Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. III din Legea nr. 117/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, al art. 14^2 alin. (2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 2 din Legea nr. 65/2012 pentru aderarea României la Convenţia nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
(1) Se aprobă Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, denumite în continuare Norme metodologice, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Se aprobă forma şi conţinutul:
a) certificatelor de stare civilă, prevăzute în anexele nr. 1-6 la Normele metodologice;
b) extraselor multilingve, prevăzute în anexele nr. 7-12 la Normele metodologice;
c) extraselor pentru uz extern, prevăzute în anexele nr. 13-15 la Normele metodologice;
d) certificatelor de divorţ, prevăzute în anexele nr. 16 şi 17 la Normele metodologice;
e) adeverinţei cu privire la statutul civil, prevăzută în anexa nr. 18 la Normele metodologice;
f) certificatului privind componenţa familiei, prevăzut în anexa nr. 19 la Normele metodologice;
g) menţiunilor care se înscriu pe actele şi certificatele de stare civilă, prevăzute în anexa nr. 20 la Normele metodologice;
h) proceselor-verbale de deschidere şi închidere a Registrului de stare civilă, prevăzute în anexa nr. 21 la Normele metodologice;
i) sigiliului stării civile şi parafei ofiţerului de stare civilă, prevăzute în anexa nr. 22 la Normele metodologice;
j) adeverinţei de înhumare/incinerare, prevăzută în anexa nr. 23 la Normele metodologice;
k) extraselor pentru uz oficial, prevăzute în anexele nr. 24-26 la Normele metodologice.
(3) Forma şi conţinutul referatelor, avizelor, proceselor-verbale, declaraţiilor, adreselor către alte instituţii şi autorităţi publice, precum şi formularele prevăzute în Normele metodologice se stabilesc de către Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, denumită în continuare D.G.E.P., şi sunt accesibile prin intermediul Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, denumit în continuare S.I.I.E.A.S.C.
(4) Eliberarea documentelor în forma prevăzută în anexele la Normele metodologice se realizează doar prin S.I.I.E.A.S.C.
ART. 2
(1) Actele de stare civilă întocmite şi dosarele de divorţ constituite în format electronic prin intermediul S.I.I.E.A.S.C. de la operaţionalizare şi funcţionare la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi până la data prevăzută la art. 2 alin. (4) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt şi rămân valabile.
(2) Certificatele de stare civilă eliberate în baza Metodologiei Departamentului pentru Administraţie Publică Locală şi a Ministerului de Interne nr. 1/1997 pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, certificatele de stare civilă şi certificatele de divorţ eliberate în baza Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 64/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi extrasele multilingve ale actelor de stare civilă eliberate în baza Normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 727/2013, cu modificările ulterioare, sunt şi rămân valabile.
ART. 3
Ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 9 alin. (10) din Normele metodologice se emite în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
ART. 4
(1) Dispoziţiile cuprinse în Normele metodologice prevăzute la art. 1 referitoare la înregistrarea, emiterea, verificarea, arhivarea sau oricare alte operaţiuni realizate în format electronic prin S.I.I.E.A.S.C. se aplică etapizat. Etapele determinate de finalizarea testelor necesare pentru punerea în funcţiune a sistemului informatic la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale se stabilesc prin dispoziţie a directorului general al D.G.E.P., care se publică pe pagina de internet a D.G.E.P. şi pe platforma HUB Servicii a Ministerului Afacerilor Interne.
(2) Etapele prevăzute la alin. (1) se finalizează până la data prevăzută la art. 2 alin. (4) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 5
Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 31 martie 2024.
ART. 6
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi până la data prevăzută la art. 2 alin. (4) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, activităţilor prevăzute în materie de stare civilă care nu se realizează prin intermediul S.I.I.E.A.S.C. li se aplică dispoziţiile:
a) Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 64/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
b) Normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei nr. 16 a Comisiei Internaţionale de Stare Civilă referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, semnată la Viena la 8 septembrie 1976, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 727/2013, cu modificările ulterioare.
ART. 7
Cererile în domeniul stării civile aflate pe rolul instanţelor sau depuse la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor/primăriile competente şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se soluţionează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii acestora.
ART. 8
La data prevăzută la art. 2 alin. (4) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, actele normative prevăzute la art. 6 lit. a) şi b) se abrogă.
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
Marian-Cătălin Predoiu
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
Adrian-Ioan Veştea
Ministrul sănătăţii,
Alexandru Rafila
Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
Simona Bucura-Oprescu
Ministrul educaţiei,
Ligia Deca
Ministrul afacerilor externe,
Luminiţa-Teodora Odobescu
Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării,
Bogdan-Gruia Ivan
Ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse,
Natalia-Elena Intotero
p. Ministrul apărării naţionale,
Eduard Bachide,
secretar de stat
Bucureşti, 21 martie 2024.
Nr. 255.
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: