Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 4 din 28 februarie 2023  pentru modificarea şi completarea Programului anual de pregătire profesională continuă, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 2/2022     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 4 din 28 februarie 2023 pentru modificarea şi completarea Programului anual de pregătire profesională continuă, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 2/2022

EMITENT: Camera Consultanţilor Fiscali
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 208 din 13 martie 2023
    În baza prevederilor art. 11 lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile art. 4 din Normele privind pregătirea profesională continuă a consultanţilor fiscali şi a consultanţilor fiscali asistenţi, aprobate prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 2/2020,
    Consiliul superior al Camerei Consultanţilor Fiscali, întrunit în şedinţa din 28 februarie 2023, hotărăşte:
    ART. I
    Programul anual de pregătire profesională continuă, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 2/2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 14 februarie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La capitolul I - Dispoziţii generale, punctul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4. Programul se desfăşoară în perioada 1 martie anul curent - 15 decembrie anul curent, în principal, sub două forme:
    - cursuri de pregătire profesională în sistem online;
    – cursuri de pregătire profesională la sală."

    2. La capitolul I - Dispoziţii generale, punctul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "9. În situaţia în care consultanţii fiscali şi consultanţii fiscali asistenţi au efectuat, fără echivalări, în anul precedent mai multe ore de pregătire profesională faţă de numărul de ore obligatorii anuale, orele efectuate în plus se reportează ca ore efectuate în anul curent, în limita a 1/2 din numărul de ore de pregătire profesională obligatorii prevăzute pentru anul curent, conform stării de activ sau inactiv înregistrate la data de 1 ianuarie a anului curent. Orele efectuate în plus şi care nu au fost reportate la data de 1 ianuarie a anului curent se vor anula de drept. Orele de pregătire reportate nu se cuprind în adeverinţele eliberate de Camera Consultanţilor Fiscali ca ore efectuate în anul curent."

    3. La capitolul I - Dispoziţii generale, punctul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "10. Obligaţiile reprezentând ore de pregătire profesională restante, cu o vechime mai mare de doi ani faţă de anul curent, nu sunt supuse stingerii cu orele efectuate în anul curent. Înregistrarea unei obligaţii de ore de pregătire profesională restante, cu o vechime mai mare de doi ani faţă de anul curent, reprezintă abatere disciplinară a membrului Camerei Consultanţilor Fiscali şi poate fi sancţionată conform prevederilor statutare în vigoare."

    4. La capitolul I - Dispoziţii generale, punctul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "11. Participarea membrilor Camerei Consultanţilor Fiscali la evenimente de tip forumuri, conferinţe, seminare şi workshopuri, pe teme fiscale sau legate de activitatea de consultanţă fiscală, organizate de Camera Consultanţilor Fiscali sau în parteneriat cu aceasta în baza unui acord în prealabil încheiat, cu aprobarea Consiliului superior, poate fi echivalată cu ore obligatorii de pregătire profesională, în limita numărului de ore alocate desfăşurării evenimentului, dar nu mai mult de 5 ore/eveniment. Numărul maxim de ore ce poate fi echivalat într-un an este în limita a 1/2 din numărul de ore de pregătire profesională obligatorii prevăzute pentru anul curent."

    5. La capitolul I - Dispoziţii generale, după punctul 11 se introduc două noi puncte, punctele 11^1 şi 11^2, cu următorul cuprins:
    "11^1. În aceleaşi condiţii privind echivalarea orelor de pregătire profesională prevăzute la pct. 11, Camera Consultanţilor Fiscali poate promova acelaşi tip de evenimente în rândul membrilor săi, cu aprobarea Consiliului superior, organizate de alte entităţi decât cele cu care sunt încheiate acorduri de parteneriat, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii:
    a) peste 75% din temele evenimentului sunt de natură fiscală şi conexe;
    b) peste 75% din lectori sunt membri ai Camerei Consultanţilor Fiscali sau reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ai altor autorităţi şi instituţii publice, cadre universitare sau specialişti recunoscuţi la nivel internaţional în domeniu;
    c) se acordă un discount de cel puţin 25% din taxa de participare la eveniment pentru membrii Camerei Consultanţilor Fiscali, dacă evenimentul este cu taxă de participare.
11^2. În sensul pct. 11 şi 11^1, prin evenimente nu se poate înţelege organizarea de cursuri de formare sau de pregătire profesională, contra cost, de către orice persoane sau entităţi care realizează astfel de activităţi."

    6. La capitolul I - Dispoziţii generale, punctul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "12. Pentru consultanţii fiscali care au şi calitatea de lectori în cadrul Programului anual de pregătire profesională continuă aferent anului curent, orele de curs susţinute se echivalează cu numărul total de ore de pregătire profesională obligatorii prevăzute pentru anul curent."

    7. La capitolul I - Dispoziţii generale, punctul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "17. Consultanţii fiscali şi consultanţii fiscali asistenţi care au participat în anul curent la cursuri organizate de Ministerul Finanţelor, de organizaţiile profesionale sau societăţile de profil din ţară, precum şi cei care au promovat un program de studii postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă pot solicita echivalarea numărului de ore de pregătire profesională efectuate în cadrul acestor cursuri în limita orelor obligatorii de pregătire profesională prevăzute pentru anul curent. Modul de echivalare se realizează în condiţiile prevăzute în acordurile încheiate de Camera Consultanţilor Fiscali cu aceste entităţi."

