instruire transmite Departamentului de formare profesională iniţială documentele de evaluare, după comunicarea acestora auditorilor de justiţie."
9. La articolul 19, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:
"(8) În situaţia examinării ca urmare a nepromovării prin neprezentarea la susţinerea probei, din motive imputabile, nota finală va fi 50% din nota acordată la examinare. Nota finală minimă admisă este 5. Nepromovarea atrage exmatricularea din Institut."
10. Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 20
Media finală a fiecărui an de formare reprezintă media aritmetică a notelor obţinute la fiecare materie la care se acordă notă, calculată cu trei zecimale, fără rotunjire."
11. După articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 20^1, cu următorulcuprins:
"ART. 20^1
(1) Pe parcursul formării iniţiale, auditorii de justiţie desfăşoară, în mod obligatoriu, activităţi extracurriculare. Acestea sunt prevăzute în programul de formare iniţială.
(2) Promovarea în anul următor de formare este condiţionată de participarea la aceste activităţi.
(3) Cerinţele de participare şi modalitatea de evaluare sunt prevăzute în programul de formare aprobat.
(4) Neîndeplinirea cerinţelor de promovare atrage exmatricularea din Institut."
12. La articolul 21, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) În cazul în care frauda se constată în timpul examenului, şeful de catedră sau persoana desemnată de acesta va dispune eliminarea din examen."
13. Capitolul IX se modifică şi va avea următorul cuprins:
" CAP. IX
Serviciul relaţii internaţionale
ART. 65
Serviciul relaţii internaţionale are următoarele atribuţii:
a) asigură elaborarea proiectului programului anual de relaţii externe al Institutului;
b) asigură colaborarea Institutului cu autorităţile şi instituţiile publice din România, cu instituţiile de formare din alte ţări, precum şi cu alte organizaţii naţionale şi internaţionale;
c) derulează activităţile internaţionale organizate de Institut sau la care participă Institutul;
d) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege, regulamente sau încredinţate de conducerea Institutului."
14. La articolul 71, după litera e) se introduc treizeci şi nouă de noi litere, literele e^1)-e^39), cu următorul cuprins:
"e^1) calculează drepturile salariale pentru personalul din aparatul propriu al Institutului (salarii, indemnizaţii pentru concedii de odihnă, indemnizaţii pentru concedii medicale etc.) pe baza documentelor primite (pontaje, decizii, certificate de concediu medical etc.) şi realizează plata acestora;
e^2) calculează diferenţele de drepturi de natură salarială cuvenite salariaţilor/foştilor salariaţi/foştilor auditori de justiţie, câştigate prin hotărâri judecătoreşti, în baza documentelor justificative şi realizează plata acestora;
e^3) calculează indemnizaţiile cuvenite auditorilor de justiţie şi realizează plata acestora;
e^4) calculează drepturile cuvenite formatorilor colaboratori rezidenţi şi nerezidenţi şi realizează plata acestora;
e^5) calculează şi întocmeşte statele de plată pentru comisiile de concurs pe baza documentelor justificative primite;
e^6) întocmeşte fişierele necesare plăţii prin virament a salariilor şi asigură transmiterea acestora instituţiilor bancare care realizează plata;
e^7) asigură întocmirea formularelor reglementate privind angajarea, lichidarea şi ordonanţarea de plată a cheltuielilor şi le supune avizării structurilor de specialitate, vizei de control financiar preventiv propriu şi aprobării ordonatorului de credite;
e^8) asigură efectuarea plăţii în termen a obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat;
e^9) întocmeşte lunar şi trimestrial situaţia privind monitorizarea cheltuielilor de personal finanţate de la bugetul de stat şi o transmite ordonatorului principal de credite;
e^10) asigură întocmirea lunar, trimestrial, semestrial şi anual a declaraţiilor şi a situaţiilor fiscale şi statistice potrivit reglementărilor legale în vigoare;
e^11) realizează înregistrarea fiscală a formatorilor colaboratori nerezidenţi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;
e^12) întocmeşte situaţiile aferente recuperării cheltuielilor de formare de la foştii auditori de justiţie;
e^13) asigură evidenţa contabilă privind activitatea Institutului conform prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a planului de conturi aprobat pentru instituţii publice şi a normelor metodologice de aplicare a acestuia;
e^14) asigură evidenţa operaţiunilor privind angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor care se efectuează din fonduri publice şi întocmeşte situaţia privind raportarea angajamentelor bugetare şi legale, conform Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, cu modificările şi completările ulterioare;
e^15) întocmeşte situaţiile financiare şi formularele care fac parte din situaţiile financiare şi le transmite către ordonatorul principal de credite, trimestrial şi anual;
e^16) transmite lunar, trimestrial şi anual formularele din sfera raportărilor situaţiilor financiare în sistemul naţional de raportare FOREXEBUG;
e^17) asigură evidenţa contabilă şi aplică prevederile legale privind păstrarea, utilizarea şi circulaţia formularelor cu regim special;
e^18) urmăreşte, efectuează şi răspunde de execuţia plăţilor, încasărilor şi decontărilor din fondurile bugetare ori din conturile de disponibilităţi;
e^19) participă la activitatea de inventariere a valorilor materiale şi băneşti din cadrul Institutului;
e^20) verifică operaţiunile înscrise în extrasele de cont şi documentele care stau la baza operaţiunilor de încasare sau plăţi cuprinse în registrul de casă pentru înregistrarea în contabilitate;
e^21) asigură plata/decontarea la timp şi în conformitate cu prevederile contractuale a obligaţiilor faţă de furnizorii de bunuri şi prestatorii de servicii, cu respectarea scadenţelor legal prevăzute;
e^22) organizează activitatea casieriei potrivit legii şi asigură respectarea reglementărilor privind păstrarea în casierie a numerarului şi a altor valori, privind documentele de casă şi efectuarea plăţilor în numerar;
e^23) întocmeşte documentele de încasări şi plăţi pentru operaţiunile care se efectuează prin conturile curente sau prin casieria proprie şi ţine evidenţa acestora;
e^24) acordă avansuri în lei şi în valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare pentru deplasările în ţară/străinătate pe baza documentelor emise de structurile de specialitate şi aprobate de ordonatorul de credite, în limita bugetului aprobat;
e^25) primeşte şi verifică documentele justificative în baza cărora se realizează decontarea cheltuielilor de transport, chirii, servicii medicale/medicamente ale auditorilor de justiţie, determină cuantumul sumelor cuvenite şi efectuează plata acestora;
e^26) exercită controlul financiar preventiv propriu prin intermediul salariaţilor desemnaţi prin decizia directorului Institutului ca urmare a aprobării Consiliului Superior al Magistraturii, pentru toate proiectele de operaţiuni care se derulează la nivelul Institutului;
e^27) asigură monitorizarea operaţiunilor supuse vizei de control financiar preventiv propriu şi întocmeşte trimestrial Raportul privind activitatea de control financiar preventiv în vederea transmiterii ordonatorului principal de credite;
e^28) centralizează, analizează şi fundamentează proiectul bugetului de cheltuieli al Institutului pe baza propunerilor fundamentate primite de la structurile din cadrul Institutului, pe care îl supune avizării Consiliului ştiinţific şi conducerii Institutului în vederea transmiterii spre aprobare Consiliului Superior al Magistraturii;
e^29) centralizează, analizează şi întocmeşte, în condiţiile prevăzute de lege, propunerile de rectificare a bugetului în baza fundamentărilor primite de la structurile de specialitate din cadrul Institutului, pe care le supune avizării conducerii Institutului şi le transmite Consiliului Superior al Magistraturii în vederea cuprinderii în proiectul actului normativ de rectificare a bugetului;
e^30) exercită atribuţii specifice corelate cu programele finanţate din fonduri europene şi internaţionale;
e^31) centralizează, analizează şi întocmeşte Situaţia privind virările de credite, în baza propunerilor fundamentate primite de la structurile de specialitate, pe care le supune semnării ordonatorului de credite în vederea transmiterii Consiliului Superior al Magistraturii;
e^32) stabileşte necesarul lunar de credite împreună cu structurile de specialitate din cadrul Institutului, întocmeşte nota justificativă pe care o supune avizării conducerii Institutului şi transmite aceste situaţii Consiliului Superior al Magistraturii în vederea deschiderii lunare de credite bugetare;
e^33) întocmeşte lunar situaţia privind propunerile de limite pentru creditele de angajament şi creditele bugetare în vederea transmiterii Consiliului Superior al Magistraturii;
e^34) analizează execuţia bugetară şi propune măsuri corespunzătoare conducerii pentru folosirea cu maximă eficienţă a fondurilor aprobate;
e^35) întocmeşte proceduri operaţionale/de sistem cu privire la activitatea desfăşurată;
e^36) organizează şi efectuează operaţiunile prevăzute de lege privind evidenţa contabilă a patrimoniului aflat în gestiunea persoanei cu atribuţii de administrator din cadrul compartimentului administrativ;
e^37) asigură organizarea inventarierii anuale a patrimoniului Institutului;
e^38) colaborează cu subcomisiile de inventariere în sensul transmiterii către preşedinţii acestora a listelor de inventariere cu informaţiile din evidenţa contabilă privind bunurile ce fac obiectul inventarierii;
e^39) înregistrează în evidenţa contabilă rezultatul inventarierii patrimoniului în baza procesului-verbal de inventariere aprobat de ordonatorul de credite;"
15. La articolul 72, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) întocmeşte fişa activităţii zilnice pentru autovehiculele din parcul auto;"
16. La articolul 72, după litera c) se introduc opt noi litere, literele c^1)-c^8), cu următorul cuprins:
"c^1) face propuneri pentru buget referitoare la cheltuielile de întreţinere şi funcţionare necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii în cadrul Institutului şi în cadrul căminului destinat cazării auditorilor de justiţie;
c^2) administrează patrimoniul Institutului;
c^3) ţine evidenţa operativă a obiectelor de inventar şi a mijloacelor fixe din spaţiile comune;
c^4) urmăreşte executarea în bune condiţii a contractelor de întreţinere şi servicii pentru apă, canalizare, gaze, electricitate, telefoane, lifturi, pază, curăţenie şi alte bunuri sau servicii;
c^5) asigură aprovizionarea cu bunuri materiale, rechizite şi mijloace tehnice necesare desfăşurării activităţii Institutului;
c^6) asigură recepţia, evidenţa şi distribuirea pe bază de documente a tuturor bunurilor şi materialelor ce sunt achiziţionate pentru activitatea proprie;
c^7) întocmeşte situaţia privind consumul de carburanţi din cursul lunii pentru fiecare autoturism şi o depune la Serviciul financiar-contabilitate la sfârşitul lunii;
c^8) asigură reparaţiile curente, întreţinerea, curăţenia şi administrarea sediului Institutului, precum şi pe cele ale căminului auditorilor de justiţie;"
17. După articolul 76 se introduce un nou capitol, capitolul XVI, cu următorul cuprins:
" CAP. XVI
Serviciul de informare publică şi relaţii cu mass-media
ART. 77
(1) Serviciul de informare publică şi relaţii cu mass-media este organizat şi funcţionează potrivit prevederilor Legii nr. 304/2022, cu modificările ulterioare, ale Legii nr. 303/2022 cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE.
(2) Serviciul de informare publică şi relaţii cu mass-media este condus de un şef serviciu, care este şi purtătorul de cuvânt al instituţiei.
(3) Serviciul de informare publică şi relaţii cu mass-media are următoarele atribuţii:
a) răspunde la sesizările şi cererile formulate în baza Legii nr. 544/2001, cu modificările şi completările ulterioare, în legătură cu propria activitate;
b) informează directorul Institutului cu privire la aspectele semnificative ce vizează justiţia, difuzate prin mass-media, şi comunică presei punctele de vedere oficiale;
c) îndeplineşte, potrivit legii, activităţile de informare publică;
d) întocmeşte şi actualizează anual Buletinul informativ privind liberul acces la informaţiile publice, potrivit legii;
e) realizează informarea publicului asupra activităţii Institutului, publicarea pe site a acestor informaţii, actualizarea acestora şi răspunde presei în numele instituţiei, prin purtătorul de cuvânt;
f) realizează informarea şi documentarea cu privire la activitatea judiciară din care ar putea rezulta date şi informaţii de interes public;
g) monitorizează articolele din presa centrală cu privire la reflectarea activităţii Institutului şi întocmeşte zilnic revista presei şi sinteza presei;
h) efectuează sau participă la elaborarea unor studii, evaluări, lucrări de sinteză privind reflectarea activităţii Institutului în mass-media;
i) elaborează prognoze privind aspectele din activitatea Institutului ce urmează să fie reflectate în mass-media;
j) realizează orice alte activităţi de relaţii publice şi comunicare dispuse de directorul Institutului.
(4) Şefii structurilor organizatorice vor furniza Serviciului de informare publică şi relaţii cu mass-media, în timp util, la cererea acestuia, informaţiile de interes public specifice activităţii lor.
(5) Purtătorul de cuvânt îndeplineşte activitatea de relaţii publice. În acest sens, purtătorul de cuvânt exercită următoarele atribuţii:
a) identifică, primeşte şi selectează informaţiile din interiorul instituţiei, defineşte sferele de interes, evaluează şi selectează informaţiile utile pentru Institut şi sistemul judiciar care prezintă interes pentru opinia publică;
b) pregăteşte materialele necesare pentru informarea presei - concepe şi redactează notele de presă, comunicatele de presă, dosarele de presă şi textele eventualelor declaraţii de presă;
c) organizează şi participă la manifestările pentru presă - concepe comunicatele de invitaţie la conferinţe de presă şi organizează evenimentul propriu-zis (conferinţă, briefing, seminar de presă, vizite de presă etc.);
d) menţine o legătură permanentă cu jurnaliştii, având întâlniri periodice cu aceştia pentru a asigura un flux informaţional constant reprezentanţilor presei şi pentru a menţine interesul acestora faţă de activitatea instituţiei pe care o reprezintă, dar şi pentru a asigura informarea corectă şi promptă a opiniei publice;
e) mediază contacte între conducerea instituţiei şi jurnaliştii care solicită interviuri sau declaraţii pentru o mai bună documentare a subiectului.
(6) Toate lucrările legate de mass-media reprezintă urgenţe şi se rezolvă telefonic sau în scris, chiar şi în afara orelor de program. Informaţiile de interes public sunt furnizate reprezentanţilor mass-media prin purtătorul de cuvânt.
(7) În cazul lipsei purtătorului de cuvânt din sediul instituţiei, directorul Institutului va desemna un înlocuitor."
ART. II
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
judecător Elena Costache
Bucureşti, 15 aprilie 2025.
Nr. 58.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: