Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTĂRÂRE nr. 17 din 14 februarie 2022 referitoare la propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2019/1.153 a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte accesul autorităţilor competente la registrele centralizate de conturi bancare prin intermediul punctului unic de acces - COM (2021) 429 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi ale art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008, în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/378 din 23.12.2021, Senatul adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 Senatul României constată că propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a consiliului de modificare a Directivei (UE) 2019/1.153 a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte accesul autorităţilor competente la registrele centralizate de conturi bancare prin intermediul punctului unic de acces - COM (2021) 429 final respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.
ART. 2 Senatul României: 1. subliniază că: a) trebuie păstrate evidenţe ale tuturor accesărilor şi consultărilor, inclusiv atunci când acestea sunt efectuate prin intermediul punctului unic de acces al registrelor de conturi bancare, care trebuie verificate periodic de către responsabilii cu protecţia datelor şi protejate prin măsuri corespunzătoare împotriva accesului neautorizat; b) prezenta propunere este conformă cu planul de acţiune pentru o politică cuprinzătoare a Uniunii privind prevenirea spălării banilor şi a finanţării terorismului, adoptat de Comisie în mai 2020; c) drepturile fundamentale ale persoanelor vizate, în special dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, sunt respectate;
2. apreciază că legislaţia europeană actuală presupune ca statele membre să desemneze autorităţi pentru prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a infracţiunilor financiare - autorităţi care să poată accesa mecanismele centralizate sus-menţionate. Mai mult, Uniunea însăşi recunoaşte nevoia de flexibilitate a statelor membre, care au specificul lor inerent, astfel că se recunoaşte şi nevoia de întărire a acestui sistem instituţional şi la nivel naţional.
ART. 3 Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 14 februarie 2022, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI, ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU
Bucureşti, 14 februarie 2022. Nr. 17. ----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email