    8. La capitolul I - Dispoziţii generale, punctul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "18. Camera Consultanţilor Fiscali ţine evidenţa orelor de pregătire profesională în format electronic pe fiecare membru şi eliberează la solicitarea acestora adeverinţe cu orele de pregătire profesională efectuate în anul curent, pe care le comunică de regulă prin poşta electronică sau în format fizic, în funcţie de solicitare. Confirmarea şi echivalarea orelor de pregătire profesională se pot realiza şi prin schimb automat de informaţii, în baza protocoalelor privind formarea profesională continuă încheiate de Camera Consultanţilor Fiscali cu alte entităţi. Adeverinţele cu orele de pregătire profesională eliberate de Camera Consultanţilor Fiscali, în vederea echivalării de către alte organisme profesionale sau alte entităţi, conţin doar cursurile efectuate în sistem online, cursurile de pregătire profesională la sală sau cursurile vizionate din biblioteca virtuală."

    9. La capitolul II - Organizarea şi desfăşurarea Programului anual de pregătire profesională continuă sub formă de cursuri în sistem online, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. >Programul anual de pregătire profesională continuă, asigurat de către Camera Consultanţilor Fiscali pentru membrii săi sub formă de cursuri în sistem online, cuprinde un număr total de 94 de ore, fiind structurat pe temele generale prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul program."

    10. La capitolul III - Organizarea şi desfăşurarea Programului anual de pregătire profesională continuă sub formă de cursuri la sală, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Programul anual de pregătire profesională continuă, asigurat de către Camera Consultanţilor Fiscali pentru membrii săi sub formă de cursuri la sală, se poate organiza şi desfăşura, de principiu, în 7 centre zonale, respectiv: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara, în funcţie de solicitările membrilor Camerei Consultanţilor Fiscali."

    11. Anexele nr. 1 şi 2 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.


    ART. II
    Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali,
                    Dan Manolescu

    Bucureşti, 28 februarie 2023.
    Nr. 4.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la program)
    TEMELE
    cursurilor organizate în sistem online din cadrul Programului anual de pregătire profesională continuă

┌──────┬─────────────────────┬─────────┬──────┐
│ │ │ │Nr. de│
│Simbol│Tema generală a │Forma de │ore │
│curs │cursului │pregătire│alocat│
│ │ │ │/an │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Taxa pe valoarea │Curs │ │
│T.1. │adăugată │teorie şi│10 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Impozitul pe venit şi│Curs │ │
│T.2. │contribuţii sociale │teorie şi│10 │
│ │obligatorii │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Impozitul pe profit │Curs │ │
│T.3. │şi impozitul pe │teorie şi│10 │
│ │veniturile │practică │ │
│ │microîntreprinderilor│ │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │ │Curs │ │
│T.4. │Procedură fiscală │teorie şi│8 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Preţuri de transfer │Curs │ │
│T.5. │şi alte aspecte │teorie şi│8 │
│ │fiscale │practică │ │
│ │internaţionale │ │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Raportări electronice│Curs │ │
│T.6. │(SAF-T, e-Factura, │teorie şi│8 │
│ │e-Transport etc.) │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Impozitul pe │Curs │ │
│T.7. │veniturile │teorie şi│6 │
│ │nerezidenţilor │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │ │Curs │ │
│T.8. │Expertiză fiscală │teorie şi│6 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Reglementări │Curs │ │
│T.9. │contabile │teorie şi│6 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Organizare şi │Curs │ │
│T.10. │deontologie │teorie şi│6 │
│ │profesională │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Accize şi alte taxe │Curs │ │
│T.11. │speciale │teorie şi│4 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │ │Curs │ │
│T.12. │Taxe vamale │teorie şi│4 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │Impozite şi taxe │Curs │ │
│T.13. │locale │teorie şi│4 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼──────┤
│ │ │Curs │ │
│T.14. │Drept fiscal, civil │teorie şi│4 │
│ │ │practică │ │
├──────┴─────────────────────┴─────────┴──────┤
│Total ore de pregătire profesională 94 │
└─────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la program)
    TEMELE
    cursurilor organizate în sălile de curs din cadrul Programului anual de pregătire profesională continuă

┌──────┬─────────────────────┬─────────┬───────┐
│ │ │ │Nr. de │
│Simbol│Tema generală a │Forma de │ore │
│curs │cursului │pregătire│alocat/│
│ │ │ │acţiune│
├──────┼─────────────────────┼─────────┼───────┤
│ │Taxa pe valoarea │Curs │ │
│T.1. │adăugată │teorie şi│3 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼───────┤
│ │Impozitul pe venit şi│Curs │ │
│T.2. │contribuţii sociale │teorie şi│3 │
│ │obligatorii │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼───────┤
│ │Impozitul pe profit │Curs │ │
│T.3. │şi impozitul pe │teorie şi│3 │
│ │veniturile │practică │ │
│ │microîntreprinderilor│ │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼───────┤
│ │ │Curs │ │
│T.4. │Procedură fiscală │teorie şi│2 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼───────┤
│ │ │Curs │ │
│T.8. │Expertiză fiscală │teorie şi│2 │
│ │ │practică │ │
├──────┼─────────────────────┼─────────┼───────┤
│ │Reglementări │Curs │ │
│T.9. │contabile │teorie şi│2 │
│ │ │practică │ │
├──────┴─────────────────────┴─────────┴───────┤
│Total ore de pregătire profesională 15 │
└──────────────────────────────────────────────┘



    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016