Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 361 din 9 aprilie 2025  pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 361 din 9 aprilie 2025 pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Sistem de alertă timpurie - SAT (Early warning system)"

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 328 din 11 aprilie 2025
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Se aprobă Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Sistem de alertă timpurie - SAT (Early warning system)“ din cadrul componentei 7 - Transformare digitală din Planul naţional de redresare şi rezilienţă, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ART. 2
    Finanţarea proiectului de investiţii prevăzut la art. 1 se realizează din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă, componenta 7 - Transformare digitală, investiţia 8 - Cartea de identitate electronică şi semnătura digitală, jalonul 174 - Punerea în aplicare a măsurilor de sprijin pentru implementarea cărţii de identitate electronice, şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

    ART. 3
    Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală de Protecţie Internă, răspunde de modul de utilizare a sumelor prevăzute în anexă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    p. Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                    Silviu Nicu Macovei,
                    secretar de stat
                    Viceprim-ministru, ministrul finanţelor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 9 aprilie 2025.
    Nr. 361.
    ANEXA 1

    NOTĂ DE FUNDAMENTARE
    privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente
    proiectului de investiţii „Sistem de alertă timpurie - SAT (Early warning system)“
    Potrivit art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 194/2017, cu modificările ulterioare, Direcţia Generală de Protecţie Internă este structura specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, care desfăşoară activităţi de identificare, contracarare şi înlăturare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc la adresa informaţiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional şi capacităţii operaţionale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice.
    Totodată, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. b) din acelaşi act normativ, Direcţia Generală de Protecţie Internă asigură coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi ale Uniunii Europene, precum şi pentru securitatea cibernetică, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
    Implementarea proiectului privind adoptarea cărţii electronice de identitate (CEI), respectiv digitalizarea serviciilor publice ale MAI accesibile prin utilizarea CEI, pentru autentificarea identităţii în spaţiul online, incumbă în mod obligatoriu responsabilitatea asigurării unor condiţii adecvate de securitate tehnică şi nontehnică tuturor componentelor, pornind de la facilităţile de producţie şi managementul postemitere al CEI până la protejarea resurselor informatice care susţin serviciile digitale împotriva ameninţărilor hibride din ce în ce mai complexe, determinate de evoluţia accelerată a tehnologiilor emergente/disruptive. Aceste servicii publice electronice au la
    bază o infrastructură IT&C, compusă din sisteme informatice şi de comunicaţii complexe, larg răspândite pe întregul teritoriu naţional, inclusiv la nivelul autorităţilor locale. Prin intermediul infrastructurii respective sunt oferite servicii informaţionale atât personalului MAI, cât mai ales populaţiei, existând riscul afectării grave a funcţionalităţii din cauza atacurilor cibernetice executate de către grupările specializate în criminalitate informatică.
    În acest sens, perpetuarea şi rata crescută de materializare în acţiuni ostile a riscurilor şi ameninţărilor cibernetice determină mutaţii semnificative la nivel de securitate, fapt pentru care este necesară adoptarea unei viziuni unitare de răspuns, asumată la nivelul tuturor entităţilor implicate în asigurarea securităţii informatice. Pornind de la nevoia de actualizare permanentă a soluţiilor de securitate cibernetică, implementarea proiectului urmăreşte o abordare integrată şi proactivă în scopul prevenirii, descurajării şi contracarării agresiunilor cibernetice complexe.
    O abordare integrată performanţă-securitate, prin asumarea conceptului „security by design“ în limita unor standarde obligatorii, va asigura un grad ridicat de încredere cu impact direct asupra creşterii nivelului de atractivitate a utilizării CEI pentru accesarea serviciilor electronice furnizate de către MAI. În acest sens se impune operaţionalizarea unui sistem de alertă timpurie necesar pentru securizarea reţelelor şi sistemelor informatice aferente emiterii CEI şi a certificatelor de semnătură electronică avansată, precum şi pentru asigurarea unui nivel ridicat de încredere a autentificării în scopul accesării serviciilor publice electronice ale MAI.
    La nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a semnat Contractul de finanţare nr. 18.441 din 29.08.2024 pentru proiectul de investiţii „Sistem de alertă timpurie - SAT (Early warning system)“, în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), componenta 7 - Transformare digitală, investiţia 8 - Cartea de identitate electronică şi semnătura digitală calificată, jalonul 174 - Punerea în aplicare a măsurilor de sprijin pentru implementarea cărţii de identitate electronice, având calitatea de beneficiar Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală de Protecţie Internă.
    Obiectivul investiţiei propuse de către Direcţia Generală de Protecţie Internă vizează asigurarea unui nivel ridicat de încredere şi siguranţă pentru creşterea atractivităţii utilizării CEI şi accesării serviciilor electronice publice.
    Sistemul reprezintă soluţia de securitate optimă pentru asigurarea exploatării sistemelor utilizate în emiterea şi punerea în circulaţie a CEI, precum şi pentru utilizarea în mod neîntrerupt şi în condiţii de siguranţă a serviciilor publice electronice furnizate de MAI. În acest fel se vor crea premisele realizării în mod automat a colectării, procesării, validării şi evaluării integrate a datelor şi informaţiilor multisursă pentru a anticipa, detecta, preveni şi contracara ameninţările şi riscurile de securitate asociate cu emiterea şi utilizarea CEI.
    În acest context, proiectul SAT reprezintă soluţia de securitate pentru asigurarea exploatării în mod neîntrerupt şi în condiţii de siguranţă a sistemelor utilizate în emiterea şi punerea în circulaţie a CEI, precum şi consumarea serviciilor publice electronice, motiv pentru care este necesară implementarea următoarelor activităţi:
    1. Activitatea 1.1 - Componenta 1 - automatizarea proceselor de colectare, validare şi evaluare integrată a datelor şi informaţiilor multisursă necesare detecţiei şi anticipării ameninţărilor de securitate generate de tehnologiile emergente pe baza evaluărilor predictive complexe asociate emiterii şi utilizării CEI pentru accesarea serviciilor publice electronice de către populaţie.
    Digitalizarea insuficientă a activităţii de gestionare a datelor şi informaţiilor reprezintă principala vulnerabilitate care afectează automatizarea proceselor analitice ale volumelor din ce în ce mai mari de date generate de utilizarea noilor tehnologii şi volatilitatea spaţiului cibernetic.
    Implementarea soluţiilor de tip big data, business intelligence bazate pe inteligenţa artificială şi Machine Learning pentru corelarea automată a unor categorii de date multisursă în scopul consolidării cunoaşterii şi extinderii capacităţii de detecţie a ameninţărilor şi riscurilor de securitate în timp real impune o etapă pregătitoare. Aceasta vizează implementarea unui concept de tip People-Machine-Systems pentru îmbunătăţirea nivelului de digitalizare a capabilităţilor de colectare şi management ale seturilor de date şi informaţii operative, precum şi simplificarea integrării lor în instrumente de evaluare/valorificare eficientă în relaţia cu emitentul CEI şi furnizorii interni ai MAI de servicii publice electronice. Nu în ultimul rând, raportându-ne strict la această etapă preliminară, soluţiile înglobează de asemenea tehnologii emergente şi conferă un grad crescut de mobilitate.

    2. Activitatea 1.2 - Componenta 2 - extinderea sistemului de securitate şi apărare cibernetică al MAI prin dezvoltarea unor capacităţi tehnice de detecţie, monitorizare şi analiză a evenimentelor de securitate interoperabile cu CERT-INT în vederea corelării alertelor cu ameninţările cibernetice şi optimizarea acţiunilor de anticipare, prevenţie şi răspuns imediat în cazul apariţiei unor incidente cibernetice.
    În prezent, la nivelul structurilor MAI implicate în fluxurile de preluare a datelor de identitate, personalizare, emitere, activare şi de management postemitere ale CEI nu există capabilităţi adecvate care să asigure un nivel corespunzător de securitate cibernetică.
    De asemenea, pentru cele 11 servicii publice ale MAI ce vor fi digitalizate de către DGCTI conform jalonului 174 din PNRR, se impune calibrarea senzorilor şi capacităţilor de monitorizare şi integrare aferente CERT-INT şi centrelor operaţionale de securitate sectorială - COSS (existente la nivelul Aparatului central şi principalelor arme).
    În acest sens, asigurarea unui nivel crescut de securitate cibernetică necesită identificarea cât mai rapidă a vulnerabilităţilor infrastructurilor cibernetice aflate în dezvoltare, în raport cu tehnicile actuale utilizate de atacatori, fapt care implică operaţionalizarea unui/unor noi COSS, în funcţie de rezultatul analizei de risc privind noile infrastructuri informatice asociate CEI şi serviciilor publice electronice sus-menţionate.

    3. Activitatea 1.3 - Componenta 3 - Back-up şi disaster recovery
    Soluţia de redundanţă şi recuperare în caz de dezastru vizează realizarea unei infrastructuri integrate hardware şi software care să asigure migrarea/replicarea/stocarea datelor în format electronic în scopul asigurării unei înalte disponibilităţi necesare menţinerii operativităţii instituţionale în situaţii deosebite, inclusiv în caz de dezastru/calamitate, pentru îndeplinirea funcţiei de asigurare optimă a suportului privind serviciile electronice.
    Sistemul de back-up şi disaster recovery acoperă inclusiv infrastructura necesară asigurării redundanţei şi rezilienţei atât din punct de vedere energetic, cât şi în ceea ce priveşte securitatea cibernetică.
    Implementarea soluţiei va ţine cont de cerinţele specifice privind amplasarea într-o zonă suficient de îndepărtată din punct de vedere geografic faţă de Bucureşti pentru asigurarea funcţionării sistemului în cazul unui posibil dezastru, fiind luat în calcul inclusiv caracterul de mobilitate al acesteia.
    Proiectul propus contribuie la măsurile de sprijin finanţate pentru implementarea CEI prin crearea unei infrastructuri cu nivel ridicat de încredere şi siguranţă, necesară atât emiterii, punerii în circulaţie şi asigurării funcţionalităţii şi disponibilităţii CEI, cât şi a serviciilor accesate prin intermediul acesteia.
    Astfel, va fi implementat un sistem care să adreseze riscurile de securitate (tehnice şi nontehnice), creând premisele facilitării interacţiunii digitale dintre entităţile publice/private şi cetăţeni. Acesta vine în completarea celorlalte două măsuri de sprijin (11 servicii publice online, cu un nivel de sofisticare de cel puţin „3“, respectiv o campanie de sensibilizare care să încurajeze utilizarea pe scară largă a cărţii de identitate electronice şi, implicit, a serviciilor publice electronice aferente acesteia), contribuind astfel la creşterea atractivităţii şi utilizării CEI pe scară largă, în rândul populaţiei.
    Prin implementarea SAT, minimum 10.000 de cetăţeni vor beneficia anual de CEI şi de servicii publice online sigure, cu grad înalt de disponibilitate şi rezilienţă, fiind create premisele dezvoltării capabilităţilor tehnologice şi, implicit, a infrastructurii IT&C prin implementarea unor soluţii de nouă generaţie, interconectate, care să permită conjugarea eforturilor structurilor MAI în scopul prestării serviciilor publice digitale la un nivel ridicat de securitate, faţă de riscurile din ce în ce mai diversificate pe fondul evoluţiei rapide a tehnologiilor emergente.
    Proiectul Direcţiei Generale de Protecţie Internă va contribui la securizarea infrastructurii IT&C existente la nivelul MAI pentru emiterea, managementul postemitere al CEI şi furnizarea celor 11 servicii publice electronice, facilitând interacţiunea digitală dintre entităţile publice/private şi cetăţeni, prin intermediul unei infrastructuri informatice sigure şi reziliente.
    Prin realizarea acestui sistem, beneficiarul abordează provocările de securitate asociate celor 11 servicii publice electronice furnizate populaţiei de către MAI, infrastructurii IT&C utilizate pentru emiterea şi managementul postemitere ale CEI, precum şi proceselor de autentificare/accesare a acestora de către utilizatorii persoane fizice sau juridice.
    Valoarea totală a proiectului de investiţii „Sistem de alertă timpurie - SAT (Early warning system)“ pentru care s-a semnat Contractul de finanţare nr. 18.441 din 29.08.2024 este în sumă de 106.421 mii lei (inclusiv TVA).


    Caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici
    aferenţi proiectului de investiţii „Sistem de alertă timpurie - SAT (Early warning system)“
    Titular: Ministerul Afacerilor Interne
    Beneficiar: Direcţia Generală de Protecţie Internă
    Amplasament: sediile Ministerului Afacerilor Interne - Direcţia Generală de Protecţie Internă
    Indicatori tehnico-economici

┌─────────────────────────┬────┬───────┐
│Valoarea totală a │ │ │
│cheltuielilor de │ │ │
│investiţii (inclusiv TVA)│mii │106.421│
│(în preţuri valabile în │lei │ │
│luna martie 2024: 1 euro │ │ │
│= 4,9683 lei) │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Eşalonarea investiţiei │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul I │mii │- │
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│- Anul II │mii │106.421│
│ │lei │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Activitatea 1.1 - │ │ │
│Componenta 1 - │ │ │
│automatizarea proceselor │ │ │
│de colectare, validare şi│ │ │
│evaluare integrată a │ │ │
│datelor şi informaţiilor │ │ │
│multisursă necesare │ │ │
│detecţiei şi anticipării │ │ │
│ameninţărilor de │cpl.│1 │
│securitate generate de │ │ │
│tehnologiile emergente pe│ │ │
│baza evaluărilor │ │ │
│predictive complexe │ │ │
│asociate emiterii şi │ │ │
│utilizării CEI pentru │ │ │
│accesarea serviciilor │ │ │
│publice electronice de │ │ │
│către populaţie │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Activitatea 1.2 - │ │ │
│Componenta 2 - extinderea│ │ │
│sistemului de securitate │ │ │
│şi apărare cibernetică al│ │ │
│MAI prin dezvoltarea unor│ │ │
│capacităţi tehnice de │ │ │
│detecţie, monitorizare şi│ │ │
│analiză a evenimentelor │ │ │
│de securitate │cpl.│1 │
│interoperabile cu │ │ │
│CERT-INT în vederea │ │ │
│corelării alertelor cu │ │ │
│ameninţările cibernetice │ │ │
│şi optimizarea acţiunilor│ │ │
│de anticipare, prevenţie │ │ │
│şi răspuns imediat în │ │ │
│cazul apariţiei unor │ │ │
│incidente cibernetice │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Activitatea 1.3 - │ │ │
│Componenta 3 - Back-up şi│ │ │
│disaster recovery pentru │ │ │
│sistemul de alertă │ │ │
│timpurie cu privire la │cpl.│1 │
│riscurile de securitate │ │ │
│(inclusiv riscurile │ │ │
│cibernetice) asociate CEI│ │ │
│şi serviciilor publice │ │ │
│electronice ale MAI │ │ │
├─────────────────────────┼────┼───────┤
│Durata de execuţie a │ │ │
│proiectului (dar nu mai │luni│22 │
│târziu de 30 iunie 2026) │ │ │
└─────────────────────────┴────┴───────┘


    Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă, componenta 7 - Transformare digitală, investiţia 8 - Cartea de identitate electronică şi semnătura digitală, jalonul 174 - Punerea în aplicare a măsurilor de sprijin pentru implementarea cărţii de identitate electronice, şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016