Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 280 din 13 aprilie 2016 privind aprobarea valorii cotizaţiilor şi a plafonului în limita căruia se decontează serviciile lingvistice, precum şi a procedurii de acordare, verificare şi control pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 307 din 21 aprilie 2016
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 3 din Legea nr. 52/2015 privind aprobarea plăţii anuale a cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Valoarea cotizaţiilor care se plătesc anual pentru fiecare organizaţie profesională/interprofesională neguvernamentală din sectorul agricol şi agroalimentar constituită la nivel naţional, reprezintă echivalentul în lei a 100% din valoarea cotizaţiei la organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau la organizaţiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
ART. 2
Plafonul în limita căruia se decontează serviciile lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel naţional, reprezentate în organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţii stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, este de maximum 30% din valoarea cotizaţiilor prevăzute la art. 1.
ART. 3
(1) Valoarea totală maximă anuală a sumei pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar este de 2.895,0 mii lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(2) În cazul în care valoarea totală a sumelor pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice, solicitate de către organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar în condiţiile prevăzute la art. 5, depăşeşte valoarea totală maximă anuală prevăzută în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cuantumul sumelor plătite se reduce proporţional pentru toate organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar.
(3) Diferenţele de curs valutar nefavorabile, rezultate din conversia sumelor în vederea efectuării plăţilor către organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau la organizaţiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, se suportă de către beneficiarii prevederilor prezentei hotărâri.
(4) Diferenţele de curs valutar favorabile, rezultate din conversia sumelor în vederea efectuării plăţilor către organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau la organizaţiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, se restituie de către beneficiarii prevederilor prezentei hotărâri Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în contul din care au fost acordate sumele.
(5) Decontarea anuală a cotizaţiilor pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar se face începând cu anul 2016, iar cea aferentă serviciilor lingvistice începând cu anul 2017.
ART. 4
Prevederile prezentei hotărâri se aplică categoriilor de beneficiari prevăzuţi la art. 2 din Legea nr. 52/2015 privind aprobarea plăţii anuale a cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar, care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative de eligibilitate:
a) sunt reprezentate în organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţii stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
b) sunt constituite la nivel naţional.
ART. 5
(1) Organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel naţional depun la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o solicitare pentru acord prealabil privind plata anuală a cotizaţiei, respectiv a serviciilor lingvistice, după caz.
(2) Solicitarea se depune la Biroul unic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, însoţită de următoarele documente:
a) ordinul privind recunoaşterea organizaţiilor interprofesionale din sectorul agricol şi agroalimentar, după caz;
b) copie a hotărârii judecătoreşti privind acordarea reprezentativităţii la nivel naţional pentru organizaţiile profesionale din sectorul agricol şi agroalimentar, cu menţiunea "definitivă" după caz;
c) copie legalizată la notariat a statutului;
d) copie legalizată la notariat a actului constitutiv;
e) lista la zi a membrilor, cu informaţii privind adrese şi date de contact, respectiv modul de organizare în structuri teritoriale, care să probeze organizarea la nivel naţional;
f) document, în original, care atestă reprezentarea în organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţii stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, data aderării, nivelul cotizaţiei anuale, precum şi cel al sumelor reprezentând serviciile lingvistice prestate;
g) memoriu justificativ cuprinzând informaţii relevante cu privire la activităţile desfăşurate în cadrul organizaţiilor de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în care sunt reprezentate.
(3) Solicitarea şi documentele prevăzute la alin. (2) se analizează de către o comisie constituită la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(4) Componenţa comisiei, regulamentul de organizare şi funcţionare, procedurile specifice de implementare şi control, precum şi formularistica necesară aplicării schemei reglementate de prezenta hotărâre se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale în termen de 15 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(5) Comisia deliberează asupra solicitărilor formulate şi întocmeşte un raport privind propunerea de acceptare sau respingere a solicitării, cu motivaţiile aferente, care se înaintează pentru aprobare ordonatorului principal de credite. După aprobarea raportului de către ordonatorul principal de credite comisia comunică solicitantului acordul prealabil sau respingerea solicitării pentru acord, după caz. Acordul prealabil sau respingerea solicitării pentru acord pot fi contestate potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
(6) Lista organizaţiilor profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel naţional, aprobate pentru plata cotizaţiei, respectiv plata serviciilor lingvistice, se afişează pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(7) Solicitarea şi documentele anexate se depun în perioada 1-31 decembrie a anului calendaristic în curs, pentru anul calendaristic următor. Prin excepţie, pentru anul 2016, solicitarea pentru acord prealabil şi documentele anexate se depun până pe data de 27 mai 2016 inclusiv.
ART. 6
(1) Organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel naţional, cuprinse în lista prevăzută la art. 5 alin. (6), depun la Biroul unic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cereri pentru plata anuală a cotizaţiei, respectiv plata serviciilor lingvistice, însoţite de următoarele documente:
a) factura/facturile emise de entităţile/organizaţiile europene privind valoarea cotizaţiei, respectiv a serviciilor lingvistice;
b) certificatul de atestare fiscală comunicat de organul fiscal competent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;
c) certificatul de cazier fiscal comunicat de organul fiscal competent din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;
d) extras special la zi din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, sau Registrul special secţiunea federaţii, eliberat de judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi au sediul organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar;
e) dovada existenţei unui cont bancar cu destinaţie specială.
(2) Condiţiile prevăzute la alin. (1) sunt cumulative, iar neîndeplinirea acestora atrage după sine respingerea cererii de plată.
(3) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ia în considerare factura/facturile pentru plata anuală a cotizaţiei emisă/emise pe numele unei singure organizaţii profesionale/ interprofesionale sau al mai multor organizaţii profesionale/ interprofesionale, reprezentate în aceleaşi organizaţii de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţii stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, cu menţinerea drepturilor care le conferă calitatea de membru pentru fiecare dintre acestea.
(4) Cererile de plată şi documentele prevăzute la alin. (1) se verifică de către direcţiile tehnice de specialitate din sectorul agricol şi/sau agroalimentar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care certifică facturile în privinţa realităţii, legalităţii şi regularităţii, dau bun de plată, angajează şi ordonanţează plata şi transmit toate documentele la Direcţia generală buget finanţe şi fonduri europene, care face plata sprijinului aferent.
(5) Plăţile către beneficiari se fac în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data aprobării cererilor de plată.
ART. 7
(1) Organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel naţional au obligaţia întocmirii unui raport de activitate, pentru fiecare acţiune desfăşurată la nivelul structurilor europene, care se depune la Biroul unic din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în termen de 30 de zile de la data desfăşurării evenimentului.
(2) Raportul va conţine informaţii cu caracter public privind organizatorul acţiunii, data şi locul desfăşurării, participanţii, agenda acţiunii, programul de desfăşurare, descrierea activităţilor, contribuţia delegaţiei organizaţiei profesionale/ interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar participante, concluziile acţiunii, documente care dovedesc participarea la acţiune.
(3) Anual, până la data de 31 ianuarie, organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel naţional, care au beneficiat de plata anuală a cotizaţiei, respectiv plata serviciilor lingvistice, întocmesc un raport-sinteză cuprinzând activităţile specifice la nivelul organizaţiilor de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau la organizaţiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, desfăşurate în anul anterior. Raportul va cuprinde şi acţiunile desfăşurate la nivel naţional pentru diseminarea informaţiilor/rezultatelor activităţilor specifice la nivelul organizaţiilor de profil din cadrul Uniunii Europene, în rândul membrilor.
(4) Raportul-sinteză se depune la Biroul unic din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale până la data de 15 februarie a fiecărui an.
(5) Rapoartele prevăzute la alin. (1) şi (3) se analizează de către comisia prevăzută la art. 5 alin. (3).
(6) Nerespectarea prevederilor alin. (1)-(4) atrage după sine eliminarea organizaţiei/organizaţiilor implicate din lista beneficiarilor măsurilor de sprijin prevăzute de prezenta hotărâre, precum şi recuperarea sumelor acordate, potrivit prevederilor legale în vigoare.
ART. 8
Sumele anuale necesare susţinerii financiare a beneficiarilor prezentei hotărâri se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita plafoanelor bugetare aprobate anual cu această destinaţie, la titlul 40 "Subvenţii", articolul 40.15 "Sprijinirea producătorilor agricoli".
ART. 9
(1) Organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar deschid un cont de disponibil distinct la instituţiile de credit, care va fi utilizat numai pentru efectuarea plăţilor către organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau la organizaţiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
(2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia generală buget finanţe şi fonduri europene, încheie convenţii cu instituţiile de credit la care organizaţiile profesionale/ interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar au deschis contul de disponibil.
ART. 10
(1) După aprobarea cererilor de plată, Direcţia generală buget finanţe şi fonduri europene transmite o notificare instituţiilor de credit cu care sunt încheiate convenţii, privind numărul, data şi valoarea facturii care face obiectul cererii/cererilor de plată, reprezentând contravaloarea cotizaţiei, respectiv plata serviciilor lingvistice.
(2) Organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel naţional prezintă la unităţile instituţiilor de credit, pentru fiecare factură în parte, ordine de plată. La rubrica "Reprezentând" din ordinele de plată se vor înscrie obligatoriu informaţii privind numărul şi data facturii care se achită.
(3) La primirea ordinelor de plată prevăzute la alin. (2), unităţile instituţiilor de credit verifică:
a) concordanţa dintre numărul şi data facturii, înscrise în notificare, cu cele înscrise în rubrica "Reprezentând" din ordinul de plată;
b) dacă suma din ordinele de plată este egală cu suma înscrisă în notificare.
(4) În cazul în care organizaţiile profesionale/ interprofesionale neguvernamentale nu depun ordinele de plată prevăzute la alin. (2) pentru suma totală prevăzută în notificare, unităţile instituţiilor de credit restituie integral sumele primite, în contul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(5) Comisioanele/costurile de administrare a conturilor deschise la instituţiile de credit în scopul prevăzut de prezenta hotărâre se suportă din surse proprii ale titularilor de cont.
(6) Copiile documentelor justificative ale plăţii către organizaţia internaţională, certificate "conform cu originalul" se depun de către organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale, în termen de 3 zile lucrătoare de la efectuarea plăţii, la structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care a efectuat plata.
PRIM-MINISTRU
DACIAN JULIEN CIOLOŞ
Contrasemnează:
---------------
Ministrul agriculturii
şi dezvoltării rurale,
Achim Irimescu
p. Ministrul finanţelor publice,
Daniela Pescaru,
secretar de stat
Bucureşti, 13 aprilie 2016.
Nr. 280.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: